Follow me on Facebook

Dr. Bogdan Fondrea

Totul despre dintii tai
  • Home
  • Povestea mea
  • Clinica DD
  • Concept DD
  • Cazuri
  • Foto
  • Video
  • Forum
    • Pune o intrebare
    • Subiecte recente
  • Contact
  • Estetica dentara
  • Implanturi Dentare
  • Endodontie
  • Protetica
  • Odontologie
  • Parodontologie
  • Chirurgie
  • Ortodontie
  • Profilaxie
  • Diverse

Primum Non Nocere

martie 28, 2014 4 comentarii

La Geneva in anul 1975 Asociatia Medicala Mondiala a emis formularea moderna a Juramantului lui Hipocrat.  Principiul de baza in toate ramurile medicinei este simplu: “primum non nocere” (mai intai sa nu faci rau – traducerea din latina). 

De cativa ani vreau sa scriu articolul acesta, doar parca niciodata pana acum nu m-am putut efectiv apuca sa fac ceva concret. Incepeam sa scriu cateva cuvinte si ma opream, stergeam si ma uitam la foaia goala care nu dorea sa fie scrisa. Astazi cuvintele s-au asezat de la sine, liber, fara fortare.

Haideti sa comparam doua situatii:

Cazul 1 – Un pacient care ultima oara a fost la dentist in urma cu vreo 9 ani (asa isi aduce aminte) si nu stie exact pentru ce. Acum a venit sa isi rezolve problemele. Nu a fost la dentist pentru ca nu avea bani, i-a fost frica sau a considerat ca nu e nevoie. Este evident faptul ca era nevoie sa mearga, pentru ca sunt probleme ce necesita rezolvare acum dar si in trecut. Sa analizam cazul:

securedownload

  • Prezenta tartrului – evident destul de mult, din moment ce nu a mers la dentist, dar, cu o igienizare profesionala corecta, totul se va rezolva si vom obtine un rezultat perfect, 100% sanatos si stabil. Aceasta este prima etapa si va fi facuta de profilaxist. Recomandarea este sa vina la igienizare la fiecare 6 luni – 1 an.
  • Molarii de minte ii vom extrage pentru ca nu au loc suficient si intretin placa bacteriana intr-o zona greu de curatat. Nu va pune probleme extractia lor si rezultatul va fi bun. Extractiile vor fi facute de medicul specializat in chirurgie.
  • Cele doua carii mari se vor rezolva in doua sedinte. In prima sedinta se va face tratamentul de canal, care fiind facut din prima (si nu un retratament) are sanse aproape 100% sa fie absolut in regula. In a doua sedinta se va face reconstituirea lor (obturatie de compozit sau inlay ceramic) care nu pune probleme de executie si rezultatul va fi foarte bun. Se va respecta protocolul din literatura de specialitate si fara indoiala rezultatul va fi maxim.
  • Restul cariilor se vor rezolva in cateva sedinte scurte, fara dificultate.
  • Poate va dori o albire, asa, ca cireasa de pe tort. Nu e nevoie de albire, dar pacientul isi doreste dinti mai albi, si de ce nu si-ar dori?

In concluzie, absolut toate tratamentele necesare se vor rezolva impecabil, fara surprize neplacute, cu costuri infime si o durata de executie minima. De asemenea, rezultatul va fi de lunga durata, estetic, functional si corect.

Cazul 2 – Pacienta ce deja a fost la un numar respectabil de dentisti in viata ei, doamna cu o situatie materiala foarte buna. De asemenea,  are un nivel educatie foarte ridicat. Niciodata nu a contat pentru ea care este pretul tratamentelor si s-a dus periodic la dentist. 

