Aici gasesti intrebari si raspunsuri legate de dinti.
1 – Nervul se scoate sau se omoara?
Nu, nu se “scoate” si nu se “omoara” , ci se curata canalul, chimic si mecanic. Nu se scoate ca un morcov din pamant, intreg, ci se dizolva tot ce este in camera pulpara, adica nerv, vase de sange, tesut sanatos, tesut infectat. Drept urmare nu se poate “scoate” nervul si nu se “omoara”. Tratamentul de canal e mai complex decat a “scoate” ceva din radacina… Citeste articolele mele de pe blog cu referire la tratamentul de canal, la endodontie.
2 – Mi-a aparut o umflatura pe gingie, e ok?
Nu, nu e ok. Trebuie sa mergi la medic. De cele mai multe ori este semnul unei infectii.
3 – Am nervul infectat, sa iau antibiotic?
Nu, nu lua antibiotic. Tratamentul de canal corect nu necesita medicamente. Trebuie mare atentie in ce priveste administrarea de medicamente. In plus nu poti lua antibiotice “dupa ureche” sau ca asa ti-a spus vecinul sau ai auzit la televizor. Ar trebui sa existe o mare responsabilitate in administrarea de antibiotice.
5 – Sa imi pun fatete sau coroane sau plombe?
Nu se pot compara astea trei pentru ca au alte indicatii. Este ca si cum ai intreba: Sa imi iau pantofi, bluza sau caciula? Se adreseaza altor cazuri. In unele cazuri se indica fatete, in altele coroane. Depinde de la caz la caz. Nu pot fi bagate in aceasi categorie.
6 – Cat ma costa sa imi fac “toti dintii”?
Asta e ca si cum ai intreba “cat ma costa un ceas? Poate fi un ceas de plastic cu baterie la 100 lei, sau un ceas de colectie, mecanic, antic, de la un producator renumit, de 1.000.000 Euro. Drept urmare, “tot” depinde de ce vrei tu sa fie acel “tot”.
7- Doare un implant dentar?
Implantul in sine nu doare. Implantul este un surub, artificial, si nu are cum sa doara. Nici ochelarii nu dor. Interventia de inserare a implantului nu este dureroasa pentu ca se face sub anestezie, in perioada de vindecare (o saptamana) se resimte o sensibilitate suportabila, dar se prescriu medicamente, iar apoi, cand se punne coroana, dupa cateva luni, nu doare nimic.
8 – Sa imi scot dintele? Mai am doar radacina si e infectat.
In cele mai multe cazuri merita luptat pentru fiecare radacina, chiar daca este infectata, si chiar daca si osul este infectat. Cel mai important este sa fie un tratament corect.
9 – Imi sangereaza gingiile, ce apa de gura si ce pasta de dinti sa folosesc?
Nici apa de gura si nici pasta de dinti nu va rezolva problema ta. Ce ai nevoie este sa mergi la profilaxist, adica la cabinetul stomatologic unde sa se faca igienizarea periodica (6 luni). Adica: – detartraj ultrasonic, periaj, air flow, finsarea obturatiilor, indicatiile de igiena. Aici vei fi invatat cum sa faci periajul corect, cum sa folosesti firul interdentar… cu exemplificare. In plus trebuie rezolvate problemele dentare, carii, infectii, obturatii si lucrari dentare defectuase.
10 – Care este cel mai important lucru pe care trebuie sa il stiu?
Cel mai important lucru nu este o coroana, nu este un implant dentar, nu este nervul din dinte. Cel mai important lucru pe care trebuie sa il stii este competenta, implicarea, experienta si relatia de incredere pe care TREBUIE sa o ai cu medicul tau.
Daca mai ai nelamuriri legate de anumite tratamente ce ti-au fost recomandate sau efectuate, nu ezita sa citesti intrebarile si raspunsurile din aceasta pagina. Daca vrei sa ma intrebi mai multe despre cazul tau, iti stau la dispozitie fie pe aceasta pagina fie pe pagina INTREABA-MA! (click aici pentru link direct). Iti voi da lamuriri la ceea ce doresti sa stii. Si, daca nu voi avea raspuns la intrebarea ta, ma voi informa.
Nu imi e rusine sa spun NU STIU!
Prima data, sa nu faci rau!
Nu consider ca am toate raspunsurile si nu consider ca pot ajuta in orice situatie, dar, imi dau silinta sa citesc cu atentie intrebarile voastre si sa raspund cat mai curand si pe pagina destinata intrebarilor.
Daca doriti puteti posta fotografii sau radiografii pe site-uri de gazduire online (gen www.tinypic.com) si atasati linkul la mesaj.
