De multe ori ierarhizam diferite aspecte ale vietii noastre, obiecte, evenimente sau actiuni. Este in natura umana sa o facem. Ce este mai bun? Ce este mai important? Care este “cel mai cel”? Si in stomatologie ne punem de asementea intrebarea: Care este actul medical in jurul carora graviteaza restul?
Sa ne imaginam ca punem aceasta intrebare unui profilaxist. Cu siguranta raspunsul va fi: PROFILAXIA, deoarece nimic nu este mai important decat sa previi. Sa il intrebam pe chirurg si va raspunde CHIRURGIA, deoarece opereaza cancere, elimina infectii si salveaza vieti. Ne indreptam atentia spre endodont si va spune ca in stomatologie nimic nu e mai important decat ENDODONTIA, deoarece el salveaza dintii, nu ii extrage. ORTODONTIA ii aliniaza si ii echilibreaza, IMPLANTOLOGIA aduce un plus de suport si da nastere unor dinti artificiali asemanatori celor naturali, creaza, iar PROTETICA rezolva cu siguranta (daca intrebam un protetician) cel mai important aspect din stomatologie. Pe fiecare specialist pe care il intrebam va raspunde ca specialitatea lui este, cu certitudine, cea mai importanta. A studiat multi ani, are multe cazuri rezolvate, pacienti recunoscatori si este mandru ca a putut sa isi puna meseria in slujba atator oameni. Dar cum se poate ca toti sa aiba dreptate? Sau cine greseste?
Sa ne imaginam o orchestra. Violonistul va spune ca vioara este cel mai nobil instrument. Intrebam mai departe si aflam ca pianul este cel mai important, apoi ca nu e asa, ci ca pe primul loc este clarinetul, sau toba, sau… poate flautul, minunatul flaut. Cine are dreptate? Care este cel mai important instrument, fara de care simfonia nu ar fi ceea ce este?
In ambele cazuri am omis ceva: ARMONIA! Pentru ca fara armonie, ar fi o harababura in care fiecare canta in ritmul sau, partitura sa, incepe cand vrea si termina unde vrea. Fara armonie ar fi un haos din care nu va iesi niciodata o simfonie. Pentru a fi armonie este nevoie de profesionisti care sa manuiasca instrumentele pe care le-au ales, profesionisti cu experienta care sa stie exact ce au de facut. Dar, pentru a fi armonie este mai ales nevoie de un dirijor! Fara dirijor nu e armonie, fara armonie, nu e simfonie!
Revenind la dintii nostri, sa cautam “DIRIJORUL“… Cand vom gasi “dirijorul”, vom avea armonie dar si o “simfonie”! 🙂
Dr.Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro