Aici gasesti intrebari si raspunsuri legate de dinti.
1 – Nervul se scoate sau se omoara?
Nu, nu se “scoate” si nu se “omoara” , ci se curata canalul, chimic si mecanic. Nu se scoate ca un morcov din pamant, intreg, ci se dizolva tot ce este in camera pulpara, adica nerv, vase de sange, tesut sanatos, tesut infectat. Drept urmare nu se poate “scoate” nervul si nu se “omoara”. Tratamentul de canal e mai complex decat a “scoate” ceva din radacina… Citeste articolele mele de pe blog cu referire la tratamentul de canal, la endodontie.
2 – Mi-a aparut o umflatura pe gingie, e ok?
Nu, nu e ok. Trebuie sa mergi la medic. De cele mai multe ori este semnul unei infectii.
3 – Am nervul infectat, sa iau antibiotic?
Nu, nu lua antibiotic. Tratamentul de canal corect nu necesita medicamente. Trebuie mare atentie in ce priveste administrarea de medicamente. In plus nu poti lua antibiotice “dupa ureche” sau ca asa ti-a spus vecinul sau ai auzit la televizor. Ar trebui sa existe o mare responsabilitate in administrarea de antibiotice.
5 – Sa imi pun fatete sau coroane sau plombe?
Nu se pot compara astea trei pentru ca au alte indicatii. Este ca si cum ai intreba: Sa imi iau pantofi, bluza sau caciula? Se adreseaza altor cazuri. In unele cazuri se indica fatete, in altele coroane. Depinde de la caz la caz. Nu pot fi bagate in aceasi categorie.
6 – Cat ma costa sa imi fac “toti dintii”?
Asta e ca si cum ai intreba “cat ma costa un ceas? Poate fi un ceas de plastic cu baterie la 100 lei, sau un ceas de colectie, mecanic, antic, de la un producator renumit, de 1.000.000 Euro. Drept urmare, “tot” depinde de ce vrei tu sa fie acel “tot”.
7- Doare un implant dentar?
Implantul in sine nu doare. Implantul este un surub, artificial, si nu are cum sa doara. Nici ochelarii nu dor. Interventia de inserare a implantului nu este dureroasa pentu ca se face sub anestezie, in perioada de vindecare (o saptamana) se resimte o sensibilitate suportabila, dar se prescriu medicamente, iar apoi, cand se punne coroana, dupa cateva luni, nu doare nimic.
8 – Sa imi scot dintele? Mai am doar radacina si e infectat.
In cele mai multe cazuri merita luptat pentru fiecare radacina, chiar daca este infectata, si chiar daca si osul este infectat. Cel mai important este sa fie un tratament corect.
9 – Imi sangereaza gingiile, ce apa de gura si ce pasta de dinti sa folosesc?
Nici apa de gura si nici pasta de dinti nu va rezolva problema ta. Ce ai nevoie este sa mergi la profilaxist, adica la cabinetul stomatologic unde sa se faca igienizarea periodica (6 luni). Adica: – detartraj ultrasonic, periaj, air flow, finsarea obturatiilor, indicatiile de igiena. Aici vei fi invatat cum sa faci periajul corect, cum sa folosesti firul interdentar… cu exemplificare. In plus trebuie rezolvate problemele dentare, carii, infectii, obturatii si lucrari dentare defectuase.
10 – Care este cel mai important lucru pe care trebuie sa il stiu?
Cel mai important lucru nu este o coroana, nu este un implant dentar, nu este nervul din dinte. Cel mai important lucru pe care trebuie sa il stii este competenta, implicarea, experienta si relatia de incredere pe care TREBUIE sa o ai cu medicul tau.
Daca mai ai nelamuriri legate de anumite tratamente ce ti-au fost recomandate sau efectuate, nu ezita sa citesti intrebarile si raspunsurile din aceasta pagina. Daca vrei sa ma intrebi mai multe despre cazul tau, iti stau la dispozitie fie pe aceasta pagina fie pe pagina INTREABA-MA! (click aici pentru link direct). Iti voi da lamuriri la ceea ce doresti sa stii. Si, daca nu voi avea raspuns la intrebarea ta, ma voi informa.
Nu imi e rusine sa spun NU STIU!
Prima data, sa nu faci rau!
Nu consider ca am toate raspunsurile si nu consider ca pot ajuta in orice situatie, dar, imi dau silinta sa citesc cu atentie intrebarile voastre si sa raspund cat mai curand si pe pagina destinata intrebarilor.
Daca doriti puteti posta fotografii sau radiografii pe site-uri de gazduire online (gen www.tinypic.com) si atasati linkul la mesaj.
