Aici gasesti intrebari si raspunsuri legate de dinti.
1 – Nervul se scoate sau se omoara?
Nu, nu se “scoate” si nu se “omoara” , ci se curata canalul, chimic si mecanic. Nu se scoate ca un morcov din pamant, intreg, ci se dizolva tot ce este in camera pulpara, adica nerv, vase de sange, tesut sanatos, tesut infectat. Drept urmare nu se poate “scoate” nervul si nu se “omoara”. Tratamentul de canal e mai complex decat a “scoate” ceva din radacina… Citeste articolele mele de pe blog cu referire la tratamentul de canal, la endodontie.
2 – Mi-a aparut o umflatura pe gingie, e ok?
Nu, nu e ok. Trebuie sa mergi la medic. De cele mai multe ori este semnul unei infectii.
3 – Am nervul infectat, sa iau antibiotic?
Nu, nu lua antibiotic. Tratamentul de canal corect nu necesita medicamente. Trebuie mare atentie in ce priveste administrarea de medicamente. In plus nu poti lua antibiotice “dupa ureche” sau ca asa ti-a spus vecinul sau ai auzit la televizor. Ar trebui sa existe o mare responsabilitate in administrarea de antibiotice.
5 – Sa imi pun fatete sau coroane sau plombe?
Nu se pot compara astea trei pentru ca au alte indicatii. Este ca si cum ai intreba: Sa imi iau pantofi, bluza sau caciula? Se adreseaza altor cazuri. In unele cazuri se indica fatete, in altele coroane. Depinde de la caz la caz. Nu pot fi bagate in aceasi categorie.
6 – Cat ma costa sa imi fac “toti dintii”?
Asta e ca si cum ai intreba “cat ma costa un ceas? Poate fi un ceas de plastic cu baterie la 100 lei, sau un ceas de colectie, mecanic, antic, de la un producator renumit, de 1.000.000 Euro. Drept urmare, “tot” depinde de ce vrei tu sa fie acel “tot”.
7- Doare un implant dentar?
Implantul in sine nu doare. Implantul este un surub, artificial, si nu are cum sa doara. Nici ochelarii nu dor. Interventia de inserare a implantului nu este dureroasa pentu ca se face sub anestezie, in perioada de vindecare (o saptamana) se resimte o sensibilitate suportabila, dar se prescriu medicamente, iar apoi, cand se punne coroana, dupa cateva luni, nu doare nimic.
8 – Sa imi scot dintele? Mai am doar radacina si e infectat.
In cele mai multe cazuri merita luptat pentru fiecare radacina, chiar daca este infectata, si chiar daca si osul este infectat. Cel mai important este sa fie un tratament corect.
9 – Imi sangereaza gingiile, ce apa de gura si ce pasta de dinti sa folosesc?
Nici apa de gura si nici pasta de dinti nu va rezolva problema ta. Ce ai nevoie este sa mergi la profilaxist, adica la cabinetul stomatologic unde sa se faca igienizarea periodica (6 luni). Adica: – detartraj ultrasonic, periaj, air flow, finsarea obturatiilor, indicatiile de igiena. Aici vei fi invatat cum sa faci periajul corect, cum sa folosesti firul interdentar… cu exemplificare. In plus trebuie rezolvate problemele dentare, carii, infectii, obturatii si lucrari dentare defectuase.
10 – Care este cel mai important lucru pe care trebuie sa il stiu?
Cel mai important lucru nu este o coroana, nu este un implant dentar, nu este nervul din dinte. Cel mai important lucru pe care trebuie sa il stii este competenta, implicarea, experienta si relatia de incredere pe care TREBUIE sa o ai cu medicul tau.
Daca mai ai nelamuriri legate de anumite tratamente ce ti-au fost recomandate sau efectuate, nu ezita sa citesti intrebarile si raspunsurile din aceasta pagina. Daca vrei sa ma intrebi mai multe despre cazul tau, iti stau la dispozitie fie pe aceasta pagina fie pe pagina INTREABA-MA! (click aici pentru link direct). Iti voi da lamuriri la ceea ce doresti sa stii. Si, daca nu voi avea raspuns la intrebarea ta, ma voi informa.
Nu imi e rusine sa spun NU STIU!
Prima data, sa nu faci rau!
Nu consider ca am toate raspunsurile si nu consider ca pot ajuta in orice situatie, dar, imi dau silinta sa citesc cu atentie intrebarile voastre si sa raspund cat mai curand si pe pagina destinata intrebarilor.
Daca doriti puteti posta fotografii sau radiografii pe site-uri de gazduire online (gen www.tinypic.com) si atasati linkul la mesaj.
Iata si motivul pentru care recomand sa postati radiografii:
https://drfondrea.ro/2013/10/importanta-radiologiei-in-stomatologie/
Cu drag,
Bogdan Fondrea
ciao! scriu aici pt. ca se incarca f greu pagina de intrebari..
ma dor de vreo ora dintii din fata, jos. pana acum nu am mai avut probleme cu cei din fata. poate exista alta cauza a durerii in afara de carie? dintii din fata se pot plomba ?
Buna ziua! In urma unor sangerari gingivale am mers la dentist si am fost diagnosticata cu parodontita marginala cronica! In acest caz mi s-au prescris antibitotice 10 zile augmentin de 500 mg, apoi 10 zile metronidazol de 250 mg si apoi 3 luni de tetraciclina(inca nu stiu doza, dar am inteles ca va fi una mica). Tocmai am terminat augmentin-ul si nu e nici o ameliorare!
Este inevitabil sa nu ma intreb daca perioada de antibiotic nu este prea lunga si daca este un tratament corect???Nu ar fi trebuit un tratament chirurgical?Ce parere aveti?
va multumesc
Nu va pot spune ce sa faceti. Faceti ce credeti ca este mai bine. Parerea mea am exprimat-o deja. Tratamentul medicamentos nu va avea nici un efect pozitiv. Poate ar fi bine sa consultati un specialist in parodontologie. Din ce oras sunteti? Nu gasiti pe nimeni care sa va dea raspunsuri logice si sustinute de literatura si de experienta profesionala personala? Incercati sa va informati cat mai mult, cautati pe internet informatii despre boala parodontala, intrebati si sigur veti gasi ce cautati. Multa sanatate va doresc!
Buna. Am si eu nevoie de un sfat. Am o problema cu gingiile. In partea de sus am o lucrare de portelan pe suport metalic Cr- Co din 14 elemente facuta acum 5 luni. Inca de la inceput gingia a fost mai tot timpul imflamata insa medicul a insistat ca odata cu trecerea timpului isi va reveni la normal. Mentionez ca ma spal dupa fiecare masa si folosesc ata dentara si apa de gura. Problemele s-au agravat in urma cu o luna cand gingiile au inceput sa se inflameze foarte mult si sa curga puroi cu un miros foarte neplacut. Inca o data medicul meu care mi-a si realizat lucrarea a zis ca e o gingivita si ca va trece cu o igiena orala buna. Insa eu nu mai suport…pe langa ca arata inestetic , ma dor, sangereaza si mirosul ma scoate din minti. Ma spal si de 5 ori pe zi, folosesc doar paradontax de 5 luni . Ce sfat puteti sa imi dati ? Va multumesc anticipat.
Problema este lucrarea, gingia nu va reveni la normal. Nu va trece cu o igiena buna. Nu va trece cu nici o pasta de dinti. Ce ai de facut este sa schimbi lucrarea, sa fie facuta corect, pe dinti corect tratati, pe o slefuire buna si cimentare corecta. Imi pare rau….
buna ziua.am si eu o intrebare la dv.am avut o masea cariata ,am mers la dentist dupa mult chin a reusit sa o extraga.a tocat-o ,a maruntit-o si in final a extras-o.problema este ca am dureri ingrozitoare in locul unde s-a aflat maseaua.am luat oxacilina 6 zile ,si foarte multe calmante.nu stiu ce sa ma fac.s-a unflat si falca .ce ma sfatuiti sa fac?multumesc .
va multumesc.
Cu placere’
Du-te la un control. Nu este normal sa fie asa.
Buna Ziua,
Am o intrebare. Eu am o lucrare curenta metalo ceramica si o voi inlocui cu o lucrare ceramica pe zirconiu. Gingiile sunt putin retrase si dr stomatolog mi-a spus ca nu e necesar grefa de gingie si ca coroanele de ceramica pot avea sus o gingie falsa roz. Intrebare: Daca peste cativa ani gingiile se vor retrage si mai mult se poate face grefa de gingie peste o lucrare deja pusa, sau trebuie scoasa lucrarea?
Multumesc
Nu cred ca este vorba de paradontoza pentru ca ceilalti dinti nu au nici o problema, doar ca lucrarea dinainte metalo ceramica mi-a cam lezat un pic gingiile, ca a fost o lucrare mega fixata care le cam tinea ingramadite gingiile. Eu vorbesc de o retragere a gingii f. mica , intre 1mm si 1.5 mm.
Multumesc mult. Imi pare rau ca nu sunteti in Bucuresti ca as fi venit la dumneavoastra. Dar deja nu se mai poate face nimil
Eu la dintii cei 4 am facut mai demult o rezectie apicala si bonturile care le vedeti in poza sunt de acum 5-6 ani de cand mi-am facut lucrarea metalo ceramica dupa rezectie.
Carii nu sunt in poza, dintre cele 4 bonturi doar unul este bont din dintele meu vechi, restul sunt metalici. Doctoritza nu a vrut sa-mi mai schimbe bonturile considerand ca suportul de zirconiu acopera culoarea lor si nu merita chinuiala. Cat despre gingia a spus ca nu mai e nevoie de gingia falsa pentru ca gingiile mele si-au revenit, mi-a facut o lucrare provizoriu si m-a rugat sa o scot acasa de fiecare data si sa fac o gargara cu coada soricelului de aseamea mi-a dat si o solutie (cred ca acid citric) cu care sa tamponez gingiele.
Astazi am probat caperele de zirconiu si am ales culoarea, care va fi o combinatie A2 cu A1 (A2 la baza si A1)
Daca peste un timp o sa-mi refac lucrarea o sa vin la dumneavoastra.
Daca v-as trimite ce specificatii am facut eu pentru aceasta lucrare, o sa ramaneti surprins cat timp am alocat si cat interes. O sa vi le trimit pe email.
Cel mai important lucru este sa ai incredere in medicul tau. Un vechi proverb spune : “Multe drumuri duc in varful muntelui Fuji, dar varful este unul singur.” La final poate ca drumurile alese sunt diferite, important e sa fi multumita si sanatoasa. Cu drag si pe viitor, daca pot sa ajut, o voi face! O seara frumoasa!
Multumesc mult. Din pacate nu am radiografie panoramica, a ramas la stomatolog, poza pe ce adresa de email sa o trimit.
Am primit fotografia ta. Ei iti voi spune ce as face eu in acest caz. Nu spun ca ceea ce vei face este sau nu este corect.
Sa vedem:
1-se vor reface tratamentele de canal (obligatoriu cu membrana de izolat, cu tot ce inseamna un tratament corect) – motivul – pentru a fi sigur ca nu sunt infectati dintii si ca nu vor aparea probleme dupa ce pui lucrarile finale.
2 – se vor reface bonturile cu pivoti de fibra de sticla. Atentie la zonele cariate ce trebuie indepartate in totalitate. Nu stiu daca ceea ce se vede in poze este sau nu carie, pentru ca nu este suficint o poza.
3- se for face lucrari provizorii. In nici un caz nu vei pleca din cabinet cu dintii slefuiti asa cum esti acum. Astfel se protejeaza dintii, este estetic, formeaza papila…
4 – slefuirea se face cu prag si nu tangential.
5 – dintii finali se vor face individual, unul cate unul. In nici un caz nu se fac uniti.
6 -acum urmeaza partea inetereanta: as incerca sa iti explic faptul ca NU este o solutie gingia artificiala roz, pentru ca din pacate nu vad ca vei fi multumita, poate nici imediat, si cu siguranta nu vei fi in cateva luni. Nici grefa de tesut gingival nu o vad ca o solutie. Solutia o vad UN APARAT ORTODONTIC, pentru a repozitiona dinii si odata cu dintii osul si gingia pe pozitia lor corecta. Abia apoi se vor face lucrarile finale, corecte, adaptate, estetice, individuale, unul cateunul, din ceramica integrala. In acel moment gingia at va fi sanatoasa, frunoasa, dinti perfecti, aliniati, estetici si sanatosi.
Asta as face eu… 🙂
Pe office@dentaldesign.ro Sa fie pe numele meu si sa imi descri inca o data in mail care e problema.
Nu ma descurajati ca sunt exact inainte de proba zirconului, adica mi-a dat jos lucrarea metalo ceramica si mi-a luat aprenta pentru cea pe zirconiu. Nu cred ca 1 mm maxim de gingie retrasa poate sa cauzez probleme. Pot sa va arat si o poza daca e:(
Trimte o poza, dar si mai important, trimite o radiografie panoramica si iti dau mult mai multe raspunsuri, si mult mai exacte.
De fapt cred ca e 1 mm maxim
Aici este o situatie mai delicata. Daca nu se rezolva CAUZA ce duce la retragerea gingiilor, nici grefa nici ceramica roz nu e o solutie, ba mai mult va arata foarte rau in scurt timp. Trebuie identificata cauza si oprit procesul. Exista sau nu boala parodontala? Se face slefuirea cu prag evitand violarea spatiului parodontal? Se realizaeaza coroane individuale sau punti cu spatii de igienizare? Discutia este complexa si un tratament grabit sau gresit poate duce la… Rezultate nesatisfacatoare.
Buna seara, as vrea sa va adresez cateva intrebari daca se poate:
– exista lucrari dentare definitive fara schelet metalic, adica sa aiba numai partea alba (semiceramica, polimer etc)?
– care sunt metalele, aliajele care se pun la o lucrare dentara? exista posibilitatea reactiei negative a gingiei la metal sau la partea alba? in ce conditii se inflameaza gingia, la o lucrare relativ noua din semiceramica (1-2 ani) avand in vedere ca tratamentul dentar a fost corespunzator (pe radiografii nu se vede nici o urma de infectie, totusi gingiile sunt foarte inflamate si dor)?
– pentru o solutie financiara mai la indemana, la o lucrare fara suport dentar, nu exista posibilitatea decat prinderea cu cleme de alta lucrare (excluzand implantul) ?
Multumesc anticipat si astept raspuns de la dvs, sperand ca m-am facut cat de cat inteleasa.
1 – Da exista ceramica integrala sau cele pe schelet de zirconiu (tot un metal dar alb, biocompatibil si estetic)
2 – Semiceramica este un termen ce descrie o chestie ce nu exista. Ori e ceramica ori nu e. Ceramica nu da reactii. Metalul de sub ea poate da astfel de reactii dar in majoritatea cazurilor problema este slefuirea incorecta pentru realizarea lucrarii. Adica adaptarea coroanelor e proasta, slefuirea facuta tangential si nu cu prag.
3 – Nu exista decat doua variante corecte – implant sau punte. “Clemele” nu exista.
Multumesc si eu!
Imi pare rau ca va inund cu intrebarile mele , dar in alt loc decat la un medic specializat nu gasesc. Cu medicul meu dentist nu ma intalnesc prea des , doar atunci cand sunt finantat pentru continuarea proceselor de “vindecare” a cavitati bucale.
Asa ca va adresez dumneavoastra inca un set final ( sper ) de intrebari la care am nevoie de raspunsuri sa-mi umplu golul.
Sa trecem la treaba.
1. Lipsa dintilor nu mai prezinta pentru mine o problema minora fizica si financiara, ci dimpotriva . Documentand si si intreband in stanga si dreapta am ajuns la concluzia ca trebuie cu orice pret sa-i inlocuiesc. Numai stiu exact unde am citit ca costurile unei punti dentare pot ajunge echivalent cu a unui implant dentar , adevarat ?
2. M-am uitat pe lista de preturi a unor cabinete din judetul natal , Bacau , si nu am gasit nicaieri punte dentara . Poate are o alta denumire ce nu o stiu inca.
Lamuriti-ma cu un pret aproximativ , cu cat mi-ar goli buzunarele o punte dentara ?
3. Am dat recent de un termen , “premolarizare” . Stiu semnificatia aproximativa a acestui cuvant dar in ce cazuri aceasta operatiune necesita interventie ?
Va multumesc pentru sprijin si intelegere !
Sanatate fizica si financiara !
Poti sa intrebi oricat doresti si in masura in care pot, iti voi raspunde cu drag.
1 – Daca lipseste un dinte: varianta 1 – cu implant costa implantul si o coroana, varianta 2 – cu punte nu costa implantul dar costa 3 coroane, adica cel ce lipseste si cei doi dinti vecini spatiului pe care se sprijina puntea, in plus tratamente de calan pe dintii de sub punte, poate pivoti… Asa ca depinde de materiale, pretul poate fi asemanator.
2 – Puntea dentara este alcatuita din coroane dentare. Daca lipseste un dinte ai nevoie de o punte de 3 coroane, daca lipsesc doi dinti ai nevoie de o punte de 4 coroane, deci puntea costa cat coroanele din care e formata.
3 – In cazurile in care exista o radacina a unui molar ce nu se poate trata endodontic si in loc de a extrage tot dintele se sacrifica doar acea radacina.
Multumesc si eu!
Am lipsa intre dinti .Nu stiti cumva cum pot trata ca se dispare?. Aparatul dentar m-ar ajuta?
Aparatul dentar este o solutie foarte buna.
Buna ziua !
Poate curiozitatea sau intamplarea m-a impins si am dat peste niste articole fascinante.
Sper ca va intereseaza si sa le dezbateti putin.
Articolul 1 : http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/sanatate/americanii-au-descoperit-gena-responsabila-pentru-cresterea-dintilor-682593
Articolul 2 : http://www.gandul.info/magazin/dintii-pot-creste-din-nou-prin-stimularea-celulelor-stem-3515859
1. Chiar sunt asa miraculoase aceste celule stem ?
2. Daca imi puteti explica prin cuvinte mici despre gena responsabila pentru cresterea dintilor ca nu am inteles (art. 1)
3. Am stat si m-am gandit intr-o seara , daca este posibil sa faci implant dentar , dar cu dinte natural de la o alta persoana compatibila ( stiu ca daca ar fi posibil nu ar calca bine arcadele ) ?
4. Credeti in aceste cercetari ?
5. Daca aceste metode vor aparea , doctori dentisti specializati pe implanturi vor fi o generatie de sacrificiu daca nu ma insel , nu ?
Multumesc pentru intrebari! Multe si la subiect.
1 – Miraculose? – Nu. Dar cu siguranta se pot obtine rezultate care nu se pot obtine in alt fel.
2 – Nu stiu sa iti explic pentru ca nu stiu nimic despre rezultate stiintifice si testate legate de acest aspect.
3 – Dintii se transplanteaza de multa vreme, impreuna cu osul invecinat, de la aceeasi persoana, sau de la alte persoane dar rezulatele nu sunt satisfacatoare si cele satisfacatoare nu sunt controlabile, astfel ca nu se face asa ceva in practia uzuala. O varianta predictibila si sigura este cea cu implanturi dentare, ce nu presupune riscuri si este varianta preferata.
4 – Cred
5 – Vom vedea. Probabil se vor specializa in asa ceva, si nu cred ca tranzitia asta va dura putin timp. Probalin vor exista in paralel si incet incet se va trece la ceva nou.
Salut Bogdan. Felicitari pentru activitatea ta! Imi dau seama cat esti de ocupat si de aceea am sa fiu foarte scurt. Maine trebuie sa fac extractia unei masele de minte care s-a cariat. Dentistul mi-a spus ca e cea mai buna varianta. La o saptamana dupa extractie o sa am un zbor peste ocean, oarecum destul de lung. Intrebare: Este vreo problema? Pot aparea complicatii , hemoragie? Am auzit diferite zvonuri!
Dupa extractia maselelor de minte de pe maxilar vindecarea este mai usoara decat la cele de la mandibula. Daca nu trebuie taiat osul si nu sunt complicatii, daca ai grija de indicatiile de dupa extractie si se pun cateva fire, atunci nu ai motive de ingrijorare. Fa o vizita la cabinet dupa cateva zile de la extractie sa fi sigur ca e ok.
buna ziua,
sotul meu a fost la stomatolog si in urma unei radiografii,medicul i-a spus ca la premolarul de sus din partea dreapta (care mai este doar un ciot si are nervul scos) ar avea un chist cam cat un bob de mazare (chistul are forma ovala,ca o ”lacrima”)si i-a recomandat sa mearga sa-l opereze la chirurgie.Precizez ca nu l-a durut niciodata si nu il doare nici acum.Vreau sa va cer parerea, daca este neaparat necesara operatia sau se poate scoate dintele si trata chistul in alt mod(antibiotice,etc)?Este sigur chist,sau granulom sau altceva?
Va multumesc!
Ti-am raspuns deja, nu e nevoie sa pui aceasi intrebare de doua ori.
Buna seara,va multumesc foarte mult pentru raspunsul rapid si de seriozitatea de care dati dovada; cu siguranta daca eram in timisoara va deveneam client fidel dar trebuie sa ma multumesc cu medicii care “exista” aici care din fericire sunt multi de nu.stii cum.sa alegi si daca totusi aflii de un medic competent de la altii trebuie sa- ti faci programare cu o luna inainte altfel te duci la plezneala si credeti – ma ca nu as mai risca vazand cum.stau trenurile aici! Si la particulari ai sansa sa fii ‘ mutilata’ pe bani mai multi deci oricum ai alege nu.e bine ; va urez toate cele bune si la cat mai multi clienti ! J’ adore votre site!
Cu siguranta vei gasi vea mai buna varianta si va fi bine! Multa sanatate!
Buna ziua,
Imi doresc foarte mult sa obtin acea informatie care sa ma determine sa decid odata daca sa imi pun 2 implanturi dentare sau imi fac doua lucrari.
Avantaje si dezavantaje sunt si intr-o parte si in cealalta. Daca ar putea exista o varianta care sa combine implantul si lucrarea, ar fi perfect. NU vreau operatie (cazul implantului) dar nici sacrificarea dintilor sanatosi (cazul lucrarii).Medicul meu mi-a spus ca am nevoie si de aditii osoase. De unde va lua masa osoasa? Daca fac lucrare, ce se va intampla in timp cu gingia mea care nu mai are masa osoasa?
Sper ca m-am facut inteleasa! Daniela este numele meu. Multumesc!
Iti recomand implanturile dentare, nu este asa rau cum pare.
Osul de aditie poate fi artificial sau natural, tot de la tine, din alta parte a maxilarului.
Daca faci lucrare, osul unde nu este dinte se va resorbi tot mai mult, facand tot mai dificila inserarea unor implanturi mai tarziu.
Buna seara,
Va scriu aici deoarece sunt foarte nemultumita si totodata disperata. In urma cu o luna am inceput sa merg la o alta clinica de estetica dentara din Timisoara din dorinta disperata de a imbunatati culoarea si aspectul dintelui meu frontal drept, devitalizat. Aveam pe el un tratament de canal vechi, dar in stare f buna si o obturatie. Mi s-a facut o albire interna; deoarece dintele nu s-a albit asa cum speram s-a realizat si o albire externa… tot nu s-a ajuns la rezultatul dorit. In acest sens trebuie sa va spun ca dintele era in stare destul de buna si solid. In cele din urma mi-a schimbat obturatia, mi-a introdus un pivot din fibra de sticla pe canal dar dentistei nu i-a placut cum arata obturatia si m-a chemat la tura a doua:)… A refacut obturatia. Acum nu imi place mie deloc, deloc. De ce? pentru ca e vizibila, dintele e acum mai gros, mai lat decat celalalt; culoarea difera in continuare si plomba se vede fff bine si f inestetic. Ce sa fac??? Sa ma duc din nou la ea??? Sunt sanse sa mai corecteze ceva, sau nu face altceva decat sa imi tot ia din dinte? Ma simt penibil deja tot sa ma rog de ea sa imi faca dintele sa arate normal.
Nu stiu ce sa iti spun sa faci, imi pare rau pentru ca nu ai rezultatul pe care ti-l doresti.
Buna ziua,
Am descoperit pagina ta pe facebook.
Sunt in cautarea unui dentist.
Am o plomba care mi-a picat si probabil si altele care trebuie inlocuite.
O sa fiu in Timisoara de pe 26 aprilie-1 mai.
Sunt curioasa daca acceptati pacienti noi si care are nevoie de programari intr-un timp asa scurt.
De asemeni am nevoie de adresa cabinetului sau un numar de telefon.
Multumesc,
Vasilica (Vasi) Rusu
Ciao, Vasi!
Ai datele de contact pe http://www.dentaldesign.ro, este acolo si o harta care te va ajuta sa gasesti cabinetul mai usor, numarul de telefon este tot acolo. Pe acelasi site, la pagina oferte poti descarca lista completa de preturi. O sa te rog sa imi trimiti pe adreasa office@dentaldesign.ro o radiografie panoramica pentru a putea face din timp programarile in functie de problemele pe care le ai. Inainte de a ajunge in cabinet ar fi foarte bine daca deja vom avea stabilite, cu ajutorul internetului, interventiile ce le vom face cand vei ajunge in Timisoara. Timpul nu e asa de lung cum pare, si cu cat mai repede trimiti radiografia, cu atat mai eficienti vom fi.
Buna ziua! Doctorul Ortodont mi-a recomandat periuta unidentara insa nu am gasit decat interdentara. Cea unidentara poate fi cumparata numai de pe internet?
Nu stiu sa fi vazut in magazine sau farmacii.
Bună ziua, domnule Fondrea!
Dintr-o prostie, chiar in a 2-a zi de Paște, am reușit să-mi sparg cei doi dinți din față, însă numai colțurile de jos de la mijloc. Țin să menționez că atunci când ating cu limba in spatele dinților simt o asprime. (și am și strungă 🙁 ). Ce credeți că mi-ar putea face medicul stomatolog? Și cam cât m-ar costa? Am 19 ani și imi este rușine să mai ies din casă. Mulțumesc!
Cel mai simplu si corect lucru ce se poate face este sa NU se mai polizeze dintii! Se va adauga compozit pe portiunea sparta si se vor reface. Nu costa mult si daca medicul cunoaste acest procedeu (se numeste bonding), rezultatul va fi foarte bun, rapid (o ora) si fara efecte secundare.
Mulțumesc mult pentru răspuns. Mâine mă duc la stomatolog…astăzi nu am găsit nimic deschis. Numai bine!
Cu siguranta mi-au fost de folos ! Iti multumim ca mai exista oameni ca dumneavoastra care este deschisa public.
O zi buna va doresc ! Stima si respect !
Multumesc mult pentru aprecieri! 🙂
Multumesc pentru informati. Imi pare rau pentru dublu-post , dar nu a fost cu intentie.
