Aici gasesti intrebari si raspunsuri legate de dinti.
1 – Nervul se scoate sau se omoara?
Nu, nu se “scoate” si nu se “omoara” , ci se curata canalul, chimic si mecanic. Nu se scoate ca un morcov din pamant, intreg, ci se dizolva tot ce este in camera pulpara, adica nerv, vase de sange, tesut sanatos, tesut infectat. Drept urmare nu se poate “scoate” nervul si nu se “omoara”. Tratamentul de canal e mai complex decat a “scoate” ceva din radacina… Citeste articolele mele de pe blog cu referire la tratamentul de canal, la endodontie.
2 – Mi-a aparut o umflatura pe gingie, e ok?
Nu, nu e ok. Trebuie sa mergi la medic. De cele mai multe ori este semnul unei infectii.
3 – Am nervul infectat, sa iau antibiotic?
Nu, nu lua antibiotic. Tratamentul de canal corect nu necesita medicamente. Trebuie mare atentie in ce priveste administrarea de medicamente. In plus nu poti lua antibiotice “dupa ureche” sau ca asa ti-a spus vecinul sau ai auzit la televizor. Ar trebui sa existe o mare responsabilitate in administrarea de antibiotice.
5 – Sa imi pun fatete sau coroane sau plombe?
Nu se pot compara astea trei pentru ca au alte indicatii. Este ca si cum ai intreba: Sa imi iau pantofi, bluza sau caciula? Se adreseaza altor cazuri. In unele cazuri se indica fatete, in altele coroane. Depinde de la caz la caz. Nu pot fi bagate in aceasi categorie.
6 – Cat ma costa sa imi fac “toti dintii”?
Asta e ca si cum ai intreba “cat ma costa un ceas? Poate fi un ceas de plastic cu baterie la 100 lei, sau un ceas de colectie, mecanic, antic, de la un producator renumit, de 1.000.000 Euro. Drept urmare, “tot” depinde de ce vrei tu sa fie acel “tot”.
7- Doare un implant dentar?
Implantul in sine nu doare. Implantul este un surub, artificial, si nu are cum sa doara. Nici ochelarii nu dor. Interventia de inserare a implantului nu este dureroasa pentu ca se face sub anestezie, in perioada de vindecare (o saptamana) se resimte o sensibilitate suportabila, dar se prescriu medicamente, iar apoi, cand se punne coroana, dupa cateva luni, nu doare nimic.
8 – Sa imi scot dintele? Mai am doar radacina si e infectat.
In cele mai multe cazuri merita luptat pentru fiecare radacina, chiar daca este infectata, si chiar daca si osul este infectat. Cel mai important este sa fie un tratament corect.
9 – Imi sangereaza gingiile, ce apa de gura si ce pasta de dinti sa folosesc?
Nici apa de gura si nici pasta de dinti nu va rezolva problema ta. Ce ai nevoie este sa mergi la profilaxist, adica la cabinetul stomatologic unde sa se faca igienizarea periodica (6 luni). Adica: – detartraj ultrasonic, periaj, air flow, finsarea obturatiilor, indicatiile de igiena. Aici vei fi invatat cum sa faci periajul corect, cum sa folosesti firul interdentar… cu exemplificare. In plus trebuie rezolvate problemele dentare, carii, infectii, obturatii si lucrari dentare defectuase.
10 – Care este cel mai important lucru pe care trebuie sa il stiu?
Cel mai important lucru nu este o coroana, nu este un implant dentar, nu este nervul din dinte. Cel mai important lucru pe care trebuie sa il stii este competenta, implicarea, experienta si relatia de incredere pe care TREBUIE sa o ai cu medicul tau.
Daca mai ai nelamuriri legate de anumite tratamente ce ti-au fost recomandate sau efectuate, nu ezita sa citesti intrebarile si raspunsurile din aceasta pagina. Daca vrei sa ma intrebi mai multe despre cazul tau, iti stau la dispozitie fie pe aceasta pagina fie pe pagina INTREABA-MA! (click aici pentru link direct). Iti voi da lamuriri la ceea ce doresti sa stii. Si, daca nu voi avea raspuns la intrebarea ta, ma voi informa.
Nu imi e rusine sa spun NU STIU!
Prima data, sa nu faci rau!
Nu consider ca am toate raspunsurile si nu consider ca pot ajuta in orice situatie, dar, imi dau silinta sa citesc cu atentie intrebarile voastre si sa raspund cat mai curand si pe pagina destinata intrebarilor.
Daca doriti puteti posta fotografii sau radiografii pe site-uri de gazduire online (gen www.tinypic.com) si atasati linkul la mesaj.
Iata si motivul pentru care recomand sa postati radiografii:
https://drfondrea.ro/2013/10/importanta-radiologiei-in-stomatologie/
Cu drag,
Bogdan Fondrea
Buna ziua,
Ce imi puteti spune despre aftele bucale? Care este cauza lor si mai important, cum se trateaza? Exista ceva ce grabeste vindecarea zonei sau doar solutii care amortesc zona pentru a nu resimti durerea pana se vindeca “de la sine”.
Multumesc
Nu exista o etiologie definita perfect si nici un tratament exact. Ideal este sa ti zona curata, poti folosi si o apa de gura… si sa astepti sa treaca, de la sine. 🙂
Buna ziua/seara am 12 ani si am gingiile foarte sensibile ce imi recomandati sa fac va rog frumos sfatuiti-ma .
Ce trebuie sa faci este sa ai o igiena riguroasa si sa iti tratezi problemele (carii… ), daca ai, la dentist.
Uite un filmulet despre igienizarea corecta:
http://www.youtube.com/watch?v=UX5zYWV0Mcw&feature=related
Poti gasi si altele pe youtube.
Multumesc frumos pentru informatii. O ultima intrebare, daca se poate: la inlocuirea plombelor creste totusi mercurul in sange, chiar cu procedura pe care ati descris-o, nu? Ar fi bine sa aman inlocuirea, avand in vedere ca acum alaptez?
Fara nici o problema! 😉
Buna seara!Am o mare problema cu un dinte pe care l-am inlocuit recent.Cu toate ca era un dinte pus nu se misca deloc si cu toate astea l-am inlocuit cu un altul in urma unei radiografii care arata ca radacina era buna.Am o mare problema cu cel nou caci se misca si ma doare acum.Dentistul care l-a pus mi-a prescris augumentin,a pus niste material pe langa si m-a asigurat ca se va reface dar nu s-a intamplat acest lucru nici dupa 2-3 saptamani.Credeti ca mai e vreo sansa sa se refaca?Daca nu ce pot face?
Fara sa vad o radiografie nu pot sa fiu sigur, dar, probabil ca nu se va face bine de la sine. 😉
Dar la dumneavoastra in clinica exista tehnologia pe care ati mentionat-o?
Da, exista si nu e mare lucru, e normal sa fie in orice cabinet.
Multumesc frumos pentru informatii. O ultima intrebare, daca se poate: la momentul inlaturarii, chiar cu aceasta tehnologie, creste totusi mercurul in sange, nu? Ar fi bine sa aman procedura avand in vedere ca acum alaptez?
Poti face acest lucru fara nici o problema.
Am citit ca plombele de amalgam sunt daunatoare sanatatii intrucat zilnic prin mestecare se produc vapori de mercur care se acumuleaza in organism, si peste ani poti face, spre exemplu, Alzheimer. Caut un dentist biologic / holistic in Romania care sa inlature o astfel de plomba cu tehnologia de protectie necesara astfel incat sa nu ma intoxic mai rau. Ma puteti ajuta cu un sfat? Care este tehnologia de protectie corecta, in afara de diga? Multumesc frumos!
Felicitari! Metoda coresta de indepartare a lor este izolarea campului cu diga si aspiratia chirurgicala a vaporilor si a solutiei de apa, dinte si amalgam. Dar, orice fel de indepartare e o solutie mai buna decat sa fie lasate acolo. Uita-te la comentariul precedent…
Eu locuiesc in Galati, care este cea mai apropiata clinica pe care o puteti recomanda pentru inlocuirea sigura a plombelor de amalgam?
Nu pot sa va recomand unde sa mergeti. Sper sa gasiti ce cautati, sunt sigur ca exista si aproape de Galati, poate chiar in Galati.
Mi-am pus o plomba cu argint de aproximativ 14-15 ore, si ma cam deranjeaza putin locul unde am plomba…asta numai cand strang din dinti, in rest nu ma doare deloc maseaua, este ceva normal sau nu?Multumesc? (mai mult)
Plombele metalice sunt considerate toxice si daunatoare.
Am uitat sa mentionez ca nurofenul luat in saptamana trecuta l-am luat fara sa-mi recomande el. Iar azi mi-a zis ca va continua miercuri cu obturarea de canal… Acum eu nu stiu daca trebuia sa foloseasca si azi diga, insa a folosit un fel de ac pe care l-a atasat in loc de freza normala, era in forma de spirala si pe acest ac a pus o pasta alba si l-a bagat pe canal insa nu avea un ecran pe care sa se uite (asta e apex locator?), iar ulterior a bagat niste betisoare ca niste scobitoare tot acolo, si a astupat cu pansament . Azi am luat un augumentin pentru ca ma doare rau in zona unde mi s-a inflamat sub mandibula si mi-e frica nu se agraveze, desi dansul nu s-a alarmat deloc. Va rog ajutati-ma ca nu stiu ce sa mai fac… :((( Sa schimb dentistul?
Daca sa schimbi dentistul, doar tu poti decide.
Buna ziua. Am si eu o problema cu o masea. Am avut o plomba de 3-4 ani si m-am dus la un alt dentist pentru ca am vazut ca se innegrise pe langa plomba. Toate bune si frumoase, pana cand dansul a decis sa-mi scoata nervul. Mi-a pus solutie pentru acest lucru de 2 ori in interval de 2 saptamani, si in a doua saptamana am avut niste dureri insuportabile. Dupa ce am luat 2 nurofen pe zi timp de 4-5 zile, mi-a trecut durerea, insa mi s-a umflat gatul imediat sub maseaua afectata si ma doare urechea. Azi am fost la dentist si mi-a bagat niste ace sa-mi curete canalele si niste conuri dupa aceea plus o pasta cu antibiotic (mentionez ca nu a folosit diga si nici apex locator). Mi-a spus ca imi scoate nervul, insa cand am intrebat ce e cu inflamatia pe care o am, mi-a zis sa nu fac nimic in privinta ei. Este normal?
Nu prea este normal.
Ma multumesc mult pt raspuns. Dupa c am sa gasesc adresa d-voatra d mail in site am sa va trimit si radiografia p care am facut`o.
office@dentaldesign.ro
Buna seara. In incercarea mea de a gasi un dentist bun care sa nu ishi bata joc d dintii mei mai mult decat am facut`o eu am dat peste site-ul d-voastra. Ati avut o idee excelenta. Azi am avut programarea (a fost doar o consultatie in care care sa vedem ce este de facut in cazul meu. Este vorba de dintii mei din fata (imi cer scuze dar kiar nu ma pricep la termenii medicali) care sunt destul de cariati ashi zice eu. Dna doctor mi`a zis k cea mai buna solutie ar fii sa ii imbrace (coroane cu portelan , pretul ar fii km d “100 si ceva d eur” pe dinte). Asta nu este problema. Ce m`a mirat este faptul k mi`a spus k toti cei 4 dintii cu probleme vor avea o “imbracaminte” comuna. Credetzi k aceasta este intr`adevar cea mai buna solutie? Va rog dak se poate sa imi spune`tzi si parerea d-voatra. Va multumesc
Nu pot sa emit o parere fara sa vad o radiografie. Posibil sa se poata reface cu obturatii de compozit, cu fatete ceramice sau cu coroane, dar, pot sa spun doar dupa ce vad o radiografie.
Cazul meu e urmatorul :totul a inceput cu o carie intre incisivul lateral si cel din mijloc .A urmat o plomba care nu a rezistat ,pe urma din cauza durerilor la rece /cald am pierdut si nervul .a fost plombat ,totul bine ,arata bine nu s-a ingalbenit dar din nefericire intr-o seara am scrajnit din dinti si s-a rupt
.Am mers la medicul stomatolog si s-a constatat ca radacina era intr-o stare proasta si a urmat indepartarea ei .Am primit urmatoarele variante:imbracat ori incisul ramas ori caninul .Incisivul este si el slabit si mi-a fost recomandat sa-mi imbrac caninul de care sa fie atasata o lucrare cu incisivul lipsa.A doua varianta ramasa ar fii implantul .Ce sa fac ?totusi nu as strica un dinte sanatos ,,nu ma pricep eu foarte bine dar din cate imi dau seama nu o sa tina mai mult de cativa ani …..problema implantului ar fi banii …nu stiu ce sa fac …
E o decizie pe care doar tu poti sa o iei. Sper sa faci alegerea potrivita.
Bună ziua!
V-aș ruga să-mi spuneți dacă este posibil să-mi fie înlocuit un pivot metalic înșurubat cu unul din fibră de sticlă (pe care urmează a se aplica ceramică pe zirconiu). Sunt riscuri în efectuarea acestei operațiuni? Vă mulțumesc!
Nu doar ca este posibil, dar chiar este recomandat. 🙂 Daca se respecta indicatiile de indepartare a pivotului, riscurile sunt minime.
(scuze pentru raspunsul intarziat)
Scuze. Cateva greseli de exprimare ce trebuie corectate Eu nu sunt din orasul d-vs ci din Bacau.
Nu gasesc intrebarea mea asa ca o voi mai adresa o data. Sunt din Bacau si asi vrea sa stiu daca la o lucrare facuta din portelan pe metal, e normal ca la spatele dintilor sa fie doar metal (asa se vede cu o oglinda in interiorul gurii). Eu mi-am imbracat dintii din fata sus cu portelan azi, si uitindu-ma acasa la ei cu o oglinda, am observat pe spatele lor, spre gingie o portiune de 2-3 mm de metal. E normal sa fie asa? Lucrarea e pusa provizoriu iar la medic merg peste 2 zile, dar nu mai am rabdare cu privinta la aceasta problema.Tare asi vrea sa-mi dati un raspuns, pentru ca nu vreau sa mi se spuna la cabinet ca asa trebuie sa fie si sa ma pacaleasca. Totusi am dat 100 Euro pt fiecare dinte (si sunt 4 imbracati). MULTUMESC.
Am raspuns mai sus. 🙂
Buna ziua. Am citit cu multa atentie raspunsurile dumneavoastra si recunosc ca am aflat o multime de lucruri interesante si aproape ca imi pare rau ca sunt din orasul dumneavoastra9 eu sunt din Bacau). Intrebarea mea e referitor la aspectul unei lucrari din portelan (metalo ceramice), pusa la dintii din fata sus. E normal ca in interiorul gurii dintii imbracati (partea dintre gingie) sa nu fie acoperiti de portelan (se vede doar metalul). trebuie sa fie cumva doar din metal 2-3 mm? Inca nu am cimentat lucrarea si abia azi am pus-o si pina ma duc la doctor din nou, asi vrea sa-mi dati un raspuns, pentru a nu ma pacali cumva el zicindu-mi ca asa trebuie sa fie. Eu nu sunt specialista si de aceea asi vrea o alta parere.M-au costat cei 4 dinti 100 Euro si nu asi vrea sa dau banii in vint. Multumesc anticipat.
Nu se vede metalul deloc, si, asa e si normal sa fie. 100E pentru 4 dinti inseamna 25E pe dinte? Este foarte putin, 100E pe dinte poate fi un pret normal. 🙂
AM CORECTAT AM DAT 100 Euro pt fiecare dinte adica 400 in total
Ok 🙂
mai am o intrebare. daca imi pun metal pe interior nu va afecta culoarea ceramicii la exterior? vreau sa iasa perfecti si sa fie albi
Ba da, nu va fi la fel de bine cum ar fi de exemplu pe zirconiu, sau, integral ceramici.
Va multumesc din suflet pentru raspuns.
Cu placere, oricand!
Buna ziua. Va sa ma informati cu privire la materialul pentru lucrari. Am lipsa 2 dinti, cei de langa canin si vreau sa mi pun o coronita pentru a avea un zambet frumos. Nu stiu ce sa aleg dintre compozit si o coroana metalo ceramica 3/4. Va rog sa mi spuneti care e mai buna. Si am un dinte din fata plombat, dar nu mi place cum a iesit estetic. Ce pot face? Are distanta intre celalalt. Va multumesc si astept raspuns.
Dintre astea doua… preferabil metalo-ceramica.
Dintele din fata poti sa ii refaci plomba, sa ii pui o fateta sau o coroana.
am inteles.dar totusi este posibil ca lucrarea sa fie scoasa fara a fi nevoia sa o refac?
Nu cred, dar puteti incerca. Se poate incerca ultrasonic, dar nu pot sa promit ca este posibil. Cel mai probabil – nu.
buna ziua domnule doctor
eu am o lucrare dentara pe maxilarul superior cimentata definitiv si asi dori sa stiu daca este posibil sa fie scoasa fara a fi deteriorata.am numai 6 luni de cand o port dar acum mi-a aparut un abces dentar la un incisiv.desi a fost extras nervul cu mult timp in urma.asi dori ca in cazul in care se poate face un tratament sa nu fie nevoie de refacerea lucrarii dentare.este posibil?
va multumesc
Ordinea corecta este:
1 – tratamentele de canal corect efectuate
2 – lucrarea protetica
Daca se face invers, se mai poate dar… Nu e recomandabil.
Buna ziua d-l dr scuzati-ma ca va tot deransez am o intrebare ,un dentist mia facut proteza partea de sus cu metal pe cerul gurii,problema e ca dupa o luna imi curge singe din cerul curii ce pot sa fac??,eu ma spal fff des,mi am cumparat medicamente steradent pt proteza sa o las noaptea in pahar cu apa..SINT PE CERUL CURII NUMAI RANA.astept cu mult drag un raspuns de la d-stra..va multumesc fff frumos.VA DORESC MULTA SANATATE,SI O ZI BUNA.. LA REVEDERE
Este necesara o vizita la cabinet si cel mai probabil o alta lucrare cu un alt plan de tratament. Sa te vada un medic.
Buna seara,
As avea si eu o intrebare care fatete sunt cele mai bune? Am fost la medic si mi s-a spus ca trebuie sa puna niste fatete la niste dinti din fata.Mi s-a spus ca sunt din semiportelan sau portelan ,semiportelanul este bun de ceva?
0 zi buna!
Cauta pe blogul meu articolul despre semiportelan.
Buna seara,
As avea si eu o intrebare.
Am dintii foarte strambi si as dori sa imi pun aparat…am 25 de ani dar am inteles ca aparat dentar poti sa-ti pui la orice varsta…
Am auzit in schimb ca daca ai dinti pusi nu mai merge sa iti pui…asa este?Eu am o coronita la unul din dintii din fata de sus…din dintele meu nu mi-a mai ramas decat radacina…as dori sa aflu si eu daca asta e o problema.In maxim cat timp se pot indrepta dintii?Mai ales daca sunt destul de strambi…
Va doresc o seara placuta si va multumesc anticipat
Poti sa pui aparat chiar daca ai coronita.
Pentru a face o evaluate a timpului in care se pot alinia e nevoie de radiografii, model de studiu, si mai ales de experienta unui specialist ortodont.
buna dimineata.Asteptam cu nerabdare raspunsul asa ca m-am trezit f. devreme pentru a avea timp sa intru pe net.Tot ce spuneti dvs. mai sus sint necunoscute pentru mine si sunt sigura ca nu se vor urma acesti pasi.Ieri am fost curatata putin sub gingival,mi s-a aplicat o subs.si azi cred ca se va intimpla acelasi lucru.Ideea e ca dimineata a inceput sa ma deranjeze din nou.La ex. radiologic pe care l-am facut a spus ca nu se vede nimic in neregula si tot o mare necunoscuta pentru mine este faptul ca de cind i-am spus ca ma doare(totul a inceput din ziua montarii pivotului metalic,cea de alaturi cu pivot fiind in regula)gingia inflamindu-se si inrosindu-se de atunci,niciodata nu s-a uitat cu atentie sa vada despre ce e vorba.Si chiar si ieri,daca nu insistam,nu descoperea acest lucru.Si a devenit din ce in ce mai traumatizant sa stau fara dinti si este vizibil,iar daca as cere ceva provizoriu din acrilic probabil ca trebuie sa scot alti bani din buzunar.Si nu cred ca se va rezolva prea curind.Respectele mele dvs. dar si d-lui dr.in cauza,pentru ca l-am investit cu incredere si inca o mai am.O zi buna!
Este foarte bine sa ai incredere in medicul tau, cu neincredere nu se rezolva nimic. Poate nu ai o problema parodontala ci a fost altceva… e greu sa ma pronunt fara sa te vad, sau sa vad o radiografie macar.
