Aici gasesti intrebari si raspunsuri legate de dinti.
1 – Nervul se scoate sau se omoara?
Nu, nu se “scoate” si nu se “omoara” , ci se curata canalul, chimic si mecanic. Nu se scoate ca un morcov din pamant, intreg, ci se dizolva tot ce este in camera pulpara, adica nerv, vase de sange, tesut sanatos, tesut infectat. Drept urmare nu se poate “scoate” nervul si nu se “omoara”. Tratamentul de canal e mai complex decat a “scoate” ceva din radacina… Citeste articolele mele de pe blog cu referire la tratamentul de canal, la endodontie.
2 – Mi-a aparut o umflatura pe gingie, e ok?
Nu, nu e ok. Trebuie sa mergi la medic. De cele mai multe ori este semnul unei infectii.
3 – Am nervul infectat, sa iau antibiotic?
Nu, nu lua antibiotic. Tratamentul de canal corect nu necesita medicamente. Trebuie mare atentie in ce priveste administrarea de medicamente. In plus nu poti lua antibiotice “dupa ureche” sau ca asa ti-a spus vecinul sau ai auzit la televizor. Ar trebui sa existe o mare responsabilitate in administrarea de antibiotice.
5 – Sa imi pun fatete sau coroane sau plombe?
Nu se pot compara astea trei pentru ca au alte indicatii. Este ca si cum ai intreba: Sa imi iau pantofi, bluza sau caciula? Se adreseaza altor cazuri. In unele cazuri se indica fatete, in altele coroane. Depinde de la caz la caz. Nu pot fi bagate in aceasi categorie.
6 – Cat ma costa sa imi fac “toti dintii”?
Asta e ca si cum ai intreba “cat ma costa un ceas? Poate fi un ceas de plastic cu baterie la 100 lei, sau un ceas de colectie, mecanic, antic, de la un producator renumit, de 1.000.000 Euro. Drept urmare, “tot” depinde de ce vrei tu sa fie acel “tot”.
7- Doare un implant dentar?
Implantul in sine nu doare. Implantul este un surub, artificial, si nu are cum sa doara. Nici ochelarii nu dor. Interventia de inserare a implantului nu este dureroasa pentu ca se face sub anestezie, in perioada de vindecare (o saptamana) se resimte o sensibilitate suportabila, dar se prescriu medicamente, iar apoi, cand se punne coroana, dupa cateva luni, nu doare nimic.
8 – Sa imi scot dintele? Mai am doar radacina si e infectat.
In cele mai multe cazuri merita luptat pentru fiecare radacina, chiar daca este infectata, si chiar daca si osul este infectat. Cel mai important este sa fie un tratament corect.
9 – Imi sangereaza gingiile, ce apa de gura si ce pasta de dinti sa folosesc?
Nici apa de gura si nici pasta de dinti nu va rezolva problema ta. Ce ai nevoie este sa mergi la profilaxist, adica la cabinetul stomatologic unde sa se faca igienizarea periodica (6 luni). Adica: – detartraj ultrasonic, periaj, air flow, finsarea obturatiilor, indicatiile de igiena. Aici vei fi invatat cum sa faci periajul corect, cum sa folosesti firul interdentar… cu exemplificare. In plus trebuie rezolvate problemele dentare, carii, infectii, obturatii si lucrari dentare defectuase.
10 – Care este cel mai important lucru pe care trebuie sa il stiu?
Cel mai important lucru nu este o coroana, nu este un implant dentar, nu este nervul din dinte. Cel mai important lucru pe care trebuie sa il stii este competenta, implicarea, experienta si relatia de incredere pe care TREBUIE sa o ai cu medicul tau.
Daca mai ai nelamuriri legate de anumite tratamente ce ti-au fost recomandate sau efectuate, nu ezita sa citesti intrebarile si raspunsurile din aceasta pagina. Daca vrei sa ma intrebi mai multe despre cazul tau, iti stau la dispozitie fie pe aceasta pagina fie pe pagina INTREABA-MA! (click aici pentru link direct). Iti voi da lamuriri la ceea ce doresti sa stii. Si, daca nu voi avea raspuns la intrebarea ta, ma voi informa.
Nu imi e rusine sa spun NU STIU!
Prima data, sa nu faci rau!
Nu consider ca am toate raspunsurile si nu consider ca pot ajuta in orice situatie, dar, imi dau silinta sa citesc cu atentie intrebarile voastre si sa raspund cat mai curand si pe pagina destinata intrebarilor.
Daca doriti puteti posta fotografii sau radiografii pe site-uri de gazduire online (gen www.tinypic.com) si atasati linkul la mesaj.
Iata si motivul pentru care recomand sa postati radiografii:
https://drfondrea.ro/2013/10/importanta-radiologiei-in-stomatologie/
Cu drag,
Bogdan Fondrea
Buna ziua,
Aveam o plomba de cativa ani la al doilea premolar. Nu ma durea, dar doctorul a spus ca se vede ceva negru si ar trebui curatat. Mi-a curatat dar a spus ca inca nu a ajuns la nerv si mi-a pus deocamdata o plomba provizorie. In general nu ma doare decat atunci cand beau apa rece si durerea trece in interval de un minut. Credeti ca dupa ce se va pune plomba definitiva va fi ok? sau trebuie tratament de canal?
Multumesc!
Este posibil sa fie ok… Dar, este posibil si sa nu fie… 🙂
🙂
Daca e sensibil le rece cu plomba provizorie nu conteaza, si nu are nici o importanta.
Deci, dupa ce se pune obturatia normala…
1 – e sensibil la rece pana la o saptamana si apoi incet incet trece, dar dintele ramane vital – totul ok
2 -e sensibil la rece pana la o saptamana,doua… dar “nervul” moare – nu e ok, trebuie tratament de canal
3 -nu e sensibil si ramane vital – e ok
4 – nu e sensibil dar nervul a murit in timp ce ai obruratia provizorie – nu e ok, trebuie tratament de canal
5-e sensibi si tot mai mult, si nu cedeaza durere – nu e ok, trebuie tratament de canal
5 -e sensibil dar poti trai cu asta – alegi daca vrei sau nu tratament de canal
🙂
Va multumesc pentru raspunsul prompt, astazi imi si fac programare.
Buna seara,
Am o masea plombata de cativa ani (amalgam) si am observat ca fatada ei (partea exterioara) a inceput sa se inchida la culoare (ceva de genul alb-cenusiu). In acelasi timp am usoare sangerari gingivale in zona respectiva si simt putina presiune langa masea (ca si cum ar fi o punga cu puroi) dar in rest nu doare si nu sangereaza mult (doar la periaj si daca insist).
Care credeti ca ar fi cauza inchiderii la culoare a smaltului peretelui exterior al maselei?
Amalgamul este toxic, si coloreaza dintele. Pe langa asta sunt aproape sigur ca sub plomba e carie…. si asta coloreaza dintele… Sangerarea e din cauza infectiei din dinte. Mergi la dentist! 🙂
Buna seara, am 30 de ani si am o problema estetica pe arcada superioara. Incisivul central dreapta este mult mai iesit in afara decat celalat, este nealiniat – sper ca intelegeti ce vreau sa spun. As vrea sa imi rezolv aceasta problema, specific ca nu doresc sa port aparat dentar. Ce s-ar putea face in cazul meu? Va multumesc si va apreciez f mult!
Fara aparat:
1 – slefuirea lui, destul de mult si imbracarea lui, daca NU este EXTREM de mult inafara
2 – extractia lui si inlocuirea cu un implant sau lucrare
Nota:
Nu recomand in nici un caz extractia!
Depinde de circumstante, se poate sau nu sa recomand varianta 1.
Ideal – aparat orodontic (vizibil sau invizibil…. )
Scuze, am postat de 2 ori….ca nu-mi aparea primul mesaj :)) Multumesc pt raspuns!
Ce inseamna imbracarea – fateta dentara sau coroana?? Nu, nu este “extrem” de iesit in afara incisivul, dar oricum arata urat. Slefuirea cat este de durereasa..? Multumesc
Am raspuns mai inainte. 🙂
Ce insemna imbracarea lui? Coroana sau feteta dentara? Nu, nu este “extrem” de mult iesit in afara, dar estetic arata urat! Slefuirea este dureroasa? Multumesc
Da, coroana. Fateta nu, pentru ca fateta poate sa ingroase si nu sa subtieze… adica cu o fateta poti face un dinte sa para “mai in fata” dar nu “mai in spate”.
Nu e dureros.
pana la urma sanatatea conteaza mai mult ca banii.dinti mei sunt de ok(opinia aceluiasi coleg de-al dvs care mi-a propus pilirea lor)deci nu cred ca ar fi foarte multe de reparat pana la aparatul in sine.o sa ma gandesc ce gen de aparat vreau din cele 3 fixe ramase disponibile si in mod cert imi voi face o programare la dvs.pana atunci mii de multumiri inca odata,pentru ca as fi facut o mare tampenie daca nu ma ajutati cu parerea dvs
Cu drag!
va multumesc mult! in mod cert aceasta solutie mi se pare mult mai normala! toata stima pentru dvs si tot ce faceti!alexandru
Cu placere, oricand! 🙂
Daca doar pilesti din dinte…. osul ramane si el coborat, asa ca trebuie sa “pilesti” si din os… dintele trebuie devitalizat… toate astea reduc durata de viata a dintelui. Asa ca… ortodontia este solutia ideala. Bafta!
buna ziua! ma numesc alexandru si am 32 ani.am mai trimis astazi un mesaj dar nu il mai regasesc in grila intrebarilor si de aceea am revenit cu intrebarea.mi-am pierdut cei 3 molari din partea stanga jos acum 3 ani.datorita migratiei dintilor cei 3 corespondenti au ajuns acum foarte aproape de gingie.am optat pentru implant dar doctorul mi-a spus ca in acest sens va trebui sa taie 4 mm din dintii de sus care sunt sanatosi.bineinteles mi-a recomandat sa ii imbrac apoi dar totusi am auzit lucruri rele despre pilirea dintilor mai ales intr-o asemenea masura.avand in vedere ca nu simt nici un disconfort sa renunt la implant sau ce sa fac? pilirea dintilor ma sperie dar nici nu am un alt dinte pentru realizarea unei punti
Ti-am raspuns acum. 🙂
acum daca tot m-am pornit cu intrebarile…..eu sunt din bucuresti.am putea rezolva cu acel aparat de care mi-ati spus daca as veni o zi la timisoara?bineinteles stiu ca va trebui sa repet vizita dupa mulaj si pentru strangere la o numita perioada dar cred ca se merita pentru ca imi place viziunea dvs de a salva si trata toti dinti cu atentie.am studit si preturile si consider ca sunt foarte ok in privinta implantelor…aparatul ortodontic poate fi si mobil?pentru ca daca nu va trebui sa studiez deoarece nu sunt familiarizat cu ele dar in mod cert as vrea sa vin la dvs
1 – in cazul tratamentului ortodontic trebuie ca la fiecare cam 4 saptamani sa te vada medicul otodont pt activare
2 – nu se pune un aparat pana nu sunt tratate toate infectiile, cariile… etc (ceea ce inseama mai multe programari in functie de probleme)
3 – sigur gasesti si dentisti buni in Bucuresti, daca merita sau nu sa faci eforul acesta tu decizi. Dca ahotarasti sa vii… cu drag te primim.
4 – da, preturile noastre nu sunt mari. 🙂
5 – aparat mobil… pentru asa ceva… nu
buna ziua!am 32 de ani si de 6 ani mi-am pierdut molarii din partea stanga jos.am fost la dentist pentru un implant dar mi-a spus ca molarii superiori(cei trei antagonisti ai celor care imi lipsesc)au migrat asa de mult incat practic ar trebui piliti cam 4 milimetri pentru a face loc implantului.unul dintre cei trei care au migrat practic atinge gingia asa ca sunt ingrijorat ca vor trebui piliti foarte mult.am inteles ca pe urma ii va imbraca intr-un material ceva dar mi-e frica ca-si vor pierde rezistenta si vor durea rau(am mai discutat cu persoane care au avut dinti piliti si au spus ca au ramas cu sensibilitate la rece si fierbinte).mentionez ca lipsa lor nu ma deranjeaza in prezent si de aceea sunt tentat sa renunt la implant cu toate ca am citit despre efectele datorate lipsei dintilor.ar exista o alta metoda de a rezolva aceasta problema?credeti ca prin pilirea extinsa voi avea in viitor probleme cu cei trei ,in prezent in stare foarte buna?multumesc pentru timpul; dvs
Preferabil este sa porti un aparat ortodontic care sa iti “impinga” dintii inapoi la locul lor. Asa dintii ti vor ramane intregi si va fi loc pentru implanturi.
Poti te rog sa imi spui niste preturi pentru acele aparate?
Si eventual daca poti sa imi dai niste link-uri de imagini sa vad cum sunt.
Cauta pe google imagini: – invisalign , incognito braces, damon braces , dental braces si iti vei face o idee.
Poti te rog sa imi spui niste preturi pentru acele aparate?
Depinde de aparat si de cine le monteaza si se asigura de tratamentul tau. In Romania pot fi undeva intre aproximativ 700E si 4600E. Cel mai bine este sa intrebi medicul ortodont care te va trata.
Buna! Am si eu o mica maaare problema. Parintii mei au vrut ca eu sa port aparat dentar, insa mereu mi-a fost frica de reactia celor din jurul meu, mai exact reactia colegilor de clasa… Acum sunt la liceu in cls.12. Sunt descurajata complet. e prea tarziu sa port aparat la varsta mea? ( 18 ). Am probleme cu partea de sus mai exact dintii din fata. am o strunga urata. Si m-am gandit sa port aparat dar de preferat cel mobil, care sa il pun doar cand sunt acasa si ies in oras. Vreau sa il evit in perioada orelor de curs. Sper ca ma intelegi… Oare e prea tarziu?
Pentru acel tip de aparat mobil la care te gandesti… e prea tarziu, dar exista aparate si varsta ta e perfecta, vizibile, mai putin vizibile sau chiar total invizibile.
Reactia cui te sperie? Stiu ca este important la varsta asta. Eu as admira la o persoana sa vad ca are aparat. Inseamna ca se ingrijeste, ca isi doreste sa fie sanatoasa.
Am fost astazi la stomatolog pentru o carie (una din multele) la masea, micuta la suprafata (interdentara), dar adanca in interior si gaura finala ocupa cam jumatate din masea . D-na stomatolog a zis ca din cauza anesteziei nu are cum sa isi dea seama daca trebuie umblat pe canal si imi pune plomba, iar daca ma doare sa revin. Dupa 6 h de la anestezie simt o oarecare durere, dar nu exagerata si nu stiu, sa astept mai multe zile iar daca durerea nu dispare sa ma duc? Sau sa ma duc chiar de maine? Si ce e indicat in astfel de cazuri? Maseaua nu m-a durut niciodata si nu vreau sa faca proceduri care nu sunt necesare, legate de nerv, de canal, as vrea sa imi pastrez maselele cat mai mult in gura, cat se poate. Multumesc!
Asteapta o saptamana, si daca durerea dispare sa iti faca un test de vitalitate, adica sa vada daca e sensibil la foarte rece (se face la cabinet extrem de usor. Daca e vital si nu mai doare… ai scapat. 😉
buna! am o carie la dintele din si as dori sa mi-o tratez,as vrea sa stiu daca doare cand imi curata dintele?
Depinde de multi parametri.
Buna!Am o problema am 16 ani si am problema cu dinti decand mi-au aparut sa zicem ca este o mostenire genetica insa am fost la un stomatolog am rezolvat.Dar am descoperit la baza dintilor de jos intre ei o dunga neagra la 5 dinti ce sa fac ?Ma spal de dinti regulat si folosesc si apa de gura si ata dentara.
Probabil este tartru sau coloratii date fie de tutun, cafea sau alta natura. Daca e tartru ai nevoie de o igienizare facuta la cabinet. Daca este carie trebuie tratata la cabinet. Indiferent ce e va trebui rezolvat la cabinet.
Buna ziua tuturor! Am si eu o intrebare: este posibil ca gingiile sa se “ridice” ?
Am fost de curand la dentist pentru a incerca sa salvez ce-a mai ramas din dantura mea si mi s-a spus ca am parodontoza. Mi-am curatat dintii (a fost nevoie de 3 sedinte) iar acum, dupa 1 luna mi se pare ca gingiile mele sunt ca “noi”. De fapt intreaga cavitate bucala este complet schimbata – nu mai am acel gust/miros neplacut in gura, gingiile au o cu totul alta nuanta (sunt roz si parca lucesc). Se poate ca gingiile mele sa revina la viata sau ma pacalesc singura in speranta ca totul va fi bine?
Multumesc pentru timpul acordat,
Raluca
Cu un tratament corespunzator cu siguranta afectiunea parodontala poate fi controlata si starea da sanatate a gingiilor, a cavitatii bucale si in general a intragului organism poate fi imbunatatita. Multa sanatate iti doresc!
Buna ziua!!! Am si eu o problema cu dintii. Am avut un dinte pus prin stift si dupa jumate de an a inceput sa se clatine iar azi mi-a cazut cu tot cu stift. Sunt insarcinata in 4 luni. Dintele care mi-a cazut mai poate fi pus inapoi sau trebuie sa mi se puna altul? Sunt putin ingrijorata am auzit ca radiografiiile si unele anestezii nu se fac in sarcina.
Va multumesc!
Pare ca trebuie refacut tratamentul endodontic. Se poate face o lucrare provizorie pana dupa nasterea copilului, temporizarea situatiei nu este foarte dificila. In cazuri de necesitate, cu anumite reguli de siguranta se poate face si radiografie si anestezie.
Am 20 de ani si m-am hotarat sa imi imbrac cei 6 dinti din fata in zirconiu deoarece am avut niste probleme ortodontice(dar nu am folosit aparat dentar).vroiam sa intreb daca ma sfatuiti sa fac imi imbrac dintii si cam cat m-ar costa?
multumesc!
Cea mai buna varianta este cu tratament ortodontic (aparat dentar), dar in unele cazuri in functie de anumite caracteristici (pe care pot sa le vad doar direct si cu ajutorul unei radiografii), se poate merge pe varianta imbracarii dintilor sau a fatetarii lor. Pretul depinde mult de tratamentele ce sunt necesare pe acesti dinti.
Daca vrei sa vezi o lista de preturi la noi poti intra pe http://www.dentaldesign.ro. Nu stiu ce preturi sunt in orasul tau si la dentistul la care mergi tu.
Vroiam sa va intreb daca este rezistenta in timp aceasta metoda sau daca este posibil sa am probleme dupa cativa ani?Nu sunt inca sigura daca sa fac acest pas.De aparat ortodontic nici nu se pune problema!
Daca tratamentul este facut corect rezistenta este suficienta pentru o functionalitate normala. Din pacate nici un tratament nu este garantat pe viata.
Buna ziua,
In anii ’80, la clinica de langa Cinemateca de pe Eforie, cand mi s-a
pus un stift din gaudent, am fost atentionat sa nu las vreodata pe
cineva sa-mi puna amalgame cu mercur. Stiftul respectiv a ramas
neacoperit.
Acum vre-o 15 ani, un dentist din Franta, probabil, luand gaudentul
drept aur, fara sa ma-ntrebe, mi-a pus, intr-o singura sedinta, cateva
amalgame cu mercur (nici prin gand nu mi-a trecut ca-n Franta se mai
utilizau amalgamele cu mercur!). Cum eram sub anestezie, probabil ametit
si de vaporii de mercur, cand mi-am dat seama ce face, i-am spus ca face
baterie-n gura, ca mi se spusese sa nu las sa mi se puna amalgame cu
mercur.
A zis ca-i ok, ca efectul de pila o sa treaca.
Fapt e ca nici pana azi n-a trecut (amalgamele au ramas si ele,
neacoperite): uneori il simt mai mult, alteori mai putin, in spatele,
deasupra gurii (in cerul gurii), uneori in spatele nasului, sub ochi.
Uneori, o intepatura in spatele nasului, intre nas si gura, alteori o
usoara sangerare in interiorul nasului (cheaguri de sange).
Este efectul amalgamelor cu mercur asupra glandei pituitare amplificat
de prezenta gaudentului?
Cand folosesc o furculita din argint, aceasta se innegreste mult mai
rapid decat cele folosite de alti membri ai familiei.
In activitatea dumneavoastra ati intalnit, probabil, cazuri
asemanatoare. Ce recomandati (in particular, ce recomandati in privinta
amalgamelor cu mercur)?
Va multumesc!
O zi buna!
Nici nu are rost sa incep sa iti povestesc despre problemele, date in literatura de specialitate, pe care poti sa le dezvolti ( unele dinte ele deja fiind enumerate de tine) datorita amalgamului si gaudentului folosite in stomatologie, nu doar toxicitate si estetica cat si multe altele.
maine trebuie sa imi plombeze definitiv maseaua la care mi s-a omorat nervul odata si la a doua sedinta am fost iar curata si pus tratament acolo.Mi-e frica de nu mai pot pt k la ultima sedinta m-a durut cand a bagat acele pe canale.Plombarea se face si pe canale?Daca o sa ma doara iar?
“Plombarea” se face si pe canale, dar e diferita de “plombarea” coronara. Daca o sa te doara sau nu… din pacate nu stiu. 🙂
BUNA ZIUA. Sunt din judetul Prahova si am o intrbare daca se poate. Medicul stomatolog mi-a facut tratament pe canale la o masea, chiar in ziua respectiva seara a inceput sa ma doara usor, acum mii-a pus doar calciu, daca am inteles bine si pansament,k sa vada cum se comporta. Am o mica umflatura la gingie , in dreptul maselei. E normal sa ma doara in timpul mestecarii? si daca apas putin cu limba pe ea , ma doar usor nu rau.,e in regula?
Multumesc frumos.!
E normala o usoara sensibilitate la presiune.
Am si eu cateva intrebari : daca se poate 1.am aparat dentar de aproape 2 ani am trecut la elastice,cat timp o sa mai tin aparatul 2.am tractiune dinte pe dinte(tractiuni de gradul 2) canin pe molar,nu sunt sigur care este molarul ,imi puteti spune. 3.elasticele sunt heavy,sunt mai bune cele mediu sau… Multumesc anticipat,va apreciez munca.
Nu cred ca intleleg intrebarile.
1 – cat timp o sa mai porti aparatul? – daca asta e intrebarea, nu stiu. Intreaba ortodontul. Ar trebui sa te ajute.
2 – sa iti spun care e molarul? – molarul e o masea, dintii mari din spate.
3 – sau? nu inteleg.
Multumesc frumos am sa ma duc luni sa rezolva problema…ca nu mai pot amana atat …pacat ca nu sunt din acelasi oras cu dumneavoastra…veneam cu cea mai mare placere…sper sa pot rezolva ceva o seara linistita va doresc!
Mult sanatate iti doresc! Incearca sa nu muti dintele dintr-un loc in altul pana ajungi la dentist, periaza-l s tine-l curat, dar NU IL MISCA.
