Fiecare din noi cauta calitate. Fie ea, la nivelul oamenilor cu care ne inconjuram, la nivel de lucruri, prestari servici… Se spune ca de obicei primim ceea ce cautam, gasim oameni care se potrivesc cu felul nostru de a fi, lucruri potrivite noua dar ce se intampla daca primim si dupa ceva timp realizam ca nu e chiar cee ce ne asteptam noi sa fie? Ce se intampla daca ne dorim ceva, si primim cu totul altceva in schimb?
In prima faza, e bine de stiut ca pentru a ne dori ceva in stomatologie, ca pacienti, e nevoie sa stim variantele oferite pentru a fi in tema despre de ce alegem ceea ce alegem, sa alegem ce ne dorim, si sa ne dorim ceea ce alegem. Iar in secolul in care informatia e “la tot pasul”, in stomatologie lucrurile sunt relevante in alb si negru: spre exemplu un tratament de canal e fie corespunzator realizat, fie nu este. Nu exista varianta gri in care: ar putea fi corect, dar nu prea pare.
De aceea, dupa sedinta de consultatie, pacientul, pleaca din clinica cu cateva informatii clare in minte:
- 1 – inainte de a realiza orice fel de tratament, se incepe cu igienizarea (detartraj, periaj, educarea tehnicilor de periaj). Acest lucru determina efectuarea tratamentelor pe zone curate (fara placa dentara, tartru)
- 2 – eliminarea infectiilor din organism: fie varianta extractiilor dintilor irecuparabili, fie tratamente de canal, sau retratamente (prin care suprimam focarul de bacterii de pe canalele radacinilor dintilor, astfel incat infectia din os se resoarbe, organismul fiind capabil sa lupte impotriva ei), fie tratamentul cariilor
- 3 – materiale folosite in stomatologie cunoscand avantajele si dezavantajele lor
Daca in cazul variantei nr 3, lucrurile se ramifica in sensul ca poti opta fie pentru obturatie din compozit, fie inlay, fie varianta de coroana ceramica pe suport metalic, fie pe suport de zirconiu, in cazul unui dinte lipsa, optarea pentru implant sau punte, din variantele 1 si 2 nu se face rabat. Cazurile complexe se trateaza rezolvand fiecare componenta in parte. Complexitatea e data de suma individualitatilor, de aceea fiecare dinte trebuie tratat ca fiind separat, si totusi tratand fiecare dinte, pana la urma tratam un individ.
La fel cum e si in momentul in care construim o casa, ne intereseaza bineinteles fatada, acoperisul, culorile, pentru ca asta izbeste ochiul. La fel e si in stomatologie, majoritatea stiu ce vor: dinti albi, frumos aliniati, ceea ce nu e rau. Totusi inainte de toate, lucrurile care nu se vad cu ochiul liber, in cazul casei: fundatia, este ceea ce sta la baza constructiei. Daca temelia nu e solida, intreaga structura se va darama mai devreme sau mai tarziu. Asa e si in stomatologie, desi poate de multe ori tentatia este sa se puna accentul pe ceea ce se vede. Ceea ce nu se vede cu ochiul liber, adica tratamente de canal, pivoti, reconstituiri, slefuiri, determina in mare parte ceea ce va inseamna componenta estetica vizibila.
Si astfel ajungem la cazurile comparative:
La o prima vedere, imaginile par a fi aproape la fel… adica imagini alb negru, ce releva cativa dinti si pozitia lor in os, cateva dungi albe, negre, zone de un alb mai dens si, cam asta inseamna o radiografie. O imagine in doua planuri, care devine relevanta si pentru pacient in momentul in care medicul dentist explica in detaliu ce inseamna fiecare zona. Spre exemplu: zonele albe, sunt zone dense, prin care radiatia trece mai greu: os, smaltul dintilor, obturatii, coronite, tratamente de canal; zonele negre, reprezinta arii mai putin dense prin care radiatia trece mult mai usor: sinusuri maxilare, nervii dintilor. In ambele cazuri pacientii au optat pentru lucrari protetice ceramice pe suport de zirconiu.
Comparativ, imaginea nr 1 cu 2, lucrurile se prezinta in felul urmator:
Imag. 1- dungi albe (tratamente de canal), care nu ajung pana in varful radacinii, acest lucru determinand zone de infectie in os, vazute radiografic prin zone negre.
Imag. 2 – linii albe groase, se vad clar ca ajung pana la varful radacinilor.
Imag. 1- zone cu linii albe si groase – pivoti metalici folositi pentru armare, pentru a da rezistenta. Dezavantajul lor este ca fiind rigizi, mari in volum, cer indepartare mare de substanta dentara, corodeaza si nu au niciun grad de flexibilitate. Pot fractura radacina la indepartare si nu se mai folosesc. Alternativa la acesti pivoti, asa cum se observa in imag. 2 (dungi negre dintre coronite si tratament de canal), sunt pivoti din fibra de sticla care prezinta toate caracteristicile care fac din ei varianta cea mai buna pentru a da rezistenta unui bont. Plus ca se insera intr-o singura sedinta.
Adaptarea lucrarilor la bonturi. Nu este suficienta cimentarea lucrarii, ci conteaza pe ce anume se opreste lucrarea, daca se opreste pe un prag, pragul fiind pe zona de dinte, deci nu plomba, carie, atunci adaptarea este ideala – imag. 2. Daca adaptarea nu este pe un prag ci e …tangentiala – imag. nr. 1, lucrarea adaptandu-se… pana unde se poate, fara o zona de suport fix, problemele apar: de retentie a placii, igienizare deficitara…etc…
Recapituland:
– Imag. 1 – infectii in os, pivoti metalici care dau risc de fractura la indepartare (si trebuiesc indepartati pentru ca altfel nu se pot retrata acei dinti pana la varf), adaptare deficitara a lucrarilor la bonturi, probleme parodontale (rezorbtie osoasa).
– Imag. 2 – tratamente de canal corect realizate, pana la varful lor, pivoti din fibra de sticla, preparare cu prag, unde s-a putut s-a optat pentru coronite individuale, ceea ce a facilitat igienizarea.
Ambele lucrari sunt ceramice pe zirconiu. Dupa o investitie majora din punct de vedere financiar, in cazul imag. 1, e nevoie sa fie reluata munca de la “temelie”, urmand ca din nou sa se investeasca timp, munca, materiale.
In concluzie: ai grija ce-ti doresti, cauta sa pui intrebari, alege ce e mai bun pentru tine, si… da, se poate sa primesti calitate si da se poate ca tu, ca pacient, sa intelegi pe baza unei radiografii ce inseamna calitate si ce nu.
Lucrurile sunt uneori… alb si negru!
Dr. Alexandra Balan – www.dentaldesign.ro
Citeste mai multe AICI
Buna seara! Mama a fost ieri la dentist si sia plombat un dinte din fata care era rupt putin si acum (dupa o zi) sa unftat si o doare. CE ATI RECOMANDA IN ACEST CAZ? MULTUMIM!
Cel mai probil ai nevoie de un tratament de canal.
Foarte frumos scris!