Esti insarcinata, urmeaza sa ai un copil, alaptezi sau poate doar te gandesti ca ti-ai dori un copil in viitor… daca da, atunci articolul acesta este exact pentru tine, pentru a te ajuta sa iei cele mai bune decizii si sa stii ce ai de facut daca ai nevoie de o interventie stomatologica.
In aceasta directie am pregatit niste sugestii de care ar fi bine sa tii cont in momentul in care te gandesti la tratamentele stomatologice. Un medic stomatolog, singur, nu are competenta necesara pentru a da raspunsuri din sfera obstetricii si nici viceversa. Asa ca, pentru a mimimiza cat mai mult riscurile la care expunem pacientele aflate in aceaste situatii, este utila o colaborare armonioasa intre medicul dentist si medicul obstetrician. Astfel, eu si unul dintre medicii pe care ii admir foarte mult, dr. Florina Todorut – www.gyniclinique.ro, vom vorbi in continuare despre anestezie, alaptare, radiografii si despre alte lucruri de care ar fi bine sa tii cont atunci cand esti insarcinata, alaptezi sau cand doresti sa devii mama in curand.
1 – Nu esti insarcinata dar te pregatesti pentru aceasta.
In aceasta situatie esti in pozitia cea mai fericita si poti lua cele mai bune decizii cu riscuri aproape zero in ceea ce priveste viitoarea sarcina. In plus, nu doar ca vei trata o problema, dar vei reusi, cu o planificare corespunzatoare, sa previi orice problema. Ce iti sugeram sa faci in momentul in care hotarasti sa ai un copil? In primul rand, trebuie sa stii ca sanatatea ta va influenta fatul si iti recomandam cu mare drag sa nu pui viata copilului tau in pericol. Asa ca, ai nevoie sa faci o programare pentru o consultatie la o clinica stomatologica. Se va realiza o radiografie panoramica, se va evalua starea sanatatii tale dentare, se va evalua starea mucoaselor, se va detecta orice leziune, pana chiar si semne ce ar putea indica un anumit tip de cancer oral si vei avea un plan de tratament. Prima etapa, si cea mai importanta in cadrul tratamentului stomatologic, va fi sedinta de profilaxie, unde se va realiza detartrajul, periajul, curatarea dintiilor si extrem de important, se vor da indicatii privitoare la modul de intretinere a dintilor. Stim cat este de important ca gingiile tale sa fie sanatoase in sarcina si sa nu apara carii si alte probleme, asa ca te invatam cum sa eviti aceste probleme. Dupa sedinta de profilaxie urmeaza tratarea cariilor, infectiilor, se vor efectua tratamentele chirurgicale necesare si se va stabiliza ocluzia (muscatura). Asa ca vei fi sanatoasa si functionala, vei stii cum sa ai grija de sanatatea ta dentara in timpul viitoarei sarcini si vei fi sub indrumarea si observatia noastra. Acum esti pregatita. Totul va fi bine. Nu uita ca un control din sfera obstetrica/ginecologie, in etapa de planificare a sarcinii este extrem de important, asa ca mai lasa loc intre sedintele de la dentist si pentru analizele si investicatiile de specialitate ce te vor duce spre sarcina mult dorita in conditi maxime de siguranta.
2 – Esti insarcinata. Acum, din pacate, nu mai putem vorbi de preventie in adevaratul sens al cuvantului si nici de riscuri egale cu zero. Deja esti insarcinata asa ca acum nu mai putem da timpul inapoi pentru a pregati aceasta etape. Este o perioada cu riscuri mari si daca te gasesti in situatia aceasta, sunt cateva aspecte foarte importante de care este vital sa tii cont. Tratamentul stomatologic in timpul sarcinii este posibil, dar necesita unele mici precautii. Este importanta acordarea unei atentii sporite din partea medicului dentist si o buna colaborare cu medicul obstetrician. Schimbarile fiziologice produse pe parcursul sarcinii la nivelul sistemului cardiovascular si endocrin influenteaza starea generala de sanatate a gravidei: volumul sangvin se mareste cu aproximativ 50%, tensiunea arteriala diastolica de asemenea. Pot surveni tahicardii si murmur cardiac fiziologic, anemii. Odata cu avansarea sarcinii, poate apare un sindrom hipotensiv la schimbari bruste de pozitie. Toate aceste lucruri trebuie luate in considerare atunci cand este necesar un tratament stomatologic. Tratamentul profilactic nu are contraindicatii, fiind recomandat pentru a nu se ajunge la probleme severe. In principal, el consta in igienizarea profesionala periodica insotita de un consult, avand ca scop obtinerea unei stari de igiena orala optima prin reducerea inflamatiilor gingivale rezultate in urma tulburarilor endocrine. In situatii de urgenta, se pot realiza majoritatea manoperelor stomatologice simple, cu anumite precautii. In cazul femeilor insarcinate, perioada optima de realizare a tratamentelor stomatologice este in trimestrul al doilea de sarcina. De asemenea, se recomanda anestezice de tipul lidocainei. Antibioticele se vor evita pe cat posibil in sarcina ( anumite tipuri sunt permise cu acordul medicului obstetrician) , iar in perioada alaptarii se vor administra cu precautie pentru ca riscul farmacologic, chiar daca este mic, exista. Radiografiile, de asemenea, se vor evita in timpul sarcinii. In trimestrul II si III se pot realiza, evident cu sort de protectie si doar daca sunt absolut necesare. Trebuie tinut cont de faptul ca embriogeneza se incheie la 14 saptamani de sarcina. Un alt aspect de luat in considerare este acela ca evolutia cariilor se poate accentua in timpul sarcinii, insa nu datorita credintei populare ca se „pierde calciu” in sarcina. Cariile se datoreaza mai ales schimbarii dietei care este predominant cariogena.
3 – Ai nascut si alaptezi. In cazul femeilor care alapteaza se recomanda oprirea lactatiei pana la minim patru ore dupa administrarea anestezicului, si chiar si in cazul acesta, primul lapte se mulge si nu se da copilului. Dupa unii autori, dupa 24 ore de la anestezie se poate alapta in siguranta. In perioada de alaptare se pot face radiografii, acestea neafectand laptele in niciun fel. Atentie, in perioada alaptarii, datorita schimbarii prioritatilor mamei, de cele mai multe ori dantura este neglijata si ar fi bine sa nu uitam acest aspect. Nu uitati sa va spalati pe dinti, sa mergeti la controale periodice si totul va fi bine.
Concluzie: indiferent ca planifici sa ai un copil sau esti deja insarcinata nu uita ca ai responsabilitatea unei noi vieti, trateaza-te si ai grija de tine pentru ca prin intermediul tau ai grija si de copilul tau. Vorbeste cu medicul tau stomatolog si cu medicul obterician si sunt convins ca nu vor fi probleme, vei avea o sarcina linistita din aceste puncte de vedere si un copil sanatos, destept si frumos!
dr. Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro
dr. Florina Todorut – www.gyniclinique.ro