Iata si motivul pentru care recomand sa postati radiografii:
https://drfondrea.ro/2013/10/importanta-radiologiei-in-stomatologie/
Cu drag,
Bogdan Fondrea
Problema e ca dintele cu pricina e acoperit de o lucrare, facuta acum cativa ani, mai precis o punte si din film am vazut ca are si un stift. Solutia ar fi scoaterea lucrarii, a stiftului si facut tratamentul de canal corespunzator? Asta stiu ca m-ar costa mai mult decat m-as fi asteptat.
Si din pacate se pare ca “operatia la ochi” a fost facuta pe degeaba!
Va multumesc mult pentru ajutor si pentru promtitudinea cu care mi-ati raspuns!!!
Si sa mai fac o comparatie…. e ca si cum ai face o mansarda pe o fundatie subreda. 🙂 Da, se scoate pivotul, se reface tratamentul se face reconstructia bontului cu pivot de fibra de sticla si apoi alta lucrare. Aceasta este si cea mai ieftina varianta.
D-le doctor am si eu o nelamurire! De 2 ani mi-a fost facuta o lucrare de portelan la o masea. Problema este ca in ultimul an, maseluta a cazut de 2 ori, dar de fiecare data cand se dezlipea simteam un miros groaznic in gura.Ei bine, s-a intamplat din nou si nu pot sa suport acel miros, este foarte neplacut. Nu as vrea sa ma duc la aceelasi stomatolog si as dori sa stiu cam cat costa sa o recimentez si daca mirosul dispare odata cu recimentarea. Va multumesc!
Mirosul vine de la infectia de sub coroana. Sa o cimentezi deasupra nu este deloc indicat! Prima oara vor trebui facute tratamentele (poate tratamentul de canal, tratata caria) si apoi slefuit, amprenta, si o alta coroana.
De costat nu costa nimic pentru ca nu cred ca cineva va face asa ceva, si mirosul nu va disparea ci doar il vei ascunde sub coroana, daca…. vei recimenta coroana asa.
Va rog mult d-le doctor sa imi raspundeti!
Mi s-a facut o rezectie apicala in urma cu o luna la unul din premolari, dreapta, jos, datorita unei pungulite de puroi care imi aparuse pe gingie in spatele premoralarului. Operatia nu s-a vindecat nici acum in totalitate, si mai mult de atat pungulita de puroi a aparut din nou. Medicul care m-a operat a facut dintelui un nou film, si mi-a spus ca e vorba de o boala paradontala, ca e afectat paradontiul dintelui si ca va trece dupa tratament indelungat. Am luat multe antibiotice, mi se fac spalaturi locale la dinte de doua ori pe saptamana, dar problema reapare ca la inceput. Ce credeti ca trebuie facut si ce imi recomandati pentru a scapa odata de aceasta problema? Va multumesc mult pentru ajutor!
Punga de puroi a aparut pentru ca tratamentul de canal nu a dat rezultate. Rezectia nu poate sa rezolve singur situatia. Nici antibioticele nu vor ajuta si nici tratamentul parodontal. Cauza este endodontica, tratamenul ar trebui sa fie endodontic.
am observat ca la plomba de pe “spatele” unui incisiv lateral..la un colt.parca a devenit mai alba…are de gand sa isi zboru…??
Poate…
Buna.As avea si eu o intrebare.Am o diadema intre dintii din fata de aproximativ 1 cm.(strunga).As vrea sa o corectez.Ce imi recomandati?Va multumesc si astept sfatul dumneavoastra.
Iti recomand un tratament ortodontic.
Imi puteti explica si cum imi dau seama daca se efectueaza slefuire cu prag
Dintele preparat are un fel de “umar”. Uita-te in videoclipul atasat.
http://www.youtube.com/watch?v=K37glnYOiBI&feature=related
Din nou revin din cite bucati sa fie lucrarea de sus dintr-o bucata e bine am si lipsuri vreo 3
Nu pot sa ma pronunt asa… depinde…
este vreo problema daca imbrac crom lucrare e mare si metalo ceramica e f f scump va rog dati-mi niste sugestii
Este mai scump, dar este mai bun. Eu nu fac lucrari inferioare celor metalo-ceramice pentru ca nu consider ca se pot obtine rezultate optime cu materiale inferioare. Exista alte tipuri de lucrari si mai scumpe decat metalo-ceramica.
Nu va suparati pe mine dar trbuie sa vorbesc cu dumneavoastra problema mea .nu are cine sa ma sfatuiasca in afara de dumneavoastra .am vorbit cu dr stomatolog si mia spus ca slfuieste cu prag dar si pragurile sunt de mai multe feluri si mia mai spus ca ai mei sunt deja slefuiti si daca sunt slfuiti tangential nu poate sa mi slefuiasca cu prag.singura solutie mia spus sa imbrac metalo ceramic.mia spus ca asa ceva na mai vazut sa se retraga asa tare giingia doar dupa 3 ani.Va rog inca o data sami spuneti ce e de facut.Va multumesc
Daca sunt slefuiti tangential se va reface slefuirea, cu prag. Se poate.
Fara sa te vad pot doar sa banuiesc ca este ce ti-am spus prima oara.
acum mi sa explicat cum sa fac igiena corespunzatoare ieri de ex chirurgul de care v_am vorbit
Acesta este primul pas.
ma scuzati mai am o nelamurire la lucrarea de jos unde am tot asa la un dinte retragerea gingiiei binenteles la toti sau retras de mai bine de o jumatate de an ma doare cred ca osul gingival cind misc obrazul atinge mai bine suprafata cu pricina si sint durerea ca o ranacare doare.multumesc din nou
Probabil ese expusa radacina. Se pot face tratamente de desensibilizare sau mici interventii chirurgicale de repozitionare gingivala.
cred ca am si o gingivita caci la ultimul periaj mia sangerat , am supt de mai multe ori si am scuipat sange
Gingivita este o reactie de aparare a organismului impotriva unor factori externi – placa, tartru – care sunt prezente datorita unei igienizari deficitare. Aceasta igiena deficitara poate fi pentru ca nu ti-au fost expicate tehnicile de periaj si igienizare, pentru ca la 6 luni nu se face sedinta de profilaxie sau (si) pentru ca exista lucrari dentare ce trebuie rectificate, ingramadiri dentare, carii… etc. Tratamentul gingivitei asadar este in primul rand igienizarea corecta inceputa la cabinet si continuata acasa.
multumesc mut de tot
Asa doctori stomatologi ca dumneavoastra ,mai rar .Sa raspunda la problemele oameniilor .FAra PLATA
Multumesc!
Buna ziua va rog mult de tot sami raspundeti si mie la problema mea .am a treia lucrare de sus toti dintii este crom cu acril si jos maselele tot asa crom cu acril .lucrarea este de trei ani si gingia este retrasa de pe dinti in 2 trei locuri diferite.am fost la trei stomatologi si prima doamna mia spus ca sa retras din cauza periajului al doilea din cauza ca sunt alergica la acril al treilea care ma operat acum sase ani la o giingie in spatele gurii care crestea aproape sa astupe maseaua mia spus ca poate fi si una si cealalta .trebuie alta lucrare si am citit raspunsurile dumneavoastra si va intrb daca merge ceramica metal .mie teama pt urmatoarea lucrare sa nu se retraga din nou giingiile .doresc ca luna aceasta sa incep lucrarea ..am 33 de ani …va multumesc
Ar trebui sa te vada un medic. Cel mai probabil este din cauza slefuirii, fiind facuta tangential si nu cu prag. Daca ar fi din cauza periajului ar fi trebuit sa se retraga si pe dintii naturali (doar si pe ei ii perii, nu? ), iar daca ai fi alergica atunci reactia ar fi fost evidenta si nu doar o retractie gingivala. Intreaba-ti dentistul cum te poate ajuta sa fie bine.
am uitat sa specific ca sunt fumatoare
Acesta nu este un lucru bun, dar asta stii si singura! 🙂
Buna ziua din nou…multumesc pentru informatia legata de maseaua de minte..am hotarat sa o las asa…nu afecteaza ceilalti molari(cand o sa se clatine f rau am sa merg la extractie).Am inca o nelamurire..acum o saptamana mi a fost inlocuita o plomba la un incisiv (de fapt este cvasi intre cei doi incisivi) ..incisivul nu are obturatie de canal …de 2 ziel am durere la acel incisiv cand musc in ceva mai tare si sensibilitate la rece si cald..este normal..!??? Multumesc!
Cateodata cand caria este foarte profunda nervul poate sa se inflameze (hiperemie pulpara) ce da aceasta sensibilitate. Aceasta stare poate sa duca fie la infectarea nervului si necesitatea unui tratament de canal, fie poate sa isi revina la normal, dar nu e nimic sigur. Poti sa il ti sub observatie si daca sensibilitatea trece, dar la testul de vitalitate se va dovedi ca nervul este “viu” insemna ca totul este bine. Daca sensibilitatea se accentueaza sau nervul “moare” va fi necesara o interventie endodontica (tratament de canal). O perioada de doua saptamani e acceptabila pentru aceasta sensibilitate.
Buna ziua. M,i-am luat o oferta undeva de pe internet pentru un Detartraj cu Ultrasunete, Periaj Profesional si Fluorizare la si Consultatie cu Camera Intraorala Gratuit. Vroiam sa va intreb daca voi avea probleme cu plombele in urma acelui detartraj cu ultrasunete, pentru ca am auzit tot felul de idei si pareri.Multumesc anticipat
As avea putina grija la a ma informa inainte CINE ofera aceste servicii, nu doar cat costa e important. Detartrajul cu ultrasunete, periajul, finisarea obruratiilor…. este indicat sa le faci la fiecare 6 luni. Asta spune literatura, asta spun ei eu. Nu te lua dupa ce spune vecinul de pe scara blocului. 😉
unde va pot trimite poza cu radiografia facuta poate imi spuneti mai multe…umflatura este deschisa la culoare si dura nu pare a avea lchid sau cv…sper ca ma intelegeti….
office@dentaldesign.ro – aceasta este adresa pe care poti trimite radiografia.
imi aduc aminte ca atunci cand eram mica,bunicul meu care nu are nici o legatura cu medicina scotea maselele dureroase satenilor cu un cleste,folosind ca anestezic niste tzuica ,mi se parea simplu si amuzant,avand in vedere ca atunci dintii mei erau de lapte si nu simteam nicio durere atunci cand se clatinau si cadeau,acum insa realizez cat de tare poate sa doara si mi-e teama sa nu fac vreo complicatie,pentru ca simt o durere asa ca si cum ar zvacnii,ca si cum as simtii ca-mi pulseaza gingia care oricum e destul de iritata..am 21 de ani si pentru o luna jumatate voi fi stirba…trist…si maine am examen,,,sper sa nu-l pic
Bafta la examen!
am luat un nuroefn acum 2 ore..inca ma doare…am incercat sa dorm nu pot,nu am stare…sper sa-mi treaca in cele din urma
Sper si eu sa fie bine!
BUNA ZIUA.ACUM DOUA SAPTAMANI AM POSTAT UN COMENTARIU AICI IN CARE POVESTEAM DESPRE O MASEA CU O PROBLEMA DE ABCES,LA CARE AM FACUT O INTERVENTIE CHIRURGICALA,APOI MI S-A PLOMBAT SI LA SCURT TIMP MI-A CAZUT…MI SE SPARSESE IN CELE DIN URMA MASEAUA SI AVEAM NISTE DUREREI GROAZNICE…IN CELE DIN URMA AM AJUNS LA DENTIST…INITIAL MI S-A SPUS CA AR FI OK SA INCERCE SA IMI PUNA UN PIVOT SI MI-A SCOS DOAR JUMAMATE DIN MASEA..PARTEA CARE SE CLATINA ..APOI LA CE-A DE-A DOUA VIZITA MEDICALA MI S-A SPUS CA NU MAI POATE FI SALVAT NIMIC DIN MASEA,IAR AZI MI-A FOST EXTRASA SI CELALATA RADACINA RAMASA…INCEPE SA TREACA EFECTUL ANESTEZIEI SI MA DOARE DESTUL DE TARE.AR FI OK SA CLATESC CU PUTIN CEAI DE MUSETEL?INCA SANGEREAZA PUTIN.MI S-A SPUS SA VIN PESTE O LUNA JUMATATE PENTRU A INCEPE LUCRAREA.AM OBSERVAT LANGA CA LANGA MASEAUA SCOASA AM UN INCEPUT DE CARIE EXACT UNDE MASEAUA SCOASA A FOST OARECUM LANGA CEALALTA..PANA ACUM NU SE VEDEA CARIA,DAR DUPA CE MI-A EXTRAS MASEAUA BOLNAVA,AM OBSERVAT ACEASTA CARIE LA URMATOAREA.MI S-A SPUS CA INTR-ADEVAR E O MICA COLORATIE,DAR SA NU-MI FAC PROBLEME SI SA VIN PESTE O LUNA PENTRU LUCRARE.ACUM MA DOARE DESTUL DE TARE LOCUL.CE AS PUTEA SA FAC SA MAI ALIN DUREREA?CUC AT TRECE EFECTUL ANESTEZIEI CU ATAT MA DOARE MAI MULT.VA MULTUMESC ANTICIPAT!
Poti incerca cu Nurofen, sau Ketonal. Altceva nu prea ai ce face. Eventual poate ar fi bine sa te mai vada medicul.
buna ziua am si eu o probl.in partea stanga sus am o umflatura mai bine zis maxilarul e umflat si inauntru si in afara cele 2 masele si cea de minte…nu ma doare dar ma jeneaza chiar si la vorbire si parca mi-e amortita partea de sus in acest loc … mentionez ca am o lucrare pusa un molar lipsa prinsa de celalalt…acum am schimbat-o caci m-am gandit poate e cariat dar doctora spune ca nu e si am pus alta lucrare…am facut si radiografie dar la fe imi zice ca nu e nimic umflatura e destul de mare…stiti ce ar pute fi?se poate de la maseaua de minte sa fie?ce ar trebui sa fac?
Trebuie facuta o evaluare si daca in urma ei se decide refacere lucrarii si refacerea tratamentelor… asta e.
