Si dupa acel telefon la receptia clinicii, iata ca a sosit si ziua! Prima sedinta la dentist: Consultatia! Dupa completarea fisei pacientului, faci cunostinta cu medicul. Dupa prezentarile generale, medicul reia fisa, si da, ajungem la antecedente medicale. Poate te astepti sa vii la dentist, doar pentru probleme dentare si tu sa te apuci sa povestesti ce operatii ai avut, boli cronice, alergii, probleme cardiace, diabet, sarcina… pana la urma le spui, mai mult sau mai putin, asumandu-ti tot ceea ce declari, printr-o semnatura.
Importanta precizarii acestor aspecte medicale generale, este maxima. In functie de acestea se organizeaza tot planul de tramatent: anumiti pacienti se cheama la inceputul programului de lucru, altii la sfarsit, administrarea substantelor anestezice difera in functie de starea de sanatate si multe altele. Asa cum spuneam, pacientul declara. Declara daca are ceva de declarat. Dar daca nici el nu stie ca sufera de o anumita afectiune?
Interesant de stiut este faptul ca manifestarile organismului au rasunet si la nivelul cavitatii orale. Astfel ca medicul pe langa faptul ca se uita la radiografie, la dinti, pozitia lor, starea lor, se uita de asemenea la starea gingiilor, se uita dupa semne de inflamatie ale tesuturilor, pete, coloratii “deosebite” ale mucoasei orale, saliva si vascozitatea ei. In continuare, sa vedem ce se poate afla.
Sindromul gurii uscate Gura uscata este datorata scaderii fluxului salivar. La un moment dat toti am trecut prin asta: in stari de stres, nervozitate; insa daca gura este uscata tot timpul, acest lucru poate indica prezenta unor probleme medicale grave. Acest sindrom al gurii uscate, poate fi datorat efectelor adverse ale unor medicamente precum antihistaminicele prescrise in cazul alergiilor, sau analgezicelor sau antidepresivelor. De asemenea sunt o serie de sindroame care afecteaza glandele salivare cum ar fi sindromul Sjogren, limfomul Hodgkin, boala Parkinson. Fumatul de asemenea influenteaza secretia de saliva, mai ales la fumatorii de trabuc sau tigari tari.
Semne de anemie In mod normal gingiile au o culoare roz, avand un aspect de “coaja de portocala”. Totusi in functie de anumite modificari din organism si aceasta isi poate schimba culoarea si aspectul. De exemplu: gingia de culoare roz pal, inspre alb, poate fi un semn al deficientei de fier din corp.
Sarcina Volumul sanguin creste in timpul sarcinii, astfel ca apar tot felul de modificari orale. Multe femei insarcinate prezinta gingivite,anumite hipertrofii, excrescente de culoare rosie, la nivelul gingiilor, sau intre dinti, pot fi asociate cu tumori de sarcina. Acestea nu sunt periculoase dar necesita observare din partea unui medic dentist, si desigur igienizari regulate.
Boala cardiovasculara Bolile cardiovasculare sunt asociate frecvent cu bolile parodontale, desi la prima vedere aceste 2 boli nu par sa aiba legatura una cu cealalta. In boala parodontala vorbim despre rolul unor bacterii atat in initierea cat si in evolutia bolii. Microorganismele implicate sau produsii lor metabolici pot patrunde in circulatia sanguina, creandu-se astfel posibilitatea unui transfer al toxinelor bacteriene din punga parodontala in sistemul circulator. Aceste bacterii pot fi daunatoare (deficite imunitare, afectiuni cardiovasculare). Tocmai de aceea vizitele la dentist e recomandat sa facute macar o data pe an.
Diabetul Si diabetul lasa “semne” la nivelul cavitarii orale, mai ales in sfera parodontala. Astfel ca afecţiunile parodontale la pacientul cu diabet, devin manifeste prin prezenta pungilor parodontale, distructia osoasa accentuata. De asemenea poate fi prezenta xerostomia, (scaderea secretiei de saliva in cazul unui diabet insuficient controlat), cu toate problemele care survin dupa aceasta: carii multiple, modificari ale gustului, infectii fungice la nivelul gurii (candidoza). De obicei candidoza orofaringiana este asimptomatica. Cele mai frecvente simptome, atunci cand sunt prezente: senzatie de arsura la nivelul limbii sau cavitatii orale. La examenul clinic se observa pete albicioase pe suprafata mucoasei orale, pe suprafata limbii, pe gingie.
In concluzie, organismul trimite semnale! E recomandat doar sa fie interceptate corect si la timp.
Alexandra Balan – www.dentaldesign.ro