In stomatologie, precum in multe alte domenii, calea sigura si corecta spre reusita unui caz o reprezinta o buna planificare initiala. Planul de tratament se realizeaza de la prima consultatie si vizeaza obtinerea sanatatii, a functionalitatii, iar la final, a esteticii dentare. Sanatatea reprezinta intotdeauna primul tel, motiv pentru care, pe parcursul sedintelor de tratament, le amintim mereu pacientilor care sunt metodele optime de a-si mentine dantura curata. In majoritatea cazurilor, colaborarea este foarte buna, iar cand se apropie etapa finala, cea a esteticii, pacientii si-au insusit deja un protocol zilnic de igienizare corespunzator. Exista insa, din cand in cand, pacienti in cazul carora exemplificarile repetate si instructajul metodelor de ingienizare acasa nu par a avea succes. Pare ca suntem fara solutii si situatia aproape ne indeamna sa ridicam din umeri mirati. In acest moment ne intrebam: de ce? Pacientul este in mod evident motivat deoarece investeste timp, resurse financiare si respecta planul de tratament recomandat, iar relatia medic-pacient este foarte buna. Gresim oare noi ca medici neputand sa transmitem destul de clar mesajul?! Analizand indelungat dilema, ne dam seama ca, de fapt, “cauza” se afla prinsa undeva acolo printre stresurile cotidiene si se numeste lipsa disciplinei, o problema cu care multi dintre noi ne confruntam, si nu purtarea unei casti de motociclist ce face imposibila igienizarea, asa cum se vede in poza. 🙂De cate ori se intampla sa nu facem ceva anume pe parcusul unei zile si sa dam vina pe lipsa de timp? Spunem ca n-am apucat sa facem cutare lucru, ca n-am ajuns la sala, ca n-am avut timp sa pranzim, ca am stat o ora in trafic, ca am ajuns acasa la 11 noaptea, ca n-am apucat sa ne spalam pe dinti etc etc…. si suntem mai tot timpul in intarziere. Cu totii ne facem vinovati de aceasta atitudine la un moment dat, vrand nevrand. Cu aceasta idee in gand, ne-am imaginat situatii cotidiene in care putem fi prinsi si ne-am gandit la cateva sugestii de care tu ca cititor/pacient te poti folosi pentru a ameliora problema lipsei de timp investit in igiena orala:
- De regula ultimul lucru pe care il faci seara inainte de culcare este sa te speli pe dinti, nu-i asa? Dar ce te faci daca adormi la televizor sau cu romanul in mana inainte sa mai apuci sa mergi in baie? Fie sari de tot peste aceasta etapa, fie te trezesti la un moment dat in noapte, realizezi ca nu te-ai periat pe dinti, mergi la chiuveta din baie, dai de 2-3 ori cu periuta cat sa simti gustul de mentol si te pacalesti singur ca ti-ai facut datoria. De igienizat cu firul interdentar nici nu poate fi vorba caci tu in 40 de secunde esti deja in pat si dormi. (Cu totii am trecut prin asta.)
Solutia: nu lasa ca igiena dentara sa fie ultimul lucru pe care il faci seara. Spala-te pe dinti cand esti inca bine treaz si stii ca nu o sa mai consumi alimente pana la culcare, eventual cu o ora inainte. Asa, ai timp si de fir, si de periuta, te uiti apoi relaxat la serialul preferat, si poti adormi fara stres. Eventual, chiar inainte de somn poti sa te clatesti cu apa de gura pentru un plus de prospetime. (Chiar functioneaza.)
- Obisnuiesti ca dimineata dupa ce te trezesti sa te speli imediat pe dinti? Este foarte bine in cazul in care faci parte din categoria de oameni care nu beau cafea/ceai si nu servesc micul dejun inainte sa plece la serviciu. In caz contrar, daca dupa igienizarea orala consumi bauturi si alimente iar apoi iesi direct pe usa…nu e chiar ideal.
Solutia: periajul dentar e bine sa fie facut dupa micul dejun, astfel incat te poti bucura de primele ore ale zilei cu o respiratie proaspata si fara resturi alimentare intre dinti.
- Te afli foarte des in situatia de a pranzi in oras, fara a mai ajunge acasa pentru a-ti putea ingriji dantura? Crezi ca folosirea unei scobitori si o guma de mestecat vor rezolva problema? Partial ai dreptate… evident ca scobitoarea va indeparta resturile alimentare vizibile, dar nu va curata niciodata suprafetele interdentare ca un fir care gliseaza in sus si in jos, sub si supragingival. In plus, este posibil sa lezezi papila interdentara cauzand probleme gingivale. Guma de mestecat este o solutie temporara acceptabila, doar din motivul ca modifica nivelul ph-ului din saliva neutralizand acizii responsabili pentru caria dentara. Dar acest efect este de scurta durata deoarece atata timp cat placa bacteriana nu a fost eliminata, bacteriile tot vor avea un mediu prielnic pentru multiplicare.
Solutia: poarta in poseta/borseta/torpedoul masinii o mini-periuta de dinti si o mini-pasta de dinti. Le poti gasi in farmacii sau pe raionul de produse cosmetice pentru calatorii in supermarketuri. Fiind de dimensiuni mici, le poti lua cu tine peste tot.
- Ai un job care te tine mereu in masina, esti pe drum tot timpul si petreci ore intregi in trafic?
Solutia: tine cutiuta cu firul tau dentar preferat in masina, la vedere. Nu in torpedou, caci e posibil sa uiti de el. Cel mai bine ar fi sa-l pui in sertarasul de langa schimbatorul de viteze unde tii maruntis si alte obiecte mici. Poate nu vei fi motivat sa il folosesti in prima faza, dar dupa un timp, tot te va tenta, si vei gasi un moment oportun sa profiti de faptul ca e acolo, cu posibilitatea sa devina un obicei zilnic, poate chiar la culoarea rosie la semafor, in loc sa stai pe facebook. Sigur ceilalti participanti la trafic te vor privi cu admiratie. 🙂
- Obisnuiesti sa iei masa la parinti sau bunici in fiecare weekend?
Solutia: Tine si in baia lor o periuta de dinti si asa vei stii cu siguranta ca te asteapta acolo cuminte, nerabdatoare sa fie folosita dupa strudelul facut de mama.
Acestea sunt doar cateva dintre situatiile cotidiene care ne pot da peste cap protocolul unei igiene orale bune. Dar, credem ca pentru fiecare problema exista si o solutie, trebuie doar sa o cautam. Pentru ca cine vrea sa gasesca o solutie cauta mijloace, cine nu, cauta scuze. Asadar, iata ca la intrebarea initiala : “De ce unii pacienti nu prezinta o igiena orala buna desi sunt dornici si bine motivati?”…am gasit nu unul, ci cinci posibile raspunsuri.
In concluzie, e o chestiune de prioritati. Stim ca vrei un zambet sanatos, intrebarea este: Cat de mult vrei?
Dental Design – www.dentaldesign.ro
[…] Citeste si Cinci solutii pentru o igiena dentara buna […]
[…] Cinci solutii pentru o igiena dentara buna […]