Cred ca expresia asta am auzit-o destul de des cu totii, atat noi, medicii, cat si pacientii, de la prieteni, cunostiinte. Pentru ca foarte multa lume nu intelege de ce doare un dinte dupa ce a fost tratat de dentist o sa incerc sa explic, in cateva cuvinte, acest fenomen.
Durerile dentare pot aparea dupa oricare din urmatoarele manopere stomatologice: obturatii (plombe), tratamente de canal (scoaterea nervului), extractii, detartraj, alte manopere chirurgicale.
Durerea dentara dupa obturatie (plomba). Chiar daca pacientul se prezinta cu o carie nedureroasa, dupa curatarea si plombarea dintelui se observa de foarte multe ori o sensibilitate a dintelui. Acest fapt se poate datora faptului ca in urma curatarii cariei a rezultat o cavitate destul de mare, stratul de dentina care acopera pulpa dentara (nervul) fiind foarte subtire. Daca pulpa nu este protejata cu un material izolant cum ar fi Ionomerul de sticla, dintele poate sa ramana sensibil sau sa doara chiar daca a fost obturat. Sau chiar si in cazul unei obturatii mai mici s-a observat ca dintele poate avea sensibilitate pentru ca uneori in urma etapelor tehnice de realizare poate exista pentru o anumita perioada de timp o usoara iritatie. Citeste mai multe AICI.
Durerea după tratamentul de canal (scoaterea nervului). Durerea care apare imediat dupa tratament se poate manifesta fie ca o durere vie, intensa, puternica, fie ca o jena, aproape insesizabila. De obicei, este asociata cu masticatia, pentru ca apare in momentul in care se exercita presiune asupra dintelui. Durerea apare in situatia in care la varful radacinii au mai ramas bacterii si organismul lupta pentru a le neutraliza, dar si pentru ca tesutul din jurul radacinii a fost putin iritat prin prepararea canalelor. E nevoie de putina rabdare si timp pentru ca aceasta neplacere sa treaca. Mai multe poti citi AICI.
Durerea dupa extractie sau alte manopere chirurgicale. Manoperele chirurgicale sunt in general destul de invazive. In procesul de vindecare exista si perioada dureroasa. De exemplu, pacientul poate sa se prezinte cu niste resturi radiculare nedureroase, dar dupa extractia lor si chiuretarea pungilor parodontale, locul extractiei e posibil sa doara. La fel si in cazul altor manopere chirurgicale, post- tratament apare durerea.
Durerea dupa detartraj. Ceea ce trebuie stiut este ca detartrajul ultrasonic nu este daunator smaltului dintilor, actionand doar asupra depozitelor de tartru. In timpul detartrajului ultrasonic este posibil sa apara o usoara senzatie dureroasa, determinata in special de expunerea radacinilor dentare cu gingia deja retrasa in cavitatea bucala. Aceasta sensibilitate poate persista mai multe zile, pana la o saptamana, fiind declansata de alimente reci sau dulci, ea disparand imediat dupa incetarea actiunii lor.
In concluzie: uneori, chiar daca tratamentele stomatologice sunt facute corespunzator, este posibil sa apara dureri la nivelul dintilor tratati. Nu va speriati si intrebati-va medicul dentist. El va poate explica cauza exacta a durerii. E nevoie sa ii dam organismului un pic de timp pentru a se adapta cu noua situatie si pentru a reactiona favorabil la tratamentele efectuate.