Probabil principalul motiv care te face sa pui mana pe telefon si sa iti faci o programare la dentist este caria dentara.
Ce este caria dentara?
Caria este o boala infectioasa, ce afecteaza dintele, prin actiunea bacteriilor din cavitatea bucala, demineralizand smaltul si afectand astfel integritatea acestuia. Ceea ce simtim noi practic atunci cand avem un dinte cariat este o sensibilitate la rece si cald, stimulul termic patrunzand mai usor prin tesutul cariat spre pulpa dentara. De asemenea putem resimti un discomfort la masticatie, la dulce, sau la presiune. Toate acestea se intampla pentru ca integritatea structurala a dintelui este afectata. Vizual caria se prezinta ca o pata colorata, maro sau neagra uneori, sau ca o lipsa de substanta (o gaura) in dinte.
In functie de locul unde apare, caria poate fi de trei tipuri:
1 – caria de pe suprafata ocluzala a dintilor, pe partea pe care mestecam, mai ales la masele. Apare datorita acumularii de placa bacteriana in santurile de pe suprafata dentara.
2 – caria dintre dinti (caria interdentara) apare atunci cand este insuficient folosit firul interdentar si raman resturi alimentare blocate la nivelul punctului de contact dintre dinti.
3 – caria de colet apare in momentul in care gingia este retrasa, la persoanele cu un periaj agresiv, la persoanele cu afectiuni parodontale, sau tratamente stomatologice necorespunzatoare.
Dupa cum vedeti principala cauza a aparitiei cariei este igiena deficitara prin acumularea placii bacteriene pe diverse suprafete, asadar caria poate fi prevenita.
Netratata la timp caria poate duce la complicatii, dintele pierzandu-si vitalitatea, nervul infectandu-se, apoi infectia ajungand la os poate duce la necesitatea unor interventii chirurgicale si in cele din urma pierderea dintelui.
Pierderea unui dinte poate avea consecinte mai serioase si mult mai costisitoare decat o periuta de dinti, o pasta si un fir interdentar. 🙂
Citeste mai multe depre acest subiect AICI.
[…] Citeste mai multe despre caria dentara AICI […]