Weekend linistit si bafta!
Buna seara…am o mare problema…cam de vreo saptamana jumate umblu pe la dentist si nu gasesc o rezolvare…am primit o lovitura in dintii de sus …am doi dinti mari sus iar unu mi se misca …mi sa facut ecografie si mi sa spus ca nu e fracturat nimic…dar ca nu`mi poate face nimic…tin sa spun ca dintele era stramb si dat mult mai in spate fata de ceilalti normali…dar dupa zisele medicului am tot impins cu limba pe dinte ca sa se indrepte…sa indreptat dar mi se misca…iar daca ating dintele se duce in spate cum era de la lovitura…a prins o culoare mai galbuie si e foarte sensibil…cu toate ca ma spal tot timpul pe dinti…nu exista nici o solutie ca sa mi`l fixeze la loc sau cel putin sa mi`l puna cu surub ceva …ca dupa doamna stomatolog o sa raman stirba…va rog frumos ajutati-ma …inebunesc…numai cand ma gandesc ca as ramane fara dintele din fata…multumesc!
Trebuie facut tratamentul de canal si cat mai urgent imobilizat. (adica legat de ceilalti dinti pana se fixeaza). Sunt sanse mari, din ceea ce imi spui tu, sa se poate rezolva. Multa bafta! Sunt sanse mari sa se poate dar daca nu vad direct nu pot fi 100% sigur.
Eu sunt din Medgidia Jud.Constanta…si am fost la un medic in Navodari…unde mi-ati recomanda sa ma duc daca stiti pe cineva care are habar.Am sa ma duc luni ..imi facusem programare din nou la doamna despre care v-am spus dar acum ca mi-ati spus asa si ca ea refuza sa faca lucrul asta ..am sa ma duc la altcineva …cam cat m-ar ajunge o suma…sa stiu sa ma pregatesc…nu am mai avut astfel de probleme…am uitat sa va spus…mi-a mai spus ca nu merge sa-mi faca nimic…chiar insistand cu un aparat ortodontic …doar cu acela cica mi-ar fi facut dintele…ceea ce nu cred…multumesc ca imi raspundeti
Nu stiu sa iti spun unde sa mergi si nu stiu sa spun cat costa. Cu siguranta pretul va fi mic, mi ales avand in vedere benefiiciile unui posibil si probabil rezultat pozitiv. Aparatul ortodontic in acesct moment nu e recomandabil.
Domnule Fondrea,recent am fost la stomatolog pt.o lucrare din semiportelan cu schelet metalic la cei 4 incisivi de sus.toate bune si frumoase pana in ziua cand a venit”lucrarea”.Stomatologul mi-a zis ca i-a spus tehnicianului dentar ca doreste ca dintii sa aiba un aspect cat mai estetic iar acesta din urma,nu stiu daca din greseala sau nu,i-a facut doar din semiportelan(fara metalul pe interior).Stomatologul mi-a spus ca cei din semiportelan costa cu 20 de e mai mult fata de cei din semiportelan cu schelet metalic(careva sa zica sunt pe plus) dar daca doresc imi poate da comanda de cei pe care de la inceput ii doream.I-am acceptat pe cei care erau deja gata,pt ca intr-adevar sunt estetici si ma cam grabeam.V-as ruga sa-mi da-ti o parere,daca am gresit sau nu si daca intr-adevar exista dinti doar din semiportelan sau eu tocmai am inghitit o “galusca”.
Semiportelan nu exista. Daca ai dintii legati intre ei, nu se poate face fara un schelet de metal sau zirconiu. Indiferent cum e… semiportelan nu e ok. Ori e portelan (ceramica) ori…. nu e.
Cauta articolul meu despre semiportelan.
Buna ziua,am si eu o mica intrebare.Acum doua luni de zile mi-am facut o rezectie la 3 din cei 4 dinti frontali din partea superioara.Dupa aprox 3-4 sapt a urmat “imbracarea lor”.Totul a decurs perfect pana acum cateva zile cand dimineata am simtit un oarecare deranj la ei si incercand sa-i ating am avut sentimentul ca se misca.Intrebarea mea este,daca este posibil sa se miste putin pana cand osul care a fost infectat si tratat(prin rezectie)se reface?Va multumesc anticipat
Este posibil dar problema s-ar putea sa fie si alta.
ceva grav domnnule doctor?imi recomandati o noua vizita la dentist?
Nu stiu cat de grav este, dar, cu siguranta iti recomand sa faci o vizita dentistului tau, chiar doar pentru a te asigura ca totul este ok.
in urma unui dertraj si periaj profesional recomandati vreun gel..ceva..pentru gingii?
Se poate aplica gel cu flor, daca este necesar. Ajuta la desensibilizare si la prevenirea aparitiei cariilor.
Radiografia inainte de extractie o am pe mail, azi voi face o alta sa vedeti cum arata in prezent..va trimit pe mail-ul dvs de pe site ? Mii de multumiri pentru raspunsul promt…
Da, pe office@dentaldesign.ro, cu mentiunea ca este pentru mine.
Duna ziua D-le doctor , as vrea sa va intreb daca in timpul unei rezectii apicale se poate atinge vreun nerv la tesuturile respective din cauza careia ulterior sa raman cu un permanent disconfort ? Va intreb asta deoarece in urma cu 1an am facut o rezectie apicala dupa care am ramas cu un disconfort, jena permanenta , acum am facut extractia dintelui respectiv, aditie osoasa urmand sa fac si implant in cateva lui dar disconfortul a reaparut dupa vindecarea gingiei . Despre ce credeti ca poate fi vorba?mentionez ca am fost si la ORList , dansul mi-a spus ca sinusul este in regula, prezint decat o deviatie de sept..sunt atat de ingirjorata , nu stiu cum sa rezolv problema aceasta .Multumesc mult , astept cu nerabdare rasp dvs
Daca as putea sa vad radiografia ar fi perfect. Preferabil ar fi sa vad si radiografia inainte de extractie si de acum.
Cauzele pot fi diverse dar probabil disconfortul va disparea pe masura ce organismul se va vindeca, dupa extractie si aditia osoasa.
2 medici s-au facut ca ploua cand le-am aratat vb intre ei ca nici nu stiu ce nu incape acolo..uff
Pai ce sa zic…
cum s-ar putea trata o carie aparuta intre incisivii principali..mai ales ca distanta dintre ei este foarte mica
La fel ca orice alta carie – cu atentie si grija. 🙂
Buna ziua d-le dr Va rog din suflet sa -mi dai un sfat.Am o lucrare dentara(11 dinti)in partea superioara a maxilarului de 5 ani de zile.Nu am avut probleme in tot acest timp,cu exceptia faptului ca 2 dinti s-au inegrit.Acum 2 luni de zile am pierdut un al 12 lea dinte(mai este numai radacina la el acuma) ,va rog sa -mi dati un sfat inainte sa merg la dentist (maine voi merge la o consultatie)Ce se poate face in cazul meu? O sa trebuiasca sa fie data lucrarea jos si inlocuita cu alta alcatuita din 12 dinti:Mentionez ca am lucrarea de 11 dini.. un dinte al meu iar.. urmatoru.. care .. lipseste.. Imi cer mii de scuze daca nu am fost f explicitaV a rog s a- mi spuneti ce variante am pentru problema mea.Multumesc
Din pacate datele furnizate sunt total insuficiente. Fara o radiografie panoramica nici macar nu pot ghici un raspuns. Va voi raspunde cu placere dupa ce voi vedea radiografia.
BUNA. AM AVUT O LUCRARE CARE MI S-A DEZLIPIT IAR IN URMA DEZLIPIRII MI S-A CARIAT UN PREMOLAR PANA LA GINGIE, MEDICUL RESPECTIV LA CARE AM FOST MI-A RECOMANDAT SA IMI DECUPEZE DIN GINGIE SI SA IMI CIMENTEZE UN PIVOT.( GINGIA A TREBUIT DECUPATA SA POATA FI CIMENTAT PIVOTUL
). MI S-A SCOS NERVUL SI DE APROXIMATIV 3 SAPTAMANI MI-A FOST CIMENTAT PIVOTUL SI PUS O CAPA PROVIZORIE. LA ATINGERE SIMT O DURERE LA RADACINA. CREDETI CA E NORMAL SA DOARA DACA NERVUL ESTE SCOS?
URMEAZA SA IMI PUNA O COROANA METALO-CERAMICA SI AS VREA SA STIU DACA NU E VREO PROBLEMA LA RADACINA RESPECTIVULUI PREMOLAR.
. MENTIONEZ CA DOAR CAND APAS PE PIVOT DOARE IN REST NU. VA MULTUMESC.
Nu e normal sa doara. Faptul ca nervul e”scos” nu e un criteriu – trebuie verificat tratamentul.
Pentru un raspuns ar fi de ajutor sa vad o radiografie.
Ce stii despre gaudent si de ce si de unde stii lucrurile astea?
P.S.
Nu te-ar interesa publicarea, pe un site dedicat stiintei si culturii generale, unei serii de articole despre operatiile/materialele/procese tehnologice de baza ale stomatologiei?
O sa te rog sa imi trimiti mai multe informatii despre site-ul de care spuneai si conditiile unei eventuale colaborari.
Poti sa ma contactezi pe mail : office@dentaldesign.ro
Despre gaudent stiu ca naste polemici, si ca fiecare tabara o tine pe a ei. Eu nu folosesc gaudent si nici alte materiale cu grad de risc mare in actul mediacal.
O sa te rog sa imi trimiti mai multe informatii despre site-ul de care spuneai si conditiile unei eventuale colaborari.
Poti sa ma contactezi pe mail : office@dentaldesign.ro
Despre gaudent stiu ca naste polemici, si ca fiecare tabara o tine pe a ei. Eu nu folosesc gaudent si nici alte matriale cu grad de risc mare in actul mediacal.
buna ziua.
Am fost astazi la stomatolog pt o carie,pe care “mi-a rezolvat-o” rapid plomband-o definitiv in aproximativ 30 de minute. Fara alte vizite si consultatii asa cum stiu ca se obisnuieste .Faptul ca am “scapat” atat de repede ma bucura,insa nu mi-a facut nicio radiografie in prealabil iar chiar si acum la aprox. 6 ore dupa parca simt o usoara presiune pe dinte.Este normal sa se plombeze fara a se vedea o radiografie a dintelui dinainte?Nu cred ca era o carie mica insa nu am avut dureri sau altele la ea,sa fie si acesta un factor care a tinut de durata scurta a vizitei?…va multumesc
Se poate plomba fara radiografie.
Salutare..
Numele meu este marius am 24 de ani sunt din bucuresti,si am o mare probleme..cred ca am paradontoza,nu cred ci..cu siguranta am ..vreau sa ma apuc urgent si neaparat de o lucrare..care sa imi poata reda zambetul…am pierdut mult foarte mult in toti acesti ani din cauza..acestei probleme..si este si o mare rusine ..pe care mie greu sa o recunosc..am aproape tota partea superioara si inferioara..de masele..ma scuzati dar nu stiu termenul medical..nu le mai am doar niste colturi care ma taie tot timpul la limba cand mananc..as vrea din suflet sa ma ajutati..sa imi spuneti ..cum sa fac sa am parte de o lucrare ..de care sa nu imi para rau in urmatori anii..toti dinti superiori inclusiv caninii..sunt distrusi…sangerz la fiecare spalare ..si am dureri insuportabile….va rog din suflet as vrea sa fac un control …la dumneavoastra..sa imi spuneti ce am de facut si poate chiar sa va ocupati personal de acest lucru..nu sunt o persoana bogata..sunt o persoana care incearca sa isi recapete zambetul..pe care orice persoana ar vrea sa il aibe..si toate probeleme acestea le am de cand aveam 7-8 ani…parinti mei au fost mai nepasatori din privinta santati mele…suffar de reumatism de la 2 ani…si multe lucruri mi-au fost imposible..poate doar daca as avea ocazia sa va cunosc personal…ati putea reliza..in ce situatie ma pot afla..va multumesc din suflet.
Marius, orice problema are o rezolvare. Trebuie doar sa iti doresti si sa crezi. Ce te rog sa faci este in primul rand o radiografie panoramica, in format digital, pe care sa mi-o trimiti pe mail. O voi studia si iti voi da cateva variante de tratament. Ti le voi comunica pe mail si vom discuta despre solutiile date. Vom alege impreuna o solutie si doar apoi ne vom vedea. Nu are rost sa te pun pe drum doar pentru o discutie. Asa fac cu toti pacientii din alte orase si alte tari.
Nu te ingrijora, se va rezolva. 🙂
Am facut un implant pentru un canin, ce as vrea sa stiu este cat dureaza fabricarea coronitei pe implant? Nu imi vine sa cred cat ma amana stomatoloaga, deja au trecut 6 luni de la implant si totul e in regula, insa ma cheama din 2 in 2 saptamani pentru mulaje. Cate mulaje se fac?? Si de ce asa rare?
Si inca un lucru: este normal sa emita factura de 3200 RON cu mentiunea “servicii stomatologice”?! de ce nu a trecut operatiunile efectuate? Iar acum mai am de platit 600 ron pentru o coronita la care nu o sa pot recunoaste calitatea ceramicii. Am luat-o pe cea mai buna, dar ea poate sa imi puna una de o calitate mai proasta, sa imi emita o factura similara si ura si la gara am dat banii degeaba…e oribil…
Integrarea osoasa a implantului dureaza aproximativ 4 luni, dupa aceaasta perioada se descopera implantul. Urmeaza aproximativ o saptamana pentru modelarea gingivala si inca aproximativ 2 saptamani pentru realizarea coroanei.
Se ia o singura amprenta (mulajul de care zici) iar de la amprentare dureaza maxim doua saptamani pana la realizarea coroanei, in aproximativ doua vizite de cate 30 minute.
Ceramica…. nu pot sa iti spun ce calitate are… poti sa ceri mai multe informatii.
la faza de ce a trecut servicii stomatologice iti spun ca am patit-o si eu la o clinica cat de cat de fite din Bucuresti. nu ii dau numele ….dar nu intotdeauna asta a depins de fata care era la receptie…
Nu toate clinicile au acelasi mod de lucru. deinde de la caz la caz. Depinde si pentru ce s-a emis factura, pentru o serie de tratamente, sau unul singur, doua, trei… Sunt mai multi factori de luat in sema dar nu cred ca cineva refuza o cerere de a se emite o factura completa, pentru fiecare tratament in parte.
Buna ziua!
Am revenit din nou la dumneavoastra cu o intrebare:).As vrea sa imi dati cateva sfaturi legat de un dinte din fata. Are nervul scos de cativa ani buni, plombite si acuma a inceput sa isi schimbe destul de vizibil culoarea(fiind devitalizat).Si ar mai fi inca un detaliu – acuma 1 an si jum am avut un tratament la radacina la acest dinte, in sensul ca am avut o usoara infectie, tratament care a durat cateva luni bune. Avand in vedere ca e dintele din fata si aspectul estetic conteaza f mult va rog sa imi spuneti ce materiale trebuiesc folosite pentru a-l imbraca (nu cunosc prea bine termini medicali, dar sant sigura ca intelegeti :)), la ce sa fiu atenta cand voi vorbi cu medicul si cam care ar fi un pret real in Romania pentru astfel de lucrari.
Va multumesc mult.
Ceramica este cel mai bun material pentru estetica, ceramica integrala, sau ceramica pe zirconiu.
Preturile difera de la cabinet la cabinet. Ca sa iti faci o idee poti sa vezi preturile noastre pe http://www.dentaldesign.ro, la sectiunea oferte.
Buna ziua,
Imi puteti spune va rog, ce tratament ati recomanda pt maseaua mea:
http://www.curvecorp.com/adrian/rfvbgtyhn/IMG_4638.JPG
Din cate am inteles, am OSTEOLIZA. Am avut infectie si mi s-a umflat partea stanga a fetei
Va multumesc
Tratament de canal. Ai sanse maxime sa fie bine. Sunt multe informatii despre cum se face un tratament de canal postate pe blog. Nu iti fa griji, nu e grav, nu e foarte dificil.
(continuare nr.411). Maine intentionez sa merg la un cabinet stomatologic pentru a rezolva problema. Credeti ca ar trebui sa fac o radiografie inainte? Multumesc!
Indicatia pentru necesitatea realizarii unei radiografii poate ar fi bine sa o lasi in seama medicului ce te va vedea maine.
Buna ziua! Ma bucur ca exista cineva ca dumneavoastra, disponibil sa raspunda la intrebari, poate aparent banale, dar a caror raspuns inspira mai multa inredere datorita pasiunii cu care va faceti meseria.
Intrebarea mea e urmatoarea..Avand in vedere ca am cateva plombe puse mai bine de 7 ani (dintii din fata), iar plombele inca nu au cazut credeti ca ar fi bine sa le schimb? Din punct de vedere estetic, intr-adevar, s-au ingalbenit, dar nu extraordinar de vizibil incat sa ma deranjeze. In schimb la unul dintre dinti, s-a format o carie foarte mica, ca un fir de ata, si este exact intre dinte si plomba. Ce imi recomandati?sa imi schimb toate plombele, sau doar plomba de la dintele cu carie? Trebuie sa spun de asemenea ca dintii mei sunt foarte fragili subtiri, deci o fisurare ar fi oricand posibila..
Va multuumesc anticipat!
Dupa 7 ani deja obturatiile pe care le ai, chiar daca nu e vizibil cu ochiul liber, nu mai au adaptare si probabil trebuie schimbate. Durata medie de viata data de literatura pentru obturatiile de compozit e de 3 ani. Dupa 3 ani se considera ca deja adaptarea e deficitara si posibil sa apara carii intre ele si dinte.
Buna ziua. Am o masea la care mi-a fost scos nervul si opturat canalul pentru ca urma sa sustina o lucrare. Pansamentul a cazut si la scut timp, s-a fracturat (faptul ca nu s-a rupt, doar o jumatat din masea se misca, ma face sa cred ca fracturta a ajuns pana la radacina). Avand in vedere ca a fost tratat canalul, credeti ca mai poate fi salvata maseaua? Multumesc!
Faptul ca se misca bucatica fracturata dar totusi este atasata imi indica faptul ca nu e atinsa profund partea radiculara si probabil va putea fi salvat dintele.
Buna ziua. Am o masea la care mi-a fost scos nervul si opturat canalul pentru ca urma sa sustina o lucrare. Pansamentul a cazut si la scut timp, s-a fracturat (faptul ca nu s-a rupt, doar o jumatat din masea se misca, ma face sa cred ca fracturta a ajuns pana la radacina). Avand in vedere ca a fost tratat canalul, credeti ca mai poate fi salvata maseaua? Multumesc.
Probabil ca poate fi salvata.
Buna.
Port aparat dentar de aproximativ 3 ani daca bag in calcul si aparatul mobil purtat inainte, iar scopul acestuia este sa-mi rezolve ocluzia adanca.Acum sunt nevoita sa port acele elastice(nu stiut exact care este termenul corect al acestora) si ma intreb cat mai dureaza tratamentul cu acestea, mentionez ca incerc sa le port 24/24 cu mici pauza intre mese.Si crezi ca pot beneficia de vreun tratament de albire in aceasta perioada, sau abia la terminarea tratamentului?
Ideal este sa faci albirea la finalul tratamentului ortodontic, si nu in timpul tratamentului.
La aceste intrebari cel mai bine este sa iti raspunda medicul ortodont ce se ocupa de cazul tau.
Multumesc pentru raspuns si promtitudine!
Parerea dvs. conteaza!:-)
O zi reusita, plina de intamplari frumoase!
Multumesc si eu! Oricand, cu placere!
Sa inteleg ca nu ar trebui sa ma tem iar de o infectie? Precizez ca am avut si granulomi in osul ..Multumesc ca mi-ati raspuns atat de rapid.O seara minunata
Daca gingia arata bine, daca radiografia arata bine si interventia a fost facuta bine… trebuie sa mai ai rabdare sa se produca integrarea osoasa si vindecarea completa. Probabil va fi bine. 🙂
Buna seara, in urma cu 1 luna mi s-a facut o interventie la incisivul 1.2 Si anume operatie cu lambou, extractie dupa care aditie zdravana de os cu membrana.In momentul actual nu mai am durere, decat o usoara mancarime in jurul nasului si o senzatie urata de disconfort, jena la cald , ziua in casa pe care o aveam inainte de operatie cand exista infectie.Doctorul zice ca gingia arata foarte bine (si radiografia la fel)si singura explicatie ar fi faptul ca se vindeca.Dvs ce credeti?
Vindecare ososasa se produce in aproximativ 3 luni, deci, poate fi normala o astfel de senzatie.
Buna!
De curand, am fost la un dentist, aici in Spania, care mi-a spus ca una din cele doua masele “de minte” care ma supara, in sensul ca mi se inflama gingia si-mi provoca mari dureri, atat de mari incat trebuia sa iau calmante, nu este indicat sa o scot, daca vreau in viitorul apropiat vreau sa-mi pun aparat dentar. (maseaua nu este iesita in totalitate.Este acoperita pe jumatate de gingie)
Cat de adevarat este…?Daca tot in viit. apropiat mi se va strica…?Atunci va trebui sa o scot sau sa o tratez?
P.S: tb sa specific ca langa acea masea de minte, pe ambele parti, am lipsa cate o masea.
Multumesc!O zi minunata!
Sanse maxime sa trebuiasca si sa fie indicat sa le scoti pe amandoua. Nu iti ajuta la masticatie, nici la estetica, nici la fonatie, nici nu vor ajuta daca iti pui aparat ortodontic. In plus daca iti lipssc ultimele doua masele, adica molarul de minte si cel din fata lui, se considera ca ai 100% functional. Deci, in functie de datele pe care le am din ceea ce mi-ai relatat, aproape sigur trebuie scoase cat de curand.
PS – ca sa fiu 100% sigur ar trebui sa am tabloul complet, adica o radiografie panoramica macar.
VREAU SI EU SA STIU CUM POT TRATA MAI BINE O CARIE.CU LASER “WATERLASER” SAU NORMAL CU FREZA.SI UNDE POT GASI O CLINICA CARE ARE WATERLASER.
Conteaza mai ales cum se foloseste instrumentul. Mult mai mult decat ce instrument se foloseste.
Si m-am lasat cu atata incredere pe mana specialistului! Sa spunem ca sunt eu ghinionista, nu ca am nimerit unde nu trebuie.
Da, o sa incerc sa remediez greseala eventual in alta parte.
Bine ca m-ati desteptat la timp, altfel pierdeam in continuare timp si bani pe degeaba.
Cine cauta gaseste! Va fi bine!
Si m-am lasat cu atata incredere pe mana specialistului! Sa spunem ca sunt eu ghinionista, nu ca am nimerit unde nu trebuie.
Da, o sa incerc sa remediez greseala eventual in alta parte.
Bine ca m-ati desteptat la timp, altfel pierdeam in continuare timp si bani pe degeaba.
Bafta!