Pentru multi oameni pierderea unui dinte prin extractie reprezinta un lucru de o importanta majora. In schimb, pentru altii, e doar un dinte care lipseste si atata vreme cat au mai ramas si alti dinti restanti pe arcada, atata vreme cat estetica nu e afectata si masticatia inca se poate realiza, pierderea unui singur dinte e trecuta cu vederea mult prea usor.
Totusi, e foarte important sa se cunoasca efectele pierderii unui dinte prin extractie. Bineinteles ca nimeni nu recurge la extractia unui dinte sanatos (exceptand cazurile in care planul terapeutic ortodontic stabileste extractia unor dinti pentru alinierea pe arcada a celorlalti). Din pricini diverse, anumiti dinti obtin calificativul de indicatie de extractie.
In consecinta, pierderea unui dinte nu numai ca lasa un loc gol la nivelul arcadei dentare pe care o intrerupe, dar, in timp, schimbarile produse de lipsa lui devin din ce in ce mai evidente.
Luand exemplul unui dinte extras din zona laterala (in fotografie) inferior, efectele in timp vizeaza :
1. Dintii vecini dintelui extras basculeaza (isi modifica pozitia, prin inclinare) datorita faptului ca dintele “cauta” punct de contact cu un dinte vecin si neavandu-l, se inclina.
Dintii antagonisti (cei pe care musca dintele inainte de a fi extras) tind sa “coboare”, respectiv sa “urce”, in cazul unui dinte lipsa superior, tot din acelasi motiv, de a-si gasi “vecinul”. Practic acestia erup in cautarea unui dinte cu care sa obtina un contact.
2. O alta modificare tine de functionalitate: ocluzia, muscatura, incepe sa fie diferita. Toate aceste modificari de pozitie (bascularile, migrarile in sens vertical), sunt percepute ca stress pentru articulatia temporo-mandibulara, pentru muschii mandibulei, ducand in timp la durere, zgomote articulare, blocaje articulare.
3. Modificari ale osului. In urma unei extractii osul se resoarbe, mai mult in primele 3 luni, iar apoi resorbtia e mai lenta, dar continua. Astfel ca un os care in urma cu cateva luni ar fi putut fi perfect pentru inserarea unui implant, se prea poate ca dupa cateva luni sau ani, acesta sa nu fie suficient si sa necesite aditie de os artificial si alte interventii mai complicate.
Prezentand aceste informatii, probabil ca pentru multi se ridica una dintre urmatoarele intrebari: “Eu am deja un dinte extras, ce as putea face ca sa evit aceste modificari?” sau “Deja prezint modificarile din fotografie se mai poate remedia ceva?”
Pentru ca extractia nu e finalul a ceea ce poate oferi stomatologia moderna, variante sunt: fie inlocuirea dintelui lipsa prin implant (daca exista suficient spatiu si tesut de sustinere), fie protetic (cu punti dentare), fie redresare ortodontica (cu aparate ortodontice), fie prin colaborarea din domentiul ortodontiei cu sfera implantologica. Totul tine de cazul in cauza si de atitudinea terapeutica potrivita pentru fiecare caz in parte.
Extractiile sunt o realitate si solutii pentru inlocuirea dintilor lipsa exista. De retinut este ca nimic nu e la fel de bun ca un dinte natural! Printr-o igiena corespunzatoare, prin sedintele de igienizare realizate o data la 6 luni, orice modificare poate fi sesizata si tinuta sub control de medicul stomatolog, iar sansele de a ajunge la extractie se reduc considerabil. 🙂
Dr. Alexandra Balan – Dr. Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro