Referitor la acest subiect, parerile sunt impartite si in randul medicilor. Unii sunt pentru extragerea lor timpurie, cand dintii sunt inca in stadiul de mugure, altii sustin ca e bine sa se astepte pana la eruptia lor si apoi sa se ia o decizie referitoare la extractie.
Molarii de minte sunt ultimii dinti care apar in cavitatea bucala, de obicei in intervalul de varsta 18-24 de ani. De ce sunt atat de controversati? Din simplul motiv ca, de obicei, eruptia lor este insotita de complicatii neplacute: de la durere si inflamatie pana la complicatii tumorale. Acesta este motivul pentru care unii medici recomanda extractia inainte ca ei sa erupa (adica sa apara in gura). De multe ori, molarii de minte nu au loc suficient pe arcada si raman inclusi in os, de obicei proptindu-se pe dintii situati in fata lui.
Erupția molarilor de minte nu are data precisa si, in cele mai multe cazuri, este insotita de complicatii. De cele mai multe ori, pacientii nu vor sa-si extraga molarii de minte pentru simplul motiv ca nu au avut niciodata probleme cu ei. Dar, din pacate, asta nu inseamna ca nu vor avea pe viitor.
Complicațiile eruptiei molarilor de minte sunt urmatoarele:
– durere puternica ce poate iradia spre ureche sau tampla
– durerea la mestecarea sau chiar inghitirea alimentelor
– inflamatie si durere la nivelul ganglionilor limfatici
– trismus – adica limitarea deschiderii gurii
– alte simptome generale: febra, insomnie, stare generala alterata
In general, complicatiile sunt date de molarii de minte care nu au suficient spatiu sa erupa. Medicul dentist poate pe baza unei radiografii, sa decida daca este cazul sa fie extrasi sau nu. Extractia molarilor de minte este recomandata si in cazul existentei unor carii mari la nivelul lor, din pricina faptului ca acestia au o morfologie complexa a radacinilor si a canalelor radiculare si sunt mai greu de tratat endodontic (de scos nervul). In plus, cand au un impuls de eruptie, ei pot impinge in dintii vecini cauzand inghesuiri dentare si probleme de ocluzie.
In concluzie: molarii de minte nu va fac mai inteligenti! Denumirea lor vine de la faptul ca ei apar mai tarziu. Singurele situatii in care se recomanda pastrarea lor sunt in cazul in care acestia au suficient spatiu sa erupa normal sau in cazul in care sunt deja erupti, au o pozitie normala pe arcada si nu sunt afectati de carii foarte mari. In schimb, daca sunt partial erupti, inclusi in os, foarte cariati sau nu exista spatiu pentru ei, se recomanda extractia lor inainte de a duce la complicatiile mai sus amintite.
Mai multe despre extractii puteti citi AICI.