Fluorizarea este o procedura stomatologica prin care se suplimenteaza cantitatea de fluor a dintilor. Este o manopera profilactica (adica de prevenire a cariilor) si se adreseaza in special copiilor. Fluorul la nivelul dintilor actioneaza prin intarirea lor si este recomandat in special copiilor intre 6 si 16 ani.
Fluorizarea in cabinetul stomatologic se realizeaza in mod normal de doua ori pe an, odata cu igienizarea profesionala a dintilor. Aceasta consta in aplicarea pe suprafata dintilor a unor solutii sau geluri cu un continut ridicat de fluor. Procedura este foarte simpla, nedureroasa si dureaza cam trei minute. Una din metodele de fluorizare acasa consta in administrarea unor pastile de fluor inca dinainte de aparitia dintilor, metoda care este contestata de unii cercetatori, motiv pentru care multi medici dentisti nu o mai recomanda. Astfel fluorizarea la domiciliu in zilele noastre se realizeaza in principal prin pastele de dinti si apele de gura folosite.
Ce ar trebui sa stim despre fluor?
Fluorul administrat pe cale generala influenteaza dintii in momentul in care ei se formeaza, deci in stadiul de muguri intraososi. Mugurii dintilor temporari se formeaza in timpul vietii intrauterine, iar cei ai dintilor definitivi, pana pe la 15 ani, in functie de dinte. Un alt lucru important de stiut este ca tesuturile dure dentare in general sunt incomplet mineralizate in momentul eruptiei, procesul incheindu-se la doi-trei ani dupa eruptie (in aceasta perioada ajuta mult aplicarea topica de geluri, paste, lavaje bucale, iar imperfecta coalescenta in santuri si fosete impune sigilarea pentru protectie). Actiunea lui preeruptiva consta in crearea unui smalt fara defecte structurale, mai rezistent la atacul acid, dar trebuie avut in vedere ca, spre deosebire de trecut, acum se fluorizeaza apa, laptele, iar o concentratie mare este intr-adevar toxica. Mai ales ca la copiii mai mari se depune predominant in tesuturile dure (dentar, osos) dar si rinichi! Supradozajul se poate manifesta si la nivel dentar, prin fluoroza. Ultimele studii in domeniu constatau ca atata timp cat i-a fost administrat fluor unui copil, acesta a avut dintii foarte rezistenti la carie, iar apoi, in jurul varstei de 12 ani, a fost intrerupt tratamentul si au inceput sa apara cariile.
Utilizarea controlata a fluorului a aratat ca acesta este singurul microelement cunoscut actualmente ca avand rol important in prevenirea cariei dentare. Dar pentru ca tratamentul de fluorizare sa fie eficient depinde in mod obligatoriu de realizarea in permanenta a unei igiene orale riguroase, bazate pe periaj dentar efectuat corect de minimum doua ori pe zi, a mijloacelor suplimentare de igiena si a controalelor regulate la medicul dentist.
Cititi si De ce ii cad plombitele copilului meu?