Atunci cand iei decizia de a-ti reface dantura, medicul tau stomatolog iti propune un plan de tratament care incepe cu o igienizare profesionala, continua cu extractiile dintilor care nu mai pot fi salvati, tratamente parodontale, ale infectiilor si cariilor dentare, purtarea unui aparat ortodontic daca exista malpozitii dentare sau anomalii de ocluzie, iar cand starea de sanatate a cavitatii tale bucale este atinsa, zambetul la care visezi poate fi refacut cu restaurari protetice. Pana in momentul in care ajungi la acest ultim pas, in timpul sedintelor, ai ocazia sa te sfatuiesti cu medicul tau asupra optiunilor protetice la care poti apela. In plus, poate ai interesul de a te mai documenta de pe internet, de a citi articole in acest sens si de a te informa cat mai bine asupra alegerii pe care urmeaza sa o faci. In final, scopul este sa gasesti o solutie corecta din punct de vedere medical, care sa imbine cat mai bine functionalitatea, estetica si stabilitatea pe termen lung.
Daca in cazul tau este necesara o restaurare protetica fixa pe dinti naturali sau pe implanturi, e posibil sa te afli in situatia in care medicul dentist iti propune doua alternative de calitate foarte buna: coroana ceramica pe suport metalic sau coroana ceramica pe zirconiu (sau ceramica integrala). Dar care este diferenta dintre cele doua? Conteaza atat de mult infrastructura daca la exterior dintele este oricum in totalitate invelit de cel mai bun material de restaurare la ora actuala- ceramica? De ce exista, si se justifica oare diferenta de pret dintre cele doua? Acestea sunt intrebari pe care e posibil sa ti le pui si la care doresti raspunsuri pertinente de la medicul tau. Dupa cum vei vedea, alegerea ta nu va fi intre o varianta proasta si una buna, ci intre o varianta foarte buna si una excelenta.
Astfel, pentru a intelege cat mai bine deosebirile dintre cele doua optiuni, e bine sa cunosti caracteristicile pe care le au in comun:
Etapele clinco-tehnice de realizare a celor doua tipuri de restaurari sunt similare:
1. Prepararea dintelui (cabinet)
2. Amprentarea (cabinet)
3. Confectionarea capei metalice sau a celei de zirconiu (laborator)
4. Probarea acesteia pe bontul preparat (cabinet)
5. Adaugarea straturilor de ceramica pe capa (laborator)
6. Probarea coroanei si ajustarea ocluziei (cabinet)
7. Glazurarea si finisarea finala a ceramicii (laborator)
8. Cimentarea coronitei (cabinet)
Deosebirile dintre coroana metalo-ceramica si cea ceramica pe zirconiu se refera in mod evident la materialul din care este confectionata capa de suport peste care este stratificata ceramica. Pe scurt, capa metalica poate fi fabricata din metale nobile, nenobile sau diferite aliaje, va avea intotdeauna o culoare gri, metalica si este obtinuta printr-un procedeu numit turnare. Capa de zirconiu este confectionata dintr-un bloc de dioxid de zirconiu ales la culoarea dintelui si care este frezat printr-un sistem computerizat numit CAD/CAM (Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing), ceea ce inseamna ca in timp ce capa metalica este turnata, modelata si finisata de tehnician, la cea de zirconiu lipseste riscul erorii umane. Astfel, modelul obtinut prin amprentarea danturii in cabinet este scanat de un laser, informatiile sunt stocate pe computer si transmise unui aparat care frezeaza capa dintr-un bloc de zirconiu. Rezultatul acestui procedeu computerizat este obtinerea unei cape care se adapteaza intim la dintele preparat.
Asadar, deosebirile dintre coroana metalo-ceramica si cea ceramica pe zirconiu sunt urmatoarele:
- Dupa cum am mentionat in randurile de mai sus, adaptarea capei de zirconiu la dinte este superioara celei metalice
- Estetica in cazul coroanei ceramice pe zirconiu este deosebita deoarece vorbim despre un material translucid care permite luminii sa se reflecte prin acesta similar unui dinte natural, dand un aspect plin de viata; pe cand metalul gri al celeilalte variante trebuie initial acoperit de un strat opac de ceramica pentru a-i masca culoarea, fapt care va diminua aspectul estetic final al lucrarii, iar in timp, odata cu aparitia retractiei gingivale, la coletul dintelui respectiv va aparea o linie gri-cenusie inestetica, problema care nu apare in cazul zirconiului.
- Metalul poate provoca alergii, corodeaza in timp si cauzeaza gust neplacut in cavitatea bucala, pe cand zirconiul este perfect biocompatibil si bio-inert (folosit adesea in ortopedie), retentioneaza cu mult mai putin placa bacteriana si nu declanseaza reactii chimice.
- Spre deosebire de metal, dioxidul de zirconiu nu reactioneaza la modificarile de temperatura din cavitatea orala, neavand conductivitate electrica
- Rezistenta mecanica a zirconiului la tractiune si indoire este extrem de buna chiar daca grosimea capei este mai redusa comparativ cu cea metalica, ceea ce inseamna ca preparatia dintelui poate fi mai conservativa
- Datorita procedeului tehnic modern de confectionare, coroana ceramica pe zirconiu este mai costisitoare decat cea pe infrastructura metalica
Fiind familiarizat cu particularitatile celor doua variante de restaurare propuse, decizia nu iti va mai parea foarte dificila. Da, din punct de vedere medical, amandoua au aceleasi indicatii de restaurare protetica, respecta cerintele de functionalitate, estetica si durabilitate, iar recomandarile de ingrijire si igienizare sunt acelasi in ambele cazuri. In final, TU esti cel care va decide care optiune iti surade mai mult, daca atunci cand te vei uita in oglinda la sfarsitul tratamentului stomatologic iti doresti sa te simti multumit de rezultat sau sa ai parte de un plus de naturalete in zambetul la care probabil visai de la prima consultatie.
Dental Design – www.dentaldesign.ro
[…] acestea au ca suport o structura metalica sau de zirconiu. Despre diferenta dintre ele puteti citi AICI. Pe baza amprentei luate, tehnicianul realizeaza in prima faza scheletul lucarii. In cabinet, […]
[…] Poti afla mai multe despre zirconiu AICI. […]
[…] Vezi mai multe AICI […]
[…] Coroana ceramica pe suport metalic sau pe zirconiu? […]
[…] final a meritat tot efortul si pacienta este extrem de multumita de estetica […]