In geneza cariei dentare exista trei factori principali, si anume flora microbiana bucala, unele componente alimentare si calitatea structurilor dentare. Calitatea structurilor dentare nu poate fi influentata prea mult, insa ceilalti doi factori, da.
Flora bacteriana e indicat sa fie indepartata de fiecare dintre noi acasa, utilizand mijloacele de igiena orala existente, dar si cu ajutorul igienizarii profesionale realizate la fiecare sase luni.
Alimentatia este cel de-al treilea factor determinant in aparitia cariei dentare, implicatiile ei fiind dominate de rolul decisiv cariogen al hidratilor de carbon. Efectul nociv al carbohidratilor a fost probat de observatiile efectuate pe populatii care au o alimentatie exclusiv de origine vegetala (asa cum sunt locuitorii din insulele polineziene) sau exclusiv animala (eschimosii) care au dintii sanatosi din cauza lipsei consumului de hidrati de carbon. Odata cu introducerea acestora in alimentatie, asa cum s-a intamplat dupa instalarea porturilor si a bazelor militare, caria a aparut cu o frecventa mai mare in randul populatiei.
Efectul cariogen al carbohidratilor nu depinde numai de contactul lor cu dintele, ci si de durata acestui contact. Un rol important in acest sens il are consistenta alimentatiei, cele moi fiind mai cariogene decat cele tari, ca si cele sub forma de pulberi fine fata de cele lichide. De asemenea, adezivitatea si viscozitatea unor produse zaharoase (caramele, jeleuri, rahat) favorizeaza in mod deosebit aparitia cariei prin stationarea lor indelungata in cavitatea bucala, indeosebi in locurile retentive, greu accesibile (fosete, santuri dentare, intre dinti). Asocierea lipidelor (grasimilor) in produsele zaharoase le reduce timpul de retentie pe dinte si deci, nocivitatea.
Sfatul medicului: e bine sa consumati alimente crude bogate in fibre, care maseaza gingiile si curata dintii. Aceste alimente stimuleaza salivatia, iar saliva neutralizeaza acizii.
Ca si concluzie, caria dentara apare ca urmare a combinarii acestor trei factori prezentati mai sus. Cariile dentare pot fi tinute sub control doar prin periaj riguros acasa, impreuna cu mijloace auxiliare de igiena dentara (ata dentara, apa de gura) si prin vizite regulate la stomatolog, o data la sase luni.
Mai multe informatii despre carii afla AICI
Este cit se poate de adevarat.