Parodontologia este ramura medicinii dentare care se ocupa de afectiunile gingivale, mai precis, de combaterea bolilor cauzate de bacteriile din gura, care afecteaza in primul rand gingia si tesuturile de sustinere ale dintilor.
Problemele parodontale afecteaza de la varste timpurii un procent din ce in ce mai mare din populatie. Fumatul, igiena deficitara, obiceiurile masticatorii viciate, cat si inghesuirile dentare sau problemele de sanatate generale pot duce la afectiuni parodontale. O diagnosticare precoce poate face o diferenta majora in starea de sanatate a dintilor nostri, si implicit a noastra.
Factorii care determina aparitia bolii parondontale sunt placa bacteriana si tartrul (ca in imagine), care sunt date de problemele de igiena dentara, tutun, carii netratate. Alti factori favorizanti tin de starea generala de sanatate: diabetul zaharat, pubertatea, sarcina, stresul psiho-emotional. Chiar daca intr-o prima faza boala parondontala este complet nedureroasa, consecintele acesteia sunt severe, atunci cand este lasata netratata. Aproximativ trei din patru adulti sufera de o forma sau alta a acestei boli. Tocmai pentru ca este o boala nedureroasa, foarte multa lume are probleme in a accepta diagnosticul.
Bolile parodontale se clasifica in :
– Gingivita – sau inflamatia gingiilor este cauzata de placa bacteriana care irita gingiile. Primul semn al gingivitei este reprezentat de sangerarea gingiei la periaj, insotita de o culoare modificata a gingiilor (rosie spre violet) si de o respiratie urat mirositoare. In aceasta faza boala este inca reversibila.
– Parodontita – este provocata de actiunea nefasta a placii dentare si a tartrului, care contin numerosi germeni, asupra tesuturilor de sustinere ale dintelui. Se manifesta prin inrosirea gingiei, care sangereaza la cel mai mic contact pentru inceput, iar apoi, in stadiile de boala parodontala avansata, se manifesta prin distrugerea osului, a ligamentului parodontal ce duce in final la mobilitate dentara si pierderea dintilor.
De afectiunile parodontale se ocupa parodontologul care este un medic specializat in problemele ce tin de tesuturile de suport ale dintilor (gingie, ligamente, os). Specialistul va identifica, diagnostica, evalua si va trata afectiunea parodontala. Pe langa tratamentul efectuat, un rol important il are intretinerea rezultatului obtinut. Intretinerea se refera atat la igiena dentara personala, facuta de fiecare acasa, cat si la prezentarea la controale regulate si igienizari profesionale realizate in cabinet.
Sfatul medicului: este important sa nu uitati de controalele stomatologice regulate pentru prevenirea, tratarea si monitorizarea afectiunilor parodontale.
Citeste mai multe informatii despre acest subiect dand click pe linkurile de mai jos:
Boala parodontala, intre mit si realitate