Buna ziua,
Am o intrebare in legatura cu un abces dentar:la o masea plombata care nu are nervul scos mi s-a format un abces care nu doare dar este prezent puroiul.M-am prezentat la medic ,mi-a facut radiografie si mi-a spus ca nu am nimic la radacina si nu este nevoie sa imi scoata nervul . A realizat o incizie pentru a drena infectia,si mi-a prescris 5 zile antibiotice(oxacilina),dar tot nu mi s-a vindecat. Despre ce poate fi vorba si ce imi recomandati? Va multumesc!
Pe radiografie NU se poate vedea daca nervul este infectat. Trebuie facut un test de vitalitate, este foarte simplu. Sansele cele mai mari sunt sa fie nervul infectat si sa ai nevoie de un tratament de canal. Antibioticele nu vor rezolva problema, si nici inciziile. Din cauza plombei, uneori se infecteaza pulpa. Probabil asta este cazul tau.
am si eu o intrebare.sunt disperata pot spune sa am o dantura buna.doar ca la dintii din fata am o plomba pusa de cativa ani….acum parca imi patrunde putin aer printre ei iar cand ma uit pe interior se vede negru…cand zambesc nu se vede decat foarte foarte putin.vreau sa stiu daca plomba s-o fi innegrit si daca ar fi bine sa o schimb?am intrebat medicul meu si mi-a spus ca nu ar fi carie ci doar obturatia si sa ma hotarasc eu can vreau sa o schimb.dar eu as vrea sa stiu daca e bine sa o schimb pentru ca ma gandesc ca odata ce imi umbla la ei mai mi-i si pileste din ei?
Daca nu te multumeste – schimb-o. Daca e mai veche de 3 ani si s-a inegrit – schimb-o. Daca s-a modificat spatiul ditre dinti – schimb-o. Pileste din dinti doar daca sunt cariati.
buna ziua,
maseaua de minte se misca dar totusi ea mi a fost plombata ( un intreg chin!)..intrebarea mea…de ce se mai plombeaza o masea de minte care se misca..!??
nu trebuie facuta o extractie ..sau ..?
multumesc..!
Depinde de la caz la caz, dar daca restul maselelor exista, cea de minte este inutila.
Noi extragem majoritatea maselelor de minte, care in majoritatea cazurilor sunt inutile sau chiar fac rau.
buna ziua,
de aproximativ 3 saptamani am inceput sa folosesc periuta electrica (cap rotativ si o portiune care executa miscari de du-te vino)
cred ca de cateva ori am exagerat am tinut periuta putin mai mult pe dintii de jos
azi am observat aparitia de carii pe 35,44,45 pe santuri..
Este posibil sa fie una din cauza periajul descris putin mai sus ?
Dvs ce recomandati PE sau manuala?
Multumesc
De la periaj nu apar carii. Poate eroziuni ale stratului de smalt, dar nu carii. Recomand igienizarea cu periute efectuat manual, nu electric. Asa vei avea un control mai bun si este mai mult decat suficient, daca tehnica de periaj e corecta.
PE au fost luate mai mult din curiozitate, folosesc PE doar 1 data pe zi, restul cea manua, inca o data multumesc sunteti de mare ajutor
Multumesc si eu!
Buna ziua
Din pacate nu am facut inca radiografie,voi merge luni la medic..sper sa nu-mi scoata nervul,pt ca nu ma doare dintele inca,desi nu mai e mult,pt ca e afectat la baza..mai am o intrebare..ce se poate face in cazul in care se va face tratament de canal..stiu ca dintele mort se va innegri in timp si se va rupe,aceasta este temerea mea…exista posibilitatea punerii ceva in interiorul lui pt a-l sustine sau numai imbracat?Care ar fi variantele..multumesc frumos si un week-en placut!.
Daca tratamentul se va face corect nu se va inegri ci in mult timp isi va modifica foarte putin culoarea, ceea ce se poate rezolva cu o albire interna sau o fateta daca va fi cazul. Reconstituind dintele cu un pivot de fibra de sticla sansele ca acesta sa se rupa sunt minime.
buna ziua.am o problema cu un dinte frontal mai exact 1 2( nu stiu exact cum se scrie),s-a rupt dintele si la radiografie se observa un chist pe radacina,medicul mi-a recomandat o rezectie,crede ti ca ar fi indicata operatia sau ar fi mai bine sa se efectueze un tratament,totusi asi vrea sa imi pun cat mai repede deoarece e inestetic,ce imi recomandati?
Printr-un tratament de canal sunt sanse mari sa se vindece chistul fara sa fie nevoie de rezectie. Apoi se va face o reconstituire cu pivot de fibra de sticla si ori compozit o o coroana ceramica. Daca se fac tratamentele sunt sanse maxime sa fie bine.
