Starea ta de sanatate CONTEAZA!
Cand te prezinti pentru prima data intr-o clinica stomatologica pentru o consultatie, un tratament de urgenta sau un simplu control de rutina, vei observa ca de regula vei fi intampinat de medicul dentist cu un chestionar referitor la starea ta generala de sanatate si cateva intrebari aditionale. Daca in trecut nu ai fost abordat in acest mod de alti medici, intentia de a afla atatea date personale despre tine ca pacient iti poate parea un pic ciudata sau chiar intrusiva. Dar nu te speria, acest lucru este perfect normal, etic, deontologic si extrem de necesar pentru a putea fi tratat corect de catre echipa de medici dentisti.
Desi aria de specialitate a stomatologiei se ocupa doar cu o anumita portiune din organism – cavitatea orala, e bine sa stii ca aceasta face parte dintr-un intreg – corpul uman. Structurile cavitatii bucale prezinta aceleasi caracteristici ca orice alt organ: vase sanguine, vase limfatice, nervi, mucoase si multe alte tesuturi…nu DOAR dinti. Astfel, exista situatii in care stomatologul poate fi primul care iti aduce la cunostinta existenta unei leziuni orale care poate reprezenta primul semn al unei boli generale. Asadar, nu te sfii sa ii declari medicului tau dentist afectiunile de care suferi, tratamentele pe care le urmezi si alte date din istoricul tau medical.
Despre acest subiect vast s-au scris multe carti dar in acest articol doresc sa evidentiez conexiunea medicala dintre cateva boli generale si tratamentele stomatologice:
- Alergiile sunt importante mai ales cele la diverse medicamente (in special antibiotice), anestezice, latex (manusile de consultatie), alimente, substante, praf, polen.
- Traumatismele sau interventiile chirurgicale in special la nivelul capului, maxilarului sau mandibulei pot afecta integritatea dintilor, articulatiei temporo-mandibulare, a tesuturilor moi sau a ramurilor nervoase din zona.
- Bolile cardiovasculare (hipertensiunea arteriala, valvulopatiile cardiace, insuficienta cardiaca, angina pectorala, infarctul miocardic, aritmiile, endocardita bacteriana, etc.) necesita o atentie deosebita din partea stomatologului deoarece orice tratament dentar e recomandat sa se efectueze atunci cand valorile tensionale sunt in limite normale si cand tratamentul medicamentos este sub control. In aceste cazuri medicul stomatolog va sti ce anestezice poate folosi, daca exista interactiuni nefavorabile intre acestea si medicatie, si ce manopere trebuie evitate din cauza riscului crescut de sangerare. De asemenea, daca pacientul se afla sub tratament cu anticoagulante, stomatologul poate lua legatura cu medicul cardiolog al acestuia pentru a adapta doza medicamentoasa in vederea efectuarii unei posibile manopere sangerande cu riscuri minime de hemoragii sau alte complicatii. In plus, daca riscul de infectii la persoanele cardiace este crescut, pacientului i se vor prescrie tratamente profilactice iar sedintele de trament vor fi conduse corespunzator.
- Bolile pulmonare (TBC, astm, pneumonii, etc.) reprezinta un punct de interes din cauza anestezicelor care pot fi alergene. Medicatia se recomanda cu precautie de catre stomatolog. De asemenea, unele boli pulmonare cauzeaza secundar afectiuni cardiace. Tuberculoza si penumoniile sunt boli infectioase care se pot transmite personalului medical iar acesta trebuie informat despre acest lucru in vederea luarii tuturor masurilor de precautie pentru minimizarea riscului de contaminare.
- Boli digestive (gastrita, ulcer, afectiuni intestinale) pot cauza anemii care cresc riscul de hemoragii in interventiile stomatologice chirurgicale. In plus, la aceasta categorie de pacienti este contraindicata prescrierea de medicamente antiinflamatorii orale.
- Hepatitele acute si cronice (cu virus hepatic A,B,C,D) reprezinta intotdeauna o posibila sursa de infectie pentru medicul stomatolog de care este bine sa se protejeze. In plus, pacientii afectati de aceasta boala au o imunitate scazuta, tendinta crescuta la sangerare si au sanse mari de a fi suferinzi de ciroza hepatica.
- Ciroza hepatica este o afectiune avansata a ficatului care contraindica prescrierea de medicamente care pot fi hepatotoxice. O atentie deosebita se acorda controlul infectiilor, a hemoragiilor si administarii de anestezice. In plus, medicul dentist va colabora cu medicul curant al pacientului pentru a afla valorile timpilor de coagulare inainte de orice manopera sangeranda.
- Diabetul zaharat are o importanta deosebita pentru stomatolog deoarece un pacient decompensat poate suferi o criza hiper- sau hipoglicemica in scaunul stomatologic. Asadar, glicemia trebuie sa fie tinuta sub control pentru a putea efectua un tratament stomatologic in conditii optime. De asemenea, medicul cunoaste faptul ca pacientii diabetici sunt mai susceptibili la infectii iar timpul de vindecare dupa interventiile sangerande este mai mare.
- Afectiunile renale (litiaza renala, insuficienta renala cronica) determina un risc mare de infectii din cauza tratamentelor imunosupresoare la care sunt supusi pacientii cu insuficienta renala. Acestia au tendinta de sangerare crescuta si nu li se pot prescrie medicamente antiinflamatorii care devin toxice pentru organism. Pacientii care au fost supusi dializei sau au suferit transplanturi renale prezinta un risc extrem de crescut de infectii.
- Anemiile, hemofilia si alte afectiuni ale sangelui pot provoca o serie de complicatii in manoperele sangerande: hemoragii, infectii, vindecare intarziata.
- Epilepsia se poate manifesta prin crize convulsive caracteristice. Daca pacientul se afla sub tratament, sedintele la stomatolog vor decurge normal. Daca acesta prezinta un anumit grad de anxietate vis-a-vis de tratamentul stomatologic, se recomanda administrarea unui anxiolitic usor inainte de interventie.
- Bolile cu transmitere sexuala (in special SIDA, sifilis) e recomandat sa fie declarate de catre pacient pentru scaderea riscului de contaminare si adoptarea masurilor de precautie privind controlul infectiilor. De multe ori aceste afectiuni debuteaza cu semne si simptome la nivelul cavitatii orale, stomatologul fiind primul care vine in contact cu pacientul bolnav.
Este important sa stii ca toate datele furnizate echipei de medici stomatologi care te trateaza sunt confidentiale. In afara de asta, rolul acesteia nu este sa te judece, ci sa te ajute. Pentru a putea construi o relatie medic-pacient puternica e bine sa informezi medicul cu un bagaj cat mai mare de date referitoare la starea ta de sanatate iar acesta iti va oferi in schimb solutiile de tratament favorabile intregului tau organism pentru ca tu sa fii multumit si sanatos.
Pe scurt: ajuta-ne sa te ajutam!
Dental Design – www.dentaldesign.ro