Intotdeauna cand vine vorba de mers la medicul stomatolog, majoritatea dintre noi gaseste tot felul de pretexte prin care sa amanam aceasta vizita. Motive precum „nu merg acum pentru ca vine Pastele, vine Craciunul, este prea frig afara” apar in mintea noastra atunci cand ne uitam in oglinda si ne amintim ca avem ceva probleme dentare.
Ma gandeam care sa fie tema acestui articol, un caz cu ce se intampla daca nu ajungeti la timp la stomatolog: ceva cu o fistula, durere, o secretie purulenta, dar am decis sa abordez lucrurile intr-o maniera optimista si sa incerc sa va conving sa consultati medicul dentist pana ajungeti la asemenea complicatii.
Cred ca si dumneavoastra v-ati saturat de gandurile negre: ce se intampla daca nu fac lucrul acela, daca nu ma duc acum, asa ca am decis sa abandonez subiectul cu puroiul si mi-a venit in minte perioada dinainte de Craciun, cand era asa de aglomerat, cand toata lumea voia sa aiba dinti pana la sarbatori. In acelasi timp, cativa dintre pacienti veneau doar la control dupa o saptamana de la cimentarea lucrarilor protetice si erau relaxati. Atunci mi-a venit ideea ca aceasta este o perioada buna pentru a ne incepe tratamentul stomatologic, fiind aproape de sarbatorile de iarna. Intotdeauna am in minte expresia: este mult mai ieftin sa previi decat sa tratezi!
Atat de rar se intampla sa ne prezentam la doctor in momentul in care descoperim ca avem o problema. Este pacat pentru ca o plomba simpla este mult mai ieftina decat un tratament de canal, care, la randul lui, este mai ieftin decat o coronita, ca sa nu vorbim de situatia in care se ajunge la necesitatea unui implant dentar.
Acesta este adevarul, aceasta este batalia unui dinte de a-si pastra cat mai mult din ceea ce este al lui, pana cand moare si este inlocuit de un implant. Chiar si atunci, cu ultimele forte, dintele pastreaza os in jurul lui pentru ca plasarea unui implant dentar sa fie posibila. Totul este sa fim un pic atenti, pentru ca problemele dentare nu apar peste noapte sau intr-o luna, apar in ani de zile in care, in loc sa ne ducem la medicul dentist, preferam sa luam calmante și sa ignoram semnele pe care dintele ni le da atunci cand este in suferinta.
Este fantastic cat de bine gandit este corpul uman, cat de mari sunt progresele medicinii in ultimele decenii dar ai cat de ocupati am devenit noi, oamenii, cat de incarcati de tot mai multe sarcini si lipsiti de timpul necesar de a ne ocupa de sanatatea noastra.
La prima consultatie, majoritatea pacientilor sunt interesati de timpul necesar tratamentului si de costuri. Daca va simtiti descurajati de ceea ce auziti, ganditi-va ca prima consultatie, ziua aceea cand va aflati in scaunul stomatologic, reprezinta statistic cel mai bun moment de a va ocupa de sanatatea dumneavoastra dentara. Amanarea lucreaza in defavoarea dumneavoastra: costurile si durata tratamentului nu au cum sa fie mai mici odata cu trecerea timpului.
„Am fost eu fraier ca nu m-am apucat mai devreme sa-mi repar dintii”; „Nu, acum nu, pentru ca mi-e frica, nu am timp… cand o fi, pun o placa si cu asta basta” – atat de des auzite sunt aceste replici in cabinetele stomatologice! Cu amanatul lucrurilor stim cu totii ca nu aducem decat regrete, insa a doua replica este cea mai interesanta. Stiti de ce? Pentru ca cel mai probabil nimeni nu vrea o proteza totala! De abia reusim sa ne convingem pacientii sa accepte aceasta solutie pentru cateva luni, ca ceva provizoriu pana isi primesc restaurarile definitive pe implanturi… si atunci cu mare dificultate…
Speram ca ati inteles cat de important este sa va prezentati la medicul dentist atunci cand descoperiti o problema dentara sau cel putin la un an de la ultimul control. Numai dumneavoastra sunteti cei care puteti stabili cand este momentul sa treceti la treaba, sa va reparati dantura, rolul nostru fiind acela de a va sfatui si de a va explica ce este mai bine pentru sanatatea dumneavoastra dentara.
Va dorim o saptamana minunata, plina de realizari, in care sa va pastrati entuziasmul, simtul umorului… si dintii!
Vezi si articolul Preventia stomatologica: cele 5 reguli de aur