Caria de colet se manifesta prin aparitia unei carii pe dinte, la nivelul gingiei. Profunzimea acestei carii difera in functie de gradul in care a fost surprinsa, respectiv tratata. Culoarea poate fi ca a oricarei alte carii: zona maronie sau galbuie, uneori acoperita de tartru dentar. Dupa igienizare, pacientul acuza sensibilitate, si pe buna dreptate: fiind curatata zona, stimulii patrund mult mai usor in dinte.
Cariile de colet pot aparea la toti dintii si sunt cauzate de mai multi factori. Tehnica incorecta de periaj e insa principala cauza: dintele necuratat in zona respectiva acumuleaza placa, tartru, se formeaza caria si mai departe simptomatologia specifica acesteia. Netratate, aceste carii pot duce la inflamarea pulpei dentare, iar in cazuri mai rare, pot produce fractura dintelui in cauză. Se impune astfel efectuarea tratamentului de canal si ransforsarea dintelui cu pivot din fibra de sticla pentru sporirea rezistentei asa cum se vede in colajul de mai jos.
Cariile de colet necomplicate se trateaza la fel ca orice alt tip de carie: se izoleaza zona, se curata, se graveaza cu acid, se aplica bondingul si apoi obturatia din material compozit. Ce e foarte important de retinut este faptul ca trecerea dintre obturatie (plomba) spre dinte, respectiv inspre radacina, trebuie sa se faca lin, neted, pentru a fi siguri ca se inlatura orice element care ar putea favoriza retentia de placa dentara. Dintele se finiseaza, dar totul trebuie intretinut acasa, cu un periaj corespunzator, deloc agresiv, si nu in ultimul rand prezenta la sedinta de igienizare, o data la sase luni.
Dr. Alexandra Balan – www.dentaldesign.ro