Sa ne spui cum merge tratamentul mai departe. O zi frumoasa!
buna seara,sint nina din onesti si m-am gindit sa va scriu,fiind ultima care v-a cerut sfatul si puteti vedea repede istoricul.Lucrarea ce trebuia cimentata a intrat la retusuri(cirpeli) pentru ca era strimba si nu atingea de sus si in plus am descoperit si un punct negru pe ea si se pare ca se vedea metalul,stratul de portelan fiind f. subtire,dar cel mai important este ca inflamatia mea este un 80% mai putin dureroasa si la insistentele mele,dl. doctor a descoperit ca e o punga parodontala acolo.A curatat acolo,dar a scos ceva ce semana a fire dintr-o compresa sterila,baniesc,pentru ca stiu sigur ca izolarea maselelor mele s-a facut cu asa cevasi nu cu pasta verde de care am citit la dvs.Sper sa nu fiu rautacioasa,dar nu am avut niciodata probleme cu gingiile,nu mi-au singerat si aceste masele cu inceput de carie nu m-au durut niciodata.Deci lucrarea mea achitata de pe 8 martie este la cabinet si eu stau in asteptarea vindecarii totale a gingiei,urmind un alt mulaj dupa care sa cirpeasca actuala lucrare.Ce ma sperie este ca am citit lucruri nu foarte bune despre punga parodontala si ce parere aveti de o lucrare “retusata”,iar la cuptor,etc.?Va multumesc mult!(Miine voi merge din nou pt. tratament pt. punga parad.)
Tratamentul parodontal se face astfel:
1- diagnostic clar pus pe baza examenului radiologic si a masurarii adancimii pungilor parodontale in 6 puncte pe fiecare dinte, a masurarii gradului de sangerare, a mobilitatii, a retractiei si a inflamarii gingivale
2- igienizare – detartraj ultrasonic supra si sub gingival, periaj profesional, air flow, finisarea obturatiilor ce pot fi finisate, instructajul privind igiena facauta acasa si alte observatii individualizate (fumat, apa de gura…)
3 – rezolvarea problemelor de sanatate (carii, infectii….)
4 – chiuretaj in camp inchis (foarte important si de fapt tratamentul efectiv) facut conform literaturii de specialitate sub anestezie, general (nu doar pe un dinte)
5 -reevaluare si igienizare la o luna
6 – reevaluare si igienizare la 3 luni
7 – daca pe anumiti dinti pungile parodontale inca depasesc o anumita adancime se impune o interventie in camp deschis localizate
8 – reevaluare la o luna si 3 luni si igienizare
9 – abia acum lucrari protetice, facute corect, inchidere marginala, ocluzie corecta.
Daca asa s-a facut si la tine, nu pot decat sa ma bucur.
buna ziua.Am zis ca nu o sa va mai deranjez,dar sint suparata ca nu am aflat cauza.Sa recapitulez:in partea stinga,jos,alt stomatolog,la care m-am dus cu dureri f.mari,de canin,ce-i drept cariat,mi l-a scos fara radiografie,fara nimic,iar dupa extractie am mai suportat inca doua saptamini de dureri la fel de mari.M-am intors sa-i spun situatia si a zis ca e normal.Deci am ramas fara canin.Spre rusinea mea nu am intrebat daca e de scos sau poate fi tratat,dar nici nu mi s-a sugerat.Dupa doua saptamini de durere,ca tot omul “fara cap”,primul gind a fost la beneficiile pe termen scurt,adica voi scapa de durere.Imi cer scuze ca bat cimpii,dar voiam sa incep cu inceputul.De aici,necesitatea unei punti dentare.Cele doua masele,imediat dupa canin aveau si ele inceput de carie,dupa care nu mai am nimic,extractiile fiind facute in urma cu 14 ani(urm. 2 masele si maseaua de minte)Am cautat un stomatolog bun,m-am programat si am inceput pregatirea pentru lucrare.Nu mai intru in detalii.Deci am tratat cele doua masele cariate,scos nerv,etc,mi-a polizat incisivul pentru legatura caninului lipsa si am dorit o extensie,fiind golul prea mare in spate.Eu voiam chiar doua dar medicul nu a fost de acord nici cu una.In fine,cam asa stau lucrurile.Ieri am mers la dumnealui,i-am prezentat tot ce am observat eu pe parcurs vizavi de durere si umflatura pina la osul mandibulei,la aceste doua masele cu trat. de canal si stift metalic,dupa ce s-a uitat,l-am rugat sa concluzioneze.Am insistat sa-mi spuna ce ar putea fi,a spus ca banuieste,dar banuiala nu si-a exprimat-o cu voce tare.Lucrarea se asezase perfect inainte.Ieri a inceput sa-mi spuna ca din cauza extensiei,mi-a apasat pe celelalte in gingie, (ceea ce nu cred) si s-a apucat sa-mi polizeze extensia la baza si nu stiu ce a mai polizat,ca am ajuns acasa si lucrarea mea este pusa pe o parte in sensul ca asa se vede cind ma uit la dantura de jos in asamblu,si nu o mai atinge pe cea de sus.Am bagat o bucata de hirtie si circula lejer peste toti cei 5 din puntea dentara.Mi-a recomandat ketonal 100 mg si astept pina luni cind eram deja programata pentru cimentarea lucrarii,dar acum nu se stie.Acum sint ingrijorata ca mi-a stricat lucrarea si sa va spun de ce si va rog sa-mi spuneti daca am dreptate:in dreptul extensiei este gingia vindecata de 14 ani,inseamna ca extensia trebuia sa fie un pic mai inalta ca se aseze bine pe gingie si atunci ceilalti nu mai presau pe gingie in cazul in care ar fi cum a spus dumnealui.Eu m-am simtit bine si calca foarte bine prima data.dumnealui a polizat-o la baza si a micsorat-o si acum s-au lasat cu totii pe o parte si ii mai agat si cu mina de sub gingie,adica simt unde se termina .Abia astept sa ajung luni,sa-i explic cum stau lucrurile,dar mi-e teama ca o sa vorbesc singura.Eu sint in continuare umflata,dimineata ma trezesc mai umflata dupa care mai cedeaza un pic pe parcursul zilei.Cu siguranta am fost plictisitoare,dar va rog sa ma iertati si astept opinia dumneavoastra.P.S.Inainte sa va scriu am fost sa-mi fac o radiografie,eu pentru mine si comparind-o cu ce ne-ati prezentat dvs. la tratamentul de canal,arata bine.Nu ma pricep sa vi-o trimit,sau cel putin nu am avut timp sa incerc sa vad daca ma descurc.Multumesc mult,o zi buna!
Sper sa se rezolve si in final sa fie totul bine.
Lucrarea nu are cum sa preseze pe gingie. La urma urmei va rezista la masticatie. Lucrarea daca slefuirea se face cu prag, nu ai cum sa o simti cu mana sub gingie, doar daca slefuirea e facuta tangential.
imi cer scuze pentru greselile de ortografie,tastatura imi face probleme.
va multumesc ca v-ati facut timp sa-mi raspundeti.Nu stiu daca sint sau nu alergica pentru ca nu am facut test alergologic,dar in contact cu pielea sigur imi apar bubite miciinsotite de o mare mincarime(nu cunosc un termen medical sinonim expresiei).Dintre cele doua masele,premolar 1 si 2 de jos stinga,carora li s-a pus stift in aceeasi zi,initial gingia era rosie si dureroasa la apasare la amindouasi numai pe partea dinspre buza,spre interior(sub limba nu am nimic ,nici o durere la atingere.Este normala gingia.Mentionez ca lucrarea este pusa de proba si nu doare absolut deloc la presiune.Inainte sa va scriu tocmai am sunat medicul si m-a chemat sa ma vada.Sper sa gasim cauza,sa nu fie nevoie de alte interventii,iar de schimbat lucrarea pe zirconiu,nu-mi permit financiar,fiind vorma de o coronita de 5 bucati,respectiv incisiv(pentru leg),canin lipsa,maselele de care va spun si o extensie.Am si sus lucrare pe rama de gaudent,de acum 14 ani,cu care nu am avut nici o problema si-mi doream sa o schim tot din motive estetice,dar cred ca trebuie sa iau o pauza,sa vad ce este cu aliajul acesta.Va multumesc ca sinteti acolo,pentru noi si am sa va citesc sfaturile chiar si cind voi scapa de probleme.Nu trebuie neaparat sa-mi raspundeti,sper sa rezolv problema,vreau sa am incredere in medic si in medici in general,doar daca nu vreti sa va spun rezultatul final.O zi buna va doresc.Cu respect,Nina,44 ani (asta ca sa justific de ce am atitea probleme cu dintii-luati-o ca o gluma)
Cum a fost?
buna ziua.Am dat peste sfaturile dvs.cautind pe net indicii pentru problema mea.Din ziua in care mi s-au montat stifturile din metal pe premolar 1 si 2 de jos,am simtit gingia inflamata si usor discomfort la apasare,am informat medicul dar nu mi-a recomandat nimic,am facut proba la coronita de portelan pe suport deni-cr,iar i-am spus ca ma doare,acum o am de proba,necimentata,dar mi s-a umflat toata partea stinga,cea cu probleme.Mentionez ca pregatirea pentru coronita dentara s-a facut pe parcursul a 2 luni,cu vizita la medic o data pe saptamina,nu am intimpinat probleme la scoaterea nervului si tot ce presupune pregatirea pentru punerea stifturilor,respectiv a coronitei.Durerea a inceput din ziua in care s-au pus stifturile si s-au polizat premolarii usor si sub gingie,sub anestezie.Ce poate fi? pentru ca luni,14 martie sint programata pentru cimentare.De azi,am inceput sa iau fara sfatul medicului amoxicilina.(onesti)Am uitat sa va spun ca stifturile sint puse pe 2 martie si de atunci doare de la mai putin la umflatul de azi si totodata am informat medicul,cu mult inainte ca fiind alergica la contactul pielii cu nichelul,daca ar fi indicata coronita metalica de ni-cr si a ramas “ca-n tren”Tratamentul pentru canale s-a facut asa cum spuneti dvs.
Daca esti alergica in nici un caz nu trebuie sa ramai cu ele! Nu stiu daca esti alergica, nici daca reactia e data de metal sau preparare sau…. dar sigur nu este ok. Nu iti recomand sa termini lucrarea in felul acesta fara investigatii amanuntite. Exista cateva variante ce nu dau alergii, zirconiu, aliaje nobile, ceramica integrala, fibra de sticla…
Buna ziua!
Mi s-a facut o gingivectomie la molarul de minte. Mi s-a prescris ca tratament paduden si calgel(gel gingival). Au trecut 2 zile si zona de gingie din care s-a taiat s-a facut alba si simt un miros si un gust urat in gura. Imi puteti spune daca este o infectie si ce ar trebuii sa fac? Va multumesc mult.
