Este ora 06:20. M-am trezit de ceva vreme si m-am apucat sa scriu. Visam despre stomatologie, despre partea mai putin frumoasa a stomatologiei. Si, despre ea voi si scrie, asa ca, daca nu vrei sa stii partea aceasta, inchide articolul acum, pana nu este prea tarziu! Dar, daca totusi vrei sa intelegi ce se intampla dincolo de zambetul rujat din pozele cu “inainte si dupa” atunci articolul acesta este scris pentru tine.
Am avut zilele trecute cateva cazuri similare, consultatii in urma carora singura solutie medical corecta era extractia dintilor si inserarea de implanturi. Din pacate, dintii naturali erau compromisi, osul infectat, boala parodontala prea avansata si cu parere de rau, oricat am incerca sa gasim alte variante, raspunsul medical era extractia lor. Care este planul corect in astfel de cazuri? In primul rand este EXTREM de important ca diagnosticul sa fie corect. IN NICI UN CAZ nu vom accepta sa fim complici in face rau prin actiunile noastre. Nu vom accepta sa tinem dinti care nu au sanse, nu vom accepta sa cedam rugamintilor pacientului de a gasi o solutie de compromis, in dezacord cu perceptele etice si medicale, deci nu vom accepta sa facem rau. Da, poate parea la o prima privire ca suntem reci, ca nu vrem sa ajutam, ca nu avem solutii. Este o mare diferenta intre a nu vrea sa ajuti si a nu vrea sa faci rau. Asadar, prima etapa este ca pacientul sa constientizeze ca, din pacate, NU EXISTA decat o solutie in acest nefericit caz: extractiile. De asemenea este necesara asumarea acestei descoperiri.
A doua etapa, inainte de a incepe efectiv tratamentul, consta in planificarea cazului. Aici vorbim despre etapa chirurgicala si cea protetica. Pentru un rezultat bun, corect din punct de vedere medical si satisfacator din punct de vedere estetic, exista un nivel minim ce trebuie atins. Acest nivel minim este dat de:
- Extractiile dintilor, indepartarea infectiilor, aditia de os artificial, inserarea a sase implanturi pe fiecare arcada (deci 12 in total), ridicarea sinusului si unde este nevoie de alte manopere de regenerare osoasa. Daca implanturile nu se pot face in aceeasi etapa cu extractiile, ele vor fi inserate peste 6 luni.
- Urmeaza o perioada de 2-3 saptamani in care nu se va purta o lucrare provizorie, perioada necesara pentru vindecarea primara.
- Realizarea a doua proteze totale pe post de provizorat, care vor fi folosite pentru aproximativ 6 luni.
- Dupa sase luni se va realiza o noua lucrare provizorie, de data aceasta pe implanturi, fixa. Ea va fi folosita pentru a conforma gingia si pentru a stabili rapoartele de ocluzie, forma dintilor si pozitia acestor.
- Dupa cateva saptamani se vor realiza lucrarile finale.
Acesta este un drum greu, in care in afara de ultima etapa, toate celelalte vor fi dificile si rezultatul provizoriu nesatisfacator. Este nevoie de ambitie si determinare, de dorinta de a merge mai departe. Am trecut pe drumul acesta cu multi pacienti si stiu ce greu este. Voi fi acolo si la cazurile ce vor urma pentru a sustine fiecare pacient in parte in toate situatiile dificile.
Un alt moment neplacut este discutia referitoare la costuri. Sa spunem ca am trecut peste faza 1 referitoare la acceptarea situatiei medicale si a planului propus. Ajungem la costuri. Pacientul intelege ca sunt necesare extractiile, ca planul se intinde pe multe luni, ca va fi greu. Si, asa cum spuneam, acum vorbim despre costuri. Extractii, indepartarea infectiei, chirurgia osoasa si gingivala, aditie osoasa, implanturi, lucrari provizorii si finale… se aduna, si nu e putin. Daca totul e ok, mergem mai departe si rezultatul va fi bun. Dar nu despre cazul acesta scriu acum, ci despre cel in care, undeva, pacientul NU accepta situatia. Fie nu vrea sa extraga toti dintii, fie nu e de acord cu durata lunga de tratament, fie vrea lucrari fixe din prima zi, fie costul i se pare prea mare si cere cu insistenta reduceri, pentru ca nu-i asa, se practica… In acest moment, el va cauta alternative.
Voi vorbi despre aceste cazuri, in care pacientul alege alt drum. Haideti sa vedem ce drum alege:
- Daca nu vrea sa extraga toti dintii compromisi, din pacate, nu pot sa il tratez. Nu pot pentru ca, daca bazandu-ma pe percepte medicale clare, diagnosticul este sigur si solutia corecta este extractia, asta voi face. Orice altceva e o deviere de la calea medicala. NU voi accepta sa fac rau. Dar, evident, pacientul este liber sa mearga la alt medic si sa caute sa i se confirme ceea ce el cere. Si cine cauta va si gasi, probabil va gasi pe cineva care ii va face o lucrare fixa pe dintii compromisi pe care ii are. La urma urmei, este vorba despre banii incasati? De ce refuz eu banii?! Fiindca refuz sa fiu platit pentru a face rau (daca nu este suficient de clar, a realiza o lucrare pe niste dinti infectati si pierduti, este ca si cum ai mansarda o casa putreda, cu fundatia complet distrusa). Art. 10 – Medicul dentist are datoria de a-si trata pacientii dupa normele profesionale medico-dentare recunoscute de Colegiul Medicilor Dentisti din Romania si incluse in ghidurile de practica medicala sau in tratatele de specialitate recunoscute de societatile stiintifice de profil. (CDMD)
- Daca pacientului i se pare ca va dura prea mult. Din nou drumurile noastre se despart. Sigur va gasi un medic care va dori banii lui si ii va face un plan de tratament mai scurt si mai rapid. In doua saptamani va fi gata cu absolut TOT! Pentru ca da, se poate si rapid si bine si ieftin, evident, nu?! Nu este asa, iar EU nu voi face asta!
- Pacientul vrea ca pe implanturi sa puna lucrari fixe imediat, asa cum a vazut pe internet, asa cum stie el ca exista celebrul sistem X sau noul sistem Y. Eu nu voi face asta. Nu voi face asta pentru ca daca X si Y ar fi ok, le-as face din start, dar eu stiu ce se intampla in cazurile acelea peste cativa ani, sau poate doar peste cateva luni si nu e placut. Evident, colaborarea noastra nu continua pentru ca refuz sa ii fiu complice in a-si face rau si probabil pana la urma va gasi un medic ce va fi induplecat de cuvintele si rugamintile lui. Un medic tot va fi de acord sa “il ajute” asa cum vrea pacientul. Eu nu voi face asta! Art. 7 -Medicul dentist nu trebuie sa accepte exercitarea profesiei in conditii susceptibile de a compromite calitatea actului medical si securitatea pacientului. (CDMD)
- Costul e prea mare! Asa… Si evident va gasi alt medic ce ii va face un pret mai mic. Cum se poate obtine un pret mai mic? Pai fie se folosesc mai putine implanturi (si lucrarea finala nu va avea suportul necesar), fie implanturi ieftine, fie nu se face aditie de os (si vindecarea va fi necorespunzatoare si suportul incorect), fie se vor reduce materialele si manoperele efectuate, fie se va lucra cu un tehnician ieftin, fie interventia va fi facuta de un medic incepator ce are nevoie de experienta si de bani, fie de un medic ce se considera la piata si la care se negociaza orice. In orice caz, ceea ce platesti, aia primesti. Eu nu voi face asta! Sunt multe oferte pe panourile publicitare din oras cum ca pui 3 implanturi platesti 2 sau un implant la pretul de…. doar acum!, sau castiga premii de mii de euro, sau oferta pe nu stiu ce site… Eu nu voi face asta. In plus, sa nu uitam ca exista codul deontologic al medicului dentist (CDMD) care printre altele interzice Art. 13 (2) Este interzisa reducerea onorariilor in scopul atragerii clientelei. Nu sunt la piata, sunt medic. Daca vrei oferte si reduceri, cauta in alta parte. Imi pare rau, eu nu fac asta.
EU NU VOI FACE ASTA! Poate ca a fost noaptea reducerilor, vinerea neagra, poate ca esti obisnuit sa te targuiesti, poate e normal asa, dar eu nu voi face asta si profesia medicala nici nu incurajeaza si nici nu aproba acest lucru. Ce voi face eu este sa pun un diagnostic corect, sa fac un plan de tratament corect si sa il sustin. Voi avea toate preturile expuse si pe site si in clinica, iar acele preturi vor fi intotdeauna aceleasi deoarece pe acele preturi medicina pe care o practic ma va lasa sa dorm linistit noaptea. Chiar si in noaptea din vinerea neagra voi dormi linistit.
Daca intelegi si esti acord cu credinta mea medicala si principiile mele etice, iti voi fi alaturi, in schimb, daca nu esti si cauti altceva, cu parere de rau, drumurile noastre se despart.
Dr. Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro
Frumos.Citesc postarile dv d ceva timp si apreciez limbajul direct si sincer..se vede ca puneti suflet si va place ceea ce faceti,si stiu ca doar asa puteti avea rezultate in acest domeniu ca si in oricare altul.Ma bucur ca v am descoperit prin fosta mea colega de liceu Daria Bonchis.Acum ce mai imi ramane mie de facut este sa mi iau inima n dinti si sa va fac o vizita cat mai curand si cat se mai poate face ceva la dantura mea.Pana atunci va urez sarbatori fericite dv si echipei si continuati sa scrieti ,mie chiar imi face placere sa citesc .
Multumesc! Sarbatori fericite! 🙂