Asa cum mi-a fost sugerat, voi scrie astazi despre aceasta teama greu controlabila care uneori ne face sa evitam tratamentele stomatologice. Studiile arata ca in jur de 5% din oameni au un grad inalt de frica, lucru care ii face sa refuze total tratamentele, iar in jur de 20% din populatie ajunge la dentist doar cand considera ca nu mai are de ales.
Imi amintesc de o doamna din Craiova ce a ajuns la clinica si de la bun inceput mi-a spus ca ii e atat de frica incat s-ar putea sa fuga de pe scaun. La a doua sedinta a si facut asta. Efectiv s-a ridicat de pe scaun si a plecat neputand sa spuna ceva. Situatia ei medicala era destul de grava si avea neaparata nevoie de o interventie chirurgicala complexa. Dar, cum sa faci o operatie cand pacientul refuza sa intre in clinica?!
De unde vine aceasta teama?
Principala cauza este senzatia de neputinta, lipsa de control in scaunul stomatologic. Esti singur acolo, cu gura deschisa, culcat pe spate neputand sa te misti sau sa vorbesti. Dentistul si asistentele manuiesc tot felul de instrumente pe care nu le cunosti si se apleaca deasupra ta ca intr-un film cu rapiri extraterestre. Se aud sunete suspecte si uneori miroase a ceva necunoscut. Nu mai ai scapare! In plus, iti amintesti cum pe vremea cand erai copil dentistul ti-a smuls un dinte in timp ce asistenta te tinea de maini urland la tine… si uite asa, tabloul e complet.
Ce poate face dentistul?
In primul rand, ideal ar fi ca dentistul sa fi ales aceasta meserie si sa ii faca placere. Sa fie un medic dedicat si sa creada cu adevarat ca principala menire profesionala pe care o are este sa ajute. Asta face un medic, ajuta. In niciun caz un medic ce profeseaza pentru rasplata financiara sau pentru ca prietena din liceu s-a inscris la stomatologie si a facut-o si el pentru a o urma, nu va putea sa-ti fie alaturi in privinta fricii tale (intre noi fie vorba, nici cu prietena din liceu nu a ramas 🙂 ). Un dentist, asa cum spuneam, trebuie sa isi doreasca sa te ajute. Si acolo unde este vointa este si o cale. Plecand de la la ideea de ajutor ne dam seama ca ajutorul nu consta in a plomba un dinte, a scoate un nerv sau a pune un implant dentar. Pana acolo e cale lunga si anevoioasa. Ajutorul este in a trata un om, o persoana cu sentimente, cu emotii, cu ganduri si cu teama. Ajutorul consta in a avea rabdare, a empatiza, a explica si a intelege. Medicul poate si face asta prin urmatoarele mijloace:
- va fi deschis si va incuraja comunicarea
- va raspunde intotdeauna intrebarilor pacientilor
- va lasa controlul in mainile pacientului astfel incat acesta va putea cere pauza sau intrerupe tratamentul oricand doreste printr-un semnal usor si convenit de comun acord (ridicarea mainii stangi de exemplu)
- va desfasura tratamentul in ritmul propriu si personal al fiecarui pacient fara sa il grabeasca sau sa il constranga
- va pregati mental pacientul explicandu-i dinainte ce va face si ce va simti pentru a nu-l lua prin surprindere, fara a intra in detalii ce nu ii sunt cerute.
- uneori o usoara sedare sau chiar anestezia generala poate fi recomandata (nu pentru a trata teama) ci pentru a o putea… “pacali”
Pregatirea psihica este importanta pentru a putea duce la bun sfarsit tratamentul stomatologic. Medicul care intelege ca nu tratarea dintelui este cel mai important aspect, ci tratarea persoanei, fiintei, este un medic ce te poate ajuta.
Ce poti face singur?
Medicul poate sa te ajute, sa te asiste, sa te ghideze si sa iti fie alaturi, dar tu esti cel ce decide ca vrea sa faca ceva si cand vrea sa faca ceva. Asa ca in mainile tale sta solutia. Pentru a reusi ceea ce ti-ai propus incearca sa atingi cateva din (sau toate) punctele urmatoare:
- cauta medicul ce iti da incredere si care este asa cum am descris mai sus, pune-i intrebari si discuta cu el orice neliniste pe care o ai
- du-te la dentist insotit de o persoana in care ai incredere si care poate sta in cabinet langa tine atata timp cat ai nevoie
- concentreaza-te la muzica din cabinet sau la muzica ce iti place si ai adus-o cu tine sa o asculti in casti, respira, concentreaza-te pe respiratie sau pe mingiuca ce o framanti in mana
- poti lua calmante si intreaba medicul cum te poate ajuta in acest sens
- viziteza un psihoterapeut alaturi de care sa pregatesti intalnirea cu dentistul.
In concluzie, putem afirma fara indoiala ca teama de dentist este o reala problema, dar ca orice problema, are si cel putin o rezolvare. Depinde de tine sa iti doresti sa o gasesti, si cat de mult iti doresti asta. Va fi bine! Iti promit! Pacienta din Craiova este bine, sanatoasa si zambeste. 🙂
Suntem medici, dar in primul rand suntem oameni. De aceea te tratam asa cum vrem sa fim tratati!
Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro