Cel mai semnificativ lucru in relatia medic-pacient este increderea. Pacientul e important sa aiba incredere in medicul lui, in asistenta, sterilizare, materiale etc., dar cel mai important este sa aiba increderea ca este tratat corect din punct de vedere medical. Orice vizita la medic incepe cu o consultatie si anamneza pacientului. Din examinarea pacientului si din anamneza aflam de multe ori ca pacientul sufera de anumite boli care pot avea ca si contraindicatie tratamentul stomatologic. De aceea, este bine ca fiecare pacient sa aduca o scrisoare medicala de la medicul curant, cu recomandarile specifice afectiunii respective, inaintea oricarui tratament stomatologic.
Ce se intampla cand este o urgenta? Ce facem in cazul manoperelor sangerande (de exemplu extractia), unele manopere pot parea simple la un pacient sanatos, dar la un pacient cu afectiuni cardio-vasculare, diabet, astm etc? Cine raspunde in cazul in care se intampla ceva?
De multe ori, pacientul spune: „Domnu’/ doamna doctor, va rog sa imi faceti, eu raspund!”, ba chiar mai mult, semneaza in fisa pentru asta. O fi asa? Este pacientul raspunzator? In niciun caz! Medicul raspunde in totalitate pentru manoperele efectuate si daca medicului i se pare ceva suspect, acesta are datoria sa indrume pacientul catre un medic de medicina generala care sa identifice problemele generale de sanatate.
O foarte mare parte a populatiei Romaniei sufera de anumite boli cardio-vasculare, necesitand medicatie specifica, care e indicat sa fie urmata intocmai si de asemenea intrerupta cand se efectueaza manopere sangerande. Putini dintre acesti pacienti merg insa la cardiolog inainte sa se prezinte la medicul dentist. De cele mai multe ori, ei isi intrerup singuri medicatia, lucru care poate avea consecinte nefaste. Fiecare medic este specialist intr-un anumit domeniu si raspunde pentru manoperele pe care le efectueaza pacientului sau medicamentele pe care i le prescrie. La fel se intampla cu pacientii care sufera de diabet sau alte afectiuni sistemice care pot incetini vindecarea organismului. Fiecare om este diferit si de aceea trebuie sa ii declare medicului dentist toate medicamentele pe care le ia. Nu medicul dentist intrerupe medicamentele de inima, diabet etc. Pe de alta parte, exista unele situatii cand starea generala a pacientului nu arata ca acesta ar fi suferind de o boală sistemica, dar acesta stie si nu declara. Pacientul are datoria de a declara orice suferinta, apoi semneaza in fisa si, cel mai important, raspunde pentru asta!
Desigur, ar fi ideal ca pacientii sa inteleaga ca in cazul in care nu acceptam sa le efectuam manoperele cerute (pentru ca acestea le-ar afecta sanatatea sau sunt incorecte din punct de vedere medical) nu inseamna ca ii refuzam, ci inseamna ca refuzam sa facem un lucru gresit, cel mai important lucru fiind sanatatea pacientului.
Citeste mai multe AICI