In orice domeniu de activitate ne intalnim la un moment dat cu prejudecati ale oamenilor din care se dezvolta asa-zise mituri. Stomatologia nu este o exceptie. Sa enumeram cateva legate de devitalizarea dintilor:
1.”Scosul de nerv” doare!
In ziua de astazi tratamentele stomatologice se efectueaza sub anestezie. Se incepe cu un anestezic de contact (de exemplu gel cu diverse arome fructate sau spray mentolat) care aproape ca anuleaza durerea intepaturii propriu-zise. In plus, se folosesc ace atraumatice, foarte subtiri care nu au nici o legatura cu amintirile anesteziilor efectuate acum 10-20 ani.
Astfel, durerea nu mai este un motiv de ingrijorare atunci cand vine vorba de plombe, tratamente de canal, extractii si orice alte manopere care pot cauza neplacere pacientului. In plus, anestezia poate fi oricand completata pe parcursul sedintei de tratament daca este cazul.
2.Un dinte fara nerv este un dinte mort
Un dinte fara nerv este… un dinte fara nerv. Preconceptia ca un dinte devital isi pierde valoarea si functia este invechita. Intr-adevar, un dinte cu nerv inseamna sanatate si rezistenta. Dar atunci cand se impune scoaterea nervului si efectuarea unui tratament de canal, dintele isi va pierde sursa de nutritie din vasele sanguine aflate in pulpa dentara, devenind mai fragil. In ziua de astazi acest lucru nu mai reprezinta o problema, existand numeroase metode de a ranforsa si reconstitui coroana dentara oferind functia, rezistenta dar si estetica mult dorita pe termen lung.
3.Tratamentele de canal sunt scumpe
Fiecare pacient decide pentru el insusi ce este scump si ce nu. Dar inainte de a-si forma o opinie pertinenta, este important sa cunoasca valoarea unui dinte natural. Daca punem in balanta pe de o parte costul unui tratament de canal si astfel salavarea lui cu oferta logevitatii acestuia si pe cealalta parte costul unei extractii la care se adauga costul unui implant si a unei coronite… s-ar putea sa reanalizam situatia. Natural cu expectanta de viata maxima versus artificial cu expectanta cca. 10 ani?
4.Nu stiu daca pot avea incredere in medicul dentist!
Relatia medic-pacient este bazata pe incredere si colaborare. Se zice ca fiecare medic are pacientii pe care ii merita. Gasirea unui om de incredere si bun profesionist este esentiala in cladirea unei relatii de durata in care obtinerea sanatatii dentare este scopul comun atat al medicului cat si al pacientului. Cauta si vei gasi medicul care ti se potriveste si nu te multumi cu oricine!
5.Daca iau medicamente (antibiotice) va trece!
Cand vine vorba de afectiuni dentare, acestea nu pot fi tratate cu medicamente asa ca in cazul bolilor generale. Orice neplacere sau durere dentara este recomandat sa fie consultata, diagnosticata si tratata practic in cabinet de medicul dentist. Medicamentele sunt utile uneori doar ca efect adjuvant antiinflamator sau antibacterian numai la recomandarea stomatologului si dupa efectuarea tratamentului propriu-zis. Este important de retinut ca administrarea de medicamente, in special a antibioticelor, fara un tratament stomatologic adecvat, nu are nici o valoare si nu va trata afectiunea dentara. Medicul este solutia.
In concluzie, aceste mituri si prejudecati pot fi depasite fara dificultate printr-o buna informare din partea pacientilor si gasirea unui medic stomatolog potrivit, care va deschide calea spre o relatie de succes si o colaborare de durata.
Recomandare: daca te intereseaza efectele unui tratament de canal facut fara sa fie respectate indicatiile din literatura de specialitate, citeste: https://drfondrea.ro/2015/02/urmarile-unui-tratament-de-canal-incorect/
Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro
as avea si eu o intrebare.. imi lucreaza cineva la 3.7 si doare cumplit cand intra pe un anumit canal.. am observat ca in 2 dintre canale nu doare deloc dar in al 3lea ma omoara! cu tot cu anestezie.. asa am patit si la 4.6 si la 1.6 .. 4.6 l-a finalizat si nu a mai durut deloc dupa sedinta in care mi-a pus caustinerf. de ce a ales sa nu puna de la inceput? sau de ce doare putin de tot cand introduce acul , chiar si dupa caustinerf.. ma omoara dentistii astia :):):)
Uneori exista un nerv ce trebuie anesteziat diferit. In nici un aspect al tratamentului de canal nu trebuie sa fie vorba de durere. Caustinerf, sau alte produse similare eu nu folosesc.