Aici gasesti intrebari si raspunsuri legate de dinti.
1 – Nervul se scoate sau se omoara?
Nu, nu se “scoate” si nu se “omoara” , ci se curata canalul, chimic si mecanic. Nu se scoate ca un morcov din pamant, intreg, ci se dizolva tot ce este in camera pulpara, adica nerv, vase de sange, tesut sanatos, tesut infectat. Drept urmare nu se poate “scoate” nervul si nu se “omoara”. Tratamentul de canal e mai complex decat a “scoate” ceva din radacina… Citeste articolele mele de pe blog cu referire la tratamentul de canal, la endodontie.
2 – Mi-a aparut o umflatura pe gingie, e ok?
Nu, nu e ok. Trebuie sa mergi la medic. De cele mai multe ori este semnul unei infectii.
3 – Am nervul infectat, sa iau antibiotic?
Nu, nu lua antibiotic. Tratamentul de canal corect nu necesita medicamente. Trebuie mare atentie in ce priveste administrarea de medicamente. In plus nu poti lua antibiotice “dupa ureche” sau ca asa ti-a spus vecinul sau ai auzit la televizor. Ar trebui sa existe o mare responsabilitate in administrarea de antibiotice.
5 – Sa imi pun fatete sau coroane sau plombe?
Nu se pot compara astea trei pentru ca au alte indicatii. Este ca si cum ai intreba: Sa imi iau pantofi, bluza sau caciula? Se adreseaza altor cazuri. In unele cazuri se indica fatete, in altele coroane. Depinde de la caz la caz. Nu pot fi bagate in aceasi categorie.
6 – Cat ma costa sa imi fac “toti dintii”?
Asta e ca si cum ai intreba “cat ma costa un ceas? Poate fi un ceas de plastic cu baterie la 100 lei, sau un ceas de colectie, mecanic, antic, de la un producator renumit, de 1.000.000 Euro. Drept urmare, “tot” depinde de ce vrei tu sa fie acel “tot”.
7- Doare un implant dentar?
Implantul in sine nu doare. Implantul este un surub, artificial, si nu are cum sa doara. Nici ochelarii nu dor. Interventia de inserare a implantului nu este dureroasa pentu ca se face sub anestezie, in perioada de vindecare (o saptamana) se resimte o sensibilitate suportabila, dar se prescriu medicamente, iar apoi, cand se punne coroana, dupa cateva luni, nu doare nimic.
8 – Sa imi scot dintele? Mai am doar radacina si e infectat.
In cele mai multe cazuri merita luptat pentru fiecare radacina, chiar daca este infectata, si chiar daca si osul este infectat. Cel mai important este sa fie un tratament corect.
9 – Imi sangereaza gingiile, ce apa de gura si ce pasta de dinti sa folosesc?
Nici apa de gura si nici pasta de dinti nu va rezolva problema ta. Ce ai nevoie este sa mergi la profilaxist, adica la cabinetul stomatologic unde sa se faca igienizarea periodica (6 luni). Adica: – detartraj ultrasonic, periaj, air flow, finsarea obturatiilor, indicatiile de igiena. Aici vei fi invatat cum sa faci periajul corect, cum sa folosesti firul interdentar… cu exemplificare. In plus trebuie rezolvate problemele dentare, carii, infectii, obturatii si lucrari dentare defectuase.
10 – Care este cel mai important lucru pe care trebuie sa il stiu?
Cel mai important lucru nu este o coroana, nu este un implant dentar, nu este nervul din dinte. Cel mai important lucru pe care trebuie sa il stii este competenta, implicarea, experienta si relatia de incredere pe care TREBUIE sa o ai cu medicul tau.
Daca mai ai nelamuriri legate de anumite tratamente ce ti-au fost recomandate sau efectuate, nu ezita sa citesti intrebarile si raspunsurile din aceasta pagina. Daca vrei sa ma intrebi mai multe despre cazul tau, iti stau la dispozitie fie pe aceasta pagina fie pe pagina INTREABA-MA! (click aici pentru link direct). Iti voi da lamuriri la ceea ce doresti sa stii. Si, daca nu voi avea raspuns la intrebarea ta, ma voi informa.
Nu imi e rusine sa spun NU STIU!
Prima data, sa nu faci rau!
Nu consider ca am toate raspunsurile si nu consider ca pot ajuta in orice situatie, dar, imi dau silinta sa citesc cu atentie intrebarile voastre si sa raspund cat mai curand si pe pagina destinata intrebarilor.
Daca doriti puteti posta fotografii sau radiografii pe site-uri de gazduire online (gen www.tinypic.com) si atasati linkul la mesaj.
Iata si motivul pentru care recomand sa postati radiografii:
https://drfondrea.ro/2013/10/importanta-radiologiei-in-stomatologie/
Cu drag,
Bogdan Fondrea
buna seara,
am observat pe unul din incisivii superiori centrali “pe spate” un inceput de carie de abia se vede cred ca e carie e foarte foarte mic
nu prea stiu daca sa ma duc acum sau…
Unde sa te duci? 🙂
uff..ma refeream daca se merita freza acum la nivelul acesta
..la stomatolog evident..:D
Pai, daca nu poti sa iti pui diagnosticul singur, si, sa te tratezi singur… as zice… sa te duci! 😉
Ah, nu te du acum, e duminica seara, asteapta pana maine, ok? 😀
buna ziua .domnule doctor am o lucrare din semiportelan.doctorita mi-a oferit o garantie de un an.asi dori sa stiu la cat timp ar trebui schimbata?va multumesc
Uite un link, despre adevarul despre “semiportelan”.
http://drfondrea.wordpress.com/2009/07/26/semiportelan-semiceramica/
Din punctul meu de vedere, ar trebui schimbata… cat mai curand.
buna ziua.asi dori sa stiu si eu daca dintii devitalizati sunt la fel de rezistenti ca cei cu nervul intact.in cazul unei lucrari dentare daca nervul a fost scos e adevarat ca lucrarea nu va dura mult timp datorita degradarii mai rapide a dintelui
Daca tratamentele sunt corecte si lucrarea este corect efectuata vei ramane cu dintele prezent pe arcada toata viata.
domnule doctor va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema.acum 5 luni in urma mi-am facut o lucrare dantara in partea superioara.ce asi putea face pentru ca gingiile sa nu mai sangereze de fiecare data cand ma spal pe dinti.
Gingiile iti sangereaza pentru ca este vorba despre gingivita, gingivita ce apare datorita acumularii de placa dentara si a unei igienizari necorespunzatoare. Daca lucrarea este doar de 5 luni banuiesc ca aceasta lucrare este incorecta si ti-a provocat gingivita, datorita fie prepararii tangentiale ale bonturilor fie neadaptarii acesteia la bonturi. Indiferent care este motivul, probabil ca trebuie revizuit planul de tratament incepand cel putin de la slefuire.
Ca sa maschezi efectele, poti efectua periajul dupa fiecare masa, si sa iti faci sedintele de igienizare profesionala la 3 luni. DAR, aceasta nu rezolva problema, problema ce poate ca este reprezentata de lucrarea incorecta.
Deci – igiena necorespunzatoare, sau/si lucrare necorespunzatoare
buna seara domnule doctor.am si eu o nelamurire.asi dori sa stiu daca dintii a caror nervi au fost scosi se degradeaza in timp mai repede decat cei cu nervul existent.precizez ca este vorba de o lucrare dentara.
Daca tratamentul de canal este corect, vor tine foarte mult.
Eu cand zic bont ma refer la pivotul care este infipt in radacina si care sustine coroana. Radacinile mele le am pe toate, nu am nici un implant
Da, acela este bontul… Eu nu folosesc piloti metalici.
Atunci inseamna ca dinti mei pot fi ajustati prin freza?, sa fie un pic mai mici. Ideea e ca bonturile mele sunt metalice asa imi amintesc eu. Si mai este un aspect, incisivii nu mai sunt la aceeasi culoare cu ceramica. Deci ceramica integrala este cea mai buna alegere in ce priveste estetica.
Cred ca pentru a obtine rezultatul pe care ti-l doresti, ai nevoie de un plan medical facut de un medic, in complexitatea lui.
Rezultatul estetic poate fi excelent.
Nu ceramica pe zirconiu? Cand toate clinicile din Bucuresti sustin ca este ceea mai estetica cea mai translucida. etc etc Ca bontul tb sa fie si el alb ca sa fie si mai estetic.
Imi cer scuze ca am vazut mai tarziu ca sunteti din Timisoara, am crezut ca sunteti din Bucuresti, pt ca eu sunt din Bucuresti.
Zirconiul este mat si pentru estetica tot ce conteaza este ceramica. Bontul poate fi facut estetic cu pivot de fibra de sticla si compozit. La o coroana, tot ceea ce se vede este ceramica, indiferent pe ce suport este. Daca este un suport metalic este mai dificil de obtinut un rezultat estetic perfect pentru ca intai trebuie mascat metalul. Daca este zirconiu mai usor, pentru ca este de o culoare deschisa apropiata de a dintelui, dar daca este doar ceramica… Sky is the limit.
Buna Ziua,
Eu am o lucrare de ceramica integrala la dintii frontali si tot se cunoaste. Lucrarea arata f. bine nu am ce zice, dar daca se cunoaste e chiar trist mai ales pt un tanar.Dintii sunt prea mari , prea evidenti si se cunosc.Daca fac acest pas in schimbarea lucrarii cu cea pe zirconiu, as vrea ca noua lucrare (cei 4 dinti frontali) sa fie naturala dar nu perfecta. In general toti dintii pusi sunt perfecti si se cunosc pt ca nici un dinte natural nu e identic cu altul. Credeti cu tehnologia CAD/CAM se poate obtine asa ceva. Am fost pt consultatie la un stomatolog si mi-a spus ca lucrarea mea este f. frumoasa si ca ceea ce imi doresc eu este un lucru de mare finete.
Multumesc
Cad Cam sau nu, ceramica integrala sau ceramica pe zirconiu, chiar si ceramica pe metal…. nu conteaza. Ceea ce iti doresti tu este realizabil, si, normal. Din punct de vedere estetic dintii din ceramica integrala sunt cea mai buna solutie, si nu ceramica pe zirconiu.
Buna seara !
Multumesc pt “inspectia ” de astazi !
Ma bucur ca nu a fost nimic altceva decat imaginatzia mea.
Celor ce citesc aceste randuri le recomand din tot sufletul ‘Dental Design’ !
Mi-am pus increderea totala in personalul de acolo si am depasit orice teama de stomatolog .Ei au reusit sa repare in timp record daunele provocate de o ‘pauza’ de 15 ani la dentist cu niste lucrari exceptionale
Multumesc inca o data !
Drum bun, si sa ne vedem cu bine! 🙂
Buna ziua! Fetitei mele de sase ani i-au aparut doua carii mici la detitia de lapte. Ea spune ca o doare. Spuneti-mi, va rog, ce ce poate face.
Va multumesc!
Laura M.
Pai, tratamentul cariilor trebuie vazut ca o urgenta. Iti sugerez o vizita la dentist.
perfect…pot trece si pe la cabinet la prima ora sa vad la ce ora ma poti vedea …posibil sa nu fie nimic doar eu fiind paranoic:)
Oricum cand vezi lucrarea stii depre ce este vorba 🙂 ai pus si tu umarul la construztia ei:)
Pai, haide! 🙂 Maine suntem de la ora 8, vino cand vrei pana la ora 14.
Cel mai bine sa vedem exact cum e, si daca mobilitatea e fiziologica sau nu. Sa ne spui maine tututror si aici cum a fost, ok?
Nu sunt sigur daca a fost asha de la inceput …mi-a venit ideea sa ‘studiez problema’in seara asta dupa ce am simtzit o pocnitura ushoara acolo
Dintii nu pot intra putzin in gingie la muscatura?
MAine e deschis la Dental design?:)
Multumesc
Dintii au o mobilitate fiziologica dar care ar trebui sa fie imperceptibila, asa ca trebuie sa verifici.
E deschis dar in urmatoarele cateva saptamani suntem plini. 🙂
Daca ma suni maine dimineata o sa incerc sa gasesc o solutie sa te vedem 5 minute intre doi pacienti, cat de curand, ok?
Buna seara D-ul Doctor!
Este normal ca o punte (2 pivoti si unul suspendat) sa fie mobila fatza de gingie la muscatura? nu se simte la limba dar daca tin degetul pe gingie cand musc se simte cum puntea se apropie de gingie
Lucrarea este de zirconiu si noua de aprox 2 luni
Multumesc
Daca simti cum se apropie nu e chiar ok.
