Tratamentul stomatologic in timpul sarcinii sau alaptarii este posibil, dar necesita unele mici precautii. Atat pacienta insarcinata, cat si cea care alapteaza, sunt considerate sanatoase din punct de vedere clinic, deci tratamentul stomatologic este indicat. In ambele cazuri insa, este necesara o atentie sporita din partea medicului dentist si o buna colaborare cu medicul ginecolog in cazul femeilor insarcinate.
Schimbarile fiziologice produse pe parcursul sarcinii la nivelul sistemului cardiovascular si endocrin influenteaza starea generala de sanatate a gravidei: volumul sangvin se mareste cu aproximativ 50%, tensiunea arteriala diastolica de asemenea. Pot surveni tahicardii si murmur cardiac fiziologic, anemii. Odata cu avansarea sarcinii, poate apare un sindrom hipotensiv la schimbari bruste de pozitie. Toate aceste lucruri trebuie luate in considerare atunci cand este necesar un tratament stomatologic.
Exista doua tipuri de tratament stomatologic in timpul sarcinii si alaptarii:
1. Tratamentul profilactic: acesta nu are contraindicatii, fiind recomandat pentru a nu se ajunge la probleme severe. In principal, el consta in igienizarea profesionala periodica insotita de un consult, avand ca scop obtinerea unei stari de igiena orala optima prin reducerea inflamatiilor gingivale rezultate in urma tulburarilor endocrine.
2. Tratamentul de necesitate, de urgenta: se pot realiza majoritatea manoperelor stomatologice simple, cu anumite precautii. In cazul femeilor insarcinate, perioada optima de realizare a tratamentelor stomatologice este in trimestrul al doilea de sarcina. De asemenea, se recomanda anestezice de tipul lidocainei. In cazul femeilor care alapteaza se recomanda oprirea lactatiei pana la minim 4 ore dupa administrarea anestezicului, si chiar si in cazul acesta, primul lapte se mulge si nu se da copilului. Dupa unii autori dupa 24 ore de la anestezie se poate alapta in siguranta.
Preventia in sarcina:
Antibioticele se vor evita pe cat posibil in sarcina, iar in perioada alaptarii se vor administra cu precautie pentru ca riscul farmacologic, chiar daca este mic, exista. Radiografiile, de asemenea, se vor evita in timpul sarcinii, doar in perioada de alaptare se pot face radiografii, acestea neafectand laptele in niciun fel.
Un alt aspect de luat in considerare este acela ca evolutia cariilor se poate accentua in timpul sarcinii, insa nu datorita credintei populare ca se “pierde calciu” in sarcina. Cariile se datoreaza mai ales schimbarii dietei care este predominant cariogena. La fel, in perioada alaptarii, datorita schimbarii prioritatilor, de cele mai multe ori dantura este neglijata.
Asadar, dragi mamici sau viitoare mamici, incercati sa va faceti timp pentru a va ingriji corpul, zambetul si sufletul vostru!
Pentru mai multe informatii dati click AICI sau AICI.
Dr. Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro