Aici gasesti intrebari si raspunsuri legate de dinti.
1 – Nervul se scoate sau se omoara?
Nu, nu se “scoate” si nu se “omoara” , ci se curata canalul, chimic si mecanic. Nu se scoate ca un morcov din pamant, intreg, ci se dizolva tot ce este in camera pulpara, adica nerv, vase de sange, tesut sanatos, tesut infectat. Drept urmare nu se poate “scoate” nervul si nu se “omoara”. Tratamentul de canal e mai complex decat a “scoate” ceva din radacina… Citeste articolele mele de pe blog cu referire la tratamentul de canal, la endodontie.
2 – Mi-a aparut o umflatura pe gingie, e ok?
Nu, nu e ok. Trebuie sa mergi la medic. De cele mai multe ori este semnul unei infectii.
3 – Am nervul infectat, sa iau antibiotic?
Nu, nu lua antibiotic. Tratamentul de canal corect nu necesita medicamente. Trebuie mare atentie in ce priveste administrarea de medicamente. In plus nu poti lua antibiotice “dupa ureche” sau ca asa ti-a spus vecinul sau ai auzit la televizor. Ar trebui sa existe o mare responsabilitate in administrarea de antibiotice.
5 – Sa imi pun fatete sau coroane sau plombe?
Nu se pot compara astea trei pentru ca au alte indicatii. Este ca si cum ai intreba: Sa imi iau pantofi, bluza sau caciula? Se adreseaza altor cazuri. In unele cazuri se indica fatete, in altele coroane. Depinde de la caz la caz. Nu pot fi bagate in aceasi categorie.
6 – Cat ma costa sa imi fac “toti dintii”?
Asta e ca si cum ai intreba “cat ma costa un ceas? Poate fi un ceas de plastic cu baterie la 100 lei, sau un ceas de colectie, mecanic, antic, de la un producator renumit, de 1.000.000 Euro. Drept urmare, “tot” depinde de ce vrei tu sa fie acel “tot”.
7- Doare un implant dentar?
Implantul in sine nu doare. Implantul este un surub, artificial, si nu are cum sa doara. Nici ochelarii nu dor. Interventia de inserare a implantului nu este dureroasa pentu ca se face sub anestezie, in perioada de vindecare (o saptamana) se resimte o sensibilitate suportabila, dar se prescriu medicamente, iar apoi, cand se punne coroana, dupa cateva luni, nu doare nimic.
8 – Sa imi scot dintele? Mai am doar radacina si e infectat.
In cele mai multe cazuri merita luptat pentru fiecare radacina, chiar daca este infectata, si chiar daca si osul este infectat. Cel mai important este sa fie un tratament corect.
9 – Imi sangereaza gingiile, ce apa de gura si ce pasta de dinti sa folosesc?
Nici apa de gura si nici pasta de dinti nu va rezolva problema ta. Ce ai nevoie este sa mergi la profilaxist, adica la cabinetul stomatologic unde sa se faca igienizarea periodica (6 luni). Adica: – detartraj ultrasonic, periaj, air flow, finsarea obturatiilor, indicatiile de igiena. Aici vei fi invatat cum sa faci periajul corect, cum sa folosesti firul interdentar… cu exemplificare. In plus trebuie rezolvate problemele dentare, carii, infectii, obturatii si lucrari dentare defectuase.
10 – Care este cel mai important lucru pe care trebuie sa il stiu?
Cel mai important lucru nu este o coroana, nu este un implant dentar, nu este nervul din dinte. Cel mai important lucru pe care trebuie sa il stii este competenta, implicarea, experienta si relatia de incredere pe care TREBUIE sa o ai cu medicul tau.
Daca mai ai nelamuriri legate de anumite tratamente ce ti-au fost recomandate sau efectuate, nu ezita sa citesti intrebarile si raspunsurile din aceasta pagina. Daca vrei sa ma intrebi mai multe despre cazul tau, iti stau la dispozitie fie pe aceasta pagina fie pe pagina INTREABA-MA! (click aici pentru link direct). Iti voi da lamuriri la ceea ce doresti sa stii. Si, daca nu voi avea raspuns la intrebarea ta, ma voi informa.
Nu imi e rusine sa spun NU STIU!
Prima data, sa nu faci rau!
Nu consider ca am toate raspunsurile si nu consider ca pot ajuta in orice situatie, dar, imi dau silinta sa citesc cu atentie intrebarile voastre si sa raspund cat mai curand si pe pagina destinata intrebarilor.
Daca doriti puteti posta fotografii sau radiografii pe site-uri de gazduire online (gen www.tinypic.com) si atasati linkul la mesaj.
Iata si motivul pentru care recomand sa postati radiografii:
https://drfondrea.ro/2013/10/importanta-radiologiei-in-stomatologie/
Cu drag,
Bogdan Fondrea
Buna ziua, vreau sa va intreb asupra unei probleme. Am avut o extractie de masea la inceputul lunii decembrie, destul de dificila. Gingia a inceput sa se vindece avand o culoare roz obisnuita dar de vreo saptamana sau max 10 zile a aparut o umflatura rosiatica pe mijloc, ca un mic balonas. Despre ce poate fi vorba? Este vreun tratament pentru asa ceva? Va multumesc si va doresc numai bine si la multi ani pentru acest an!
Pot fi mai multe variante. Cel mai bine ar fi sa te vada un medic.
Buna ziua! Dl doctor,am si eu o intrebare..e posibil ca din cauza curentului,sa ri se umfle toata partea si sa te doara si ochiul?Va multumesc si astept un raspuns.
Nu. Cauza este o infectie. Curentul poate a acutizat fiind favorizant, dar cauza e o infectie.
Buna ziua,am si eu o intrebare am pe masele cateva puncte maronii spre negru,dar nu ma dor maselele nu am nici un deranjament,ce reprezinta ele?doresc sa ma angajez in armata si una din conditii este dantura cel putin 80% sanatoasa,ce ar trebuii sa fac si ce reprezinta? Constituie o problema mare a danturii?multumesc
Pot fi coloratii sau poti fi carii. Fara sa te vada un medic si sa ai si o radiografie panoramica nimeni nu poate stii.
Buna ziua. Am un dinte care a fost imbracat in portelan acum aproape 10 ani dupa ce am avut infectie la el si mi-a fost scos nervul. Intre timp l-am mai imbracat de 2 ori ultima data cu zirconiu pt a arata cat mai natural. Acum mi-a aparut o umflatura la gingie deasupra lui, am fost la medic, am facut radiografie si am infectie din cauza ca nu a fost obturat bine canalul in trecut. Mi-a facut o incizie ca sa iasa infectia dar intre timp incizia s-a inchis si a inceput sa se umfle din nou. Medicul mi-a zis ca trebuie sa imi puna os artificial si pe urma dintele si ca dureaza cateva luni pana termin cu totul, costurile fiind undeva la 800-900 euro. Nu pot face nimic altceva? Si daca nu atunci care e procedura? Trebuie sa stau vreo perioada fara dinte? Este dintele din fata si am doar 24 de ani, va dati seama ca mi-ar fi ft greu. Si in ceea ce priveste tratamentul, este vreo problema daca imi alaptez bebelusul? Multumesc frumos.
Ce ai de facut e un tratament de canal corect. Poti alapta fara probleme, dar ai nevoie nu de UN tratament de canal si de unul CORECT.
Buna ziua,
Cu mult timp in urma mi-am plombat 4 masele,iar acum imi miroase gura urat de la plombe.Este normal?Si daca este ce ar trebui sa fac ca sa scap de miros?
Va multumesc anticipat!
ti-am raspuns deja 🙂
Buna ziua,
Ieri am avut o extractie de dinte si vreau sa stiu la cate ore dupa extractie am voie sa consum fructe.
Va multumesc anticipat.
Dupa 2 ore, orice, nu doar fructe. Sa nu fie lactate 2 zile.
Buna seara,
Numele meu este Ruxandra, am 30 de ani iar din timpul liceului, cand toate lucrarile la dentist erau gratuite pana la 18 ani, am mers la o policlinica din localitate unde mi-a scos in timp vreo 4 masele, anestezia nu “prindea” si de atunci am ramas cu o frica ingrozitoare de dentist. Timpul a trecut, cariile au aparut, mi-au stricat dintii si intr-un tarziu mi-am luat inima in dinti si am mers la medic dar nu mergeam des pt ca nu-mi ajungeau banutii chiar daca nu trebuie sa fie o scuza iar acum platesc. Ideea este ca de 4 ani am poprire la banca si nicio clinica nu poate sa-mi ofere servicii in rate. Acum sunt in postura de a mai avea 6 dinti in fata in partea de sus plus 4 resturi de masele. In patea de jos cam la fel. Nu ma pricep la ce as avea nevoie, bani de implanturi nu am dar as putea plati in rate 400 lei pe luna numai sa pot rade cu toata gura si sa mai pot zambi. Daca dumneavoastra nu ma puteti ajuta cu servicii in rate cu adeverinta de la locul de munca poate imi recomandati pe cineva. Vreau sa raman insarcinata iar cu dintii si pb danturii imi este teama. Va rog sa-mi dati un raspuns pt a zambi din nou, va multumesc anticipat!
Salveaza undeva raspunsul meu, si vino cu el la clinica la noi in ianuarie, cat mai devreme. Toate tratamentele de eliminare a infectiilor (igienizare, extractii, tratamente de canal si obturatii – plombe-) ti le vom face gratis in lunile ianuarie si februarie, astfel incat sa fi sanatoasa si sa poti ramane insarcinata fara probleme. In ceea ce priveste plata pentru lucrarile protetice (adica coroane) si implanturi vom discuta cand ne vedem. Consultatia e tot gratis, si si radiografiile facute in clinica sunt gratis. 🙂 Uite aici pe site la pagina “contact” si scrie-ne un mail cu ce ai scris tu aici si cu raspunsul meu si in ianuarie ne ocupam de tine.
Craciun fericit Ruxandra!
buna ziua ,
Mi s-a scos nervul la dintele 27,mi s-a facut obturatia de canal si acum am dureri continue la atingerea maselei.imi puteti spune care este cauza?
p.s am uitat sa spun ca de 6 zile am durerea.
Poate fi ok si e normal sa doara o saptamana, dar poate nu eok. Cel mai clar ar fi daca as vedea o radiografie. Citeste si aici: https://drfondrea.ro/2009/03/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/
Buna ziua.
Am si eu o intrebare…dureroasa!!
Anul trecut am fost insarcinata si mi s-a rupt o masea ,adica s-au rupt 3 pereti de la maseaua de sus ,dreapta penultima(in sensul ca dupa ea era maseaua de minte).Nu am putut merge la dentist deoarece atunci nu imi facea nimic iar pe urma nu am mai avut timp,din cauza bebelui.Problema este ca zilele astea am simtit o durere jn timp ce am muscat pe ea(puteam manca cu ea ,dentistul care a vazut-o a zis ca nu mai am nerv si e tratata) si m-am trezit ca mi s-a crepat in doua,singurul perete care a mai ramas(unul care da inspre gingia din interior)se misca acum si ma si doare.Intrebarea este se poate scoate normal sau trebuie operatie , avand in vedere ca nu mai am peretii maselei doar un ciot care insa este rupt si el.La inceput nu ma durea dar de ieri a inceput sa ma doara cand se misca peretele rupt.Mai pot sta cu ea asa mult timp , avand in vedere ca sunt plecata din tara ,iar o lucrare de genul acesta ma gandesc ca va costa foarte mult in strainatate.
Va multumesc de raspuns!
Probabil se poate scoate normal. Nu stiu cat costa sa faci asta dar sigur te va costa mult mai mult si nu doar bani daca lasi o infectie sa creasca in voie…. Du-te la dentist.
Buna ziua. Acum vreo 2 luni mi-am scos un dinte cariat cu tot cu radacina pentru ca era infectat. In fine,dupa ce l-am scos m-a durut locul aproape 2 saptamani. Apoi incet,incet m-au lasat durerile si gingia a inceput sa se vindece si totul a fost bine…pana azi. Acum ma doare din nou acel loc,am dureri suportabile si mi-a aparut o mica pata neagra pe gingie. E ceva grav? Eu nu sunt in tara si pot sa ma duc la dentist doar peste cateva zile. Va rog frumos sa-mi dati un raspuns 🙂
Trebuie sa mentionez ca dintele nu mi-a mai crescut la loc si acea pata neagra e in locul unde trebuia sa fie dintele. Sper ca am explicat cat de cat bine,daca nu,imi cer scuze dar chiar nu ma pricep la stomatologie.
Fara sa vad nu pot sa imi dau seama ce pata este… Daca ai scos un dinte definitiv, altul nu mai creste in locul lui niciodata.
Buna ziua,
De curand am decis sa-mi schimb 2 masele, fiind puse acum 12 ani si fiind de metal, inestetice.
Intrebarea mea este ce ar fi mai recomandat si profitabil pe termen lung, o retratare endodontica sau un implant?
Va multumesc anticipat.
Cat timp se poate pastra un dinte natural (printr-un tratament CORECT endodontic) este de preferat unui implant.
Buna ziua, sunt insarcinata in 12 saptamani si de cateva zile ma doar foarte tare dintii de sus, deasupra unui dinte ma doare si gingia. Dintii asa tare ma dor ca nici nu pot musca cu ei. Am observat ca mi un pic coborata gingia si cand apas la baza de sus a dintelui ca doare gingia destul de tare, cu toate ca nu pare a fi umflata. Am fost la un stomatolog zilele trecute si a zis ca nu am nimic desi in continuare ma dor dintii. Oare ce ar putea fi?
