Follow me on Facebook

Dr. Bogdan Fondrea

Totul despre dintii tai
  • Home
  • Povestea mea
  • Clinica DD
  • Concept DD
  • Cazuri
  • Foto
  • Video
  • Forum
    • Pune o intrebare
    • Subiecte recente
  • Contact
  • Estetica dentara
  • Implanturi Dentare
  • Endodontie
  • Protetica
  • Odontologie
  • Parodontologie
  • Chirurgie
  • Ortodontie
  • Profilaxie
  • Diverse

Consultatia dentara – informeaza-te relevant

august 6, 2017 2 comentarii

Ma bucura faptul ca pacientii devin tot mai informati si tot mai atenti pe zi ce trece. Isi pun intrebari si asta este bine, si le pun intrebari dentistilor. Imi place sa ma intrebati diverse lucruri, acesta este si motivul pentru care am acest blog/forum cu aproape 15.000 de comentarii, pentru ca imi place sa va raspund. Am mii de consultatii, episoade live pe Facebook si alte mii de raspunsuri in emisiuni TV, articole in presa si comentarii pe retelele de socializare. Imi place sa raspund. Bine, dar despre ce este vorba in articolul acesta? Despre o enumerare sau contorizare a raspunsurilor? Nu, aveti putintica rabdare. 🙂

Sa pornim de la o consulatie, de la primul pas si cel mai important in cadrul acestui proces complex: tratamentul stomatologic. Nu se poate propune un plan, un tratament, fara un diagnostic si nu se poate pune un diagnostic fara o consultatie. Evident ca in cazul in care ai venit la programare este pentru ca doresti raspunsuri, la unele intrebari puse si unele nerostite, si poate nici macar gandite. Doresti sa afli care este statusul tau dentar si ce ar fi cel mai bine sa faci pentru ca sanatatea ta sa fie asa cum o doresti si sa obtii estetica care sa te multumeasca. In plus doresti sa stii cat costa si cat dureaza, ce riscuri sunt si o sumedenie de alte informatii. Internetul este si el o metoda facila prin care poti afla  raspunsuri (mai mult sau mai putin exacte si relevante pentru tine), vecinii si rudele, la fel. Din pacate, de cele mai multe ori fara un filtru profesional, este foarte probabil sa nu primesti informatia de care ai cu adevarat nevoie. Si ca sa trec direct la subiect, iata o lista de ” Top 5 ” intrebari pe care le aud dar nu mi se par relevante pentru tine si iti prezint echivalentul acestora pe care cu drag iti recomand sa il iei in considerare. Sunt multe cele ce imi vin in minte dar ca sa nu va plictisesc m-am rezumat la doar cinci.

consuntatie stomatologica

Intrebarea 1

Am fost deja la 5 dentisiti si 5 clinici stomatologice si vreau sa stiu si parerea dumneavoastra in legatura cu planul de tratament corect. Vreau sa merg la cel mai bun dentist. 

Problema este ca aici alegi intre 5 planuri de tratament. Este foarte posibil ca toate 5 sa fie potrivite cazului tau in anumite conditii. Cum stii tu sa faci diferenta intre ele? Cum stii tu care ti se potriveste mai bine? In functie de ce parametri vei alege planul potrivit si “cel mai bun dentist”? In realitate, dupa 5 consultatii, incercand sa alegi tu planul potrivit pentru tine din cel putin 5 propuse, vei fi mult mai confuz decat ai fost initial.

Intrebarea potrivita ar fi:

Am fost la 5 dentisti si 5 clinici stomatologice si as vrea sa gasesc medicul si omul in care sa am incredere. Dupa ce am gasit medicul in mana caruia ii voi incredinta sanatatea mea, stiu ca acesta ma va ajuta sa gasim impreuna planul ideal pentru mine asa ca m-as bucura sa avem o discutie, sa ma consultati si sa vedem impreuna daca putem avea colaborarea pe care mi-o doresc si cu care sa ma simt confortabil. 

Rezolvarea  este evidenta. Vei alege un om, un medic. Pentru ca planul de tratament nu se face de un robot pe baza unei radiografii, ci de un om (medic) cu un alt om (pacient), impreuna, luand in calcul mai multe aspecte decat doar un dinte lipsa, o plomba si un implant. Doar asa ai o sansa sa obtii ceea ce iti doresti, cat mai eficient si cat mai predictibil. Drumul potrivit este cel cunoscut pe care te duce soferul potrivit. Nu alege drumul, alege soferul si impreuna cu acesta alegeti apoi drumul impreuna. Nu exista “cel mai bun dentist”, exista dentistul potrivit pentru tine.

Intrebarea 2

Cat ma costa sa imi pun toti dintii? Cat costa implanturile si cat costa fatetele? 

Problema este ca aceasta intrebare este asemanatoare cu intrebarea “Cat ma costa sa imi iau o locuinta?” Evident ca in cazul in care vrei o garsoniera intr-un bloc vechi la cativa kilometri de Timisoara vei avea un pret, iar daca vrei o vila cu 10 camere si piscina in Beverly Hills, e alt pret. La urma urmelor, ambele sunt o locuinta.

Intrebarea potrivita ar fi:

Ce buget minim este necesar pentru o rezolvare medicala, functionala si estetica a cazului meu? Putem etapiza tratamentele? Si in bugetul meu, ce solutie ar fi recomandata pentru a obtine rezultatul maxim? 

Rezolvarea este evidenta. In bugetul tau se poate stabili impreuna cu medicul dentist ce necesitati sunt prioritare, cum se poate etapiza tratamentul si ce etape trebuie urmate pentru a nu risca sanatatea, timpul si banii tai. Evident, ti se vor explica diferentele dintre variatele posibilitati si veti alege impreuna solutia potrivita pentru tine in functie de bugetul, timpul si expectantele tale.

Intrebarea 3 

De ce s-a facut carie sub plomba? Nu a vazut dentistul dinainte ca am boala parodontala? De ce nu mi-a spus dentistul vechi ca am infectie si de ce nu mi-a facut bine tratamentul de canal? De ce mi-a scos dintele? De ce a pus implantul stramb? De ce nu mi-a spus de aparat ortodontic? De ce nu a facut asta si aia? Am luat si tot felul de medicamente si mi-am dat cu solutii si nu mi-a trecut, de ce? 

Problema este data de dirijarea energiei spre trecut. Da, e important de inteles etiologia unei afectiuni dar incercarea de a gasi vinovati si de a da vina pe cineva sau ceva din trecutul tau nu te va ajuta deloc sa evoluezi din punct de vedere medical. Chiar daca afli de ce, acest raspuns nu este relevant in viitorul tau medical. Stiu ca poate tu crezi ca este, dar in realitate, nu e.

Intrebarea potrivita ar fi:

Cum putem face sa nu mai am probleme de sanatate? Cum putem face sa tratam boala parodontala? Daca ma las de fumat si tratamentul il fac asa cum propuneti, care sunt sansele sa fiu stabil din punct de vedere medical si ce putem face sa obtinem un rezultat mai bun, mai predictibil? Oare sa iau medicamente? 

Rezolvarea este evidenta. Ne concentram pe viitor. Ce importanta mai are in acest moment cum s-a ajuns in situatia asta? Deja suntem aici, impreuna, acum haide sa ne consumam energia pentru a gasi solutii si a iesi din situatia descrisa. Sunt sigur ca fiecare medic impreuna cu tine a facut ce a stiut si putut mai bine in conditiile respective, conditii pe care nu putem sa le stim si nici nu are sens sa ne petrecem timpul incercand sa ghicim trecutul. Haide sa ne concentram la solutii, la viitor, spre binele tau.

Intrebarea 4

Cum adica sunt probleme? Nu ma doare nimic! Sau… ma doare deci sigur nu e ok, tratamentul s-a facut prost? Sau… mi-am dat cu solutia aia si m-am tratat cu antibiotice si evident ca mi-a trecut. 

Problema este data de credinta ca exista o legatura cauza – efect in cazuri in care in realitate nu exista. Daca nu doare nu inseamna neaparat ca este bine. Boala parodontala nu doare, periimplantita nu doare, de multe ori reactii date de infectii dentare nu dor. Tot la fel de usor poate fi vorba de o durere / sensibilitate normala in timpul unui tratament sau dupa tratament care sa fie normala. Da, este posibil  ca uneori si pentru o anumita perioada de timp sa doara, se se umfle sau sa sangereze in cazuri in care tratamentul s-a realizat conform literaturii de specialitate si rezultatele sunt cele dorite.

Intrebarea potrivita ar fi:

Cum va dati seama ca nu e nicio problema? Imi puteti explica care sunt factorii care va determina sa spuneti ca am problema asta? Si… ce am putea face pentru a o rezolva?

Rezolvarea este evidenta: medicul are cativa ani de pregatire si de experienta si cateva mii de cazuri tratate, sute de carti citite si concluzia pe care o da nu e bazata pe pareri si pe ghiceli, ci pe standardele universal acceptate de literatura actuala si va sti sa iti explice. Este aici pentru tine, cu scopul comun ca tu sa fii sanataos, functional si sa ai un zambet frumos. Intreaba, ti se va explica. Si daca nu intelegi, mai intreaba pana esti pe deplin lamurit.

Intrebarea 5 

Vreau fatete, vreau implanturi. Vreau albirea dintelui astuia. Imi faceti, cat costa? Cand e gata?

Problema este ca tu crezi ca asta este solutia. Dar e o viziune limitata si indusa de credintele tale, din ceea ce ai auzit si ai vazut. Nu intotdeauna ceea ce tu vrei, sa zicem implanturi, reprezinta solutia rezolvarii cazului tau. Poate fi o partea a solutiei, o etapa, insa sunt multe alte aspecte poate uneori chiar mai important de gestionat si/sau eliminat, cum ar fi infectiile, inaintea inserarii implanturilor. Evident ca daca tu primesti implanturi fara ca inserarea lor sa fie o urmare a unor decizii luate etapizat si medical si functional, in ordinea ideala, este foarte probabil ca rezultatul sa nu fie nicidecum asa cum te astepti. Ai vrut implanturi, dar dupa ce le vei avea, nu vei fi multumit. De ce oare, daca tocmai ai primit ceea ce ai vrut! Pentru ca NU ai primit ceea ce ai vrut, ci ceea ce ai CREZUT ca vrei. Tu, de fapt, vrei sa nu ai dinti lipsa, vrei sa fii sanatos, functional si sa ai un zambet frumos, asta vrei, iar implanturile sunt de obicei doar o etapa in obtinerea rezultatului dorit, nicidecum rezultatul in sine, iar daca sari peste celelalte etape, exista mici sanse ca sa primesti cu adevarat ceea ce doresti.

Intrebarea potrivita ar fi:

Ce pot sa fac pentru a avea ce vreau cu adevarat:  un zambet frumos, sa pot manca si sa fiu sanatos? Oare fatetele sau implanturile ar fi solutia potrivita in cazul meu? Sau exista alte solutii? Ce solutie ar fi recomandata pentru ca sa obtin ceea ce imi doresc? 

Rezolvarea este evidenta: se face distinctia intre scop si mijloace. Fatetele ceramice, Lumineers, implanturile dentare, tratamentul de canal, coroanele, plombele…. toate sunt doar mijloace prin care se obtine ceea ce cu adevarat vrei: un zambet frumos, o dantura sanatoasa si functionala. Si ceea ce vrei se poate obtine prin mai multe mijloace. Medicul iti va expune mijloacele prin care se poate obtine rezultatul dorit si impreuna veti lua deciziile potrivite pentru tine, fie ca ele implica sau nu, mai devreme sau mai tarziu,  fatete sau implanturi.

In concluzie, iti doresc  ca atunci cand mergi la dentist sa deschizi nu doar gura ci si urechile, dar mai ales urechile, pentru ca pana la urma, avem radiografia in fata noastra.  Si, mai ales sa iti deschizi mintea si inima. Informeaza-te relevant si fa echipa cu medicul tau spre un scop comun. 

Multa sanatate!

Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro

Posted in Bogdan Fondrea, consulatatie dentist, consulatatie stomatologica, consult stomatolog, dental design, Dental Design Timisoara, dentist timisoara, fatete ceramice, fatete dentare, fatete dinti, fatete lumineers, implant dentar, implant dinti
Codul deontologic al medicului dentist Decizia nr. 15/2010
Sinuzita maxilara de cauza dentara

Autor: dr. Fondrea

Sunt Bogdan Fondrea, medic dentist pasionat de Estetica Dentara, atestat in Implantologie Orala, fondator al Clinicii Dental Design din Timisoara. Pentru mine, stomatologia nu este o simpla meserie, este o pasiune, un scop bine definit care tine de urmarea propriului drum, de atentia indreptata spre pacient. Conform unui scriitor francez, Luc de Clapiers, “Perfectiunea unei pendule nu este de a merge repede, ci regulat”. Cred ca este foarte important sa cautam, in mod constant, sa ne perfectionam, sa facem ceea ce ne place si, foarte important, sa o facem intr-un mod profesionist. Un medic are datoria sa faca tot ce ii sta in putere sa salveze, sa trateze, sa informeze, dar, mai ales, sa previna. La urma urmei, nu clestele scoate dinti si nici antibioticele nu salveaza dinti.