Mi a spus de tratament ,insa nu se garanteaza reusita tramentului.In privinta pivotului m i s a spus ca cel de metal e mai bun,este adevarat?Cat timp trebuie sa astept pana la finalizarea tratamentul,cand se poate aplica pivotul si coronita?
Pivotul de metal nu prea are avantaje in fata celui de fibra de sticla. In majoritatea cazurilor pivotul de fibra de sticla se poate pune in aceasi sedinta cu tratamentul de canal si tot in aceasi sedinta se poate face o coroana provizorie. Asadar se poate face tot intr-o sedinta.
Va multumesc pt raspunsuri, sper sa nimeresc un dentist priceput ,o zi frumoasa
Cu placere! O zi frumoasa!
noaptea trecuta am dormit doar 2 ore si asta dupa ce m-am umplut de pastile si lidocaina, fara nici un efect, am o masea de minte care ma supara de ceva vreme ,astept pana se deschida la stomatologie si merg direct, nu am abces, dar am luat vreo 3 ibuprofen 600mg si 3 chetonal, la intervale scurte de timp, oare este posibil sa interactioneze cu calmantele pe care mi le va administra domnul doctor?
Nu vor fi probleme.
Nu va fi nici o problema din acest punct de vedere.
Buna ziua domnule doctor ,am o intrebare, se pot plomba “maselele de minte” in ce situatie, care este tratamentul obisnuit pentru ele?
Se pot face exact aceleasi tratamente ca pe orice alt dinte. Nu e nimic deosebit la un molar de minte fata de alti dinti, doar faptul ca e mai “in spate”.
mi-am pus acum o saptamana o plomba si acuma cand ies de la cald la frig ma tacane. oare dc si c ar trebui sa fac???????
In primul rand ar trebui sa mergi la dentist.
Buna ziua
Am si eu nevoie de o parere..am probleme cu un dinte,acel incisiv mai mic de langa canin,a fost plombat,in urma cu ceva ani,si de ceva luni,am simtit o sensibilitate,si o senzatie deranjanta la acesta, plus la gingie,nu era o durere a dintelui propriu-zisa,era mai mult ca o nevralgie sa zic asa..m-am tot uitat la plomba si era intacta,si nu am mai dat importanta..insa de ceva zile s-a spart acolo la plomba,precizez ca era la baza dintelui,caria tratata,si plomba pusa..si acum mi se pare ca s-a mai marit “gaura”,sa zic asa..intrebarea mea este daca se mai poate salva,fara scos nerv sau dintele,din fata nu se vede nimic,e afectat spre interior,si simt acea sensibilitate la dinte..multumesc
Este imposibil sa am un raspuns pentru tine doar cu aceste date. Poti trimite macar o radiografie? Ideal ar trebui sa si vad, asa pur si simplu nu am cum sa stiu daca se poate fara tratament de canal sau nu.
Buna ziua, as dori si eu sa imi spuneti parerea dvs. cu privire la solutia aleasa de dentistul meu pentru inlocuirea unui premolar (dupa canin)lipsa: se va aplica o punte dentara ceramica pe suport de metal, iar pentru a realiza puntea s-au slefuit din ceilalti doi dinti de langa premolar (in directia maselei de minte, premolarul+molar daca nu ma insel cu privire la termeni medicali folositi). Dupa documentarile mele pe internet, in mod normal astfel de punte se realizeaza prin slefuirea celor doi dinti invecinati celui lipsa, dar mi s-a spus ca e mai bine sa fie salvat caninul daca tot e sanatos. Asa sa fie? Plus ca din moment ca nu a mai fost nevoie decat de dintele de pe o parte, de ce a fost nevoie sa se slefuiasca doi si nu doar unul (daca tot se afla unul langa celalalt, ma refer la cei slefuiti). Va multumesc frumos pentru raspuns.
Din punct de vedere medical acest tip de lucrare, cu extensie (asa se numeste daca se leaga puntea doar de o parte a spatiului edentat) nu este chiar indicata. Solutia recomandata de literatura este fixarea ei, asa cum ai spus, de dintii vecini, in acest caz de canin si de premolarul al doilea. Ceea ce iti recomand este evitatea slefuirii caninului si a altui dinte prin inserarea unui implant. Varianta cu un implant e ideala.
multumesc!asemenea si dumneavoastra
🙂
Desigur…Am urmarit filmuletele postate de dumneavoastra si sfaturile date altor cititori interesati,precum si alte informatii foarte interesante existente pe net,cu privire la acest subiect.Toate sunt foarte utile.Insa in momentul de fata am nevoie de cineva specializat care sa ma ajute si sa-mi spuna ce am de facut si sper sa rezist pana marti cand voi merge la programare sau eventual sa gasesc un alt cabinet stomatologic la care sa merg pentru ca maseaua se clatina foarte rau,gingia imi este inflamata,motiv pentru care nu pot sa mananc nimic intrucat lovesc in ea si ma doare.Cred ca pana la urma o sa o scot singura :))…GLUMESC…daca se mai poate numii gluma avand in vedere starea in care ma aflu acum motiv pentru care am si postat intr-un mod atat de insisitent pe blogul dumneavoastra
Decat sa o scoti singura, mai bine mergi sa te ajute cineva. 🙂
Sper sa fie bine, multa sanatate iti doresc!
