In prezent se estimeaza ca 20% din populatie sufera de aceasta afectiune, iar procentajul acesta este in continua crestere. Din pacate doar 5% din cei ce sufera de bruxism manifesta simptome cum ar fi dureri ale maxilarelor, ceea ce face ca acesta sa treaca neobservat pana la momentul in care dintii si articulatiile deja sunt afectate intr-o maniera mai mult sau ma putin severa.
Bruxismul este o functie anormala, ce se manifesta fie ziua fie noaptea (cel mai adesea noaptea), prin scrasnitul dintilor, frecandu-i unii de altii, fie prin inclestarea maxilarelor.
Consecinte:
In primul rand, dintii se macina, incet incet, pana cand devin scurti, plati si sensibili. Pe langa factorul estetic este afectata si masticatia, iar o masticatie deficitara duce la alte afectiuni, ale tubului digestiv, de alimentatie si nutritie. In al doilea rand, apar durerile, de la durerile muschilor implicati in masticatie, la dureri de dinti (distrusi de fortele repetate ale bruxismului), la dureri articulare, dureri de cap. Somnul devine neodihnitor iar dimineata incepe cu o senzatie de oboseala si nemultumire, iar asta iti poate afecta intreaga zi, cu tot ceea ce inseamna acea zi. Este evident rezultatul negativ al bruxismului, dar care sunt cauzele lui?
Cauze:
Principala cauza a bruxismului este nevoia de eliberare a stresului, stres ce poate aparea din doua motive:
1 – Din aria stomatologiei. Aici vorbim despre lucrari incorecte, despre plombe neadaptate, despre carii sau infectii, toate acestea devenind deranjante atat pentru constientul nostru dar mai ales pentru subconstient. Si, subconstientul este cel ce incearca sa ne atraga atentia asupra acestor probleme, sa se descarce, manifestandu-se prin inclestarea musculaturii din zona afectata sau prin scrasnitul dintilor, pentru a indeparta factorul cauzator.
2 – Din aria psihologica. Asa cum s-a vazut la primul punct, un aspect extrem de important este subconstientul. Acesta incearca sa se elibereze de tensiunea acumulata. Dar, eliberarea tensiunilor nu tine neaparat de aria stomatologica. De cele mai multe ori, tensiunile sunt legate de stresul zilnic, din viata de cuplu, din sfera profesionala, din frustrarile si temerile personale. Si aici ne vine subconstientul in ajutor, semnalizand acest lucru si descarcandu-se prin mai multe manifestari, printre care si prin ceea ce numim bruxism.
Tratament:
Poate ati aflat cate ceva despre gutiere, acele piese de plastic moale si transparent ce se aplica pe dinti seara si protejeaza dintii de efectele bruxismului. Dar, acesta nu este un tratament ce lucreaza asupra cauzelor ci este o metoda de protectie. Gutiera lucreaza asupra efectelor nocive ale bruxismului care afecteaza integritatea dintilor (ciobituri, fracturi dentare, uzarea smaltului) si nu ajuta la indepartarea celorlalte simprome (tulburari de somn, dureri articulare si musculare, oboseala, dureri de cap, nemultumire, iritabilitate) decat intr-o mica masura. Asa ca, este nevoie de un tratament specific, axat pe cauze.
1 – Tratamentul stomatologic. Se refac tratamentele, coroanele, plombele incorecte, se elimina infectiile, se echilibreaza ocluzia.
2 – Daca reiese ca nu din motive stomatologice a aparut bruxismul, atunci e bine sa se afle care este motivul si sursa psihologica a stresului. In acest sens, pacientul poate fi indreptat catre un cabinet de psihoterapie. Pentru ca doar aici vom putea trata cauza datorita careia subconstientul se manifesta fizic prin bruxism. E bine sa putem vindeca fobia, anxietatea, problemele legate de stres, de ingijorari si de nemultumiri, frustrarile si temerile pe care cu totii le avem.
Concluzie:
Bruxismul este un semnal de alarma, nu il lasa ignorat!
Dr. Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro
copilul meu de 2 ani face asa, dar doar ziua cand se concentreaza la ceva, de exemplu cand il pun sa faca puzzle, sau orice activitate la care se concetreaza. Cum se poate vindeca?
Ideal ar fi cand observi acest lucru sa ii distragi atentia, si sa fi consecvent in a face asta.