home › Forum Dental › Lucrari dentare › 1. Am, de mai multi ani, la un molar, o coroana metalo-ceramica care acum s-a uzat (s-a rupt un coltisor din …
- Acest subiect are 1 voce și 0 răspunsuri.
-
AutorMesaje
-
dowmedia02Keymaster
Cristina
Data: 2013-06-04 17:35:12
Mesaj: Buna ziua,1. Am, de mai multi ani, la un molar, o coroana metalo-ceramica care acum s-a uzat (s-a rupt un coltisor din partea sa ceramica). In rest, nu am probleme cu acest dinte. Ce imi recomandati sa fac? Se poate repara aceasta coroana sau trebuie sa o schimb? Daca da, cu ce fel de coroana? As putea pune una din ceramica fara metal? (Din pacate, cred ca prepararea endodontica e de tip ‘clasic’, cu pivot metalic deoarece se vede si putin gri la marginea gingiei.)
2. In ce situatie si pe ce dinti recomandati inlay-urile si onlay-urile din ceramica in locul restaurarilor cu compozit?
3. Pe mandibula, am un prim molar lipsa de mai multi ani (extras). In spatele golului (care acum nu e nici mare, nici mic), am cel de-al doilea molar (care s-a inclinat putin) + molarul de minte, ambii in stare buna. Ce ati recomanda? Tratament ortodontic + implant? Sau tratament ortodontic pentru acoperirea golului lasat de primul molar absent?
4. Daca pacientul vrea, se poate folosi diga si cand se face o obturatie (nu doar tratament endodontic)?
Va multumesc!
Dr. Bogdan Fondrea
Data: 2013-06-04 20:14:01
Mesaj: 1 – posibil sa se poata reface cu putin compozit, sau daca nu se schimba. Se poate ceramica pe zirconiu.
2 – unde e o distructie mai mare si exista riscul distrugerii unei reconstituiri din compozit, recomand inlay (onlay)
3 – amandoua sunt ok, depinde de la caz la caz. Daca se poate inchide spatiul ortodontic, ar fi cel mai ok. Vorbeste cu ortodontul tau.
-
AutorMesaje