Buna ziua am si eu o intrebare,la 1 dinte a scos nervul dar pe acel canal a pus cv tratament, problema e ca la radacina am infectie mia prescris 8 zile de antibiotice,si mia la plombat,dar eu am spus k ma tot doare,mia fct alta reteta de 8 zile de antibiotice ce pot sa fac ca ma doare fff rau
va multumesc fff frumos
Tot ce poti sa faci e un tratament de canal, si, atunci nu va mai durea.
Buna ziua domnule doctor!
Problema mea este urmatoarea: dintii mei sunt crapati mai ales cei din fata crapaturi destul de mari pe orizontala iar la baza lor adica aproape de gingie sunt erodati adica se vad un pic mai inchisi la culoare si sunt aspri la atingere parca nu mai au luciul natural; intrebarea mea este cum se poate trata aceasta afectiune si din ce cauza se face..mentionez ca am o igiena corespunzatoare adica ma spal de doua ori pe zi si ma clatesc dupa fiecare masa.
Multumesc frumos!
Este o problema cu stratul de smalt. Poate ai si bruxism? Strangi din dinti in somn?
Trebuie vazut cazul ca sa pot sa ma pronunt mai concret. O radiografie si fotografii ar ajuta.
Multumesc inca o data pentru raspunsul prompt si ptr.bunavointa.Cateodata ma gandesc ca o sa va plictisiti si nu o sa mai raspundeti;o sa respect tot ce imi recomanda medicul;de obicei asa fac,nu stiu ce m-a apucat de data asta
Multa sanatate si mult bine va doresc
Mie mi-a recomandat medicul dusul bucal dupa ce o sa imi faca implant si mi-a spus ca poate sa curete si subgingival,ceea ce periuta si ata dentara nu pot….credeti ca este o inventie pur comerciala?
multe multumiri
lavinia
Este ceva in plus, nu este o inventie, dar daca periuta si firul sunt folosite corespunzator e suficient, daca nu sunt folosite corespunzator, dusul bucal aduce un plus.
Daca exista zone in care periuta si firul nu pot curata inseamna ca exista o problema parodontala si trebuie tratata separat aceasta problema. Asa ca, la un pacient cu o stare de sanatate bucala buna care foloseste firul si periuta corect…
Buna seara
Eu sunt Lavinia,cea cu operatiile de sinus lift si regenerare osoasa pe mandibula.Sunt putin ingrijorata ca iau antibioticul(augmentin)la 12 ore de duminica incoace.Operatia de regenerare a fost joi si mi s-a spus sa il iau la 6 ore pana luni,apoi la 8 ore,dar eu am luat la 6 ore pana sambata,inclusiv,apoi la 12 ore.Am facut ceva rau? Mai luam si arcoxia la 6 ore si mi s-a parut ca e prea mult ptr.organism.Acum iau ibuprofen 400mg la 12 ore.E bine? In special as vrea sa stiu daca antibioticul e prea putin la 12 ore si ce se poate intampla? Am avut o falca cat toate zilele,acum s-a mai dezumflat,dar se mentine asa…
Multumesc mult,mult
Nu cred ca este vre-o problema. Nu te ingrijora, dar incearca pe viitor sa urmezi prescriptiile medicului in care ti-ai pus increderea. 🙂
Mai mi-am adus aminte de un lucru pentru care vreau sa stiu ce imi recomandati,si anume un dus bucal.Nu stiu de care sa achizitionez,nu stiu sa compar intre mai multe tipuri pentru ca nu le cunosc particularitatile.Ce ziceti,ce sa cumpar?
Comentariul acesta l-am scris dupa urmatorul,fiindca mi-am adus aminte…
Nu prea pot sa iti recomand ceva anume. 🙂
In schimb, pot sa iti spun ca o tehnica de periaj corecta si folosirea firului interdentar… sunt suficiente.
Buna seara
Ati avut dreptate,am fost la medic astazi si totul e bine.Multumesc inca o data si daca o sa mai am intrebari, am sa va mai deranjez.
Va doresc numai bine.
Cu placere! Ma bucur ca este bine!
Multumesc.M-ati mai linistit.Sper ca totul sa fie ok.
Cu placere!
Buna seara
Revin si eu cu o intrebare dupa ce am facut implantul(o sg.radacina pe arcada inferioara).Totul a decurs normal,bine,s-a vindecat si mi-au fost scoase firele(dupa 4 zile).Dupa aprox.10 zile am observat ca locul nu mai are acelasi aspect,adica mi se pare ca s-a despicat putin ca si cand s-ar fi descusut,desi firele sunt scoase si parca se vede ceva iesind de acolo(poate fi bio oss invelit de membrana?)…sau poate doar mi se pare? Ce credeti ca se poate sa se fi intamplat sau este posibil sa se intample ceva rau? Implantul este in pericol?trimit si o poza pe office@dentaldesign.ro caci nu pot sa ma linistesc in noaptea asta pana ajung maine la medic.
Multumesc foarte mult,
Cu respect,Marius
Salut Marius!
Am primit si poza de la tine. Firele s-au scos cam devreme. De obicei este nevoie de 7 zile, asa ca asta ar putea fi motivul pentru care “s-au despicat putin”. DAR, in ceea ce vad eu in poza nu cred ca sunt motive sa te ingrijorezi. Evita sa pui presiune pe zona aceea si nu mai trage de obraz asa de tare! 😉
Somn usor si linistit si nu te stresa prea tare! Totul pare ok, din cate vad in poza.
salut ! vreau si eu sa.mi fac incisivii mai scurti ,sa`i pilesc ,cred k asta vreau si m`ar interesa sa stiu cum se face ,pret si dak pot face asta la 18 ani ,urmari ..si mai stiu eu ce treb. sa stiu in legurara cu asta ,dak vor fi mai sensibili sau nush….
multumesc anticipat!
Se poate face o slefuire minimala a stratului de smalt. Daca se face cu atentie, aceasta interventie nu are efecte majore negative secundare.
Daca se face in exces, aceasta slefuire poate duce la o sensibilizare a dintelui, la predispozitia pentru carie, la un aspect estetic nedorit si in cele mai grave cazuri la pulpite ce vor indica devitalizarea dintelui.