Iata si motivul pentru care recomand sa postati radiografii:
https://drfondrea.ro/2013/10/importanta-radiologiei-in-stomatologie/
Cu drag,
Bogdan Fondrea
Sper ca nu va necajesc prea mult dar am o nelamurie Se pune foarte mult accentul pe curatirea igienizarea etc a dintilor pt a nu se forma carii Sunt persoane care respecta riguros regulile de intretinere si totusi dintii se deterioreaza ,in schimb sunt sltii care nu stiu cum arata periuta ,provin din tari f sarace si totusi au niste dinti super sanatosi ,albi si fara probleme chiar si la varsta a 2 a( in general ma refer la cei d culoare) Sa inteleg ca e materisl genetic mai bun? Am intalnit multi de culoare cu danturi impecabile merci
Pe moment, pot sa enumar cativa factori care predispun la formarea cariilor:
– igiena personala facuta danturii
– obiceiurile alimentare (mancare procesata, dulciuri, sucuri acide…)
– bagajul genetic
– ingramadiri dentare, malpozitii, lucrari dentare incorecte – duc la formarea de carii
– imunitatea
– consumul de medicamente, fumatul, droguri…
Wow sunt impresionat! Capsuni te rog:) .Pt ca am probleme dentare pe care le aman de ani de zile am cicit zeci de cazuri pe net unele foarte dureroase dupa relatarea pacientilor ,era o pacienta care spunea ca a durut-o o rezectie apicala de 100 ori mai taredecat un abcess si nu tocmai ceva incurajator dar am sa imi pun increderea in dentaldesign ,o zi buna si multumesc
Cu placere! 🙂
Salut! Nu am dat pe la dentist de vreo 15ani ,cauza fiind traumatismele suferite in cabinet pe vremea aceea.Intrebarea mea e putin ciudata : Se mai aud tipete ,gemete etc din interiorul cabinetului sau au fost facute ceva progrese in managementul durerii? Dupa raspunsurile pe care le dati pare totul frumos si painfree . Multumesc anticipat. un posibil viitor pacient:)
Mai toate manoperele se fac sub anestezie locala, acele sunt atraumatice, inainte de anestezie se aplica un gel cu aroma de capsuni, sau portocale, sau… care amorteste putin locul in asa fel incat acul, mic si subtire sa nu il simti. Dupa aceea nu mai doare nimic! 😉
Buna ziua,
Am o dantura ingrozitoare, aproape toti dintii ciobiti si cariati, vreo 5..6 cazuti/rupti de la radacina, nu mai pot deschide gura ca se sperie lumea, nu stiu cum am ajuns asa. Ingrijire precara, fumat, am fost la dentist acum 15 ani.
Am 32 de ani si cred ca nu mai am nici un dinte sanatos in gura, majoritatea fiind extrem de degradati sau lipsind.
Si acum intrebarea: exista ceva de genul “schmbat toti dintii”? Adica implant total, dar nu proteza cum au batranii, care se scoate si se pune in pahar. Multumesc.
Buna ziua!
Da, exista ceva de genul “schimbat toti dintii” :)) Dar… exista si variante mai bune, si mai putin traumatice si mai putin costisitoare. Cred ca cel mai bine este sa iti faci curaj, sa gasesti un dentist in care ai incredere si care are rabdare sa iti explice toate posibilitatile de tratament, in asa fel incat sa iei ca mai buna decizie.
Iti doresc mult noroc si perseverenta. Rezultatele pot fi foarte bune!
Daca ai profil facebook, poti vede aici niste poze, si cu cazuri dificile, si sunt mai multe albume foto.
http://www.facebook.com/album.php?fbid=102415836454400&id=100000579533990&aid=5824
va rog sa-mi spuneti de ce ma doare incontinuu dinti slefuiti dupa ce mi sa pus placa dentara ,sa cimentat provizoriu de 4 zile si ma doare tot timpul ,nu sa umflat ,nu pulseaza dar ma doare fff.tare
S-a facut tratamentul de canal pe dintii slefuiti? (s-a scos nervul?)
Va multumesc ca mi-ati raspuns,voi veni cu siguranta cu o
radiografie.Pacat ca omul se desteapta prea tarziu.
Buna ziua!Am gasit aceasta pagina din intamplare si daca
tot am gasit-o as dori sa va intreb un lucru(care va duce la o
intreaga poveste).Pe la 14 ani deja a trebuit sa imi pun unul
dintre incisivii centrali,mai exact cel din partea dreapta,totul
din cauza cariilor si a unei lovituri mai puternice.Am cunoscut o
doctorita si m-am programat la cabinetul acesteia,aveam dintele
rupt,ea a spus ca cel mai bine e sa imi puna surub si sa imi
imbrace cu dinte de portelan si asa s-a facut.Au trecut aproape 10
ani,intre timp dantura parca miscat,dintele pus s-a miscat in
jos(fara a simti vreo durere),iar deasupra lui gingia era mai
vinata,dar parca toata coroana de sus s-a mutat ,aratau foarte
urat,nu erau aliniati deloc.In primavara acestui an am mers tot la
ea si am spus ca trebuie sa facem ceva cu dintii de sus ca aratau
foarte urat.S-a discutat prima data de aparat,dar nu puteam pentru
ca dupa o radiografie s-a vazut ca incisivul lateral din dreapta
avea neagra radacina,si l-am scos,asa era,parca era mancata
radacina inauntru,chiar in varf.Si asa am hotarat sa ii imbrac pe
cei din fata in portelan.Mentionez ca la incisivul central nu s-a
scos surubul si s-a pus lucrarea asa.Pe partea de sus aproape toti
dintii sunt imbracati deoarece in timpul sarcinii molarii s-au
cariat si asta a dus practic la ruperea lor. Intrebarea mea era: E
normal sa imi fie vinata gingia deasupra incisivului din fata care
are surub?Am si un punct mic alb,de aproape 10 ani e acolo si
vinataia le fel,dar doctorita a spus ca nu e nici o problema.Cea
mai mare temere pe care o am e sa nu fie infectata radacina acestui
dinte si doctorita sa fi tacut,poate trebuia schimbat surubul sau
ceva,nu stiu si nu am fost la alti doctori.Sper sa imi raspundeti
la acest comentariu.Va rog mult!
Nu ar fi rau sa fie verificat si tratamentul celorlalti dinti. Daca iti faci o radiografie vei putea cu siguranta afla cum este.
Buna ziua !! In obturatiile de canale este mai bun tratamentul cu MTA sau cel traditional cu con de gutaperca? Care metoda favorizeaza mai usor schimbarea culorii dintelui in timp?are vreo importanta cu ce este obturat dintele? va intreb intrucat am observat ca in urma obturatiei cu MTA culoarea dintelui s’a schimbat usor…Multumesc mult
Orice dinte devitalizat isi va schimba usor culoarea; mai putin daca tratamentul e corect si cu materiale corecte, si mai mult… daca nu. Noi folosim MTA in cazuri in care nu se poate fara, adica la apexuri largi, cai false… Amandoua tipurile, MTA si gutaperca sunt la fel de bune, daca se obtine rezultatul dorit, adica prevenirea apartiei unei infectii periapicale sau disparitia acestei infectii daca deja exista. In plus trebuie ca acest canal al dintelui sa fie perfect dezinfectat si obturat, iar acest lucru se poate obtine si cu MTA si cu gutaperca, in functie de fiecare caz in parte.
buna ziua ma numesc mihaela si am 20 de ani am o masea gauruta si ma doare rau as putea sa ma duc la dentist si sa-mi omoare nervul sa nu ma mai doara?daca da spuneti-mi si mie cat costa si unde sa ma duc,daca se poate cat mai repede.multumesc frumos.
Mihaela, mi-ai pus o intrebare buna de tot! Evident, ar trebui sa ghicesc din ce oras esti, ce preturi are cel mai apropiat dentist de tine si ce o sa iti faca la dintele respectiv, nu? :))
acum va inteleg perfect de ce ati ales acest nume …sincer… no offense
buna…am o lucrare la dinti foarte mare si in fata o sa am 4 coronite din zirconiu iar doctorita imi spune ca daca mi le face separat nu o sa tina mult timp doar daca mi face uniti, cum o sa arate oare ca nu vreau sa se vada ca sunt uniti? iar dupa cum mia adus cei provizori tehniceanul nu imi inspira incredere si ma gandesc ca daca ii spun sa bage cat mai mult transparent o sa para cat mai real. si de inca ceva imi este frica ca o sa mi faca foarte mari fata de cat trebuie. multumesc
Daca ai toate radacinile pe dintii din fata nimic nu e mai bun decat 4 coronite individuale.
Daca ai profil de facebook, uite un caz:
http://www.facebook.com/album.php?aid=24149&id=100000579533990
Buna ziua domnule doctor,in primul rand ma bucur ca am gasit site-ul aceta si sper sa-mi raspunde-ti si mie.
Problema mea este urmatoare:in varea aceasta mi-am facut o lucrare pe patru molari dreapta jos adica ultimii dinti mentionez ca aveam lipsa doar penultimul molar dar doctorul a hotarat sa-mi imbrace si primul molar cel mic pentru ca era aproape tot numai plomba. Dupa trei luni lucrarea mi s-a spart mai exact ultimul molar cel mai mare, am fost la cabinet si mi-a reparat lucrarea dar dupa trei saptamani s-a spart din nou.Problema este ca si pe partea stanga imi lipsesc si sus si jos pentultinul molar si cel de langa din fata adica patru dinti si sus si jos..doctorul mi-a spus ca lucrarea s-a spart pentru ca eu nu am dinti si pe cealalta parte si mananc doar pe partea dreapta.Intrebarea mea este daca acest lucru este adevarat sau materialul din care a fost facuta lucrarea este prost(lucrarea este din ceramaj total fizionomica cu suport pe metal adica un semiportelan..asa mi s-a spus).
Inca o rugaminte as avea ,sa-mi spune-ti va rog care ar fi materialul cel mai indicat pentru aceste punti pentru ca ele sa nu se mai sparga.
Va multumesc frumos.
Fara sa vad greu de spus. Semiportelan nu exista. Vezi postul: http://drfondrea.wordpress.com/2009/07/26/semiportelan-semiceramica/
stimate domnule doctor,
in caz ca nu a fost corect realizat un tratament de canal, si s-a plombat definitiv, dar durerea la presiune persista >1sapt, ce este de facut?
Trebuie vazuta radiografia de control… si se reface daca e necesar.
buna ziua,
imi puteti spune daca o coroana dentara din estenia este o alternativa buna, ca si calitate, la portelan, atunci cand acesta din urma este inaccesibil ca si pret? ar putea fi ” a second best choice”?
multumesc mult.
Din pacate nu pot sa iti spun din exprienta personala cum se comporta o astfel de coroana pentru ca nu foolosesc acest material. Si “din auzite” nu vreau sa iti dau sfaturi…
Din pacate tratamentul la acest molar este facut la alt doctor…de aceea lucrurile tau asa diferit. Am inteles..o sa caut un medic bun care sa refaca tratamentul endo..ma ingrozeste insa rezectia apicala , nu reusesc sa salvez dintele fara ea?
Pai de ce ai schimbat un medic bun?
Buna , pana la urma toti ajungem la dentist dar mai greu e sa ajungem la un dentist bun .Dupa parerea dentistului meu nu am nici o problema, dupa a mea insa da !! Cazul meu este urmatorul , molarul 26 mi-a fost tratat in urma cu 2 -3 saptamani (tratat inseamna ,tratament mecanic cu ace pe canal ,si stat cu calciu cam 2 reprize) De aprox 10 zile mi-a facut obturatia de canal , iar a.2a zi mi-a fixat pivot de sticla, urmand bineinteles coronita. Resimt durere pe gingie in sus spre os practic(dinainte de obturatie) si o durere mica in masea. Dansul spune ca este normal si va trece..dar cand?.in opinia dvs este corect tratamentul de canal, sau exista vreo depasire..sau ? va atasez radiografia pe mail( este nemaipomenit blogul dvs , felicitari!! )
Probabil nu va trece durerea. OK este sa refaci tratamentul endodontic si in plus sa faci o interventie chirurgicala – o rezectie apicala. Ceilalti doi dinti par in regula si exista pivoti de fibra de sticla, din nou e bine, si in plus vad si o slefuire cu prag, ceea ce e din nou bine, dar…. acest dinte, 26 nu pare chiar ok.
mm mie frica sa merg la dentgist nu am fost niciodata ar fi primul meu consult am inceput sa am probleme am 27 ani
Din pacate de dentist nimeni nu scapa, sa speram ca vei gasi unul ce va avea delicatetea ce iti va insufla incredere. Bafta! Daca ai norocul sa dai peste un astfel de dentist, atunci sa stii ca nu va durea, te va sprijini in incercarea ta, te va intelege si nu te va judeca… totul va fi bine.
Buna ziua, in primul rand tin sa apreciez faptul ca va faceti timp si pentru a ne raspune la intrebarile pe care ni le punem cand ni se prezinta unele ‘solutii’ de unii ‘medici’ dentisti. Cazul meu se prezinta astfel: partea de sus spate, stanga si dreapta (maselele) sunt ‘mancate’, nu se pot plomba, dar am inteles de la dna doctor ca se pot pune coronite. M-am documentat si asa am ajuns pe blogul dvs, cel mai interesant e ca varianta cu pivoti de fibra de sticla nu a intrat in discutie la respectivul cabinet doar cei metalici, asa ca am mers la alt cabinet iar acolo mi s-a spus ca doar pe dintii din fata se pun cei din fibra de sticla, cum ca cei din spate (masele cum le zic eu) nu ar rezista la mestecatie, si nici nu se gasesc pe piata. Acum inrebarea mea e, chiar asa sa fie ?
Noi folosim doar pivoti de fibra de sticla, si pe dintii frontali si pe cei laterali si pana acum din mii de cazuri nu am avut decat un pivot rupt, in urma unei lovituri pe un dinte frontal. Ma gandesc ca exact faptul ca a cedat pivotul a facut ca dintele sa ramana. In mod clar daca era de metal, nu pivotul s-ar fi rupt ci radacina dintelui.
Buna ziua,
sant foarte bucuroasa ca am descoperit acest blog si pararea mea e ca santeti super tare la modul cum ganditi si de a aborda si ajuta oamenii care va cer sfatul.Si daca v-am scris si eu inseamna ca am si eu o problema:acuma vreo 7 ani in urma a trebuit sa plombez dintii din fata, pe lateral, pentru ca am avut carii.La unul din ei am avut nervul scos.Acuma un an in urma am inceput sa simt o durere usoara, am mers la medic, am facut o radiografie si mi-a zis ca trebuie sa deschida canalul si sa fac un tratament, in caz contrar poate aparea o infectie.am facut tratamentul cateva luni, totul a fost ok.problema mea este ca dintele si-a schimbat culoarea, a devenit gri. am intrebat medicul daca pot face albire pe interior, insa el mi-a zis ca din pdv estetic nu va arata f bine si nici nu va dura f mult albirea si singura solutie este sa il imbrac. Oare chiar nu se poate face nimik inafara de a-l imbraca?este chiar singura solutie??? va multumesc.
Multumesc!
Principala cauza din care un dinte devitalizat isi schimba culoarea este un tratament de canal care nu a dat rezultatele dorite. Daca se face un tratament corect, o albire endodontica in cele mai multe cazuri rezolva problema. Urmatoarea solutie ar fi o fateta ceramica si o a treia o coroana dentara. Toate trei doar daca un tratament de canal corect a fost facut in prealabil.
Buna ziua! In urma cu 1luna aprox v’am trimis pe mail radiografii facute la incisivul .1.1 cazul cu rezectia apicala si tratamentul endo..si cu disconfort continuu la dinte . Am gasit aici un dr la prima vedere competent care a considerat ca disconfortul pe care il resimt la incisivul 1.1 era din cauza lateralului 1.2.tocmai ce a terminat obturatia de canal,dar de 4 zile nu il simt in regula deloc. Va trimit radiografia pe mail , va rog spune-ti daca considerati ca este bine facut tratamentul (are depasire de pasta si con ). Va multumesc din nou
Ar fi bine sa te vada un medic si sa analizeze cazul tau.
revin.am fost la doctor si mi-a spus ca este un chist care trebuie scos printr-o interventie chirurgicala.dv ce parere aveti?
Poate ca este. Parerea mea este sa cauti un medic…
Ah si mai am o itrebare, daca am aparat dentar si unul din dinti s-a fisurat avand o plomba prea mare si fara pivot sau coronita, se poate astupa cumva acea fisura pana termin cu aparatul dentar, sau sa imi fac coronita la el acuma , nu exista riscul sa crape iar? daca aparatul misca dintii??
Se poate face orice doresti.
Buna! As vrea sa va intreb daca am avut in doi dinti pvoti metalici de foarte multi ani, si binenteles obturatiile de canal prost facute si s-au infectat, acum mi i-a scos doamna stomatolog insa de cateva saptamani tot imi pune tratament cu hidroxid de calciu dar tot ma doare, unul din dinti la plombat dar dupa o luna iarasi a inceput sa doara cand mananc pe el, oare e gresit tratamentul cu hidroxid decalciu? saur ar trebui sa imi puna alt tratament??ca nu m-asrisca sa imi fac alta plomba ca sa doara dupa o luna??
Citeste despre tratamentul de canal.
DE CATEVA LUNI AM OBSERVAT CA DEASUPRA UNUI DINTE AM O UNFLATURA CAT UN BOBO DE MAZARE,MOALE SI NU MA DOARE.SUNT SIGURA CA NU ESTE ABCES.AM MAI AVUT LA FEL ,LA UN ALT DINTE.ACESTA MI-A CAZUT SI A DISPARUT SI UNFLATURA ACEEA.CE POATE FI?
Un abces. 🙂
Buna ziua,as dori sa stiu care e diferenta intre stiftul din fibra de sticla si cel din aur sau mai bine spus 50%aur.Am 2 implanturi linga acest stift care a fost inainte din metel,dupa implant a cazut iar acum medicul dentist mi-a recomandat un stift din material nobil(50%aur).
Metal nobil sau nu… un stift metalic este in primul rand rigid si poate da fracturi radiculare. Este inestetic, presupune un sacrificiu mare de tesut dentar timpii de executie presupun amprentare, munca tehnicianului… Pivotul de fibra de sticla este estetic, usor elastic (nu provoaca fracturi radiculare) nu se face un sacrificiu mare de tesut dentar, este estetic (poti face coroane si fatete integral ceramice pe astfel de reconstituiri), nu este toxic, se poate indeparta usor daca e necesara o reinterventie endodontica… si presupune o singura sedinta de realizare a reconstituirii. De cate ori se poate recomand fibra de sticla.
Stomatologul care m-a vazut a spus ca pe radiografie nu se vede infectie, dar in timp pot aparea probleme si mi-a recomandat operatia. Doamna chirurg care m-a operat, in Ploiesti (venita de la Spitalul Militar) mi-a facut interventia cu radiografia in mana. Deci nici unul nu a vazut infectia? Sau nici unul nu a avut ideea sa-mi trateze canalul inainte? Sau putea sa apara infectia dupa operatie? Ce as putea sa fac aici, pana ajung in tara? Ajuta vreun medicament sau trebuie sa ma vada urgent cineva? Ma scuzati ca insist, dar chiar nu am cu ce specialst sa discut in romana. Multumesc.
Nu se poate vedea infectia din canal pe radiografie, dar obligatoriu trebuie un tratament de canal corect si doar apoi rezectie.
Nu te ajuta nici un medicament. Trebuie sa iti faci o radiografie, in primul rand si sa fie interpretata si pus un diagnostic si stabilit un plan de tratament.
Buna seara,
Revin cu o intrebare, asa cum v-am scris ma nemultumeste lucrarea pe care o am, si imi doresc o lucrare care sa arte cat mai natural in special aspectul gingiilor. Intrebarea mea ptr dvoastra, sa optez ptr o lucrare pe suport de zirconiu s-au inplanturi? Momentan am o lucrare de portelan pe suport de metal la patru dinti frontali.
Va multumesc,cu respect,
Roxana
Nu poti compara implanturile cu lucrarile, unele sunt in os, altele deasupra… e ca si cum compari mere cu pere. Daca ai radacini, e cel mai bine sa iti pui coroane pe ele, daca nu ai radacini, iti pui implanturi si apoi deasupra iti pui coroane. Cel mai bine coroanele sa fie separate intre ele si sa fie fie de ceramica integral fie ceramica pe suport de zirconiu.
revin cu o intrebare ieri in timp ce mancam am simtit o durere “la apasare” pe 22 are o plombita pe interior care ar putea fi cauza?
s-a schimbat plomba la 22 este ok acum aceast, a umblat si la incisiv 21.. cel alaturat mi-a pus o plomba mica, ma cam jeneaza la apasare cu limba ca si cum ar zgaria, din ce am observat eu nu sunt resturi de bonding pare ca ar fi sarit o bucatica din plomba…alt drum alta distractie
Mihai… aici chiar ca ar trebui sa fiu paranormal! :)) Poate sa doara pentru ca: ai apasat prea tare pe dinte, ti-ai ranit gingia, ai o hiperemie pulpara, poate termica, poate fizica sau chimica, poate “plomba” nu are inchidere buna, poate e o carie sub sau langa plomba, poate ca deja canalul s-a infectat si a aparut o reactie apicala, poate plomba se misca, poate… poate… poate… 🙂
ok am inteles, oricum vroiam sa o schimb ca simt ca ceva e in neregula, sper sa se rezolve 🙁
nu cred totusi ca este carie pentru ca plomba a fost pusa cu o saptamana in urma, adica plec de la premiza ca macar a curatat cum trebuie “stomatologul cel vechi”
Cred ca oricum vei afla cand o vei da jos… plomba. 🙂 Mai exista o posibilite, ori sa fie aer (nu e ok) ori un material radiotransparent (poate fi ok, da doar daca e sub plomba si nu intre plomba si dinte). Ce este zona neagra intre plomba si dinte de obicei nu e ok.
a zis ca e de vina plomba ca ar fi vazut de data trecuta pe radiografie si …”o dam jos si punem alta daca va sta pe creieri”
pe radiografie am vazut zone negre intre plomba si dinte …?!?
Intre plomba si dinte inseamna de obicei… carie.
uff da.. cred ca si eu is putin mai ciudat, oricum ceva e in neregula cu plombita ca se simte aiurea cand “trece limba” pe acolo in fine sper sa aflu maine..
Sa ne spui si noua.
ps. Mentionez ca dintele doare la presiune, nu la cald sau rece.
Nu mai are cum sa doara la rece… da, la presiune.
Buna seara, am nevoie de jutorul dvs. Ma aflu in Spania si deocamdata nu pot sa ajung la stomatolog in tara, iar aici e greu de inteles o explicatie de aceasta natura… Acum trei luni am mers la stomatolog pentru ca ma durea incisivul lateral inferior dreapta, desi avea nervul scos de vreo doua luni! Mi s-a spus ca este o depasire a canalului cu pasta si con si trebuie sa fac o operatie de rezectie apicala. Cuminte, m-am supus acestei operatii, numai ca durerea nu mi-a trecut, ci dimpotriva, acum, la trei luni dupa, chiar simt ca s-a accentuat. Nu inteleg ce poate fi, sunt ingrijorata daca este un semn ca radacina e infectata, pentru ca sufar de prolaps de valva mitrala si chiar daca nu este o forma grava, cardiologul mi-a spus in repetate randuri sa nu stau cu infectie, mai ales dentara. Va rog sa nu ocoliti intrebarea mea… Va multumesc.
Greu de raspuns fara sa vad pentru ca sunt multe variabile.
radiografia mi-a facut-o cu acele acelea, nu cu hidroxidul de calciu 🙂
multumesc pentru raspunsul asa prompt. sper ca totul va fi bine, pentru ca mi-e teama sa nu fie cazul de o rezectie apicala sau alta minune daca infectia e prea mare.
Din cate mi-ai povestit, pare ca totul este in regula. Daca pana acum este bine, ti-a dat si explicatiile bune, probabil si in continuare va fi in regula. Vei vedea radiografia de contol, si chiar dupa ce inchide canalele definitiv, este posibil ca pentru inca vre-o saptamana sa fie sensibil la presiune.
Stimate dl.doctor,
vinerea trecuta am fost la medic stomatolog pentru o carie destul de avansata. A decis sa imi faca extirpare, in urma radiografiei. A introdus acele acelea, a utilizat apexul locator, a facut si radiografie de control, dupa care a inchis temporar. Dintele a continuat sa ma doara mai ales la muscatura sau la atingerea sa cu alti dinti. Azi am fost la control si mi-a pus hidroxid de calciu pentru 2 saptamani, spunandu-mi ca in aceste 2 saptamani toate simpotmele trebuie sa treaca.
Intrebarile mele sunt: A procedat corect?
Daca nu trec simptomele in 2 saptamani,iar dintele continua sa doara, ce e de facut?
Multumesc.
Ceea ce imi povestesti este doar o parte din protocolul endodontic. Dar, da, este posibil sa fie totul corect si sa existe sensibilitate la atingere, asa cum descri. Radiografia de control se face mai ales dupa ce se inchid canalele.
Inca o data – este normal, chiar dupa tratamente corecte, ca dintele sa fie sensibil la atingere (sa doara).
Trimite-mi radiografia daca vrei.
se poate sa va trimit o radiografie pe email (in momentul in care o sa o primesc ) sa o interpretati putin?
Multumesc
O astept pe office@dentaldesign.ro
Iti voi raspunde dupa ce o primesc.
multumesc.M-ati pus pe ganduri cu “Sunt si alte probleme”
Partea care trebuia sa o retii era cea in care sunt de acord cu ce ti-a fost spus si cred ca va fi bine! 🙂
Sunt si alte probleme, nu mari, dar daca pe cei 3 dinti de care mi-ai vorbit s-a pus un diagnostic corect si s-a facut un plan corect, probabil si pe restul va fi la fel! 🙂
Ti-am raspuns pe mail! 🙂
aha par foarte reusite… imi pare rau ca nu am apucat sa citesc mai dinainte.
Oricum nu o sa mai merg la acest dentist, lucreaza in graba peste 20 de pacienti in 8 ore ca are 2 ture la cabinet.
Si mi-a facut a faza enervanta, la sfarsit imi da oglinda ma uit, ii spun ca totusi e un punct negru pe incisivul principal si imi da cu mana peste oglinda spunandu-mi ca sunt prea obsedat.
🙂
Some call it obsession, we call it passion.
am avut o carie pe incisivul lateral stanga aproape de gingie pe spatele dintelui, a pus plomba a iesit cu plomba putin in fata adica se vede cum te uiti la dinti, intre incisivi .
Se vede ca fost lucrat acolo si se vede si alb ca o linie… pare a fisura si parcae o sensibilitate la el in zona accea .as atasa o fotografie dar nu pot aici.
Se poate face ceva…?
Da, se poate face ceva – o “plomba” pusa bine. Uite un link:
http://dentaldesign.ro/obt.html
Scuza-ma! Cu să fac sa nu mai primesc p mail toate astea? 😀
Nu stiu sigur ce primesti… si nici nu stiu cum sa faci sa nu mai primesti… 🙂
Buna ziua,
In urma cu 5 luni, am efectuat o lucrare de portelan pe suport de metal.De atunci gingiile mele sunt unflate si inchise la culoare,doctorul mi-a spus sa astept pana se acomodeaza gingiile, acum recent mi-a recomandat testul de allergologie cu toate ca nu am dureri doar ma nemultumeste felul cum arata gingiile, mentionand ca in dintii naturali de sub lucrare am vazut niste fire metalice, antrebarea mea, datorita metalului am aceasta problema si daca o sa inlocuiesc lucrarea cu suport de zirconiu o sa am aceasi problema.(am si doua mici fisuri pe partea din spate a lucrari) va multumesc,
Cu respect,
Roxana
In mod normal ginigiile nu trebuie sa se acomodeze cu lucrarea, lucrarea trebuia sa se “acomodeze” cu gingiile. Poate ca aceasta problema e si din cauza metalului, dar ma indoiesc. Daca schimbi lucrarile cu altele pe zirconiu rezolvi doar o parte a problemei.
sa merg bmf sau orl sa ma operez cu endoscop.
Indiferent ce alegi sa faci, alege cu grija. Multa bafta si sanatate iti doresc!
Buna ziua,am revenit cu urmatoarea intrebare: Se poate face operatie cu laser cu urmatorul diagnostic in urma unui RMN : INGROSARE CU ASPECT INFLAMATOR A MUCOASEI CELULELOR ETMOIDALE DE PARTEA DREAPTA SI A SINUSULUI MAXILAR DREPT , CU COLECTIE PARAFLUIDA INCHISTATA PE PERETELE LATERAL SI IN RECESUL INFERIOR. Va rog din suflet sa-mi spuneti care ar fi procedura cea mai buna pe care as putea sa o fac si unde anume sa ma adresez.
Bine ai revenit!
De data aceasta nu pot sa iti raspund pentru ca… nu stiu. Din pacate, nu pot sa iti dau un raspuns pentru ca nu intra in aria mea de competenta… Imi pare rau nu pot sa iti raspund si nici nu stiu cui sa te adresezi. Medicul care ti-a pus diagnosticul ce te-a sfatuit sa faci?
in data de 8 noiembrie am avut un rest radicular 26 sub o lucrare facuta acum 8 ani ,acest rest a fost profund intraalveolar ,am fost cusuta si dupa 10 zile mi-a scos atele doctora bmf mi-a spus ca acea radacina a avut comunicare cu sinusul care sa deschis si ca arata foarte rau operatia si urmeaza sa-mi ia mulaj sa-mi protejeze gingia sa nu se infecteze locul extractiei deoarece vindecarea se face in 6 luni
.Intrebarea mea este daca acel sinus erea normal sa se deschida sau e vina d-nei dr si ce se va intimpla cu acel sinus .Mentionez ca trebuie sa fac si o rezectie apicala deoarece am un chist pe cealalta parte si nu stiu daca mai ramin sau nu sa ma opereze dumneaei pt ca nu mai am incredere .
Nu am suficiente date pentru a putea incerca un raspuns. Cu siguranta daca ai chisturi si resturi radiculare in raport cu sinusul… nu ai ajuns in situatia aceasta din cauza medicului ce te-a operat acum. Sunt convins ca incearca sa faca ce poate mai bine.
Buna seara,
Va scriu aici din dorinta de a va impartasi tuturor experienta mea, din dorinta ca voi sa invatati din greseala mea sau cel putin sa va atentionez, iar daca ceea ce va voi relata vi se pare cunoscut luati masuri.
Cu riscul de a ma repeta, va spun ca in urma cu 4 luni mi s-a executat o lucrare protetica fixa si de curand unul dintre dintii “de sub” lucrare a inceput sa ma doara. Conform radiografiei, 3 medici diferiti mi-au confirmat ca nu sunt executate corect obturatiile de canal (2 dintre acestea fiind lipsa!!!), prin urmare lucrarea trebuie refacuta de la 0.
Ma intalnesc astazi cu dr. care mi-a executat lucrarea avand radiografia in mana.Dupa o ora de asteptare, aud in sfrasit:
– Haideti sa ne uitam pe negatoscop. Mda… nu vad de ce ati avea dureri, totul este in regula, obturatiile sunt in regula, nu exista reactie apicala, cu ce pot sa va ajut?Ce vreti de la mine?
-Vreau sa nu ma mai doara
-Imi sugerati ca nu am executat tratamentul corect?
-Da, asta spun, nu sugerez.Nu este normal sa am dureri daca lucrarea ar fi fost executata corect
-Pt. asta exista cale legala, nu aici se rezolva
-In acest caz, va rog sa-mi eliberati o chitanta/bon fiscal prin care sa justific ca am executat lucrarea la dvs in cabinet
-Nu va eliberez nimic, va rog sa poftiti afara din cabinetul meu
-Bine, dar sunteti obligat, ceea ce faceti este evaziune fiscala
-Si?Va rog sa iesiti
-In acest caz va rog sa-mi eliberati o copie a fisei pacientului
-Cine v-a zis ca v-am facut eu fisa aici?Si cine spune ca trebuie sa am asa ceva?Insist sa iesiti din cabinetul meu. Exista cai legale de a rezolva
-Codul deontologic “spune” ca trebuie sa aveti o fisa a pacientului care trebuie pastrata 5 ani.De asemenea, acelasi cod deontologic spune ca trebuie sa va asumati responsabilitatea tratamentelor efectuate. Va rog atunci sa-mi eliberati un act medical prin care sa dovediti ce materiale ati folosit si tratamente mi-ati aplicat
-Nu scriu nimic! Iesiti odata afara din cabinetul meu
-Bine, dar aici este un paradis fiscal?Sunteti societate comerciala; aveti obligatia de a elibera bonuri fiscale
-Nu ma obliga nimeni cu nimic! Iesiti sau chem politia!
Cam asa a decurs discutia mea cu medicul; sala de asteptare plina, pacientii se uitau siderati cand la mine cand la dr. unii uimiti, altii ingroziti.Cu siguranta o parte din ei au gandit “ce nebuna!?oare ce o avea cu bietul dr.?”
Din pacate singura institutie care ma poate ajuta in a-mi recupera suma investita este Instanta de Judecata. Intradevar, Garda Financiara poate aplica amenzi pt. faptul ca nu se elibereaza bonuri fiscale, OPC-ul poate aplica amenzi pt. faptul ca nu exista preturi afisate, Colegiul Medicilor Dentisti poate aplica o sanctiune, dar sanatatea mea?Timpul meu?Orele intregi cand asteptam la usa cabinetului avand programare?
Din pacate nimic din toate astea nu le mai pot recupera, si pt. ce? Pt. ca atunci cand am ales sa merg la acest medic nu am fost suficient de informata, pt. ca nu mi-am facut timp sa citesc ceea ce scrie aici pe blog. Cu siguranta nu mai ajungeam in situatia aceasta daca urmam sfaturile de aici, si intradevar, dupa cum spunea si Dr. Bogdan Fondrea, un stomatolog bun nu este ieftin, nu are sala de asteptare plina, isi respecta programarile.Nu va bucurati ca economisiti cativa zeci de lei alegandu-va dr. din considerente financiare, este doar o impresie. In realitate, ca in orice domeniu, ieftin si bun nu exista!
Inchei prin a va spune ceea ce am citit pe blogul unui dr. stomatolog: “un cap face, altul trage”.Mare dreptate are! Aveti grija sa nu ajungeti in situatia mea!
Multumim!
http://drfondrea.wordpress.com/2010/11/19/un-comentariu-de-pe-pagina-intreaba-ma/
BUNA SEARA imi cer scz ca va deranjes ,am si eu o intrebare daca se da garantie .. de exemplu la plombe,masele,si va multumesc fff frumos pentru timpul d-stra acordat multa sanate va doresc..
Nu este voie, codul deontologic al medicilui dentist spune asta, sa se acorde garantie. Noi oferim o garantie “morala” adica daca cumva se intampla ceva… refacem sau corectam, asta pentru ca pacientul sa stie ca are siguranta unui tratament calitativ. Cu cea mai mare placere voi raspunde mereu! O seara frumoasa tuturor celor ce mi-au scris astazi!
Buna seara,
In urma cu aprox. 4 luni mi s-a executat o lucrare protetica fixa (punte dentara 45-46-47, metalo-ceramica? (estenia)), iar in urma cu aprox. 1 luna am inceput sa acuz dureri numai la cald/fierbinte la unul dintre acestia, mai exact la 4.7. Mentionez ca dintii stalpi au fost devitalizati si obturate canalele, insa nici pe departe tratamentul nu a semanat cu ceea ce dvs. descriati aici pe blog.
Din pacate nu am posibilitatea sa va atasez aici radiografiile, daca ati putea sa-mi lasati o adresa de email ar fi ideal.
Noul medic la care ma tratez pt. alte probleme, mi-a spus, conform radiografiilor, ca obturatiile nu sunt corect executate si prin urmare trebuiesc retratati dintii respectivi. Ce credeti ca este de facut?Considerati indreptatita intentia mea de a-mi recupera suma investita de la cel care a executat incorect obturatiile de canal?
Va multumesc!
Adresa de mail este office@dentaldesign.ro. Cred ca ar fi recomandat sa fie refacute tratamentele si abia apoi sa se faca lucrari.
Multumesc mult.Va doresc sanatate si succes in activitate,sa ajutati multi oameni!
Marius
Multumesc mult!
Tocmai ,pentru ca malpraxisul(vina exclusiva a practicianului)este posibil si este prevazuta raspundere pentru el,in mod corect si natural ar fi trebuit sa existe si o garantie pentru acoperirea lui,ca in orice alta manopera din oricare domeniu nemedical,dar multe lucruri trebuie si nu se intampla;este peste puterea mea de intelegere cum e posibil printr-o lege,nu sa nu se prevada garantia,ci sa fie interzisa de-a dreptul!!!
As dori sa imi spuneti daca este bine sa pun implant MIS?
Multumesc oricum pentru bunavointa
Marius
La prima parte a comentariului tau… no comment.
MIS e ok, dar repet ceea ce am spus de nenumarate ori – nu e asa important ce sistem de implantare foloseste cineva, ci modul de folosire. Cel mai important e medicul.
Buna ziua
Va solicit si eu,ca si ceilalti de aici,un raspuns la o nelamurire.Eu am de facut mai multe implanturi,elevare de sinus,grefa osoasa etc,deci mai multe interventii si mai costisitoare si cu un anumit nivel de dificultate;ma intereseaza daca este normal,corect cel putin,daca nu obligatoriu,sa primesc o garantie scrisa pentru lucrarea prestata,pentru corectitudinea actului medical,pentru a fi acoperite anumite riscuri(ma refer la malpraxis si nu la o reactie negativa a organismului meu).Va intreb pentru ca nicio clinica nu a spus ca acorda asa ceva.E normal?E prevazut in vreun cod al medicilor ca nu au voie sa ofere garantie ptr.interventii chirurgicale?
Va multumesc,respectuos,
Marius
Salut, Marius!
Da, e prevazut in codul medicilor dentisti ca nu au voie sa ofere nici un fel de garantie pe tratamente. Noi acordam o “garantie” mai mult morala, adica daca iti cade plomba, o punem inapoi, dar nu e o garantie scrisa, concreta. Nu e voie, si nu e corect..
Marius, sa speram ca totul va merge bine la tratamentul tau.
buna seara revin din nou la dumneavoastra.in cei 450 euro e inclus surubul de vindecare si bontul?si as vrea sa stiu si cat costa un dinte de portelan caci din cate stiu doar de portelan se poate pune pe implant.ma scuzati mult ca pun asemenea intrebari dar vreau sa imi fac cateva socoteli ,nu as vrea sa incepo lucrare si sa nu am bani sa o termin.sper sa ne vedem curand la cabinetul unde lucrati .optez pentru dumneavoastra pentru ca spuneti lucrurilor pe fata.va multumesc.
Preturile nopastre sunt pe site. http://www.dentaldesign.ro
Sunt multe discutii, intrebari si raspunsuri care prin intermediul unui blog, sunt greu de lamurit. In masura in care pot, imi dau silinta sa fiu cat mai clar.
as avea si eu cateva intrebari pentru dumneavoastra si sper sa am un raspuns.am intrat pe site-ul dental design si nu am reusit sa vad preturile.eu am nevoie de patru implanturi si ar trebui sa incep cat mai repede.puteti sa-mi spuneti cat costa la dumneavoastra un implant complect sau sa-mi recomandati o clinica unde nu costa chiar mult vazand ca am nevoie de 4 implanturi pentru inceput + intre implanturi alti dinti.va multumesc
La Dental Design, momentan, cu sitemul de implanturi pe care il folosim in prezent, pretul unui implant este de la 450E. Daca pretul din momentul ineserarii este cel mai important factor in luarea unei decizii sint sigur ca vei gasi preturi mai mici. Uite si un link care poate ti se va parea interesant.
http://drfondrea.wordpress.com/2009/08/13/cat-costa-un-implant-dentar/
interesant
Buna ziua,
V-as ruga, daca se poate , sa ma ajutati si pe mine. Baiatul meu in varsta de 7ani,5 luni a primit zymafluor per os de la varsta de 2 sapt,iar acum a facut floroza dentara( dinti galbeni si pete albe), la stomatolog mi-a spus sa-i scot zymaflorul, si sa astept, si ne-a recomandat plombarea a 3 dintisori/masele temporare cu laser( cariile sunt cat farful unui ac), iar la cea definitiva de asemenea plomarea cu laser( nu este cariata dar are in santulet unde s-ar putea caria). Spuneti-mi va rog ce sa fac? Multumesc anticipat!
Este cam greu sa va dau un sfat, fara sa vad direct situatia baiatului dumneavostra. Ceea ce as putea spune este sa incercati tratamente cat mai conservative – adica fara sacrificiu de substanta dentara.
mi au scos nervul la un canin ,care mi a facut probleme ,mi a facut o gaura sub anestezie a curatat cu douo instrumente apoi mi a pus un gel vata si mi a pus un pansament . continua sa ma doara la fel ca inainte. ce se intampla. va multumesc.
Lasand la o parte faptul ca doare, posibil sa fie si o infectie ce trebuie tratata.