Cat costa o plomba? Cat costa o coroana de ceramica? Cat costa albirea? Nu ar trebui sa fie acelasi pret peste tot? Ca doar o plomba e o plomba, ceramica e ceramica si dintii mai albi sunt … mai albi. Daca privim situatia din acest punct de vedere, pare ca se justifica dilema. De asemenea, tratamentul de canal, devitalizarea dintilor si obturatiile de canal au preturi diferite. Exista stomatologi care fac aceste manopere pe un molar cu 70 lei si altii ce fac aceeasi manopera, pe acelasi dinte cu 2000 lei. De unde vine diferenta?! E o intrebare foarte buna care mi-a fost pusa de nenumarate ori. Voi incerca sa explic concis in cateva cuvinte, nu foarte multe dar sper ca destule si cu un mesaj clar.
Voi exemplifica tratamentul de canal mentionat mai sus, adica “scosul de nerv”. Exemplul se aplica si la restul manoperelor. In primul rand nu exista o diferenta considerabila intre pretul materialelor ce intra direct in tratamentul acelui dinte ca sa justifice o diferenta de pret asa de mare. Evident ca aparatura, cursurile, taxele platite la stat, asistenta si dotarile clinicii au preturi diferite. Aceasta diferenta apare in principal atunci cand comparam rezultatul obtinut de primul stomatolog, cel cu tarife mai economice, si cel obtinut de al doilea. In plus, conteaza nivelul de experienta al medicului si clinica in care lucreaza. Important este si tipul pacientilor ce se prezinta la medic. Evident ca nu intotdeauna calitatea manoperei efectuate este direct proportionala cu pretul. Uneori un pret mai mic poate oferi o calitate mai buna, doar ca dificultatea situatiei consta in a sti ca pacient sa alegi clinica si medicul stomatolog care iti pot oferi tratamentul necesar cu rezultatul dorit, in conditiile dorite, la un pret accesibil pentru tine.
Si atunci de ce apare aceasta diferenta de pret? Pentru ca pe langa materiale, conditii si calitate… fiecare este liber sa isi evalueze munca asa cum considera corect.
Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro
Stimate dle Dr.
diferenta de pret vine din mai multe lucruri:
1. aparatura folosita (microscop, aparatura rx, aparatura condensare verticala,etc)
2. nr de pacienti – un endodont sta 2 ore cu un pacient, max 5-6 pac pe zi. un medic generalist sta mult mai putin =>cash flow mai mare
3. pregatirea: congrese cursuri, carti.
4. consumabile: ace niti rotative,etc (folosite corect – unica folosinta)
Si ar mai fi. Imi pare rau ca dvs aveti o parere in neconcordanta cu realitatea.
Imaginea e cea care se plateste cel mai putin in Romania. Sa va intreb care e rata de profitabilitate la un tratament endo fata de implant sau coroana?? Evident ca este un comentariu care nu va fi aprobat.
Cu stima,
Amalia
Multumesc mult pentru comentarii! In calculul facut intra multi factori. Comentariul a fost aprobat, nu am refuzat nici un comentariu ce are o exprimare decenta. In plus ma bucura faptul cand colegii mei imi lasa comentarii. Iti multumesc mult pentru comentarii si m-as bucura mult daca ai impartasi din experienta ta si celor ce ne citesc!