Sunt sigur ca poti gasi si alte variante, de exemplu un aparat ortodontic, care ar echilibra lunngimea dintilor fara a-i slefui. In plus, sa nu crezi ca decizia ce o iei la 18 ani nu o vei regreta la 25, in caz ca alegi sa ii slefuiesti. Gandeste-te bine. 🙂
buna seara,
la dintele 24 mi s-a facut osteogingivoplastie pt a putea sa-mi puna coronita operatia a fost marti si joi mi s-a pus pivotu de fibra , azi de dimineata in timp ce foloseam ata dentara intre caninul (nr 23) alaturat si incisivul lateral stanga (22) am simtit o durere
am “batut ” usor cu degetul in canin (23) si ma doare..posibil..sa fie afectat osul acolo sau o infectie..?? s-ar vedea pe o radiografie
adica nu stiu daca e totusi normal sa se intample asa…
multam…
Poate fi si de la interventia de pe premolar, si sa fie normal, poate fi de la canin, poate fi de la… poate fi de la mai multe, ca sa identific cauza am nevoie de mai multe date. Poate o radiografie pe 23 si 24 si un test de vitalitate pe 23 (adica il simti la rece – gheata)?
au trecut 16 zile de la ostegingivoplastia de pe la dintele 24 (momentan am pivotul de fibra de 14zile si coroana temporara de 9 zile )
si simt putin ca pulseaza daca apas pe obraz simt o usoara durere e posibil sa fie o infectie ?
i-am spus dentistului a zis sa mai asteptam pana saptaman viitoare pt a lua amprenta finala
mentionez ca 23-ul nu ma mai doare la apasare
Da, este posibil sa fie o infectie. O radiografie ar edifica situatia.
din pacate sper sa-mi faca o radiografie marti, pana acum nu m-a durut niciodata, m-a mirat totusi faptul ca mi-a fost prescris doar nurofen 2 zile si hexoral…ma asteptam si la un antibiotic
Eu nu dau antibiotice in tratamente. (dau doar in pregatirea interventiiolor chirurgicale mai mari sau de inserare de implanturi in cazuri mai complexe). Nu prea este nevoie de antibiotic. De fapt nici nurofen si nici altceva nu dau. 🙂
Din punctul meu de vedere medicamentele doar ascund o simptomatologie dar nu rezolva cauza. Asa ca, nu le prescriu.
exact de ce ma temeam!!!
daca ar fi vorba de o infectie la implant va trebui scos implantul?mentione ca nu mi-a fost montat decat surubul de titan,gingia a fost cusuta si acum nu se vede nimic prin ea. va multumesc
Daca e vorba de o infectie in jurul implantului poate il vei pierde.
Domnule doctor, am o intrebare mai lunga si cu adevarat demna de un adevarat Voodoo Dentist. Am toata speranta ca ma puteti ajuta…
De aproximativ 4 luni de zile am o durere chinuitoare de dinti, care nu trece cu nimic (nici cu vizitele la dentist). Totul a inceput dupa ce am folosit, in septembrie 2010, o seringa de Opalescence 15% care era probabil veche. Dupa ce am folosit-o am simtit o sensibilitate mai puternica decat de obicei, asa ca am folosit Ultra-EZ-ul desensibilizant din dotare (acesta era sigur proaspat).
Durerea nu a trecut, asa ca am mers la dentist. Se pare ca 3-6 avea un perete ciobit, iar 2-5 plomba usor desprinsa. S-a pus plomba la 2-5, s-a scos nervul la 3-6 (care a si reactionat urat, a facut o reactie la radacina, in fine). Durerea continua. S-a scos nervul la 2-5 (se pare ca era mort). Durerea continua. Se scoate nervul la 2-4 (se pare ca si asta era mort). Durerea continua, exact la fel ca la inceput! In plus, 2-4 este sensibil in permanenta – cum poate fi un dinte devital sensibil?
Simt ca innebunesc, pentru ca ma dor in continuare fix cei 3 dinti carora li s-a scos nervul. Uneori e doar o durere scurta care apare din senin si dispare dupa un minut – doua, alteori tine zile in sir si nu trece cu niciun calmant. Problema e ca eu nu sunt in tara, aici in Elvetia tratamentele dentare sunt infiorator de scumpe, si curand nu mai am posibilitatea sa vin in Romania.
Imi puteti da un sfat, ce ar fi de facut, sau puteti emite o parere, despre ce ar fi vorba? Deja simt ca nu mai rezist…
Va multumesc anticipat,
Alina
Am un posibil raspuns pentru tine, cu o probabilitate foarte mare sa fie un raspuns… corect. 🙂
Unii dinti chiar daca “s-a scos nervul” totusi tratamentul nu da rezultate. Uneori pe un dinte exista canale suplimentare, sau anatomii complexe ale canalului, care daca nu e tratat in toatalitate, corect, ramane infectat, ducand la infectii in os, in jurul varfului radacinii. Un dinte devital poate fi sensibil doar daca tratamentul nu a avut rezultatele dorite. Iti recomand sa faci o radiografie sa verifici tratamentul si sa citesti articolul meu:
http://drfondrea.wordpress.com/2009/03/12/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/
Am postat si alte articole referitoare la tratamentele de canal pe care te invit sa le citesti.
Ce poti face, pe langa faptul ca trebuie sa intelegi ca rezultatul unui tratament de canal depinde de multi factori, printre care, cel mai important, il poti controla chiar tu, este sa te reprogramezi pentru retratamente ale dintilor respectivi.
Orice durere are o cauza, si odata gasita cauza se poate realiza un plan de tratament corect, si se poate obtine un rezultat corect.
Bafta!
Va multumesc pentru raspunsul foarte prompt! Am citit anterior postarea dumneavostra in care explicati cum se identifica un tratament corect, dar din pacate toate radiografiile mele sunt la doamna dentist, in tara.
Deci recomandarea ar fi… sa schimb medicul? 🙂 Mi-era teama sa nu fie ceva care deja sa nu tina de dinti, in definitiv ce sanse sunt ca toate cele trei tratamente de canal sa fie defectuoase? Oricum, o sa va urmez sfatul si ma voi programa la dentist in Geneva. Ca idee, aici o radiografie retroalveolara + interpretarea ei (fara tratament) costa 100 USD iar un tratament de canal aprox. 1500 USD (nu vreau sa ma gandesc cat ar fi retratamentul). Daca obtin radiografia, v-o pot trimite scanata pe mail pentru o a doua parere?
Multumesc inca o data,
Alina
Daca nu a folosit membrana de izolare, apex locator si hipoclorit… Radiografia mi-o poti trimite scanata sau fotografiata, cum vrei tu. In Romania un tratament bun pe un dinte poate depinde de medic si de dinte. La noi lista de preturi e pe site: http://www.dentaldesign.ro
buna ziua,domnule dentist!
va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns!
in urma cu o luna de zile am mers la dentist pentru un implant dentar si de atunci am dureri mai tot timpul in partea unde s-a practicat implantul si cei 2 dinti vecini.durerea este surda,mai mult ca o presiune,insotita de mancarimi uneori si pulsare.intrebarea mea este urmatoarea:este normala aceasta durere la o luna de la data efectuarii implantului?
Nu este normal. Din ceea ce imi descri, cred ca este vorba de o infectie, fie in jurul implantului, fie la unul din cei doi dinti vecini zonei de implantare.
Asta da raspuns rapid!
Multumesc!
P.S Un pacient Dental design 🙂
Pai daca eram pe net… 🙂
Buna !
Existe vreo metoda profesionala pt a remineraliza dintii?
Multumesc
Se pot face florizari topice in cabinet. Exista si un sistem de refacere a defectelor mici fara a freza dintele.
Seara buna din nou
Revin de la ultima postare(183)cu noutati,caci am promis ca va tin la curent.Eu sunt cea cu dilema cate implanturi pentru 3 coroane…si altele.
In primul rand sunt bucuroasa ca am gasit medicul care stie “ce,cat si cum”;este adevarat ca dupa lungi cautari si vreo 6 clinici de specialitate incercate,dar cine cauta gaseste!
Acum partea medicala:dupa cateva tratamente nechirurgicale,acum trei zile am avut operatia de sinus lifting care a fost un succes,desi peretii sinusali erau cu neregularitati si riscul era sa se rupa membrana;din fericire,nu s-a intamplat:chirurgul este un artist!
Dupa o zi distanta,adica ieri,am suportat si operatia de regenerare osoasa ghidata,mult mai dificila decat liftingul de sinus pentru ca nu prea am avut suficient os pe mandibula pentru recoltare si osul acesteia a fost extrem de dens si s-a recoltat f.greu si membrana a fost greu de prins din aceeasi cauza;dar si aceasta operatie a fost in final un succes….cum spuneam,medicul meu este artist!…Cam asta pana aici;urmeaza implanturi pe jumatatea cealalta a mandibulei peste o luna.
As avea si eu o intrebare in urma la o prostie pe care am comis-o acum o ora,si anume dintr-o mare neatentie sau reflex conditionat,nu stiu,cand am iesit de la dus am suflat o nara…ce de pe partea cu liftingul de sinus;n-am suflat prea tare caci mi-am adus aminte ca este interzis.Acum sunt tare speriata…oare am compromis operatia?Ce se poate sa se fi intamplat acolo?
Cu scuzele de rigoare ca am fost cam lunga,va multumesc si va doresc mult bine
Lavinia
Probabil nu s-a intamplat nimic. Nu te ingrijora prea tare.
Ma bucur ca totul este ok si… intr-adevar, cine cauta gaseste!
Sanatate multa iti doresc!
Buna ziua. Dupa ce mi s-a pus un pivot din fibra de sticla in primul molar din stanga jos am inceput sa am dureri pe partea exterioara a dintelui(inspre obraz), am facut radiografie si nu este nici o problema. Dupa ceva timp mi s-a umflat gingia la toti dintii de pe partea stanga jos. Imi puteti spune va rog care ar putea fi cauza. va multumesc
Pivotul in sine nu da astfel de probleme. Poate fi ori tratamentul de canal ori o afectare parodontala.
in urma ununi congtrol mediacal am aflat ca am extrasistole o sa trebuiasca sa iau niste medicamente etc , in acest caz ce anestezie ar trebui sa primesc in urma unei interventii stomatologice?
multumesc
Cel mai bine este sa iti recomande cardiologul tipul de anestezic.
peretii unui premolar s-au rupt. am mers la consultatie cu gand sa pornesc sa fac ceva. am facut radiografie, radacina buna, opturat canalul bine. doctorita mi-a recomandat stift + coronita din compozit sau ceramica. ce sa aleg?
Ceramica. 😉
buna ziua am o problema mai delicata este vorba despre innegrirea gingiilor a aparut in urma cu cativa ani si ulterior s-a mai extins .As dori sa imi comunicati cauzele acestui fenomen deoarece este inestetic mai ales ca am perioade in care gingia mi se inflameaza si esti dureros .Va multumesc!
Ai o lucrare dentara? (dinti imbracati)? Daca da, asta ar putea fi o cauza, colaborata cu prezenta placii bacteriene.
o alte cauza ar putea si acel numit “gummy smile” cand gingiile acopera prea mult din dinti.
Sunt si alte cauze dar acestea sunt cele mai frecvente.
Buna ziua! de catva timp ( de vreo 2 ani si ceva,de cand am aparat dentar) sunt obsedata de sanatatea dintilor mei. sunt constienta de faptul ca exagerez cu spalatul (uneori ma spal pe dinti un sfert de ora si dupa inca ma intreb daca i-am spalat destul de bine) si tocmai de aceea vreau sa va intreb ce trebuie sa fac pentru o curatare corecta a dintilor,ce periuta si ce pasta de dinti imi recomandati si daca este cazul sa folosesc si alte produse(apa de gura ,etc). tineti cont ,va rog,de faptul ca am aparat dentar. multumesc anticipat pentru raspuns! 🙂
La pacientii cu aparat este importanta o igiena riguroasa. Iti recomand o periuta cu fire moi, pasta de dinti nu este importanta, mai important este tehnica de periaj. De apa de gura nu ai neaparat nevoie decat daca iti recomanda specific medicul. Pentru zonele de retentie (aparatul) iti recomand periute interdentare. Chiar si cu aparat se poate folosi firul interdentar, pe care ti-l recomand macar o data pe zi, seara, dupa periaj, si dupa folosirea periutei interdentare.
Cu firul e mai greu, pentru ca intai trebuie introdus pe sub arc, si apoi igienizat spatiul dintre dinti, si asta, de fiecare data, intre fiecare doi dinti.
Buna seara! De o saptamana ma tot framanta ceva.Mi-a aparut in josul gingiei o umflatura care este sensibila la atingere.In dreptul umflaturii am o masea cariata care ma durut ceva timp.As vrea sa stiu daca acesta poate fi doar un abces care s-a format mai in jos sau doamne fereste ar putea fi ceva grav.sunt foarte speriata.Va multumesc.
Un abces este ceva grav!
Obligatoriu va trebui sa iti faci un tratament de canal pe acel dinte. Din cauza cariei s-a infectat “nervul” si apoi infectia a ajuns in os.
Buna ziua,
In primul rand apreciez foarte mult initiativa dumneavoastra de a raspunde pe blog.
Am o intrebare in legatura cu tipurile de coroane. Daca ignoram complet aspectul estetic (e vorba de ultimul molar, deci oricum nu se vede), care este diferenta dintre o coroana integral ceramica si una metalo-ceramica? Pe care o recomandati si de ce?
Foarte buna intrebare!
Nu recomand integral ceramica pe zona molarilor ci ceramica pe suport de zirconiu – au rezistenta mai mare la presiunea masticatorie.
Asa ca o sa compar ceramica pe suport de zirconiu si ceramica pe suport de metal. Pe zona frontalilor unde presiunea masticatorie este foarte mica recomand integral ceramica.
deci, avantaje ale ceramicii pe suport de zirconiu:
1- nu da reactii alergice
2- biocompatibil
3- nu se oxideaza si nu coloreaza gingia
4- fiind realizate prin tehnologia cad-cam, pe computer se elimina eroarea umana
5- adaptare la bont mai buna adica durata de viata mai lunga
6- permite o slefuire minimala a dintelui
7- nu transmite temperatura, astfel putand fi avantajata pastrara vitalitatii dintelui imbracat
8- usor acceptata psihic de pacient
9- reducerea timpului de realizare si a etapelor cu probe
am facut abstractie de avantajul estetic
dezavantaj:
1- pret mai mare
Buna seara,
Imi cer scuze ca poate abuzez de sfaturile Dvs., dar vreau sa va mai cer o parere. De bine ce v-am intrebat ultima oara despre infectiile dentare se pare ca acestea parca ma urmaresc…Am o usoara durere la o masea. Am facut azi o radiografie si medicul dentist mi-a zis ca am o iritatie (sau o usoara infectie) la radacina (sau intre radacinile maselei). Mi-a sugerat ca nervul trebuie neaparat scos si dupa aia se intervine pentru un tratament. Am sa va trimit pe email radiografia (sper sa se vada ok) si va rog cand o sa aveti putin timp sa imi spuneti ce credeti, daca e chiar necesara extragerea nervului.Va multumesc mult de tot.
Daca se face un test de vitalitate si este negativ – adica daca dintele nu doare la rece (testul il face dentistul) inseamna ca nervul deja este mort si infectat si tratamentul de canal e obligatoriu.
Daca dintele e vital, atunci probabil nu trebuie facut un tratament de canal.
Well intrebarea mea e cat costa un implant cu titan si cat de pur e titanul?:)
Uite un link:
http://drfondrea.wordpress.com/2009/08/13/cat-costa-un-implant-dentar/
Nu e doar titan, este un aliaj, si este usor acceptat de organism.
Buna seara,
As vrea sa va adresez o intrebare. Din ce cauza apar infectiile dentare? Am avut nenorocul sa trec prin 2 interventii chirurgicale. Odata am avut infectie la o masea (care avea deja plomba de ceva timp, si din cate am inteles infectia a aparut din cauza tratarii incorecte).A 2-a oara am avut infectie la un dinte complet sanatos care niciodata nu a fost atins de medic. Sincer, cateodata cand ma deranjeaza ceva sau am o mica durere (sau poate deja am efectul ala de autosugestie si mi se pare) stau cu frica ca sa nu fac iarasi infectie dentara… :(…..ce bine e sa ai dinti sanatosi…
Infectiile dentare in os datorita carora ai trecut prin acele interventii chirurgcale, apar pentru ca pulpa dentara (nervul) s-a infectat si aceasta infectie s-a propagat in os.
Nervul se poate infecta datorita unei carii profunde, datorita unor traumatisme sau factori chimici ori termci.
Nu se poate ca ai o infectie la un dinte sanatos. Poate a fost un un traumatism, poate o plomba, poate fiebinte… rece… si “nervul” a murit si s-a infectat.
Buna ziua,
In primul rand nu-mi vine sa cred ca exista acest site si ca raspundeti cu atata amabilitate tuturor intrebarilor. 😀
As dori si eu sfat. Acum cateva saptamni mi-a fost extras primul molar, al doilea molar necesitand mici reparatii. Dentistul mi-a oferit cele 3 posibilitati: punte dentara pe al doilea molar si pe canin, implant dentar sau punte dentara cu extensie doar pe al doilea molar. Mi-a explicat avantaje si dezavantaje, insa desi e cea mai putin buna solutie, eu as fi preferat puntea dentara cu extensie, pentru ca nu vroiam sa-mi stric si caninul, iar de implant imi este foarte frica.
Ce imi recomandati? Multumesc!
Toti avem nevoie uneori de ajutor. Si eu sunt ajutat in domeniile in care nu ma pricep, iar, la randul meu ma bucur daca pot sa ii ajut pe altii. 🙂
Inteleg ca lipseste doar primul molar? Asta inseamna punte de pe al doilea molar pe al doilea premolar, caninul ramane neatins. Daca este vorba de o punte de la al doilea molar la canin inseamna ca lipsesc 3 dinti, cei doi premolari si primul molar.
Indiferent cum e, implantul dentar este pe departe cea mai buna solutie. Toti pacientii mei, cand ies din interventia de inserare de implanuri imi spun ca se asteptau sa fie mai rau, asadar nu e asa rau. 🙂
Puntea dentara cu extensie nu o recomand.
Puntea clasica e varianta… uzuala, mai buna decat cea cu extensie dar nu la fel de buna ca varianta cu implant.
Daca iti lipseste un singur dinte varianta cu implant (pe ansamblu) e si mai ieftina decat o punte pe dintii adiacenti. Asa ca… astea fiind doar o parte din avantajele implantului dentar, iti recomand cu caldura – implant dentar! 🙂
revin ..de la postul 219
Am fost astazi pentru dintele 24 , planificat era sa imi puna pivotul de fibra apoi coronita..etc.
A descoperit ca este cariat spre radacina si ca nu poate sa puna pivotu coronita deoarece e lasat mult sub gingie si a zis ca trebuie sa indeparteze prin operatie o parte din os , nu stiu daca am inteles bine gingivo..si nu mai stiu cum a zis ca se numeste sau sa extraga si sa faca implant.
Problema este ca sunt putin speriat nu stiu exact care din variante e mai buna si ce implica exact aceasta operatie cu indepartarea de os..
Nu stiu care varianta e mai buna pentru tine. Depinde de la caz la caz, dar un dinte natural e de preferat unui implant, in masura in care se poate. 🙂
Buna ziua,
Doresc sa ma programez la un consult, dar cred ca ar fi bine sa vin din start cu o radiografie completa. Nu am fost la dentist de o perioada destul de lunga…… Imi puteti recomanda unde pot face o radiografie ?
Multumesc
Da, o radiografie panoramica (completa) este necesara.
Dupa ce iti faci radiografia, ne vedem la cabinet. 🙂 Va fi bine!
Buna seara
Doresc sa va adresez o intrebare, pentru a fi pregatit atunci cand merg la dentistul meu.
Am efectuat o lucrare la un canin (portelan pe pivot), care dupa o luna de zile a cazut. Ce se poate face, daca se mai poate face ceva?
Trebuie determinata cauza care a dus la “caderea lucrarii de pe canin”. Si, odata determinata cauza, terbuie rezolvata. Nu este indicat sa lucrezi asupra efectului, ci asupra cauzei. Asta poate face doar un medic.
Multumesc
Cu placere! Sper ca totul sa se rezolve cu bine. In nici un caz nu iti doresti “relipirea” fara alte investigatii pentru a afla cauza. Bafta!
Am si eu o mica problema si va rog foarte mult sa ma ajutati cu un sfat.
Am o carie la un dinte din fata, care a fost curatata acum 8 aiu si i s-a pus o plomba foto , insa a inceput sa se inegreasca un pic si am zis ca e bine sa ii reinoiesc plomba.
Am fost la medicul stomatolog am facut un film si mi-a spus ca caria e foarte aproape de nerv si daca cand o sa curete dintele va vedea ca nu poate fi salvat va scoate nervul.
Eu nu vreau sa imi scoata nervul, dintele nu arata chiar rau, imi este frica ca daca scot nervul dintele se va inegri si se va rupe si nu vreau asta, caci dantura mea arata bine in fata, am dinti faini.
va rog puteti sa-mi recomandati o clinica specializata unde as putea sa rezolv dintele fara sa ii scot nervul sau alte solutii.
Va multumesc.eu suntdin bacau si in moldova cam slabut cu clinici specializate
Imi pare rau, dar nu stiu unde sa iti recomand sa mergi. Da, e preferabil sa nu scoti nervul, daca este neafectat.
Ar trebui sa iti faci un test de vitalitate (sa vezi daca nervul e viu), iti va face dentistul… si daca e viu, sa se protejeze si sa nu il pierzi (nervul).
Multa bafta!
Buna. Grozava idee si bine pusa in aplicare. Azi sunt foarte multi oameni care au nevoie de raspunsuri…unul dintre ei sunt si eu. Este vorba de o lucrare veche, o proteza completa jos iar sus inca cativa dinti prinsi cumva, imbracati, durerosi si obositi, care acum se misca si cred ca vor cadea…Nu e vorba de mine, sa nu credeti ca va consum timpul degeaba, ci de sotia mea care e in strainatate. Principala si urgenta problema este caderea lucrarii de sus, incet si sigur si intrebarea mea este daca exista ceva materiale in comert care ar putea lipi -cimenta- provizoriu aceasta lucrare amanand caderea pana la un tratament adecvat. De aemenea, iertare daca abuzez de rabdarea dvs., un eventual tratament -deci si sus si jos reparate lucrarile, poate ceva extractii, curatari, inlocuiri- aproximativ cat ar dura la modul intensiv -minim- si cat ar costa, binenteles nu cu cele mai deosebite materiale. Multumesc anticipat si apreciez ajutorul dvs. Totodata, daca se poate face ceva cu -lipirea- dintilor de sus, as avea nevoie de indrumari, cum si ce sa spuna daca trebuie sa mearga acolo la un specialist. Inca odata multe multumiri si scuzati deranjul.
Multumesc pentru interes! Sa le luam pe rand:
1.Nu se poate cimenta o lucrare, doar asa… Obligatoriu trebuie mers la dentist.
2.Minim sau maxim… nu am de unde sa stiu cat ar costa fara sa vad o radiografie panoramica, pe care o puteti trimite pe mailul meu.
Uite doua linkuri:
http://drfondrea.wordpress.com/2009/07/24/dentistul-paranormal/
http://drfondrea.wordpress.com/2009/04/01/cat-costa-plomba/
Buna seara din nou. Va multumesc frumos pentru raspunsul prompt. Voi merge cu siguranta la alt dentist. Macar sa nu “intinda” interventia atata timp. Stiu ca cea mai buna solutie este pastrarea dintelui si poate ca voi depasi aceasta teama copilareasca. Ma ingrijoreaza gingiile mai mult. Cunosc foarte bine spre ce conduce o gingivita netratata.
referitor la radiografie: cu mare drag as trimite o poza dupa aceasta dar camera mea nu mai functioneaza de ceva timp. Regret ca nu sunt din Timisoara (Piatra Neamt)Cu siguranta m-as fi programat la dvs. Am un respect deosebit pentru oamenii care-si fac meseria cu profesionalism, am o consideratie deosebita pentru stomatologii tineri,cu o mentalitate deschisa, care pun accent pe comunicarea cu pacientul si au mai intai de toate, ceea ce eu numesc verticalitate. Consider ca e foarte important acest lucru.
Tin sa va multumesc pentru efortul de a raspunde tuturor intrebarilor cititorilor acestui blog. Avand in vedere ca traim in aceste timpuri cand orice informatie se plateste, faptul ca va sacrifiati din timpul dvs pentru a-i ajuta pe altii(gratuit) cu opinii specializate si pertinente e demn de toata admiratia.
Va doresc din toata inima mult succes in cariera dvs si in mod cert voi deveni un cititor fidel al acestui blog. Cine stie…Poate in viitor voi fi si pacienta dvs 🙂
Ps :Recomandati o plomba “armata” cu stift din titan sau cu unul din sticla? (dentista de care v-am povestit mi-a spus ca nu lucreaza cu cele din sticla.
multumesc.
Adica articolul asta:
http://drfondrea.wordpress.com/2009/11/20/pivot-fibra-de-sticla/
Multumesc!
Mult succes va doresc!
La intrebarea cu pivotii de fibra de sticla, puteti citi acest mic articol:
http://drfondrea.wordpress.com/2010/10/29/sa-nu-uitam-ce-conteaza-dinti-si-formula-1/
Buna ziua domnule Fondrea,
Am fost astazi la doctor pentru o extractie de masea (carie profunda, plus o bucata destul de mare care s-a rupt din aceasta masea – in opinia mea, o masea distrusa). Dentistul a refuzat sa scoata aceasta masea motivand ca se poate salva cu tratament de canal. Ceea ce m-a pus pe ganduri a fost perioada pe care a mentionat-o doamna doctor, respectiv o luna jumatate pentru acest tratament de canal. Este normal ca o asemenea interventie sa dureze atat? Si inca ceva: doamna insista sa ma convinga ca nervul e mort si ca nu o sa ma doara deloc cand se va lucra la masea. Insa pe mine ma doare de mor daca ating de pilda in interiorul cavitatii cu o scobitoare. Daca nu ar exista nerv atunci nu m-ar durea (cel putin asa presupun) Am facut si radiografie. Nu se zareste la baza dintelui nicio caciulita sau altceva care sa indice semnele unei infectii. Dentista a spus insa ca prezint “gangrena”(sper ca am scris corect :)) Aseara am stat ceva timp si am citit mai multe articole de pe blogul dvs si am ramas placut impresionata. Ba chiar mi-am permis astazi sa o intreb pe doamna doctor daca va lucra cu diga, apex locator, etc iar replica sa a fost ” esti prea informata pt un pacient obisnuit, esti cumva studenta la stomatologie?” (moment in care i-am spus ca m-am informat mult timp pe internet in legatura cu diferite interventii) Parea oarecum surprinsa si vag “deranjata” de toate intrebarile mele:) Mai ales cand am adus vorba de acul ala care trebuie sa bipaie. Mi-a spus ca e doar un “moft”. In fine. Am stabilit sa ma duc joi ca sa incep tratamentul de canal. Dar nu sunt deloc entuziasmata de asta. Tot ce vreau este o extractie. N-am sa mor daca raman fara o masea. Nu pot sa indur mai multe sedinte care se tot lungesc (din cauza fricii de stomatolog fac atacuri de panica oribile, mersul la dentist e un cosmar, plus freza aceea care imi da fiori)acesta este in principal, motivul pt care vreau sa recurg la o extractie (oricat de irational si aberant ar parea) Prefer sa scap cat mai repede de aceasta masea. Mentionez ca am dureri cumplite (nu tot timpul, dar cu cateva zile in urma am crezut ca ma urc pe pereti din cauza acestei masele. Nu prezint semne de abces la nivelul gingiei). Ma gandesc sa fac o alta programare la alt dentist dispus sa faca extractia.
O alta problema ar mai fi faptul ca la consultatie doamna doctor nu a mentionat nimic despre gingiile mele ( la cativa dinti de sus, gingia este inflamata si daca apas apare o secretie galbena plus sangerare.) Sunt clar semne de gingivita…poate si mai rau :(. Oare nu ar fi fost normal sa le observe…? Mai ales ca i-am spus ca am probleme cu gingiile.
As aprecia mult un sfat. Sa merg pe tratament de canal sau sa recurg la extractie? Ma ingrozeste gandul ca timp de o luna jumatate va trebui sa tot ajung pe scaunul dentistului. Si pentru un tratament de canal nu ar fi indicat un endodont? O persoana specializata strict pe asta?
Va multumesc anticipat!
Cu stima.
Sa le luam pe rand:
1 – probabil nu este necesar mai mult de o sedinta, maxim doua…
2 – cam trebuie lucrat sub anestezie
3 – daca puteti sa imi trimiteti radiografia va voi putea da mai multe detalii
4 – diagnosticul de cangrena nu se pune pe baza radiografiei
5 – APEX LOCATORUL NU E UN MOFT! ESTE OBLIGATORIU!
6 – poate ca dintele poate fi salvat, daca acest lucru il va incerca un medic sau altul, tu alegi.
7 – secretia si sangerarea sunt semne ca este ceva ce trebuie investigat pentru ca nu e normal.
Felicitari pentru ca va informati!
Buna ziua d-l doctor as vrea sa stiu daca in Rominia avem garantie ca de ex,daca faceti o coroana ceramica de 7 bucatii la ce pret si in cit timp dureaza tratamentul si temina lucrarea va multumesc fff frumos dc imi trimiti RASPUNSU MULTA SANATATE
Nu stiu ce se intampla in general in Romania. Lista de preturi o poti descarca de pe http://www.dentaldesign.ro la sectiunea oferte. Durata de realizare a lucrarilor protetice la tehnician este de mai putin de doua saptamani.
Buna seara,as vrea sa imi raspundeti la urmatoarea
intrebare va rog mult,fetita mea de 4 luni are doua abcese in
gurita si ambele jos stg-dr este posibil sa ii iasa dintisorii,nu
este rosie in obrajori,nu face febra dar tot timpul se “scarpina”
(cu suzi sau biberonul)acolo.Va multumesc anticipat si va doresc o
seara buna.
Da, ii vor erupe dintii de lapte! Sa iti traiasca! Uite un link interesant:
http://www.sanatateatv.ro/articole/copii/eruptia-dintilor-la-bebelusi/
buna.
am un abcess la o masea in partea de jos a doua din spate de cateva zile .Iau amoxicilina de 500 la fiecare 8 ore ,10 tablete pana acum,durerea a disparut ,umflatura e o idee mai mica dar nu da nici un semn ca ar vrea sa iasa pe undeva infectia .se poate retrage fara a fi drenat?Locuiesc in afara tarii si nu vreau sa merg aici la dentist Intentionez sa vin in Ro.darpeste 10-15 zile.pot sa o mai aman atata timp ?nu e la prima abatere dar de data asta e diferit.Stiu ca nu e usor prin metoda voodoo dar as dori un sfat o sugestie .Multumesc
Canalele dintelui sunt probabil infectate, ori nu sunt tratate. Infectia a ajuns in os. Uite un link:
http://drfondrea.wordpress.com/2009/03/13/ce-este-endodontia-pe-intelesul-tau/
Antibioticele nu vor rezolva problema. Poti sa amani? Nu stiu, dar infectia e in dintele tau, probabil de ani de zile. Daca poti sta sau nu 15 zile in plus, tu stii. 🙂
Nu e la prima abatere – asta inseamna ca se acutizeaza din cand in cand, o situatie cronica.