Trebuie sa tii zona curata si sa folosesti apa de gura cu Clorhexidina. Gasesti la farmacie.
Buna ziua,
Astazi am fost la dentist unde mi-a fost omorat nervul la o masea situata in partea de jos.
Dupa ce efectul anesteziei a trecut, simt durere in ureche si nu pot deschide gura maxim din cauza durerii. Este normal? Ce as putea sa iau pnetru ameliorarea durerii? In 2 zile o sa merg din nou pentru plombare definitiva.
Va multumesc.
Poti sa iei Nurofen, este si antiinflamator. Probabil doare datorita anesteziei.
ajutor am scris un comentariu mai sus ma puteti ajuta?cum deosebesc portelanul de semiportelan si ce dezavantaje am ca si sanatate daca am pivoti de nichel si gaudent care e mai sanatos si bun?
Nu recomand pivotii din metal. Nu cred ca tu singura poti deosebi portelanul de siemiportelan, cel mai bine este sa ai incredere in medicul tau si daca iti spune ca e portelan, sa poti fi sigura ca asa e. Daca nu ai incredere….
am inceput o lucrare la partea de sus si mi sa_u pus 2 pivoti de gaudent si 1 de nichel asa mi sa spus care sunt mai rezistenti si care din ei afecteaza sanatatea an organism si lucrarea ce vreau sa mio fac este cu fatete de portelan cum deosebesc portelanul de semiportelan ca am mai avut o lucrarecu fatete de portelan si de fapt sa dovedit a fi semi ajutatima va rog mult urgent
Ti-am raspuns mai sus. 🙂
Salut!
Am 2 implanturi puse pe data de 2 februarie si uitandu-ma ieri in oglinda am observat ca gingia nu le acopera in intregime .E normal? Motiv de ingrijorare?
Un prieten:)
Nu ai de ce sa iti faci griji din acest punct de vedere. Depinde ce se intampla mai deaprte, peste cateva luni, dar nu iti fa griji. Tine zona curata.
Buna ziua. Am si eu o intrebare. Pt un implant dentar stiu ca trebuie asteptat pana la 6 luni,dar in acest timp iti este pus ceva in locul respectiv sa acopere? sau esti lasat practic stirb? multumesc frumos. o zi buna
Depinde de la caz la caz, dar da, se poate pune o coroana provizorie, care nu este functionala, ci doar estetica.
domnule doctor asi dori si eu sa ma lamuresc in legatura cu aliajele folosite in lucrarile dentare.Care sunt cele mai eficiente?
domnule doctor asi dori si eu sa ma lamuresc in legatura cu aliajele folosite in lucrarile dentare.Care sunt cele mai eficiente?
Ce inseamna eficiente?
In general se merge pe eliminarea metalelor si pe materiale bioinerte, biocompatibile.
Se prefera folosirea ziconiului si a ceramicii, in detrimentul aliajelor clasice si a altor materiale.
Buna ziua,
Imi puteti spune care coroana frontala e m buna, m rezistenta si prezinta cele m multe avantaje? Cea din portelan sau din compozit?
Va multumesc!
Portelan.
Buna ziua, revin din nou cu o intrebare in speranta de a nu fi foarte insistenta si de a nu deranja. Dupa cum am mai mentionat acu o sapt mi sa scos un ner va l oasea penultima de sus din partea dreapta. Dupa anestezie am avut o durere cumplita, toata lumea inclusiv doctorita ma calmat ca e normal sa doara asa. Am asteptat o saptamana si ceva si tot doare. Ma trezesc noaptea urland de durere cand anting un pic respectiva masea, fara antiinflamatoare din 12 in 12 ore nu pot sa stau. Azi am vorbit cu doamna doctor si mi-a zis ca nu are cumsa ma vada saptamana asta si ca saptamana viitoare o sa imi faca o programare ca s aimi scoata o masea de langa ceva cu durere. Ideea este ca nu ma doare nici o alta masea doar acea cu obturatie de canal cand o anting. E normal? E normal sa imi scoata o alta masea care nu ma deranjeaza ? Va rog sa ma ajutati. Va multumesc.
Daca se poate sa vad radiografia de control iti voi raspunde. Din ceea ce imi spui nu pare chiar normal. Fara sa vad radiografia de control nu pot sa ma pronunt.
Ok, mersi
Multumesc pt raspuns. Radiografia e la doctorul actual si alta nu pot sa imi fac fara trimitere de la un stomatolog.
Intotdeauna exista o solutie.
Buna ziua,
Am intalnit un medic stomatolog foarte bun care foloseste metoda Depotphorese cu Cupral pentru tratamentul endodontic cu o eficienta de 95%.
Ce parere aveti despre acest fel de tratament fata de tratamentul clasic?
De ce nu se practica si in alte cabinete stomatologice din Romania? Din cate am studiat doar el este singurul care face asa ceva pentru ca foarte multi stomatologi au refuzat pur si simplu sa aplice aceasta metoda pacientilor lor. Morivul?
Poate imi puteti spune d-voastra.
Din pacate nu pot sa iti dau un raspuns, nu sunt familiarizat cu aceasta metoda…
Salut!
MAi sunt pacienti care simt mici pocnituri/zgomote unde au lucrari pe fibra de sticla? Am 2 coronitze si o punte si la fiecare dintre ele din cand in cand apare acest ”’fenomen””
P.S Nu misca,au fost verificate!