carii si infectii dinti

  • In primul rand, se vad coroanele dentare din ceramica pe metal care au o adaptare deficitara. Din acest motiv, placa bacteriana a gasit zone retentive si a dat nastere la carii multiple, profunde si complicate. Toate lucrarile trebuie indepartate pentru a incerca salvarea dintilor de sub ele. Cel putin 3 dinti vor fi extrasi (este prea tarziu pentru ei). Tratamentul va fi lung si costisitor.
  • Situatia generala este greu incercata de boala parodontala ce nu a fost tratata la timp, dintii au devenit mobili si gingia sangereaza. Boala parodontala nu doare, asa ca fara sa fie investigata, aceasta afectiune s-a extins pana s-a ajuns in aceasta situatie critica. Boala parodontala va fi tinuta sub control de medicul specialist (din pacate o vindecare pentru a ajunge o situatie normala nu mai este posibila). Cativa dinti s-ar putea sa nu mai fie salvati. Tratamentul va fi dificil, de durata si costisitor.
  • Tratamentele de canal au fost refacute si refacute de-a lungul timpului si din pacate, in continuare indicatia este ca trebuie refacute, pentru a arata asa cum sunt descrie literatura de specialitate. Acest fapt a dus la infectii mari in os, granuloame, chisturi, reactii periapicale si la o pierdere masiva de tesut dentar. In plus, retratamentul in prezent va fi si mai dificil, si mai costisitor. Va dura luni de zile pana cand infectiile din os vor disparea. Cativa dinti s-ar putea sa nu mai fie salvati, sau sa necesite tratamente chirurgicale aditionale. Unul din tratamentele de canal vechi a dat o sinuzita maxilara. Totul va fi dificil, tratamentul indelungat si costisitor.
  • Unii pivoti de metal au fost introdusi, printre radacini, direct in os, nu in canalul din radacina, dand nastere la infectii suplimentare ce vor duce la extractia acestor dinti. Din pacate, doi dinti au fost compromisi. Ceilalti dinti vor fi reconstituiti cu pivoti de fibra de sticla. Daca tratamentele de canal vor putea fi realizate conform protocolului, reconstituirea cu pivoti de fibra de sticla nu va fi dificila, dar, din nou, costa.
  • Molarii de minte trebuie extrasi, nu doar ca sunt inutili, dar creaza probleme suplimentare care au dus la tulburari de ocluzie si dureri articulare.
  • Dupa ce toate aceste tratamete vor fi realizate, vom avea doar doua solutii, fie lucrari fixe cu implanturi, fie lucrari mobilizabile (ce se scot si se pun in gura). Evident, pacienta a ales varianta cu implanturi. Problema devine mai grea deoarece mult os s-a pierdut ca urmare a infectiilor, tratamentelor vechi si repetate, datorita extractiilor facute si acum nu exista suficient os pentru a primi implanturile. Va fi nevoie de timp, mult timp, aditie de os, ridicarea sinusului si multi, multi bani. La final, vor fi niste implanturi dentare dar nu se vor compara cu dintii naturali.

In concluzie, va dura cativa ani pana la rezolvarea completa a problemelor de sanatate, rezultatul medical va fi bun, dar departe de perfect, din punct de vedere estetic vom face tot posibilul sa fie satisfacator. Pretul platit deja, pe langa aspectul financiar, implica mult timp si energie. Este nevoie de determinare, perseverenta si totusi, la final, rezultatul nu va putea fi numit stralucit. Din pacate, pe situatia prezenta vom face tot ce se poate face, dar nu vom putea face miracole.

Cu ce ar trebui sa ramanem din aceasta comparatie? Cred ca am inteles cu totii. Suntem medici si sa nu uitam juramantul lui Hipocrat: “Primum Non Nocere”. 

Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro 

Posted in carie, coroane dentare, coroane dinti, dentist bun, implanturi dentare, infectie dinti, juramantul lui hipocrate, medic stomatolog bun, parodontoza, sa nu faci rau, tartru, tratament gresit, tratamente corecte, tratamente de canal, tratamente stomatologice
O fata frumoasa merita un zambet frumos!
Estetica zambetului – pas cu pas

Autor: dr. Fondrea

Sunt Bogdan Fondrea, medic dentist pasionat de Estetica Dentara, atestat in Implantologie Orala, fondator al Clinicii Dental Design din Timisoara. Pentru mine, stomatologia nu este o simpla meserie, este o pasiune, un scop bine definit care tine de urmarea propriului drum, de atentia indreptata spre pacient. Conform unui scriitor francez, Luc de Clapiers, “Perfectiunea unei pendule nu este de a merge repede, ci regulat”. Cred ca este foarte important sa cautam, in mod constant, sa ne perfectionam, sa facem ceea ce ne place si, foarte important, sa o facem intr-un mod profesionist. Un medic are datoria sa faca tot ce ii sta in putere sa salveze, sa trateze, sa informeze, dar, mai ales, sa previna. La urma urmei, nu clestele scoate dinti si nici antibioticele nu salveaza dinti.

Related Posts

  • Zambetul tau poarta un secret ce iti poate salva viata

    Sanatatea incepe cu gura: de ce nu mai putem ignora legatura dintre medicina dentara si
  • Cat costa dantura fixa pe implanturi dentare?

    Nu cred ca exista postare cu cazurile mele despre dinti ficsi pe implanturi dentare care
  • Metalo-ceramica sau ceramica pe zirconiu?

    In stomatologie, de multe ori, dintii cu distructii masive au nevoie sa fie reconstituiti prin
  • Top cinci minciuni ale pacientilor

    Rationament logic: Adevarul este ca oamenii mint. Pacientii sunt oameni. Asa ca si pacientii mint.

Comments (4)

  1. ANA BLAJ says:
    octombrie 29, 2014 12:41 pm

    si ce e de facut daca constati ca tratamentele de canal sunt incorecte si bonturile prea scurte si tu ai platit o caruta de bani pt. serviciile/greselile stomatologului? bani pentru care tu nu ai primit nicio dovada!

    cum pot fi trasi la raspundere cei care uita de juramantul facut ,“Primum Non Nocere” si profita de faptul ca pacientul nu poate verifica daca stomatologul isi face treaba cum trebuie si abia mai tarziu constata, odata cu revenirea problemelor 🙁

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      octombrie 29, 2014 2:52 pm

      Din punct de vedere medical, tratametele trebuie refacute. Citeste: https://drfondrea.ro/2009/03/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/ Din pacate nu stiu sa iti raspund decat la intrebari legate de stomatologie.

      Autentifică-te pentru a răspunde
      1. ANA BLAJ says:
        octombrie 30, 2014 12:58 pm

        ok, atunci reformulez intreabarea: daca s-ar depune o plangere/sesizare la clinica Dvs. vizand un membru din echipa DentalDesign – ce ati face? cum ati proceda?

        Autentifică-te pentru a răspunde
        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          octombrie 30, 2014 2:25 pm

          Indiferent cine si unde face un tratament, rezultatul trebuie sa fie corect. Daca rezultatul nu e corect se va reface tratamentul. Aceasta este si ideea unui tratament, de a-l face bine, nu? 😉 Daca la noi la clinica ar fi un tratament incorect facut de noi as vrea (si as aprecia sa imi fie adus la cunostinta) sa stiu si as cauta solutii pentru a-l remedia. Credinta mea este ca asta doreste fiecare medic, indiferent de unde este si unde lucreaza.

          Autentifică-te pentru a răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Forum Dr Fondrea

  • » Pune o intrebare
  • » Discutii pe forum
  • » Recupereaza Parola
  • » Inregistrare Forum

Contul meu Forum

Autentificare
Înregistrare Parolă pierdută

Forumuri

  • Albirea dintilor
  • Anestezie
  • Aparate dentare
  • Articulatii, miscarile mandibulei
  • Carii
  • Diverse
  • Extractii
  • Fatete
  • Frica de dentist
  • Igienizare – Profilaxie
  • Implanturi
  • Infectii dentare
  • Lucrari dentare
  • Medicamente
  • Molari de minte
  • Parodontoza
  • Preturi tratamente stomatologice
  • Radiografii RX
  • Stomatologia si copiii
  • Tratamente de canal

Subiecte Forum

  • Durere lucrare ziroconiu
  • Umflatura sub fire
  • opinie asupra tratamentului
  • Rugaminte parere
  • Iritație gingie

Cautare in website

Categorii

  • Estetica dentara
  • Implanturi Dentare
  • Endodontie
  • Protetica
  • Odontologie
  • Parodontologie
  • Chirurgie
  • Ortodontie
  • Profilaxie
  • Diverse

Newsletter

Prin utilizarea formularului iti dai consimtamantul pentru prelucrarea datelor personale (nume utilizator si email) conform politicii de confidențialitate care poate fi consultata aici.

Statistici forum

Utilizatori înregistrați
3.895
Forumuri
20
Subiecte
5.125
Răspunsuri
2.928
Etichete subiect
192

Video


  • Implant dentar rapid, ieftin si bun?
    dr. Fondrea, aprilie 7, 2021

  • Implant dentar @ Dental Design Timisoara
    dr. Fondrea, aprilie 5, 2016

  • Clinica Dental Design Timisoara – Bogdan Fondrea
    dr. Fondrea, martie 24, 2016

  • De ce sa aleg un implant dentar?
    dr. Fondrea, iulie 18, 2014

  • Stomatologia minim invaziva – Less is more
    dr. Fondrea, iunie 20, 2012

Contact

Str. Diaconu Coresi nr. 20, Timisoara, Romania


Telefon:
+4 0356 454 710
+4 0741 015 959
E-mail: office@dentaldesign.ro

Povestea Mea

  • Clinica DD
  • Cazuri
  • Galerie Foto
  • Galerie Video
  • Termeni si conditii

Newsletter

Prin utilizarea formularului iti dai consimtamantul pentru prelucrarea datelor personale (nume utilizator si email) conform politicii de confidențialitate care poate fi consultata aici.
» realizat de Dow Media
Acest site foloseste cookie-uri. Navigand in continuare, iti exprimi acordul pentru utilizarea acestora, in conformitate cu Politica De Protecţie a Datelor cu Caracter Personal. ACCEPT
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.

Necesare Întotdeauna activate

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necesare

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.