Da, este adevarat ca vor cadea intr-o buna zi, dar primii dintisori joaca un rol important pentru masticatie, vorbit si echilibrul maxilarului. Astfel, exista motive numeroase pentru o supraveghere atenta a acestora.
Dintii de lapte au un rol important si in vorbire, in masticatie, iar sanatatea lor asigura o dezvoltare corecta a maxilarelor si a dintilor permanenti. Aceasta dantura de lapte se pastreaza până la varsta de 6-7 ani cand erup primele masele definitive. In mod normal, eruptia dintilor de lapte incepe la șase luni și se termină în jurul vârstei de trei ani. Dezvoltarea și apariția dinților diferă de la un copil la altul, astfel ca exista variatii normale ale succesiunii eruptiei dintilor de lapte determinate de mai multi factori.
Pentru o dezvoltare sanatoasa si o formare corecta a dintilor, cereti specialistilor informatii si nu contati pe faptul ca dintii de lapte se schimba si nu necesita ingrijire speciala, pentru ca neglijarea acestor dintisori va cauza neplaceri cu dentitia permanenta. Sanatatea dintilor permanenti este conditionata de integritatea dintilor de lapte. Dintii de lapte, ca si ceilalti, au radacini si nervi, sunt vii si sensibili la infectii. Aceasta infectie risca sa contamineze si mugurii dintilor alaturati provocand chiar abcese. Este deci foarte important sa ne ocupam imediat de dintii de lapte cariati. Si, ca o metoda de prevenire, e bine sa evitam zaharul in exces. De asemenea, e recomandat de specialisti sa avem grija sa nu lasam bebelusul sa adoarma sistematic cu biberonul de lapte sau ceai indulcit in gura. Bineinteles ca si dintii temporari necesita sa fie periati. Periajul se incepe de la aparitia primului dinte pe arcada. Copilul se obisnuieste treptat cu igienizarea, intai ca o joaca sau pur si simplu imitandu-i pe parinti. De altfel, cariile evolueaza mult mai repede la copii decat la adulti, in consecinta, aratati chiar si cel mai micut punct negru pe care im observati pe dinti stomatologului: cu cat mai devreme este descoperita si cu cat mai repede este tratata o carie, cu atat este mai putin neplacut pentru bebelus. Daca dintele de lapte nu este tratat la timp, va trebui sa fie extras si, in acest caz, dintele definitiv ar putea sa iasa stramb.
Este cel mai bine sa supravegheati copilul pana la varsta de sase ani cand se spala pe dinti, urmand aceste reguli:
• Utilizati o pasta de dinti pentru copii, recomandata de medicul dentist, intr-o cantitate cat un bob de mazare. Supravegheati copilul sa nu inghita pasta de dinti.
• Utilizati o periuta speciala pentru copii, cu peri moi si periati intai suprafetele interioare ale tuturor dintilor, pentru ca acolo se acumuleaza in principal placa bacteriana. Inclinati periuta pe linia gingiei. Periati usor inainte si inapoi.
• Curatati suprafetele exterioare ale tuturor dintilor. Inclinati periuta pe linia gingiei. Periati usor dinspre gingie spre dinte.
• Asezati periuta astfel incat perii sa fie perpendiculari pe suprafata ocluzala a molarilor. Periati usor inainte si inapoi.
Puteti citi mai multe AICI
[…] Si dintii de lapte trebuie ingrijiti […]
[…] mai multe informatii dati click AICI sau […]
[…] https://drfondrea.ro/2012/08/si-dintii-de-lapte-trebuie-ingrijiti/ […]
Super articolul….pe mn ma ajutat f mult ptr.ca am un baietel in varsta de 3 ani si 2 luni ….bv bv
Multumesc! Sa iti traiasca!