In cazul in care unul dintre dintii tai a suferit o fractura dentara sau prezinta un proces carios foarte avansat, medicul tau dentist va apela la diverse optiuni de tratament pentru a incerca sa-l salveze. Dar, atunci cand exista o distructie mult prea mare a dintelui in cauza, varianta cea mai sanatoasa pentru tine ca pacient poate fi doar extractia dentara. Aceasta, reprezinta procedura chirurgicala prin care este indepartat un dinte din cavitatea orala.
Cu siguranta o interventie chirurgicala in cavitatea orala nu este cel mai placut lucru pentru tine ca pacient, dar atata timp cat extractia se desfasoara in conditii optime si ingrijirile postoperatorii oferite de medic sunt respectate, disconfortul tau va fi minim. Astfel, iata cateva recomandari postoperatorii pentru o recuperare rapida si fara complicatii:
- Orice plaga poate sangera! Este foarte probabil ca vei pleca din cabinet muscand o compresa pentru a controla sangerarea, chiar daca rana a fost cusuta sau nu. Este recomandat sa tii o presiune moderata si continua pe compresa aproximativ 30 minute. In acest timp nu verifica daca plaga mai sangereaza.
- In cazul unei extractii mai dificile, anestezia locala si oboseala te pot afecta intr-o oarecare masura. Pentru siguranta ta, este indicat sa vii acompaniat de un insotitor si sa nu te urci la volan, daca nu te simti in forma.
- Dupa extractie, obrazul se poate umfla in dreptul zonei operate. In primele doua zile aplica la nivelul obrazului comprese racoroase sau o pungă cu gheata invelita într-un prosop timp de 15 minute urmate de 15 minute pauza si repeta din cand in cand.
- Este normal sa apara o jena dureroasa dupa interventie. Daca este nevoie, ia medicamentele prescrise de medicul tau in cantitatile si la intervalele recomandate. Efectul calmantelor nu este imediat, astfel incat e bine sa iei medicamentele inainte ca efectul anestezic să dispara. Evita administrarea lor pe stomacul gol.
- In ziua extractiei este bine sa consumi doar bauturi la temperatura camerei si în urmatoarele doua zile, este indicat sa ai o dieta bazata pe alimente de consistenta moale.
- Consumul alimentelor fierbinti si a lichidelor cu paiul in primele trei zile nu este recomandat deoarece pot porni sangerarea la locul extractiei.
- Incepand cu a doua zi dupa interventie, este important sa te speli pe dinti si sa igienizezi protezele dentare daca este cazul. Atinge cu grija zona in timp ce te periezi pe dinti si nu încerca sa sugi de la nivelul plagii sau sa folosesti obiecte ascutite ce pot mobiliza cheagul format acolo.
- Igiena este esentiala pentru o buna vindecare a plagii. Incepand cu a doua zi dupa extractie, clateste gura cu grija, usor, dupa fiecare masa si inainte de culcare, cu solutia prescrisa de medicul stomatolog sau un sfert de lingura de sare la un pahar de apa. Evita sa clatesti prea puternic.
- Fumatul irita mucoasa orala si ingreuneaza vindecarea. Alcoolul are acelasi efect. De asemena, evita sa consumi cafea, bauturi acidulate si ceai negru.
- Evita efortul fizic în zilele urmatoare.
- Daca v-au fost aplicate fire de sutura, ele vor trebui indepartate după aproximativ 10 zile.
- In situatii de urgenta precum: sangerari prelungite sau spontane de la locul extractiei sau durere care nu cedeaza la medicatia prescrisa, este foarte important sa iti contactezi medicul.
Este de la sine inteles ca extractia dentara nu este manopera ta preferata cand iti vizitezi stomatologul. Exista totusi momente cand este necesara si chiar inevitabila, mai ales atunci cand urmezi un tratament complex de reabilitare a danturii tale. Dar, fiind bine informat inainte de interventie asupra pasilor necesari, cunoscand etapele, riscurile si posibilele complicatii care pot aparea, este foarte bine sa stii cum sa iti ajuti singur corpul sa se vindece.
In concluzie, indicatiile prezentate mai sus, te vor ghida spre o ingrijire corespunzatoare a locului postextractional si te vor ajuta sa te simti increzator ca te afli pe drumul cel bun catre obtinerea sanatatii cavitatii tale orale.
[…] Mai multe despre extractii puteti citi AICI. […]