Aproape sigur e gingivita (este in stransa legatura cu sarcina). In plus trebuie vazut daca nu sunt ceva infectii ce s-au acutizat. Mai du-te la dentist iar. Ori la acelasi, ori la altul. 😉
Buna ziua, am la mandibula o lucrare pe 4 implanturi…vreau sa stiu cum se procedeaza la cabinet ptr o curatare a lucrarii? Se scoate lucrarea si se curata implanturile? Sau se vurata tartrul exact ca la dintii naturali? Multumesc
Nu se scoate (decat daca e prin fixare cu insurubare – m-as mira sa fie asa) : https://drfondrea.ro/2013/05/screw-retained-dental-bridges-on-dental-implants/ Daca nu, se face cu instrumente speciale, sa nu afecteze implanturile (nu ca pe dintii naturali).
buna. simt o durere in maxilar, in dreptul unui implant. este mai mult o jena decat o durere, dar mi s-a inflamat putin si gingia in locul unde este implantul. mai am 2 implanturi la care nu am niciun fel de problema. cred ca am fortat putin ata dentara in urma cu cateva zile si de atunci a aparut durerea. implantul il am de 2 ani si nu am avut probleme pana acum. poate fi de la ata dentara, asa cum cred eu, sau credeti ca este o alta problema?
va multumesc
Poate fi de la fir sau nu, cel mai bine ar fi sa te vada un medic, asa poti inlatura orice suspiciune ca ar fi ceva mai grav.
Ati putea sa-mi explicati daca exista o diferenta intre detartrajul subgingival si chiuretajul subgingival? Am inteles ca, de multe ori, este nevoie la un detartraj profesional de o dubla procedura:detartrajul in sine,cu ultrasunete care coboara subgingival si curatirea manuala a tartrului care se afla in acel loc.Este asta acelasi lucu cu chiuretajul subgingival? Va intreb asta pentru ca am suferit o procedura de detartraj profesional pe o arcada(mandib.), cu tot tacimul(ultrasunete, air-flow, polisare,etc.)si apoi masuratorile pungilor parodontale (care au fost de 2,max.3mm pe toate fetele dintilor- normale,inteleg).In acest caz, in care nu au exstat pungi parodontale de tratat, este normal ca aceasta procedura sa fie taxata ca un chiuretaj subgingival in cimp inchis si sa fie taxata cu 725 ron??
Ar urma sa fac detartrajul profesional si pe arcada de sus, in acelasi mod si presupun ca acolo vor fi si mai putine probleme…deci, in total, m-ar costa 1450 ron-un detartraj profesional pe ambele arcade!!! Vi se pare un pret corect pentru ziua de azi si pentru un om cu un job obisnuit(adica nu fotbalist, manelist, om de afaceri) ci…un simplu medic :)) ? Ultima intrebare a fost mai mult retorica, nu trebuie sa raspundeti neaparat 🙂
Multumesc, anyway.
Detartrajul se face de profilaxist, fara anestezie si e o curatare periodica recomandata tuturor. Chiuretajul se face de medic, sub anestezie si e recomandat celor cu probleme parodontale, Se face doar daca e necesar. 2-3 mm e normal si NU e nevoie de chiuretaj. Sper ca asta raspunde si la ultima intrebare. 🙂
Buna seara! Am o masea careia i-am pus plomba in urma cu 5 ani, iar intre timp a cazut jumatate din ea, s-a spart si ramasesem cu o gaura, la nivelul gingiei ajunsese jumatate de masea. acum de 2 saptamani o tratez..mi-a pus de 2 ori pansament. azi a incercat sa imi puna plomba in speranta ca imi pune coroana apoi. Si s-a desprins plomba de acolo si a trebuit sa inceapa sa imi “gaureasca” cu freza aia surub subtire pentru pivot. ok..durea intr-o parte, adica cred ca numai pe un canal. mi-a adus toata maseaua asa ca si gingia, si mi-a facut mulajul ala rozaliu pentru pivot, si mi l-a mai probat pe acolo de ceva ori. apoi mi-a pus pansament. Bun..dar acum au trecut 4 ore si nu pot nici macar cu limba sa imi ating zona. ma doare groaznic..degetul daca imping un pic prin obraz pe exterior e insuportabil. E ceva in neregula, nu-i asa?
Am raspuns deja prima oara cand ai postat.
Am 2 dinti pusi si imi sangereaza gingia si au alta culoare acum de ce?
Gingia sangereaza fie de la o igiena deficitara (care poate fi data de lucrari incorecte) fie de la lucrari incorecte. Culoarea se poate modifica daca nu e ceramica.
am un dinte lipsa… mi-a cazut cand aveam 12 ani, acum am 20! nu m-am interesat pt ca am fost atunci pe moment la doctor si mi-a spus ca nu are ce sa imi faca decat o proteza.. in fine, si ca decat dupa varsta de 18 ani! tin sa precizez ca nu mi-a ramas radacina inauntru. acum un an am fost la doctor si mi-a spus ca trebuie sa mi-i scoata pe toti xcei patru din fata pentru a putea face ceva.. (am uitat sa mentionez dintele este in fata) pt ca ceilalti dinti s-au cam strambat neavand nimic acolo. in fn i-am spus ca nu as vrea sa extrag dintii mei si mi-a spus ca o alta metoda ar fi aparatul dentar! acum ceva vreme am fost la un alt medic si mi-a spus ca da ar putea sa-mi faca o lucrare doar de trei dinti, si ca ar finaliza-o cam in 10 zile. acum nu stiu ce sa cred mi-e un pic cam frica1 adica nu stiu cat de adevarata este metoda lui… imi puteti spune ce ar trebui sa fac? multumesc
NU II EXTRAGE!!!! E o mareeee prostie!
Ar trebui sa cauti un medic ce sa inteleaga situatia, sa iti expice, sa iti arate poze, sa intelegi si sa alegi tu. Informeaza-te inainte! Nu fa asa ceva la repezeala!
cat costa de pus un premolar din plastic daca radacina este buna?Multumesc.
O coronita? Depinde de la cabinet la cabinet. Dar, plasticul e o solutie provizorie. La noi lista de preturi e pe site: http://www.dentaldesign.ro
Buna ziua! Am si eu o intrebare. Acum ceva vreme am avut o lucrare la primii dintii din fata, atat cei de sus cat si cei de jos. Lucrarea a fost realizata din acrilat daca mai tin eu bine minte… De curand am decis sa imi schimb lucrarea cu una din portelan In momentul in care mi-a fost data lucrarea veche am vazut ca totii cei 4 dintii care erau imbracatii au fost mancatii pana la baza, erau negrii, ma rog ceea ce se mai vedea din ei. Am stabilit cu doctorul meu o lucrare bazata pe pivotii. Intrebarea mea este urmatoarea. Dupa ce mi-a scos nervul, a 3 a zii cand am fost sa imi cimenteze canalul unul din dintii ma durea foarte tare cand imi dadea cu acele acelea. Doctorul mi-a spus ca in timp imi va trece. Pe scurt problema mea este aceea ca acum dupa ce mi-au fost pusi pivotii acel dinte ma doare in momentul in care exercit presiune pe el..atat cand as musca cat si daca imping in el din fata. Nu este o durere foarte tare, dar este si as vrea sa stiu daca este ceva normal. Tin sa va spun ca aveam gingiile foarte imflamate inainte de a imi da lucrarea veche jos lucru care mi-a explicat actualul doctor stomatolog se datoreaza faptului ca veche lucrare nu a fost pusa corect, intre gingie si dinte exista un loc liber unde dintele slefuit statea liber lucru care a dus din cate mi-a spus si la carierea dintelui inauntru lucrarii. Va multumesc mult si astept un raspuns!
Uite ceva ce te-ar putea ajuta : https://drfondrea.ro/2009/03/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/
Buna seara domnule doctor.
Revin la dumneavoastra cu o veste buna, aceea fiind aceea ca numai ma doare acel dinte(pivotul de care va spuneam). Am cateva nelamuriri si sper ca ma puteti ajuta si dumneavoastra.
Problema cea mai grava pe care o am acum acum este aceea ca la lucrarea veche de jos intrucat am lucrare la 6 dinti si jos (cei frontali + caninii) am o infectie. Mi-am facut radiografie, la dintii frontalii din partea dreapta ( 3 din acestia) am avut o infectie groaznica. Doctora la care ma duc mi-a spus ca infectia a ajuns pana la “os”. Nu stiu exact ce insemana asta , cred ca se refera la osul maxilarului. Tin sa mentionez ca anesteziile (mi-a facut 2) nu au prins decat la un dinte..la cel mai “sanatos”. Nu stiu de ce, dar ma durea extraordinar de tare cand s-a chinui sa imi taie vechea lucrare. Mi-a extras cei 3 dintii cu infectie si atat intrucat numai puteam de durerii.
As dorii sa stiu si de la dumneavoastra daca exista vreun tratament pentru aceasta infectie. Doctora mi-a dat o reteta bazata pe Amplicilina 500 luata odata la 6 ore.
Mai doresc sa stiu si de ce nu m-a durut nimic sub vechea lucrare daca am o asa de groaznica infectie? Intradevar am gingia foarte rosie si un pic umflata la baza dar atat. In rest nu ma durea cand apasam pe barbie , pe dintii , pe nimic. Si care ar fii cauzele unui astfel de infectii? Sincer imi este foarte frica acum cand o sa reusesc sa imi pun noua lucrare sa nu patesc la fel si eu s a nu stiu nimic.
O intrebare as mai avea la dumneavoastra. Doctora mi-a spus ca sufar si de ocluzie inversa si de aceea dintii de sus vor fii mai marii decat cei de jos. Mi-a spus ca va incerca sa ii mute in interior macar 2-3 mm pe cei de jos special pentru a putea sa ii faca pe cei de sus mai mici. Sincer pentru mine este o problema destul de mare aceasta, intrucat tin la estetica si imi doresc sa arat bine si sa nu am dintii fff mari. Este posibil cumva sa pot avea dintii de sus mai mici? Si daca da, cum se poate face acest lucru?
A si inca ceva…pe restul dintilor de sus, pot sa ii fatetez pentru a avea aceeasi culoare uniforma peste tot? Sau fatetarea ii poate sensibiliza intr-un fel?
Va multumesc si imi cer scuze ca am atat de multe intrebari, dar cred ca sunteti unul din cei mai bunii doc de la noi si poate ca daca stateam in acelasi oras veneam la dumneavoastra, dar cum nu pot….
O seara frumoasa si multumesc inca odata!
1 – Tratamentul este tratament de canal corect. https://drfondrea.ro/2009/03/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/
2 – nu te-a durut, dar nu are nicio legatura durerea cu cat de bine e tratamentul. Poate fi bine si sa doara putin cateva zile, sau poate fi rau de tot si sa nu doara.
3 – cauzele infectiei sunt tratamente incorecte
4 – se pot face mai multe solutii, depinde de la caz la caz.
5 – poti si cu fatete si cu albire, sau coroane, din noi depinde de la caz la caz.
Multumesc! 🙂
Buna , as avea o intrebare , mi-sa dezlipit fatada unui canin , lucrarea este din metal cu fatade de .. probabil portelan , e vreo sansa sa o lipesc eu la loc cu un adeziv oare care?
Tehnic e pisibil, medical nu ti-as sugera sa faci tu singur asta.
Buna 🙂 Care ar fi procedurile pentru o albire de dinti? Ar fi de preferat ca dintii sa nu fie cariati si sa se faca un detartraj sau se poate face direct albirea? Merci fain 🙂
Da, sa fie intai facuta igienizarea, si sa nu fie carii profunde. Dar, obturatiile se fac dupa, coroanele la fel, dupa albire.
Buna seara !Am 19 ani ,la varsta de 14 ani mi a crescut un canin in bolta pt ca nu mi a cazut dintele de lapte.Nu m am dus la dentist datorita fricii,dar mai ales nu imi doresc sa port aparat dentar.Exista si alta solutie?Multumesc anticipat!
Nici nu are rost sa iti spun cati oameni regreta ca nu si-au pus apartat ortodontic si au als alta solutie… Da, exista si alte solutii, dar nu inseamna neaparat ca sunt si bune. 🙂
Marti 05 Noiembrie, intre ce ore va pot gasi la clinica pentru un consult?As dori sa stiu aproximativ pe ce perioada trebuie sa port aparatul ortodontic fix si care sunt costurile?Multumesc.
Buna seara.Am 27 de ani si am purtat aparat ortodontic mobil cand aveam vreo 10 ani.Dintii mei s-au aliniat, dar nu suficient cum mi-as dori.
Am atasat ultima radiografie panoramica facuta in Februarie 2013:
http://tinypic.com/r/2d6shab/5
Ce ma sfatuiti pentru a avea dintii mai bine aliniati si mai albi?Ar fi mai indicat aparat sau se pot aplica cateva fatete dentare?
Mentionez ca in urma radiografiei de mai sus ,mi-a fost extrasa maseaua de minte din partea dreapta sus, iar cariile au fost tratate si plombate.
multumesc anticipat,Lavinia.
Aparatul mobil NU va rezolva problema. Aveai nevoie de aparat fix, nu mobil. In continuare ai nevoie de aparat fix.
Poti pune si fatete, dar recomandarea mea e sa definitivezi tratamentyl ortodontic in modul corect, adica cu un aparat fix, si doar dupa sa te gandesti la fatete.
Marti 05 Noiembrie intre ce ore va pot gasi la clinica?As dori sa stiu aproximativ cat timp va trebui sa port aparatul ortodontic fix si care sunt costurile?Multumesc.
Poti suna la noi la clinica pentru o programare. De obicei daca suni cu o saptamana – doua inainte se poate gasi un loc pentru o consultatie.
Buna seara.Am un premolar cu pivot ( nu stiu din ce material este pivotul, dar cred ca metalic ) pus din anul 2005. Gingia , in jurul lui , tot timpul a avul alta culoare( probabil din cauza corpului strain), dar nu m a deranjat neaparat.De cateva zile, a inceput sa se miste putin si s a umflat si gingia..simt o tensiune/ durere acolo ( suportabila), dar am evitat sa mai mananc pe partea aceea…Din ce am citit pe internet , inteleg ca :
-Daca s-a fisurat/ rupt radacina nu se mai poate face nimic si trebuie extractie…
-pivotul nu se poate inlocui fiind foarte putin probabil ca atunci sa nu se fisureze radacina dintelui
– in cel mai bun caz , se misca doar coroana si s ar putea realiza din nou cimentarea….dar cum, in conditiile in care gingia este inflamata ?
Puteti sa mi confirmati/ infirmati cele de mai sus si eventual care credeti dvs ca este solutia cea mai buna?
Multumesc!
Ti-am raspuns deja de prima oara.
Buna ziua! As vrea sa stiu daca pe o radacina rupta (canin) se mai poate pune pivot. Multumesc
Depinde unde si cat e rupta.
Buna ziua!
Mi-am pus acum 3 săptămâni o lucrare de 4 coroane pe dintii din fata, sus. 2 din ei mă dor când împing cu limba din spate. Problema a apărut la o săptămână după terminarea lucrării. Ce poate fi?
Ceva nu pare ok, pot fi infectii in os, se poate sa se infectat camera pulpara, sau se poate sa fie problema cu gingia…
Buna ziua,
va multumesc pentur raspunsul anterior si revin cu o intrebare: am o masea plombata de 3 ori la interval de 6-7 ani – fiecare obturatie …..nu ma doare dar este putin cariata abia se vede si nu as sta asa . As dori sa stiu daca este posibila replombarea ei fara sa fie scos nervul, iar daca in urma radiografiei va trebui scvos, daca se pot face intr-o sedinta si obturarea canalului si obturarea maselei. Cu multumiri, Angi.
Daca trebuie tratament de canal se poate face in aceasi sedinta si obturatia definitiva, dar intr-o sedinta mai lunga.
Buna ,
Sa intamplat recent deoarece ma doare maseaua pe o parte si trebuie sa mananc pe cealalta si pe partea unde mananc am o singura masea a minti si ma derajat un colt .mam uitat cu oglinda .maseaua minti sa intors inainte o vedem acuma doar u n colt se vede. E grav ?
Nu cred ca e grav dar ar fi bine sa te vada un medic.
Buna seara, am si eu o nelamurire. Acum 2 zile am fost la stomatolog pt tratarea unui incisiv care are infectie. Mi- a facut anestezie , dar de cand a trecut efectul ei, ma doare gingia cumplit. e normal? pana acum nu am avut dureri. Multumesc anticipat
Da, uneori poate sa doara fara sa fie nimic in neregula.
Buna ziua,
In 2010 mi’am pus o proteza dentara fixa. Astazi s’au desprins 3 dinti din aceasata lucrare.I’am reatasat, daca imi este permisa exprimarea si pare sa nu mai fie nicio problema.Pentru moment lucrez intr’o alta tara si urmeaza sa revin peste o luna. In tot acest timp poate aparea vreo problema?
Nu cred ca vor fi probleme mari, dar se pot caria. Ideal e sa ii reataseze un dentist, chiar daca e cu cimment provizoriu pana vii in tara.
Buna seara, tocmai m-am apucat de o lucrărica cars consta in punerea a4 dinti. Care este nelamurirea mea? Nu mi-a scos nervul la nici unul? Este normal?
Daca postezi o singura data intrebarea este suficient. Nu este obligatoriu sa se faca tratament de canal, depinde de la caz la caz, depinde de slefuire, de protectia dintelui, de mai multe aspecte.
Buna seara, tocmai m-am apucat de o lucrarica, care consta in punerea a 4 dinti, eu mai având decât 2! Care este nelamurirea mea? Nu mi-a scos nervul de la nicu unul… Este un lucru normal? Va multumesc!
Buna ziua , Vineri am fost sa mi fixeze doua lucrari , mai exact una de 3 dinti si cealata de 4 . Problema este ca fixarea este definitiva si ambele au prins aer. Lucrarea este ceramo- metalica . Se mai poate face ceva? Este din cauza gingiei sau a substantei de fixare ?
Va multumesc!
Buna seara,
“au prins aer”…..In momentul cand imping cu limba in interior in mijlocul lucrarii pe partea din exterior ies niste balonase din saliva . Aceasta problema am observat-o a 2 zi de la fixarea dintilor.
Nu cred ca e o problema majora, dar daca te deranjeaza in mod serios, nu se poate rezolva decat inlocuind lucrarea. Orium, nu va fi ca niste dinti naturali, si pe sub corpul de punte (unde lipsesc dintii tai) tot timpul va fi ceva diferit.
Nu este ceva deranjabil. Aceeasi problema a fost si cand lucrarea a fost lipita provizoriu (insa atunci nu mi am facut prea multe griji). Ma gandeam ca poate nu a fost bine lipita, sau ginigia mea nu este destul de uniforma ramanand un mic gol intre lucrare si gingie?
Imi este frica ca in timp sa nu se mareasca acel “mic gol” si sa se infecteze sub lucrare.
Trebuie tinut curat si mers la igienizari periodice, la profilaxist.
Nu inteleg, ce inseamna “au prins aer”?
Buna ziua. De 3 zile ma cam supara dintele din fata, am fost astazi la dentist si mi-a spus ca mi-a murit nervul. A spus ca imi v-a Pune coroana dentară , asta inseamna ca trebuie sa imi scoata dintele? V-a durea ?
Va multumesc!
Nu il scoate, il imbraca. Poate sunt si alte posibilitati. Nu doare daca se foloseste anestezic.
Zilele trecute mi-a cazut o coronita formata din 3 masele pe care o aveam de 10 ani. La una dintre masele de sub lucrare am avut nervul scos si a fost plombata. Am facut radiografie si la consultul stomatologic, medicul mi-a spus ca nu poate pune un pivot pe acea radacina pentru ca este putreda si nu imi poate garanta lucrarea. Mi-a recomandat extractia ei si apoi implant. Nu as vrea sa o scot. Ce imi recomandati?
Mentionez ca radacina nu este fisurata, iar celalalt dinte este sanatos (nu a avut nervul scos, doar pilit pentru a intra coronita)
Nu pot sa iti recomand nimic fara a vedea macar o radiografie. Uneori se poate salva un dinte, uneori nu. Nu stiu cum este in cazul tau.
Am o întrebare…
Am facut o extractie si trei zile după mi-a aparut o bucată de os, m-am întors la dentist şi a polizat dintelui, a trecut iar trei zile si apărut din nou os, este normal acest lucru? Multumesc
Nu este normal. Trebuie vazut ce e.
Buna ziua! Mai de mult m-am lovit si acum mi se misca foarte putin incisivul central si imi este frica de urmari. Am 3 intrebari:
1. Este buna metoda cu acel aparat electronic doctor?
2. Acum 2 ani mi s-a rupt un dinte si mi la imbracat eu pot sa imi pun aparat dentar??..adica nu se strica lucrarea??
3. Ce crezi ca ar trebui sa fac cu dintele care se misca??
1 – nu stiu la ce aparat te referi
2 – da, poti (daca tratamentul e facut corect pe dintele imbracat nu vor fi probleme)
3 – depinde de cauza (s-a distus osul, este fracturat dintele, este indectat osul, sunt si probleme parodontale?) In functie de cauza se gaseste tratamentul corespunzator.
In legatura cu electronic doctor asta e site-ul unde am vazut acest aparat: (link:)
Probleme parodontale din cate stiu nu am ca am mers destul de des la stomatolog si nu imi sangereaza gingiile, iar osul si radacina nu cred ca sunt fracturate doar putin zgaltaite de la lovitura…eu speram sa pot face ceva ca sa se intareasca dintele, radacina fiindca nu se misca foarte tare insa imi este frica pe viitor..evit cat de mult se poate sa mananc cu acel dinte!
Nu stiu despre acest tratament, dar sunt sceptic.
Ar trebui totusi sa faci o radiografie sau poate un Computer tomograf (radiografie tridimensionala) pentru a putea fi evaluat osul si dintele (cu radacina si implantare cu tot) si a se stabili exact cauza ce mentine aceasta mobilitate.
M-am lovit de o problema minora dar in acelasi timp periculoasa. Cititi aici va rog : http://nutripedia.ro/2011/06/21/2-mituri-legate-de-spalatul-pe-dinti/
Eu obisnuiesc sa-mi periez dantura dupa fiecare masa , iar acele mituri citite m-au tulburat.
Periajul corect se face in 2 minute, cu miscari rotative, vibratorii, la 45 grade, usir subgingival, fara presiune, cu perii periutei moi. Dureaza doua minute si se face de doua ori pe zi. Dupa periaj nu se mai mananca. Firul interdentar cel putin seara dupa periaj, dar cat mai des e nevoie.
Buna seara! Am si eu o intrebare, si daca ma puteti ajuta cu un raspuns. Mama mea are niste probleme dentare, mai exact in partea de sus a madibulei are lucrare, iar jos are dintii ei. Problema cu acea lucrare este ca desi i-a mai cazut si a lipit-o, sau si-a facut alta…de data asta cred ca ii acde de tot, iar momentan pana in primavara mai exact nu va avea bani, sa se duca si sa isi faca dintii ca lumea. Intrebarea mea este, poate fi o pb daca in cazul in care ii va cadea lucrarea, sa stea cu dintii asa cum ar veni mai exact spus “stirba”, poate exista vreo pb? Ma gandesc ca sunt oamenii in lumea asta, care au fix aceasi problema, si stau asa cu un dinte in toata gura si nu mai au pb. Ma rog doar sa treaca timpul mai repede si sa poata merge la stomatolog, si de ce nu sa ii mai reziste si lucrarea sa nu ii cada, chiar daca mananca extrem de greu de frica sa nu ii cada. Multumesc anticipat.
Buna Simo,nu trebuie sa te sperii asa,orice problema are o rezolvare,domnul doctor ti-a explicat ca atata timp cat acea lucrare nu mai este fixata corect pe dinte,poate intra foarte usor infectia atat la resturile de dinte din interior,la acele pivoturi facute fie din dintele existent fie din pivotul metalic,fie din pivotul de sticla si poate duce fie la distrugerea acelui pivot pt ca dintele de sub coroana se fisureaza in timp daca nu are o sustinere si de asta cade si lucrarea.Atunci cand se fixeaza o lucrare se scoate nervul si o data cu scoaterea nervului dintele respectiv e un dinte mort nu e ca la inceput,nu mai are viata si se deterioreaza in timp.Cel mai bine mamica ta e sa faca o radiografie dentara care nu costa mult si pe urma sa faca o vizita la dentist,consultatia este gratuita si abia atunci se poate spune ce tratament se poate face pentru problema dansei.Multa sanatate si numai bine!!!!
Multumesc frumos Andreea, pt interesul acordat si pt ca m-ai facut sa inteleg mai bine. Asa o sa facem, de indata ce ne vom permite..momentan avem niste pb financiare, pe care sper sa le rezolvam cat mai curand. Multumesc inca o data si numai bine si tie!!!
Rau e si daca sta asa, rau e si daca o da jos. Daca ii cade e rau pentru ca probabil sunt carii, dintii distrusi sub lucrare si infectii…
Va referiti ca sunt rele tratamentele atunci cand se vor incepe vizitele la stomatolog? Sincer frica mea este sa nu fie vreo infectie ceva, sa nu ii ajunga la cap ceva, in cazul in care ii cade lucrarea…sub lucrare, sunt niste cioturi pilite, ma gandesc ca atunci cand ai lucrare, nervii sunt scosi, nu?
Deja exista infectii si carii. De asta e asa situatia, cum o descri.
buna dimineata,as vrea sa va pun si eu 2 intrebari pt a ma lamuri intr o anumita problema dentara pt ca am primit de fiecare data cate un raspuns diferit si din aceasta cauza am preferat sa apelez la d vstra pt ca sunteti un doctor minunat.As vrea sa stiu daca este corect sa se foloseasca atunci cand se lucreaza o masea de minte,pt a prelungi durata de viata a maselei de minte acele tratamente pe canal cu apa oxigenata,soda si alte solutii care provoaca un disconfort pacientului dar care in unele cazuri fac minuni de a evacua infectia de pe canal si o a 2 a intrebare ar fi,acum un an de zile am hotarat sa construiesc din compozit un dinte care era langa maseaua de minte afectata de care v am spus mai sus ,nu simt o durere in el la apasare,dar in schimb partea de gingie o simt dureroasa.daca apas pe gingie doare, daca suflu aer rece ma cam doare,simt o sensibilitate dentara crescuta,doctorul a spus ca asa e normal sa se simta spunandu mi ca pana ma marit imi trece,dar mie nu mi arde de maritis ca sa fac si eu o gluma,este normal sa resimt dupa 6 luni acest disconfort?Am folosit toate apele de gura si ata dentara si musetelul si tot dar la nici un remediu nu am simtit ceva sa se schimbe,ce e e facut?.Mi as fi dorit sa va fac o vizita la cabinet dar din pacate distanta e cam mare cu toate ca mi e draga timisoara.Multumesc de raspuns,cu drag ,andreea
mi ati dat un raspuns cam evaziv pe care l stiam deja,eu nu va intrebasem de plomba ci de problema legata de gingie ca dintele e intact e ok nu ma doare si nu am gingivita si nici paradontoza,pt a avea aceasta durere gingivala,pe radiografie e totul ok in fine …..numai bine,o sa merg la un alt medic….
Raspunsul e foarte clar. Pe radiografie se vede problema. Ceea ce descrii este dat de o problema parodontala, care sunt sigur ca este de la slaba igienizare in zona respectiva. Fie nu folosesti firul interdentar fie nu poti igieniza corect datorita plombei facute prost. Toate aceste lucruri se vad pe o radiografie. In plus, aproape sigur tratamentul de canal trebuie refacut, ceea ce si asta se vede pe radiogafie, si poate da simptomatologie asemanatoate.
multumesc de raspuns,chiar precizasem in mesaj ca nu am semne de boala parodontala,am constatat de la 2 medici diferiti,iar igienizarea,detartrajul,le-am facut si la cabinet si acasa si am folosit si firul interdentar,dar fara suparare am alt raspuns pt problema pe care o am ,imi cer scuze ca v am deranjat ,o zi faina sa aveti numa bine,andreea
🙂 O zi buna!
1-nu chiar asa se face un tratament. Masea de minte sau nu, tratamentul de canal se face la fel. Sunt multe articole despre tratamentul de canal pe blog.
2-chestia ca iti trece pana te mariti e cam ciudata. Sigur plomba nu e ok si nu va fi mai bine. Pe o radiografie se poate vedea problema.
Buna ziua,
Sper ca ma puteti ajuta cu o nelamurire.
Port aparat dentar de 2ani si ceva, iar muscatura mea nu se corecteaza.
Am purtat si elastice cateva luni, insa acum medicul meu mi-a spus ca ar trebui sa port inca un dispozitiv in paralel cu aparatul existent, deoarece doar asa (sau chirurgical)mi se poate corecta muscatura.
Ideea e ca nu stiu cum va arata acest “dispozitiv” si ma sperie gandul ca nu voi mai putea vorbi, sau va fi mult prea vizibil. Precizez ca, momentul elasticelor a fost foarte dezolant.Si in plus, lucrez cu publicul, asta ma sperie cel mai tare.
Va rog dati-mi mai multe informatii despre acest dispozitiv, pentru ca pe internet n-am gasit nimic.
Multumesc!
Nu stiu la ce dispozitiv se refera. Exista multe posibilitati. Cere-i sa iti arate poze.
Buna
Am un aparat dentar fix,
ieri mi lam pus si mi sa descut o clema ce sa fac?
Trebuie sa merg la control peste 2 sap vina le noi in oras
Suna-l si mergi cat de curand.
Buna seara ! Am un dinte pe care am o coroana de ceramica pe suport de zirconiu. A fost cimentata definitiv dar am constatat ulterior ca dintele este mai in relief decat ceilalti; se mai poate slefui (cam 1,5 mm) o coroana cimentata sau aveti alta solutie ? La acelasi dinte mi s-a facut o inaltare de bont, de aceea dintele a iesit cam inalt, nu mai pastreaza linia fireasca a arcadei; pe portiunea respectiva se poate adauga grefa de gingie sau se poate reconstitui chirurgical gingia?
Multumesc anticipat pentru ajutor !
Buna! intrebarea mea este: Exista vreo modalitate casnica de a albi plombele ingalbenite? Nu-mi permit sa le shimb sau albire si sunt chiar in fata si se vede urat.
Plombele nu se pot albi nici acasa si nici la cabinet. Ele trebuie schimbate. Dava deja sunt colorate cel mai probabil, pe langa faptul ca sunt inestetice, sunt si carii pe langa ele.
Se poate face orice. Rezultatul poate si aproape perfect, dar se va face tot de la inceput. Nu se poate “retusa” ce deja exista.
Buna ziua. Am si eu o lucrare la patru dinti frontali (incisivii de sus) de metalo-ceramica. Am fost ieri la proba “Biscuitelui” urmand ca astazi sa imi fie montati definitiv.
Am 2 probleme in schimb:
1. In momentul in care am probat lucrarea, mi s-au invinetit gingiile. Cand am dat-o jos si-au revenit la culoarea initiala. Dentista mi-a spus ca este normal si ca acea culoare dispare dupa 20 min. Este adevarat? Mi-e frica sa nu fiu cumva alergica ca nu pot sa raman cu gingia vanata si mai ales la dintii din fata. Insa am intrebat acest lucru in prima faza si mi s-a spus ca sunt foarte rare cazurile.
2. mi-a fost scos un nerv (acum 6 zile) si acel dinte doare la atingere si doare chiar si caninul de langa. Dentista a spus ca e normal sa doara pana la 5 saptamani si ca poate sa imi monteze si lucrarea definitiv ca nu am de ce sa imi fac griji. E normal?
1- nu e ok sa se invineteasca. Uneori se pot albi putin, pentru un minut, dar apoi revin la culoarea normala, cu lucrarea pe dinti. Daca se invinetesc nu e ok. Nu e alergie ci probabil slefuire tangentiala, cee ce face ca lucrarea sa fie prea mare la nivelul gingiei si sa apese pe gingie.
2- poate sa doara pana la o saptamana, chiar daca tratamentule e bun. Citeste articolele de aici de pe blog despre tratamentul de canal. In nici un caz 5 saptamani.
Revin si cu o completare la mesajul anterior. S-a rezolvat cu marginea metalica. Ce vedeam eu facea parte din suport. Cantitatea de ceramica acopera complet metalul la exterior. Scuze pentru asta dar chiar sunt speriata. In ceea ce priveste dintele am inteles ca o sa imi faca obturatie si la canalul de langa care momentan este sub tratament si nu este inchis. Maine la 12 jumate vrea sa imi cimenteze lucrarea finala. V-as ruga sa va trimit pe email o poza cu radiografia pe care o voi face diseara cu obturatiile sa imi spuneti si dumneavostra cat de corect sunt facute, intrucat nu pot sa imi permit sa dau atatia bani si sa ma trezesc dupa o luna ca imi taie lucrarea pentru ca durerile nu cedeaza. Si cum se pregateste sa plece in concediu.. nu pot sa ma bazez pe o singura parere. Va multumesc pentru toate raspunsurile oferite pana acum. Este foarte folositor site-ul dumneavostra. Am gasit o serie de informatii utile pe care dentistii in general omit sa le explice. Felicitari pentru munca pe care o depuneti cu fiecare pacient (chiar si atunci cand este pacientul altui doctor) si abia astept sa va deschideti un cabinet si in Bucuresti. 😀
Trimite-mi poze pe mail, office@dentaldesign.ro, sa fie specificat ca este pentru mine si descrie putin problema sa stiu de ce caz apartin fotografiile.
Ceramica adaugata face ca lucrarea sa fie si mai groasa la nivelul gingiei, deci problemele nu vor fi mai mici.
Va multumesc mult pentru raspunsuri. In primul rand vroiam sa va spun ca voi monta astazi lucrarea provizorie intrucat nu am fost multumita si a retrimis-o la laborator. Maine ar urma cimentarea definitiva.
1. Durerea la acel dinte a mai cedat si dentista mi-a spus ca poate sa imi faca o injectie care o sa usture pe moment dar pe termen lung o sa ma ajute si ca pot sa imi fac si o radiografie ca sa fiu eu sigura ca nu sunt probleme inainte sa o cimenteze defintiv. daca sunt probleme se vede la radiografie nu?
2. Am mai citit pe internet diferite articole despre ceva numit ceramica pe suport de metal cu prag. Care in timp previne aparitia asa numitului lizereu (dunga neagra la baza gingiei). Eu mi-am vazut dintii si la baza lor este intr-adevar o dunga de un mm de metal. Adica ceramica nu urca pana la baza dintelui metalic. Este normal? Nu pot solicita sa fie evitata acea transparenta a metalului prin gingie? Adica sa imi suplimenteze cu ceramica acolo? de ce a ales sa imi lase dunga metalica avand in vedere ca este vorba de dintii frontali? In ceea ce priveste invinetirea gingiilor observasem ieri, dupa ce am stat cu dintii in gura 15 min, ca incepusera sa isi revina la culoare initiala. Si m-am mai linistit in privinta asta. Astazi la ora 15 ma intalnesc cu ea si trebuie sa ii spun tot intrucat dansa pleaca in concediu si astazi mai pot face ultimele ajustari. va rog mult ajutati-ma pentru ca am platit o multime de bani si vreau sa iasa bine.:(
1- am raspuns deja
2- slefuirea e facuta tangential, drept urmare nu se mai poate face nimic, decat sa iei de la inceput, cu o slefuire cu prag.
Imi pare rau, nu are cum sa iasa bine… Cauta detLii despre slefuirea cu prag faca de slefuirea tangentiale si vei intelege. Nu uita sa citesti despre cum se face un tratament de canal.
Buna ziua. va multumesc pentru raspuns. Astazi o sa ma duc la cimentarea provizorie intrucat au mai aparut unele modificari la lucrare. O sa astept o zi si vineri ar trebui sa fie cimentata defintiv. Am stat ieri 15 min cu lucrarea in gura si am observat ca gingia usor usor isi revenea la culoare initiala. cat despre durere mi s-a spus ca o sa mi se faca o injectie care ustura putin dar o sa ma ajute pe termen lung. Oricum durerea a mai cedat. Ce imi recomandati sa fac? daca nu simt nici o durere cand mananc o pot cimenta? Dentista mi-a spus si ca mai pot face o radiografie ca sa fiu mai linistita. Ea la radiografie poate sa vada daca e vreo complicatie si poate sa o cimenteze defintiv?
Nu exista nici o astfel de injectie minune.
Cimentarea se face cand e totul corect, nu daca doare sau nu doare.
Radiografie trebuie facut dupa fiecare tratament de canal.
Ai citit articolele despre tratamentul de canal?
Buna ziua. As dori sa aflu si eu raspunsul la cateva intrebari si nelamuriri pe care le am.
1) Am avut antecedente cu pierderea cunostintei pe scaunul dentistului.
– prima data imediat dupa ce mi s-a facut anestezia pentru o extractie (nu apucase sa inceapa extractia).
– a doua oara dupa un tratament de canal, in timpul caruia am resimtit unele dureri dar nimic insuportabil (probabil ca anestezia nu si-a facut prea bine efectul).
De fiecare data manifestarile au fost asemanatoare. Simteam o ameteala din ce in ce mai mare, si cautam sa ma dau jos de pe scaun ca sa ma intind pe jos, iar totul culmina cu pierderea cunostintei. Imi reveneam imediat dupa ce ajungeam la pozitie orizontala (cateva secunde).
Nu am gasit un sablon care sa declanseze aceste manifestari. Daca prima oara se poate spune ca aveam un pic de frica (era prima data cand am ajuns la dentist dupa o lunga perioada), a doua oara chiar nu aveam nici un fel de emotii – mai facusem intre timp multe extractii si tratamente de canal, si chiar eram convins ca prima intamplare nu a fost decat un accident.
Am fost la control la inima (nu a gasit nimic in neregula), si la alergologie (nu m-a gasit alergic la vreun anestezic) – dar totusi ma ingrijoreaza faptul ca la urmatorul drum la dentist as putea avea din nou aceleasi manifestari. Asta ma face si sa evit cat mai mult mersul la dentist :(.
Ar trebui sa mai fac alte controale? Ce ar putea declansa aceste lesinuri, ca sa stiu pe viitor cum le pot evita? Ar ajuta sa iau medicamente (calmante, sedative) inainte de dentist?
2) Dupa ultimul tratament de canal (cel in care am lesinat), mi s-a pus un pivot si o coroana provizorie. Coroana provizorie s-a dezlipit dupa o zi (mi s-a spus insa ca nu o sa reziste prea mult si sa iau fixodent daca se dezlipeste), dar ce ma ingrijoreaza cel mai mult este ca acum s-a dezlipit si pivotul. Este normal ca un pivot sa se dezlipeasca dupa doar 3 saptamani dupa ce s-a pus? Cum pot sa ma asigur ca pivotul o sa fie cimentat bine, si nu o sa cada iar dupa 3 saptamani atunci cand o sa se puna coroana finala?
Un pivot nu prea se decimenteaza. Daca se decimenteaza problema nu e cimentul ci ce s-a facut pana acolo. Asa ca solutia nu e recimentarea lui.
Coroanele se dezlipesc doar daca ceva nu e bine. Solutia nu e recimentarea ei. Problema e mai serioasa.
Lesinul problabil apare de la anestezicul cu adrenalina si scaderea glicemiei. Pozitia pe scaun in timpul tratamentului nu e sezut ci culcat pe spate. Asa ca asta scade aceste riscuri. In plus se poate incerca anestezic fara adrenalina si sa mananci inainte de a merge la dentist.
Deci ar trebui sa ii spun sa refaca tratamentul de canal? Sau sa imi inlocuiasca pivotul?
Maine ar trebui sa ma duc sa imi ia amprenta pentru coroana definitiva si ma gandesc ca e mai bine sa repar ce e de reparat acum, decat dupa ce se pune coroana, dar din pacate nu ma pricep la cum ar trebui sa arate sau la ce anume sa ma uit sa ma asigur ca e un tratament de canal facut corect.
Inca un amanunt, pivotul care a cazut fusese pus in timpul tratamentului de canal “cu probleme” (cel in care am lesinat). Atunci l-am intrebat pe medic daca a apucat sa termine tratamentul de canal si mi-a spus ca da, desi eu nu eram asa de convins (erau dureri atunci cand se apasa mai tare pe pivotul respectiv, ceea ce nu se intampla la ceilalti pivoti)?
Credeti ca ar fi bine sa schimb dentistul?
Multumesc pentru raspunsuri si pentru ajutor
Uite:
https://drfondrea.ro/2011/11/15/tratamentul-de-canal-endodontia/
Buna ziua !fiti amabil o coriana dentara de portelan pe zirconiu care costa 1800 lei cati dinti cuprinda ???
Raspunsul ti l-ai dat singur. O coroana este un dinte.
buna ziua am o masea care e scos nervul si e plombata cam cu un an in urma acum de cateva zile mi sa facut infectie la radacina si mia amortit jumate din buza de zos cu tot cu barba am fost la stomatolog si mia dat sa iau antibiotice pana imi trece infectia ,am senzatia ca imi explodeaza sub masea si mie amortita buza si barba de 2 zile imi puteti da un sfat ….va multumesc
Cat mai curand, adica acum trebuie sa mergi la un chirurg buco-maxilo-facial. Este posibil ca infectia sa iti afecteze nervul si rezultatele sa fie… Neplacute.
Buna seara,m-a impresionat pagina dumneavoastra si va scriu la aceasta ora tarzie cu speranta sa- mi dati o opinie multumitoare; Iata problema: de o saptamana am dureri de dinti ( maxilare in special) si cap ceea ce am inteles ca ar fi.un inceput de sinozita; ce este bizar e ca nu am avut carii pana acum deloc dar.uitandu- ma atenta in oglinda sm obsevat niste urme ushore maro.la masele ca niste pete si si ultima masea ( de minte) ar avea in puroi dar nu mi dau seama daca e de la marginea ginguei sau din.mijloc ; ultima data am fost la doctor pt un detratraj la dintii de jos unde mi s- a spus ca dantura este foarte curata ; vreau sa stiu de unde puroiul si daca exista posibilitatea sinozita sa aiba vina in treaba cu puroiul ; mentionez ca am dinti.sensibili ;
Va mulumesc din suflet si va rog sa – mi raspundeti si in.mail ,roxana,25 ani