Acest articol vine ca o completare la articolele precedente in care am incercat sa explic importanta dintilor temporari. Dintii de lapte nu trebuie neglijati doar pentru ca vor fi schimbati, din contra, ei au consecinte directe asupra cresterii si dezvoltarii oaselor maxilare si a dintilor definitivi. Dar nu despre asta vreau sa vorbesc in acest articol, ci despre extractia dintilor temporari.
Extractia unui dinte temporar difera de la caz la caz: poate fi foarte rapida in cazul in care dintele are parte de o rizaliza normala (se resoarbe radacina dintelui) sau poate dura destul de mult si chiar necesita anestezie in cazul in care radacina dintelui nu este risorbita.
Extractia dintelui de lapte nu inseamna doar extractie. Este vorba de o munca psihologica complexa depusa de medicul dentist, dar care ar trebui inceputa inca de acasa, de catre parinti, este vorba despre partea psihologica.
Copilul trebuie pregatit in general pentru mersul la dentist, dar mai ales pt mersul cu scopul de a scoate un dinte. Indiferent cat de simpla este procedura, copilul este anxios, se teme de necunoscut. Teama apare din mai multe cauze: teama de durere ( apare in special la copii care au suferit o trauma la dentist in trecut, dar si la cei care aud din discutiile parintilor, bunicilor, vecinilor ca extractia si mersul la dentist in general este asociat cu durere), teama de nou ( daca copilul este pentru prima oara la dentist sau daca este la un dentist nou ). Este datoria parintelui sa ii explice ca ceea ce i se face este bine si sa il aduca linistit la dentist, ca la un prieten, iar apoi a medicului dentist, sa creeze o relatie de prietenie si incredere cu copilul, sa nu il minta si sa ii faca exact ceea ce zice. Lucrul cu copiii este solicitant si uneori mult mai dificil si bineinteles mai delicat decat cel cu adultii. Increderea copilului se poate pierde foarte usor mai ales ca el nu poate intelege ca ceea ce i se face este spre binele lui. Ca si timp extractia in sine poate dura foarte putin sau poate cat o extractie normala de dinte definitiv, dar timpul alocat de dentist este mai mare cand este vorba de lucrul cu copiii pentru ca acestia necesita o atentie deosebita. Dentistul trebuie sa il faca pe copil sa treaca peste extractie fara ca aceasta sa lase urme psihologice definitive asupra viitorului adult.
Acum sa va raspund si la intrebarea din titlu si anume: “Cat costa extractia unui dinte temporar?”
Extractia unui dinte temporar “costa” materiale, timp, dar mai ales multa rabdare atat din partea medicului cat si a copilului. Ca si costuri se apropie de cea a unui dinte definitiv. Pentru multi parinti acest lucru vine ca un soc, pentru ca multi dintre ei considera ca dintii de lapte nu sunt importanti. Acest lucru din pacate este total neadevarat. Dupa cum spuneam, dintii temporari au o mare influenta asupra fizionomiei viitorului adullt. In plus necesita o tehnica de extractie care sa nu afecteze mugurele dintelui definitiv.
Pentru ca totul sa se desfasoare in armonie este necesara o colaborare buna intre medicul dentist, copil si parinte.
CITITI SI:
Prima vizita a copilului la stomatolog
Si dintii de lapte trebuie ingrijiti
Ortodontia si aparatele ortodontice la copii
Fetita mea in varsta de 5 ani are o masea cariata care a inceput sa o doara de doua zile.Am fost la dentist si a spus ca o sa ii scoata nervul.Dvs imi recomandati sa tratam maseaua de lapte sau este mai bine sa o scoatem? Multumesc
Decizia de a scoate sau nu un dinte de lapte se ia in urma mai multor aspecte. Cauta un medic cu experienta in problemele dentare ale copiilor si va analiza cazul corect.