Exista cateva aspecte care iti pot indica faptul ca tratamentul de canal care ti s-a facut are sanse maxime de reusita si sunt evidentiate in literatura de specialitate:
1. Medicul a folosit diga. Diga este o membrana din cauciuc care izoleaza dintele/dintii la care se lucreaza de restul gurii. Un tratament de canal realizat fara diga nu este recomandat. In absenta digii, dintele poate fi contaminat cu bacterii din saliva si sunt slabe sanse sa poata fi dezinfectat cu solutii intr-un mod corespunzator.
Daca aveti dinti la care vi s-a scos nervul si nu a fost folosita diga, ideal ar fi sa faceti o radiografie de control, pentru ca medicul sa vada daca au aparut efecte secundare de tipul infectiilor. Diga este prima etapa recomandata ca sa se poata incepe orice tratament de canal.
2. Dintele a fost dezinfectat cu diverse substante denumite iriganti. Aici ma refer indeosebi la hipocloritul de sodiu, dar si la ser, clorhexidina si altele, in functie de particularitatile cazului pe care medicul le va considera necesare. Hipocloritul de sodiu are proprietati bactericide si virucide, fiind cel mai folosit irigant in tratamentele de canal.
3. Medicul a folosit apexlocator. Apexlocatorul este un instrument electronic care ne ajuta sa determinam lungimea de lucru (lungimea canalului) prin detectarea foramenului apical (varfului radacinii dentare). Exista si metode mai rudimentare de determinare a lungimii canalului (de ex. masurarea pe radiografie), dar acestea nu sunt de atat precise precum apex locatorul.
4. S-a realizat o radiografie de control. Radiografia de control dupa realizarea unui tratament de canal este indicata. Exceptie fac tratamentele realizate la gravide sau persoane la care exista contraindicatii. Pe radiografie, tratamentul de canal trebuie sa se vada omogen si pana la varful radacinii. Desigur, exista si cazuri rare cand nu se poate ajunge la apex (varful radacinii), cum ar fi in cazul retratamentelor sau al canalelor calcifiate.
Tinand cont de aspectele punctate mai sus, sansele ca tratamentul de canal sa fie un succes sunt maxime.
Recomand si articolul Cum se realizeaza un tratament de canal?
[…] Pentru mai multe informatii despre tratamentele de canal poti da click AICI […]
[…] rand trebuie vazut care e motivul acestei modificari. Daca tratamentul de canal nu a dat rezultate (citeste AICI), trebuie refacut. De fapt aceasta este principala cauza, un tratament de canal care nu a iesit […]
Buna ziua
Acum cateva luni mi-a aparut o punga mica de puroi ( de dimensiunea unei bilute care folosesc copii la pistoalele acelea de jucarie ), si am inceput sa am dureri in zona respectiva. Mentionez ca punguta se spargea singura la o perioada dupa care revenea iar. Am fost la un dr stomatolog care se ocupa strict de chirurgie in Craiova, mi-a facut o operatie ( pentru care am dat o gramada de bani ), chipurile mi-a spart punga si a eliminat infectia de acolo. O perioada am avut dureri, nu puteam sa manac in partea respectiva, dar mi-am revenit. De aproximativ 1 luna a reaparut, si iar m-am dus la dansa si m-a taiat fara sa ma coasa, a facut doar o mica incizie, am facut o radiografie si mi-a zis ca nu mai am nimic acolo si m-a trimis acasa, dar acum cateva zile a reaparut…si tot asa nu pot manca in zona respectiva…As dori sa stiu de la ce altceva ar putea fi in conditiile in care eu am urmat si tratament cu pastile dupa si cu apa oxigenta ( gargara ) si tot nu imi trece si cum se procedeaza in astfel de situatii din punct de vedere financiar, caci nu mi se pare normal ca dupa ce am dat 500 ron sa mai platesc inca pe atat.
Multumesc!
Tratamentul facut a fost de drenare a puroiului, DAR, nu a fost tratata sursa infectiei ci doar efectul. Poti sa faci asta de 1000 de ori, nu va avea rezultat. Tratamentul corect e: identificatea dintelui ce da problema, tratament de canal, si poate, rezectie. In ordinea asta. Nu vor ajuta nici pastilele nici apa de guta dau altceva atata timp cat nu e tratata cauza.