Un prieten 🙂
Nu cred ca trebuie sa ne legam neaparat de pivotii de fibra de sticla. Si eu simt ceva similar si nu am nici un pivot acolo. 😉
Buna ziua. Am si eu o foarte mare problema. Acu 4 zile am fost la dentist si mi-a scos nervul la o masea de sus, a pus si un pansament si mi-a zis sa stau asa cam vreo 2 saptamani. Dupa ce mi-a trecut anestezie ma durea destul de tare, doctorul mi-a zis ca e normal. Am asteptat o zi, 2, 3 dar durerea nu cedeaza deloc. Ieri am fost iar la doctor si mi-a zis din nou ca e normal. Durere e foarte mare cand anting maseau. Ce ar putea fi? E normal sa doara asa de tare cand o anting si sa nu cedeze deloc? Multumesc.
Nu neaparat daca doare poate fi un semn rau, asa cum nici daca nu doare este intotdeauna un semn bun.
Buna ziua,
Tocmai mi-am pus o punte dentara care cuprinde in total 3 dinti: caninul si molarii, pe maxilarul superior. Nu ma pot obisnui cu ei, am acea senzatie de “ceva intre masele”. Este normal sa ma deranjeze? Ma voi obisnui? Imi vine sa trag de ei sa-i scot, fiind cimentati provizoriu.
Multumesc.
Oamenii se obisnuiesc si cu situatii greu de imaginat. Deci, da, te vei obisnui. Niciodata nu vei avea confortul dat de lucrarile facute dinte cu dinte, individuali.
Buna ziua,
Mama mea are trei masele imbracate de cativa ani. Saptamana trecuta a inceput sa o doara si s-a umflat. Mentionez ca este in strainatate acum si nu poate merge la dentist decat peste o luna si jumatate cand se va intoarce in tara. A luat antibiotice (augmentin) 7 zile. Acum nu mai este umflata, dar din cand in cand mai simte durere. Ce o sfatuiti sa faca? Mai poate astepta o luna?
Va multumesc anticipat. O zi buna in continuare.
Infectia din os se datoreaza unor tratamente de canal ce nu au dat rezultate si nu va disparea niciodata oricate antibiotice ar lua. Singura solutie este un tratament de canal.
as vrea samis puneti daca puteti ce as putea face am toata partea de sus stricata dar legaturile inca sunt ce dinti trebuie sami pun portelan sau semi portelan si
cam cat ar costa 5 din dinti pentru inceput din semi portelan
In primul rand iti recomand sa citesti acest post:
http://drfondrea.wordpress.com/2009/07/26/semiportelan-semiceramica/
Buna ziua.
Am 26 de ani si am dinti strambi. Mi s-a recomandat aparat dentar.
As dori sa stiu daca se poate purta aparat in cazul unor dinti rezetati deoarece am avut o rezectie apicala la incisivii 21 si 22 acum 9 luni. In caz afirmativ, mai are efect un aparat dentar la aceasta varsta?
Da si Da.
Da, se poate purta un aparat daca tratamentul endodontic si rezectia sunt efectuate corect.
Da, la orice varsta se poate purta un aparat ortodontic. Cu cat mai devreme cu atat este mai bine. Varsta ta este foarte buna.
Buna ziua! revin cu problema mea, v-am mai scris acum cateva zile in legatura cu crapaturile de pe dinti ..ele sunt pe verticala adica de jos in sus nu pe orizontala(am gresit eu), bruxism nu stiu daca am,iar in legatura cu zona de la baza dintilor a celor din fata unde v-am spus ca este smaltul mai inchis la culoare si mai aspru din ce cauza se face si cum se trateaza?…fotografie si radiografii nu am…
multumesc mult
Se poate trata doar la dentist, si ori cu compozit, ori fatete… Important este sa elimini cauza care a dus la aceste probleme, cauza ce nu pot sa o determin doar pe baza informatiilor pe care le am.
buna ziua,in urma unei radiografii panoramice pe partea de sus a parut o dunga neagra si nu stiu ce este?dentista mi-a recomandat un chirurg maxilo-facial dar eu nu m-am dus deocamdata la el de frica!!precizez ca la un dinte este introdus un pivot metalic(imbracamintea este cazuta)uneori pe aceasta parte unde se afla pivotul exista o durere inclusiv de obraz si ochi.deapupra pivotului se afla o umflatura dar rosie nu alba casi cum ar fii puroi,daca apas doare.ce poate fii?se poate sa fii afectat pivotul maxilarul chiar si ochiul pe partea dreapta?astept raspuns.va multumesc
Uneori se poate evita o rezectie apicala daca se face un tratament de canal corespunzator. Nu pivotul in sine este problema.
uff vroiam sa stiu daca se merita freza acum
Da, indiferent cat de mica sau mare este o carie, ea trebuie tratata. In cazurile incipiente se poate chiar si fara freza, asa ca sigur… Cu cat mai devreme se trateaza cu atat mai bine.
Mai este un aspect care am vazut eu la mai multe lucraru de portelan ca apare. Este vorba de aspectul gingiilor care sunt mai inchise la culoare. Nu sunt la fel de rozii ca la un dinte natural.
Se datoreaza metalului din coroanele metalo ceramice sau metalului dun pivotii cu care s-a reconstituit bontul. Coroanele de ceramica integrala sau ceramica pe zirconiu facute pe bonturi cu pivot de fibra de sticla nu dau aceste reactii.