Mit sau realitate?
1. Tratamentele dentare sunt foarte dureroase.
Incepem cu acest mit deoarece aceasta este perceptia oamenilor despre mersul la dentist. Majoritatea romanilor afirma ca evita sa mearga la dentist de frica durerii. Aceasta frica nu mai este fondata. Astazi, cu o tehnologie moderna, ace atraumatice de grosimea unui fir de par si anestezice bune, tratamentele stomatologice nu mai sunt dureroase.
2. Dintii imbracati si protezele dentare nu trebuie spalate si curatate.
Pacientii au impresia ca odata ce si-au imbracat dintii, acestia fiind falsi, nu mai necesita sa fie spalati ca ei naturali. Fals! Dintii e recomandat sa fie igienizati indiferent ca sunt sau nu imbracati, deoarece placa si tartrul acumulat pe lucrari si in jurul lor poate cauza carii sub restaurari, dar si un permanent miros neplacut al gurii (halena). De asemenea, protezele e bine sa fie scoase in fiecare zi si igienizate pentru ca pot acumula bacterii, coloratii si tartru.
3. Detartrajul imi strica smaltul.
Din nou fals. Depunerea tartrului pe dinti duce la retragerea gingiilor. Odata cu retragerea lor se pierde si din inaltimea osului si in timp dintii devin mobili si pot fi pierduti. Detartrajul cu ultrasunete nu afecteaza smaltul dentar, el actioneaza strict asupra placii si tartrului pe care le indeparteaza.
4. Ma doare o masea pentru ca m-a tras curentul.
Din pacate, si acest mit este fals. Durerea de masea nu este datorata curentului. Intr-adevar, frigul si curentii de aer rece favorizeaza racirea diverselor zone ale corpului si pot exacerba anumite suferinte, atentie, preexistente. In cazul dintilor sanatosi, „curentul” nu are niciun efect.
5. Nu imi fac radiografii dentare pentru ca ma iradiez.
Radiografiile dentare nu afecteaza starea de sanatate a organismului uman, deoarece cantitatea de raze X din timpul expunerii este foarte mica. Totodata, fiecare persoana este expusa zilnic la diverse radiatii din mediu – cuptor cu microunde, telefon mobil, sau din spatiu. Cu toate acestea, efectele radiatiilor se pot cumula in timp si pot produce leziuni celulare, astfel incat numarul de radiografii trebuie sa fie limitat la recomandarea medicului.
6. Daca sunt insarcinata, nu merg la dentist pentru ca imi afecteaza fatul.
Tratamentul stomatologic la femeile insarcinate este posibil si chiar recomandat cu unele masuri de precautie indispensabile. Datorita modificarilor hormonale din această perioada, dintii si gingiile dumneavoastra necesita o atentie suplimentara.
7. O pasta de dinti scumpa este mult mai buna.
Indiferent de producator sau pret sau alt criteriu, toate pastele de dinti fac un singur lucru – curată dintii. Si-l fac bine, daca suntem la randul nostru ordonati si responsabili. Daca nu ne spalam pe dinti minimum de doua ori pe zi, chiar daca folosim cea mai scumpa pasta ce se gaseste in supermarket probleme dentare nu vor fi prevenite.
8. Daca nu observ nici o carie cu ochiul liber nu merg la dentist.
Unele carii, in special cele interdentare, nu sunt vizibile cu ochiul liber. De aceea este indicat sa mergi la un specialist pentru depistarea lor din timp si pentru a evita durerea. Asociatiile dentare internationale recomanda vizita la medicul stomatolog de doua ori pe an. Tot la sase luni se recomanda si realizarea igienizarii dentare, mai ales la persoanele aflate in grupe de risc pentru dezvoltarea bolii parodontale (fumatori, diabetici).
9. Alimentele fierbinti si foarte reci imi afecteaza dintii.
Acest lucru se poate intampla doar in cazul exceselor si pe termen lung. In mod normal, alimentele calde sau reci nu afecteaza dintii sanatosi.
10. Familia mea nu a avut probleme dentare, deci nici eu nu voi avea.
Intr-adevar, unele probleme dentare se mostenesc. Doar ca ele joaca un rol foarte mic in randul afectiunilor dentare. Majoritatea problemelor sunt cauzate de lipsa unei igiene dentare riguroase.
In concluzie: tratamentele dentare nu dor si nici nu dauneaza sanatatii. Asa ca atunci cand este vorba de sanatatea dintilor tai, miturile si sfaturile babesti sunt de evitat. 🙂
[…] https://drfondrea.ro/2012/12/top-10-mituri-in-stomatologie/ […]
Punctul 6 l-am mai auzit la o prietena acelasi lucru imi spunea si radeam de ea ori de cate ori o auzeam.