In ziua de astazi asa-numitul Hollywood smile a devenit deja un adevarat trend chiar si printre europeni. Ca medici stomatologi, putem sa afirmam cu convingere ca din ce in ce mai multe persoane isi doresc ca tratamentele dentare se le ofere pe langa sanatate si comfort, estetica vedetelor de pe marele ecran. Dar, nu rareori, observam in timpul consultatiilor ca multi dintre pacientii nostri prezinta obturatii vechi de amalgam in cavitatea orala. Cand le propunem inlocuirea amalgamului cu materiale moderne si estetice, unii pacienti ne spun ca plomba i-a tinut 20 de ani si ca nu vad nici un motiv pentru care ar inlatura-o. Altii doresc sa o indeparteze din motive strict estetice, iar altii pentru ca au citit pe internet ca ar fi toxice. Ce ar trebui sa facem? De ce ar trebui sa renuntam la amlagam daca in multe cabinete si in alte tari din lume inca se mai foloseste? Suntem pro, suntem contra sau indiferenti? Inainte sa ne decidem asupra preferintei, e bine sa stim, ca amalgamul, in afara de faptul ca este un metal gri, inestetic, este obtinut prin malaxarea (manuala sau automata) a mercurului cu un aliaj de argint cu staniu la care se adauga cupru si zinc in proportii diferite. Cititorul se intreaba poate in acest moment daca mercurul este toxic pentru organism si daca este sanatos sa avem un amestec de atatea metale intr-o singura plomba, si ce ne facem daca avem mai multe?
Raspunsul nu este simplu si este bine de stiut ca zilnic ingeram si inhalam cantitati variate de mercur din apa, alimente si aer, cantitati care sunt mai mari decat in continutul plombei de amalgam. Desi acest material de obturatie a fost aprobat de Organizatia Mondiala a Sanatatii si de asociatiile stomatologice americane si europene acum multi ani, odata cu dezvoltarea tehnologiei si a imbunatatirii caracteristicilor materialelor dentare, parerile au inceput sa se schimbe iar in ziua de azi se promoveaza optiuni noi, sanatoase, fara risc de alergii sau alte efecte nocive asupra organismului. Acestea fiind spuse, da, exista situatii in care se elibereaza vapori de mercur din obturatiile de amalgam, care pot deveni toxici pentru organism:
- In timpul efectuarii obturatiei, dupa malaxarea amalgamului, acesta se insera si se fuleaza in cavitatea dentara preparata de medicul stomatolog. Materialul este inca moale si reactiv iar vaporii de mercur sunt emanati din amalgam pana cand intarirea acestuia este completa. Astfel, aerul este contaminat cu vapori de mercur care pot fi inhalati de pacient si de personalul medical. Din acest motiv este indicata izolarea dintelui cu diga si folosirea aspiratorului chirurgical cu putere mare de succiune, si protectia cu masca a medicului si asistentei. Dupa priza completa a materialului, evaporarea mercurului esta semnificativ redusa.
- Dupa inserarea amalgamului in cavitate, acesta trebuie modelat si finisat corespunzator. In aceasta etapa se foloseste turbina cu freze speciale pentru finisat. Datorita miilor de turatii pe minut, in timpul finisarii, freza genereaza o cantitate mare de caldura care lichefiaza mercurul, rezultand din nou vapori care devin toxici. Se recomanda finisarea cu un sistem de racire (jet de apa) pentru a minimiza acest fenomen si desigur, utilizarea digai. NB! De multe ori pentru finisarea finala trebuie indepartata diga de pe dinte pentru a putea face ajustarile ocluzale corespunzatoare, in functie de muscatura.
- Indepartarea unei obturatii de amalgam presupune din nou utilizarea turbinei la turatii mari si trebuie luate in considerare aceleasi masuri de precautie mentionate mai sus.
Plombele de amalgam, comparativ cu materiale dentare utilizate in ziua de azi (rasini compozite, cimenturi ionomer de sticla, compomeri, polisticle, ceramica etc.) au anumite limitari care pot fi nefavorabile:
- Daca plomba de amalgam este plasata intr-o cavitate profunda, aproape de nerv, fara o obturatie de baza, mercurul are efect iritant asupra acestuia putand cauza patologii pulpare
- Prepararea cavitatii pentru o plomba de amalgam este mai invaziva, sacrificiul de substanta dura sanatoasa fiind mai mare
- Amalgamul corodeaza si pe suprafata obturatiei se observa un film negru de argint sulfurat
- Amalgamul corodat este slabit in rezistenta si predispus la fracturi
- Fiind un metal, este conductor termic si electric, iar daca este plasat in dinte fara un material de protectie pulpara dedesubt, poate afecta nervul prin transmiterea de curenti electrici si a modificarilor de temperatura (de ex. atunci cand mancam ceva rece de la frigider sau ceva fierbinte)
- Tot din cauza conductivitatii termice, materialul se contracta si se dilata in functie de temperatura, iar astfel adaptarea la peretii dentari are de suferit iar aparitia cariei secundare marginale este favorizata
- Daca obturatia de amalgam nu este lustruita corespunzator, eliberarea mercurului are loc in ritm mai rapid
- Coroziunea amalgamului poate cauza un gust metalic neplacut, in special daca pacientul mai prezinta alte obturatii de amalgam sau lucrari protetice din alte metale (de exemplu aur). Are loc o reactie de galvanizare mediata de saliva, producandu-se un curent electric care da senzatia de gust metalic sau chiar durere la nivelul cavitatii orale.
Este cumva concluzia acestui articol ca nu ar mai trebui sa folosim amalgamul dentar ca medici dentisti si ca nu ar mai trebui sa acceptam aceasta solutie ca pacienti? Nu. Fiecare medic are dreptul la propriile preferinte vizand materialele pe care le foloseste atata timp cat are binele pacientului in gand. De asemenea, fiecare pacient are dreptul de a accepta sau a respinge o solutie de tratament dentar. Important este sa stim ca singurele materiale dentare ideale sunt smaltul si dentina. Odata ce acestea si-au pierdut integritatea, orice solutie am alege, acesta nu va fi perfecta si nu va tine o viata intreaga. Recomandarea mea ca medic dentist nu este sa spunem NU amalgamului, ci sa spunem DA avansarii tehnologice care ne produce materiale din ce in ce mai sanatoase, cu proprietati functionale si estetice deosebite, si care, daca sunt utilizate corect, pot aduce multe zambete pe buzele pacientilor.
Dental Design – www.dentaldesign.ro