nu intotdeauna gasesti si ce trebuie…oricum va multumesc inca o data pentru informatii
Ai si aici pe bog, si pe net, multe informatii despre cum se realizeaza un tratament. Bafta!
maseaua:*
Nu suna prea promitator raspunsul dumneavoastra.Din pacate ,este si vina mea incat am amant vizita la stomatolog .Ar fi trebuit sa merg imediat dupa ce plomba mi-a cazut.Speram totusi sa o mai pot salva,dar din ce spuneti dumneavoastra se pare ca este deja prea tarziu.Ma simt putin nelinistita acum la gandul ca procedurile medicale nu au fost eficiente ,dar totodata si pentru faptul ca doctorul mi-a amanat programarea pentru marti.Am considerat de cuviinta ca ar fi bine sa merg laa celasi stomatolog totusi,deoarece acesta stie modul in care a procedat cu masaua,insa acum din cate inteleg ar trebui sa incerc totusi si un alt medic nu?Deja ar fi al treilea si mi-a scazut orice dram de speranta in eficienta acestora,datorita lipsei de profesionalism de care au dat dovada 🙁
Imi pare rau… Poate pe viitor vei gasi ceea ce cauti. Stii foarte bine, cine cauta, gaseste.
…..
mi s-a amanat programarea pentru marti :(( nu mai e loc pentru mine zilele astea…mai indur putin…poate-mi pica maseaua pana atunci :))
Nu amana, nu va fi mai bine. Sper sa gasesti un medic ce iti va face tratamentul, oricare ar fi acest tratament.
mi s-a amanat programarea pentru marti :(( nu mai e loc pentru mine zilele astea…mai indur putin…poate-mi pica maseaua pana atunci
mi s-a amanata programarea pentru marti :(( nu mai e loc pentru mine zilele astea…mai indur putin…poate-mi pica maseaua pana atunci
Buna ziua,
Ma numesc alessia si am 21 de ani.Acum un an de zile am inceput sa am dureri la o masea cariata.Am mers la medicul dentist care mi-a spus ca este necesar sa-mi omoare nervul maselei si apoi sa mi-o plombeze.Dupa vreo 3 sedinte la dentist,timp in care mi-a fost aplicata de fiecare data o plomba provizorie am observat ca pe gingie s-a format o punguta de puroi.Durerile erau binenteles groaznice si nu reuseam sa le domolesc in niciun fel.Orice calmant era de prisos.Nu a mai existat a 4-a intalnire cu dentistul pentru ca a avut un eveniment nefericit in familie si am decis sa merg la un alt medic stomatolog.Acesta din urma mi-a spus ca am am abces la masea.Mi-a prescirs niste antibiotice si mi-a spus sa revin dupa ce punguta de puroi se va retrage.La urmatorul consult mi-a spus ca este nevoie de o mica interventie chirurgicala pentru a indeparta toata infectia.Zis si facut.La data stabilita m-am prezentat la caabinetul stomatologic,unde mi s-a facut interventia chirurgicala.Dupa ce mi s-a vindecat rana am mers din nou la stomatolog pentru a-mi aplica plomba permanenta.Dupa aproximativ 4-5 luni plomba mi-a cazut nu toata o data ci treptat.Trebuie sa recunosc faptul ca am tratat aces fapt cu o oarecare superficialitate intrucat nu ma durea si astfel am ezistat sa ma prezint la medicul stomatolog.Aseara am mancat ceva si am simtit cum imi crapa pur si simplu maseaua.Am mers la baie m-am spalat pe dinti si cand am atins maseaua ce sa vezi,se clatina.Maine am programare la denstist din nou.Recunosc faptul ca am gresit ezitand sa merg la stomatolog,dar totusi voiam sa stiu in primul rand ,daca mai este vreo sansa ca maseaua sa fie salvata sau trebuie extrasa neaparat?si in al doilea rand,daca este normal ca o plomba permanenta sa cada intr-un timp atat de scurt de cateva luni? va multumesc anticipat
Nu pare chiar o situatie ideala.
Multumesc de raspunsuri d-mn doctor o ultima intrebare? Credetzi ca se poate muri de la problema pe care o am eu? sper sa nu fiu penibil cu intrebarea….
Sansele sunt mici… dar… exista cazuri care sunt documentate. Nu vreau sa te sperii, sunt cazuri extrem de rare si trebuie ca mai multe conditii sa fie prezente.
Bună ziua,
Mă numesc Iurea Carmen şi locuiesc in Bacau. Mama mea in vârstă de 68 ani , are o proteză dentară totală pe maxilarul de jos de aproximativ 10 ani, care datorită retragerii puternice a gingiei nu mai are deloc stabilitate. In prezent o “stabilizează -cât de cât” cu pansamente sterile, ceea ce este foarte incomod. Am vrea să inlocuim această proteză, vă rugăm să ne comunicaţi ce tip de proteză ar trebui să solicităm pentru a avea o mai bună stabilitate. Gingia inferioară este aproape inexistentă, iar la schimbările de vreme se umflă şi face rani pe ea.
O proteză elastică are mai multă stabilitate?
Este mai confortabilă?
De asemenea pe maxilarul superior are o lucrare totală fixă, care la fel, datorită retragerii gingiei permite intrarea mâncării pe sub ea ceea ce este extrem de disconforabil.
Am fost la doi medici stomatologi care nu ne-au indicat inlocuirea acestei lucrări din cauză că starea dinţilor pe care este fixată este precară.
Am văzut că daţi sfaturi bune la toată lumea, vă multumim anticipat pentru răspuns..
Cu stimă,
Carmen Iurea
Nu cred ca proteza in sine e problema, nici daca e elastica sau nu, ci faptul ca nu mai are pe ce sta. Daca nu mai este creasta alveolara singura solutie pare a fi inserarea de cel putin doua implanturi pe care sa se angreneze o proteza pentru o mai buna stabilitate. In alta ordine de idei o proteza elastica nu are avantaje fata de cea “normala”.
Vă mulţumesc mult.
Carmen Iurea
Cu placere! Multa sanatate!
Bună ziua,
Mă numesc Iurea Carmen şi locuiesc in Bacau. Mama mea in vârstă de 68 ani , are o proteză dentară totală pe maxilarul de jos de aproximativ 10 ani, care datorită retragerii puternice a gingiei nu mai are deloc stabilitate. In prezent o “stabilizează -cât de cât” cu pansamente sterile, ceea ce este foarte incomod. Am vrea să inlocuim această proteză, vă rugăm să ne comunicaţi ce tip de proteză ar trebui să solicităm pentru a avea o mai bună stabilitate. Gingia inferioară este aproape inexistentă, iar la schimbările de vreme se umflă şi face rani pe ea.
O proteză elastică are mai multă stabilitate? Este mai confortabilă?)De asemenea pe maxilarul superior are o lucrare totală fixă, care la fel datorita retragerii gingiei intră mâncare pe sub ea şi este diconforabilă. Am fost la doi medici stomatologi care nu iau indicat inlocuirea acestei lucrări din cauză că strarea dinţilor pe care este fixată este precară.
Am văzut că daţi sfaturi bune la toată lumea, vă multumim anticipat.
Cu stimă,
Carmen Iurea
Sanatate mamei tale! Ti-am raspuns mai sus!
Buna ziua domn doctor povestinduva pe scurt akum 36 de ore am cam stat pe afara vantul batand cred ca ma ca-m tras curentul…. problema este ca aseara incepuse putin sa ma doara maseaua penultima de pe partea dreapta jos…. dar de azi dimineata ma doare incredebil de rau akum find 23:58 nu pot sa mai dorm cred ca si de frica vreau sa va spun k am absolut toata falca dreapta umflata pana aproape de tampla ce pot face?:| iau augmentin 625, 2 la 24 de ore
Ai nevoie de un tratament de canal, cat mai curand. Antibioticele nu vor vindeca dintele si eventual pot ajuta, dar nimic mai mult. Ai nevoie de un tratament de canal facut corect. Atata tot. Bafta!
Ok am cam inteles dar in cazul in care nu pot ajunge la nici un pentist pana in data de 10 cum va evolua umflatura fetei deja mi se duce tot mai in sus:( vad k de la antibiotice nu sa tras umflatura
Continua cu antibiotice… Altceva nu ai ce face daca nu poti merge la dentist… Dar, du-te cat mai devreme!
Buna ziua,
am o problema cu 4 dinti din fata…intre acestia mi sa pus 3 plombe acum 2 ani.iar acum..incep sa se vada.. Ce pot face pentru a evita si pentru a rezolva aceasta problema?
Ori sa le schimbi, ori sa le finisezi. (nu tu personal, ci dentistul) 😉
Durata de viata a unei obturatii de compozit, in functie de cum este intretinuta este de aproximativ 3 ani.
buna ziua
am o problema cu un dinte a fost plombat de mai multe ori de mai multi medici insa din 2 in 2 luni imi cade plomba si nici noul medic nu poate sa-mi dea un raspuns de ce?
Poate e nevoie de un inlay sau de o coroana. Daca as vedea dintele as putea sa iti spun.