Probabil cel putin unul din doi medici are trecut pe site, pe cartea de vizita si pe CV “estetica dentara”. Ceea ce nu pare rau deloc, pentru ca vrem cu totii ca zambetul nostru sa fie frumos, armonios si atragator, nu? Dar, parca ceva scartie aici. Unde este estetica promisa? Oare niste dinti albi faianta inseamna estetica? Oare fatetele sunt sinonime cu frumusetea? Unde incepe si unde se termina “estetica dentara”?
In continuare voi vorbi despre linia gingivala si de ce este important acest aspect. In primul rand nu ar fi rau sa ne amintim ce inseamna estetica. Estetica este armonie, armonia dintre forma dintilor, culoarea lor, textura lor, pozitia pe care o au pe arcada, buzele si forma fetei. Estetica inseamna armonie intre varsta pacientului si zambetul acestuia. Estetica inseamna o “simfonie” unde “dirijor” este medicul. Si daca tot facem analogia cu concertul pe cere deja vi-l imaginati, sa incredintam niste roluri:
- Compozitor – natura, sau spuneti-i Dumnezeu, in functie de credinta pe care o aveti
- Dirijor – medicul
- Orchestra – e formata din complexitatea tratamentelor (ortodontie, endodontie, protetica, implantologie, parodontologie…)
- Prim solist – pacientul
- Spectatori – prietenii, rudele si cunoscutii pacientului, cei ce vad zambetul larg descris aici, societatea.
Ce ar fi acest concert daca fiecare instrument ar canta in voia lui, asa cum ii trece prin cap, daca solistul ar racni in gura mare din senin, falsand la greu, iar dirijorul ar incerca sa-i tina sub control pe toti, dupa vocea acestuia? Ce ar fi daca am pune fatetele, apoi pentru ca nu sunt rezolvate problemele endodontice sau ortodontice ar trebui sa le dam jos, apoi am pune implanturi dar problema parodontala este in faza maxima si am lua-o mereu si mereu de la capat. Vise spulberate, sperante si bani aruncati la gunoi, timp irosit. Ce concert ar fi asta? Un esec rasunator!
In “concertul” nostru medicul invata “partitura” creata de natura si isi aduce aportul lui in armonia despre care vorbeam. Incepem cu acordarea instrumentelor si cu liniste in sala de concert. Stim ce simfonie va fi astazi. Am ales deja si e vremea sa trecem la treaba.
Incepem cu sanatatea, si pentru ca vorbim despre estetica, primul pas este la baza, osul si gingia.
Cam lunga introducerea dar am considerat necesar sa o fac asa, pentru a intelege cat mai bine faptul ca nu se poate ca acest “concert” sa fie un succes decat daca intr-o prima etapa rezolvam problemele gingivale, atat din punct de vedere medical cat si estetic. Mai departe voi prezenta cateva cazuri in care plastia gingivala, alungirea coronara sau gingivectomia a fost absolut necesara.
Cazul 1 – Ce vedem in poza de mai jos este situatia initiala si cea finala. Ok, dintii ceramici arata bine, dar altceva ne intereseaza acum. Sa ne dam un pas in spate si sa vedem zambetul in intregul lui, nu doar fatetele si coroanele. Unde gasim armonie? Si ce parere aveti despre linia gingivala, despre cat de mult este expus din gingie si asimetria initiala? Cum ar fi fost daca ne ocupam doar sa punem niste dinti de ceramica si sa ne facem ca gingia nu are importanta? Da, primul pas este echilibrarea tesutului roz.
Cazul 2 – Aici vedem exact ce va spuneam mai sus, primul pas. Inca nu avem lucrarea finala. Deocamdata ne ocupam de gingie, de acest “gummy smile” si de echilibrarea liniei surasului. Nu avem fatete, nu avem coroane, nu avem aparat ortodontic, dar dupa interventia realizata, deja estetica surasului este mult imbunatatita. Acum, si doar acum, putem trece mai departe, la urmatoarea etapa de tratament.
Cazul 3 – Si… a aparut un implant. Dar, ce facem cu el? Ce sa facem, ne asiguram in primul rand ca gingia langa implant este la fel cu cea de langa dintele natural, ca simetria este obtinuta intre natural si artificial, ca avem armonie gingivala si papile formate. Da, apoi va veni bontul de zirconiu si coroana finala.
Cazul 4 – Un ultim exemplu in acest articol. Nu mai avem dinti, deloc. De data aceasta… doar implanturi. Chiar si asa, gingia nu poate ramane plata, ce dinti ar fi aceia ce ar “iesi” dintr-o gingie asemanatoare cu campia Romaniei? Asa ca dupa ce papilele sunt formate si linia gingivala este asa cum ne dorim, si doar atunci, vom continua cu realizarea dintilor ceramici. Si ca sa inchei in aceeasi tema muzicala: sa nu uitam ca in primul rand vom modela gingia astfel incat sa redam ceea ce “compozitorul” ne-a incredintat sa “dirijam”. “Instrumentistii” si-au facut datoria si sunt multumiti de performanta realizata. “Spectatorii” sunt in picioare si aplauda, “solistul” este fericit, mandru, si zambeste cu gura pana la urechi.
Bogdan Fondrea – “dirijor” 🙂 – www.dentaldesign.ro
[…] se renunta la surub si se aplica piesa protetica permanenta, aspectul gingiei sa fie unul sanatos, estetic, armonios, aceasta urmand ca in timp sa se adapteze complet la noua situatie cu ajutorul […]
buna! modelarea gingivala se face cu laserul? sau… Multumesc!
Sunt mai multe metode. Cu laserul doar daca e vorba de o modelare minora, fara sa fie nevoie de modificarea osului. Daca e ceva mai amplu se face cu bisturiul, chiurete speciale si freze. 🙂 Nu e asa rau cum suna.
Ce pret are remodelarea cu laser? ( vreau sa cred ca voi putea beneficia de laser altfel nu cred ca voi avea curaj sa o fac am avut proasta inspiratie sa caut pe youtube si nu am curaj ) . Multumesc pentru raspunsuri!
Trebuie vazut cazul si stabilit un plan in functie de situatie. Preturile noastre sunt pe site: http://www.dentaldesign.ro