Iti iubesti copilul si el te iubeste pe tine! Ii vezi bucuria in ochi, inocenta si zambetul frumos! Este fericit si tu esti la fel! Cu siguranta nu te gandesti ca viata copilului tau, atat de fragila, ar putea fi afectata de aceasta boala nemiloasa, mai ales in sfera bucala. Un copil cu cancer oral!? Dar… nu fumeaza! Cum este posibil?
Din pacate ( citeste AICI ) cancerul oral poate ramane mult timp nedetectat si nu doar fumatorii sunt afectati de aceasta boala crunta. Copiii nu sunt principalul grup de risc dar cancerul la acestia este mult mai periculos decat la o persoana adulta. Cu cat mai repede se face depistarea acestuia, cu atat mai mari sunt sansele de insanatosire.
Ce trebuie sa stii si ce semnale de alarma ar trebui sa identifici:
1 – umflaturi sau tumefactii in gura copilului ce nu au o cauza precisa
2 – durere sau sangerare in cavitatea bucala care nu are legatura cu dintii
3 – amorteala buzei, limbii sau obrajilor
4 – pete rosii sau albicioase pe limba sau mucoase
5 – o rana in gura ce nu se vindeca
(sursa foto:http://www.grandappeal.org.uk/our-appeals/childrens-cancer-appeal/)
Diagnosticarea precoce este extrem de importanta. Daca depistezi una sau mai multe semne din cele mai sus enumerate, tine minte ca un copil nu se va duce singur la medic ci va trebui in prima etapa sa fie ascultat si inteles de parinti si acestia vor contacta medicul. Primul lucru ce ar trebui facut este sa fiti atenti si cat mai repede sa duceti copilul la medicul de familie si la stomatolog. In prezent detectarea cancerului oral se poate face din timp (citeste AICI ). Daca medicul dentist si medicul de familie vor considera necesara efectuarea de alte analize acestea ar putea presupune: analiza cu Velscope, examinare fizica si anamneza, radiografii, CT, biopsii, toate pentru a avea certitudinea unui diagnostic corect (citeste AICI ).
Tratamentul include, odata diagnosticat, interventii chirurgicale pentru tumorile benigne si, in plus, pe langa interventii chirurgicale, si radioterapie sau chimioterapie pentru tumorile maligne. Din pacate la ora actuala aceste metode de tratament, cu toate ca aspru criticate, sunt cele preferate de majoritatea medicilor.
Preventia este cel mai bun tratament. Asigura-te ca viata copilui tau este lipsita de stres, ca alimentatia este sanatoasa, ca pasta de dinti nu este nociva, ca nu fumezi in prezenta lui. Asigura-te ca nu are carii si infectii in cavitatea bucala.
Viata copilui tau este pretioasa! Protejeaz-o! Inca odata, aminteste-ti ca preventia este cel mai bun tratament!
Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro