Copiii, in exuberanta specifica varstei, sunt categoria de varsta cu cel mai mare risc de fractura sau pierdere prin traumatism a unuia sau mai multor dinti. De obicei, dintele afectat este unul frontal, cu un mare impact estetic si emotional, asa ca reconstructia acestuia trebuie sa fie cat mai rapida, putin traumatica si estetica.
Evident, aceste probleme se pot regasi si la adulti, o categorie expusa fiind sportivii, indeosebi cei care practica activitati de contact. Unele accidente pot duce de asemenea la fracturarea unui dinte sau chiar eliminarea dintelui din os si pierderea totala a acestuia, cu radacina cu tot.
PRIMUL LUCRU pe care trebuie sa il faci daca esti in aceasta situatie este sa cauti cat mai devreme bucatica rupta sau dintele pierdut, sa nu il periezi, sa nu il cureti si sa suni urgent la dentist.
Daca nu reusesti sa ajungi in 30 minute – 1 ora la stomatolog, urmeaza urmatorii pasi:
- Daca dintele este rupt, tine bucata pe care sper ca ai gasit-o, intr-un pahar cu apa sau comprese ude pentru a nu se deshidrata prea mult. O alta solutie ar fi sa il tii in gura, langa obraz, in mediul lui natural, in saliva (nu pentru copii deoarece exista riscul sa il inghita). Nu il spala si nu incerca sa il lipesti singur la loc. Daca dintele este iesit cu tot cu radacina, pune-l intr-un pahar cu lapte si incearca sa ajungi cat mai repede la dentist. NU il curata de sange, lasa-l asa!
- Ia un antiinflamator sau ceva impotriva durerii. Nu clati, pe cat posibil, gura.
- Evita sa atingi zona interesata cu diferite solutii sau materiale. Cu cat mai neatinsa ramane rana sau dintele fracturat, cu atat este mai bine.
Dupa ce ai sunat la dentist si ai ajuns in scaunul stomatologic, partea ta s-a incheiat. Acum esti in maini bune.
1. Daca dintele e ciobit si nu ai gasit bucatica rupta, aceasta se va reconstitui prin adaugare de material compozit. E relativ simplu si rezultatul foarte bun. In unele cazuri, se poate realiza ulterior o fateta sau o coronita daca distrugerea este majora.
2. Daca dintele e rupt si ai gasit partea rupta, aceasta se poate lipi inapoi. De asemenea, peste o perioada e posibil sa fie, sau nu, nevoie de o fateta sau coronita.
3. Daca dintele s-a rupt si pulpa dentara este expusa, va trebui facut un tratament de canal si reconstructia dintelui peste care se va pune in cele mai multe cazuri o coronita.
4. Daca dintele a iesit cu totul si l-ai adus cu tine exista sanse bune sa poata fi repozitionat si sa il salvezi. Poti incerca sa il reintroduci singur pe pozitia corecta dupa ce l-ai clatit usor cu (ideal) ser fiziologic si sa il menti in pozitia corecta muscand usor cu el pe o compresa. Ideal e sa ajungi la dentist in 30 minute – 1 ora.
5. In cel mai grav caz, dintele este compromis in totalitate si nu poate fi recuperat. In aceasta situatie exista varianta unui implant. De asemenea, se poate pune o coronita in aceeasi sedinta cu pierderea dintelui pe implantul proaspat inserat.
In conluzie, un dinte ce la prima vedere pare irecuperabil, in ochii si mainile unui specialist poate fi readus la viata. Nu arunca dintele scos din os, nu arunca bucatica rupta. Pune mana pe telefon si prezinta-te la medic urgent! In cele mai multe cazuri, o solutie provizorie satisfacatoare (uneori chiar ideala) poate fi gasita imediat.
In imaginile de mai sus am prezentat 3 cazuri urgente si solutia data intr-o singura sedinta. La primul caz s-a relipit bucatica rupta, la al doilea caz am efectuat tratamentul de canal si reconstructia cu compozit a coroanei dentare, iar la al treilea caz am inserat doua implanturi dentare si am realizat coroane provizorii in aceeasi sedinta.
Precautia este cel mai bun tratament, dar cum accidentele se intampla, este bine sa stii cum sa minimizezi efectele!
Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro