home › Forum Dental › Lucrari dentare › 1. Am, de mai multi ani, la un molar, o coroana metalo-ceramica care acum s-a uzat (s-a rupt un coltisor din ...
Cristina
Data: 2013-06-04 17:35:12
1. Am, de mai multi ani, la un molar, o coroana metalo-ceramica care acum s-a uzat (s-a rupt un coltisor din partea sa ceramica). In rest, nu am probleme cu acest dinte. Ce imi recomandati sa fac? Se poate repara aceasta coroana sau trebuie sa o schimb? Daca da, cu ce fel de coroana? As putea pune una din ceramica fara metal? (Din pacate, cred ca prepararea endodontica e de tip 'clasic', cu pivot metalic deoarece se vede si putin gri la marginea gingiei.)
2. In ce situatie si pe ce dinti recomandati inlay-urile si onlay-urile din ceramica in locul restaurarilor cu compozit?
3. Pe mandibula, am un prim molar lipsa de mai multi ani (extras). In spatele golului (care acum nu e nici mare, nici mic), am cel de-al doilea molar (care s-a inclinat putin) + molarul de minte, ambii in stare buna. Ce ati recomanda? Tratament ortodontic + implant? Sau tratament ortodontic pentru acoperirea golului lasat de primul molar absent?
4. Daca pacientul vrea, se poate folosi diga si cand se face o obturatie (nu doar tratament endodontic)?
Va multumesc!
Dr. Bogdan Fondrea
Data: 2013-06-04 20:14:01
Mesaj: 1 - posibil sa se poata reface cu putin compozit, sau daca nu se schimba. Se poate ceramica pe zirconiu.
2 - unde e o distructie mai mare si exista riscul distrugerii unei reconstituiri din compozit, recomand inlay (onlay)
3 - amandoua sunt ok, depinde de la caz la caz. Daca se poate inchide spatiul ortodontic, ar fi cel mai ok. Vorbeste cu ortodontul tau.
Str. Diaconu Coresi nr. 20, Timișoara, România
Telefon: +4 0741 015 959
E-mail: office@dentaldesign.ro