Probabil va imaginati ca atunci cand un pacient vine la o consultatie, cu radiografia in mana, doreste sa afle care este starea sanatatii sale si ce se poate face pentru a ajunge la un rezultat cat mai bun. Cam aceasta este si realitatea, in majoritatea cazurilor. Insa vreau sa mentionez acele cazuri care nu fac parte din aceasta categorie, cazuri care ma mira, in cel mai bun caz.
Va voi prezenta ce s-a intamplat ieri. S-a prezentat la o consultatie o pacienta, insotita e sotul ei. Avea radiografia in mana, speranta si totodata incertitudine in privire. S-a asezat pe scaun si mi-a spus povestea ei. Pacienta era in tratament la un medic stomatolog care de 6 luni efectua numeroase tratamente de canal, pretul pana acum fiind de peste 1000 euro, durerile persistau, gingia era tumefiata si sangera, si pacienta era destul de debusolata, nestiind ce se intampla. Astfel, a ajuns la mine pentru o a doua parere, dorind sa-i spun adevarul, lucru pe care l-am facut. Stomatolgia este pe intelesul fiecaruia. Pe baza radiografiei am observat ca din 16 canale, 16 sunt incorect tratate, exista 16 reactii apicale, infectii in os, totul ca urmare a tratamentelor din ultimile 6 luni… efectuate in zadar. Dar, macar de ar fi fost in zadar. In realitate rezultatul a fost inspre rau, din rau in mai rau, cu fiecare programare la care se prezenta cu toata increderea. In plus, in radacini erau cimentati pivoti de metal.
Prin cele prezentate de sus, pacienta a aflat adevarul. Ochii i s-au umplut de lacrimi. A urmat intrebarea “Ce se poate face?” Raspunsul meu a fost “Ar fi indicat sa fie refacute toate tratamentele, dar de data asta pe langa plata tratamentelor, se va plati si inlaturarea materialelor puse de colegul meu. In plus, sansele sa fie totul cu reusita maxima la reinterventie sunt mai mici decat daca ar fi fost facute bine de prima data.” In total tratamentul va dura aproximativ 3 saptamani costul fiind din nou destul de mare. Din pacate, aruncam tot la gunoi si o luam de la zero, de fapt de sub zero. Care sunt sansele sa se poata face totusi o lucrare pe acei dinti – o lucrare corecta? Minime!
Acesta este adevarul – energia, chinul, increderea, banii, timpul – au fost in zadar. Au fost aruncate la gunoi.
Care a fost oare concluzia discutiei? Afland adevarul, asa cum si-a dorit, pacienta a ales sa se impace cu gandul acesta, sa isi asume aceasta situatie si sa continue tratamentele in acelasi loc. Da, oamenii sunt fiinte ciudate. Poate vi se va parea si voua bizar citind aceste randuri, dar am mai avut cazuri similare, si cel mai probabil ca acum va fi la fel… pacienta se va duce mai departe la medicul acela pentru ca nu poate accepta in sinea ei ca a fost inselata. Cum? Discutia a fost in zadar? Cine stie, poate va veni inapoi dupa ce va avea lucrarea finala pusa, cu inca cateva mii de euro in minus… cu situatia si mai mult inrautatita. Si, din pacate, probabil doar atunci va recunoaste si accepta adevarul.
Sfatul meu ca medic: consultati o a doua, a treia opinie! Opriti-va, analizati problema fara graba si daca ati vazut ca sunteti pe un drum care nu duce catre obtinerea sanatatii – opriti-va! Da, v-ati inselat.. ati fost inselati, acceptati lucrul acesta si lasati-l in urma, cautand un drum corect spre sanatate!
Dr. Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro
Excelent articol si da, intr-adevar ar fi minunat daca atunci cand ne dam seama ca nu suntem pe drumul cel bun sa avem puterea sa recunoastem asta si apoi sa facem modificarile necesare!
Oamenilor le este greu sa recunoasca faptul ca au gresit si ca sa nu fie nevoiti sa faca asta, persista in greseala aducandu-si argumente ca, de fapt, ceea ce au facut si ceea ce fac, este bine sau ca va fi bine pana la urma…
Einstein spunea ca una dintre definitiile nebunie este “sa faci mereu acelasi lucru si sa te astepti la rezultate diferite”!
Dar, cum speranta moare ultima…