De multe ori se intampla ca, atunci cand credem ca ne doare un dinte, durerea sa aiba o cu totul alta cauza. Nevralgia de trigemen este un sindrom dureros al fetei caracterizat prin dureri violente ce pot semana cu durerile de cauza dentara. Aceasta maladie este cunoscuta inca din antichitate, aparand si sub nume ca: nevralgie faciala sau ticul dureros al fetei.
Varsta medie la care apare nevralgia de trigemen este de 50-60 de ani, insa pot fi afectati si copiii, si adultii tineri.
In ceea ce priveste cauza aparitiei nevralgiei de trigemen se presupune ca odata cu inaintarea in varsta se pierde teaca de mielina care inconjoara unele fibre nervoase aparand fenomene de scurt-circuitare intre neuroni ce determina criza dureroasa.
Cum este durerea in nevralgia de trigemen?
Durerea este severa si este descrisa ca si “lovitura de cutit”, “socuri electrice”, “arsura puternica”, “atroce”. Ea apare pe neasteptate, fiind provocata de contractia muschilor fetei (mestecat, spalat pe dinti), contractia pleoapelor, contractia buzelor; motiv pentru care nevralgia de trigemen mai este cunoscuta si ca “tic dureros” . De obicei, durerile sunt provocate de un stimul minim – de o atingere usoara, de o stimulare luminoasa, frig. Stimulul este usor de recunoscut pentru ca determina brusc o durere de intensitate maxima.
Nervul trigemen are trei ramuri: oftalmica, maxilara superioara, maxilara inferioara. Astfel, in functie de ramura afectata durerea poate afecta portiunea superioara, mijlocie sau inferioara a fetei. In cazul in care durerea este localizata in portiunea mijlocie sau inferioara a fetei, poate aparea problema diferentierii durerii cauzate de nevralgia de trigemen cu durerea cauzata de dinti. Astfel, in cazul unor tratamente dentare in care durerea persista sau reapare dupa ce problemele dentare au fost rezolvate putem discuta despre o posibila nevralgie de trigemen.
Cum recunoastem aceasta boala la un membru al familiei?
Din cauza faptului ca atacurile dureroase nu sunt previzibile, bolnavul poate deveni terorizat de posibila reaparitie a durerii si evita orice stimul banuit ca ar fi declansator al durerii. Multi dintre ei refuza sa mai vorbeasca, refuza sa se alimenteze si drept urmare slabesc, au tendita la suicid sau la morfinomanie. In timp, atacurile devin din ce in ce mai frecvente.
Care este tratamentul nevralgiei de trigemen?
Ceea ce este cel mai important cand ne confruntam cu o astfel de boala este sa stim ca nu va disparea de la sine, iar prezenta constanta a durerii va afecta considerabil calitatea vietii.
De asemenea este important sa acordam importanta cuvenita atunci cand un membru al familiei prezinta o astfel de simptomatologie. Nevralgia de trigemen nu se vede, iar afectarea preponderenta a seniorilor ne poate face sa ne indoim de existenta unei suferinte propriu-zise.
Asadar persoana care prezinta astfel de dureri trebuie sa stie ca tratamentul este de doua feluri: conservator (medicamente si blocaje chimice) sau chirurgical in functie de perioada de cand au aparut durerile si de intensitatea lor.