Related Posts

  • Cat costa dantura fixa pe implanturi dentare?

    Nu cred ca exista postare cu cazurile mele despre dinti ficsi pe implanturi dentare care
  • Metalo-ceramica sau ceramica pe zirconiu?

    In stomatologie, de multe ori, dintii cu distructii masive au nevoie sa fie reconstituiti prin
  • Top cinci minciuni ale pacientilor

    Rationament logic: Adevarul este ca oamenii mint. Pacientii sunt oameni. Asa ca si pacientii mint.
  • Cat costa si cat dureaza implanturile dentare?

    In acest articol vreau sa raspund sutelor de mesaje pe care le primim mereu la

Comments (2)

  1. „Domnu’/ doamna doctor, va rog sa imi faceti, eu raspund!” - Dr. Bogdan Fondrea says:
    decembrie 7, 2017 4:43 pm

    […] Citeste mai multe AICI […]

    Autentifică-te pentru a răspunde
  2. Fisa pacientului: o completam sau nu? - Dr. Bogdan Fondrea says:
    decembrie 3, 2017 11:50 am

    […] Citeste si  Consultatia dentara – informeaza-te relevant […]

    Autentifică-te pentru a răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Forum Dr Fondrea

  • » Pune o intrebare
  • » Discutii pe forum
  • » Recupereaza Parola
  • » Inregistrare Forum

Contul meu Forum

Autentificare
Înregistrare Parolă pierdută

Forumuri

  • Albirea dintilor
  • Anestezie
  • Aparate dentare
  • Articulatii, miscarile mandibulei
  • Carii
  • Diverse
  • Extractii
  • Fatete
  • Frica de dentist
  • Igienizare – Profilaxie
  • Implanturi
  • Infectii dentare
  • Lucrari dentare
  • Medicamente
  • Molari de minte
  • Parodontoza
  • Preturi tratamente stomatologice
  • Radiografii RX
  • Stomatologia si copiii
  • Tratamente de canal

Subiecte Forum

  • Umflatura sub fire
  • opinie asupra tratamentului
  • Rugaminte parere
  • Iritație gingie
  • Sfat

Cautare in website

Categorii

  • Estetica dentara
  • Implanturi Dentare
  • Endodontie
  • Protetica
  • Odontologie
  • Parodontologie
  • Chirurgie
  • Ortodontie
  • Profilaxie
  • Diverse

Newsletter

Prin utilizarea formularului iti dai consimtamantul pentru prelucrarea datelor personale (nume utilizator si email) conform politicii de confidențialitate care poate fi consultata aici.

Statistici forum

Utilizatori înregistrați
3.894
Forumuri
20
Subiecte
5.124
Răspunsuri
2.924
Etichete subiect
192

Video


  • Implant dentar rapid, ieftin si bun?
    dr. Fondrea, aprilie 7, 2021

  • Implant dentar @ Dental Design Timisoara
    dr. Fondrea, aprilie 5, 2016

  • Clinica Dental Design Timisoara – Bogdan Fondrea
    dr. Fondrea, martie 24, 2016

  • De ce sa aleg un implant dentar?
    dr. Fondrea, iulie 18, 2014

  • Stomatologia minim invaziva – Less is more
    dr. Fondrea, iunie 20, 2012
  • <
  • >

Contact

Str. Diaconu Coresi nr. 20, Timisoara, Romania


Telefon:
+4 0356 454 710
+4 0741 015 959
E-mail: office@dentaldesign.ro

Povestea Mea

  • Clinica DD
  • Cazuri
  • Galerie Foto
  • Galerie Video
  • Termeni si conditii

Newsletter

Prin utilizarea formularului iti dai consimtamantul pentru prelucrarea datelor personale (nume utilizator si email) conform politicii de confidențialitate care poate fi consultata aici.
» realizat de Dow Media
Acest site foloseste cookie-uri. Navigand in continuare, iti exprimi acordul pentru utilizarea acestora, in conformitate cu Politica De Protecţie a Datelor cu Caracter Personal. ACCEPT
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.

Necesare Întotdeauna activate

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necesare

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.