Paste fericit !
Sarbatori fericite! Spar ca ai primit cateva raspunsuri de pe linkul pe care ti l-am scris.
Buna ziua! Ma bucur ca existati!!mai este nevoie si de asa ceva cateodata…sa trec la subiect, am aparat dentar si un dinte mi-a iesit inafara din gingie..adica se vede radacina, nu a iesit de tot dar se vede destul de bine radacina dintelui..doctorul ortodont mi-a zis ca trebuie sa imi pun o grefa artificiala care m-ar ajunge aproximativ 400 ron. vreau sa va intreb daca exista alta solutie inafara de operatia cu grefa? din ce cauza s-a produs acest lucru? si daca suma care mi s-a cerut este ok?pt ca mie mi s-a parut cam mult…multumesc mult
Este o situatie delicata.
S-a intamplat acest lucru probabil datorita tratamentului ortodontic ce nu a respectat anumite considerente ce privesc forta exercitata pe dinti si timpi de realizare a modificarii pozitiilor dintilor. Din acest motiv osul s-a resorbit si odata cu el s-a retras si gingia. Ceea ce lipseste asadar este osul nu doar gingia. Asadar o grefa gingivala va rezolva, in cel mai bun caz, doar o parte estetica, dar dintele nu va fi implantat in os asa cum ar fi normal. Solutia este mai dificila… Reimplantarea dintelui in os, aditia de tesut osos artificial sau propriu, pentru ca tesutul gingival urmeaza tesutul osos, asadar daca exista os exista si gingie, dar daca exista gingie si nu exista os, nu prea are sanse sa ramana nici gingia.
Nu stiu cat am explicat de bine, mi se pare ca m-am cam complicat in explicatii. 🙂
Va multumesc mult pt raspuns…din cate am inteles,daca am inteles corect, e destul de grav…imi pot pierde un dinte din cauza unora care nu stiu ce fac, pt ca eu nu aveam de unde sa stiu ce ar fi trebuit facut..orikum trebuie sa merg la consultatie la un medic specialist in paradontoza si cred ca akolo, dupa consultatie, voi sti exact ce am si daca se mai poate face ceva sau nu.. Sarbatori Fericite!!! si multumesc ca v-ati facut timp sa imi raspundeti, chiar daca acum sunt sarbatori si, toata lumea isi mai ia cate o pauza in perioada asta..
Cu drag! Multa sanatate iti doresc!
Domnule doctor . Iubind dulciurile de tanar , mama natura mi-a oferit cate un cadou. O carie aici , o carie acolo (mai exact molar 1 jos , stanga respectiv dreapta) iar frica ma determinat sa nu consult medicul dentist si sa nu am de aface cu el niciodata.
(stiu ca odata ce apare o carie si nu e tratata , apare asa numitul focar de infectie)
Astazi ma aflu aici sa va spun si sa va adresez anumite nelamuriri ale mele. In prezent am mai pierdul un dinte cam cu 1 an in urma (premolar 1 stang sus ) si atunci m-am trezit si eu la realitate.
GATA ! si am inceput sa-mi ingrijesc cavitatea bucala ca la carte , sa-mi rezolv cariile si asa mai departe. Am si facut-o ! Dar am ajuns si in coltul gol si sumbru al portofelului.
Acum ma aflu in ipostaza in care vreau sa inlocuiesc acei dinti lipsa , mai degraba prin implante dentare sau daca cercetarile vor avansa vizavi de celulele stem extrase din dinti de lapte sau dinti sanatosi pentru recresterea dintilor as fi foarte multumit.
Dubiul meu este urmatorul :
De ce costa asa de mult un implant dentar (inteleg ca titanul este un metal rar , dar nici chiar asa , fiind singurul bio compatibil cu osul nostru) ? De ce prefer implant dentar si nu bridge (punte dentara) R : fiindca am dinti sanatosi in jurul dintilor lipsa si nu vreau sa-i afectez.
P.S : Va multumesc pentru atentia acordata si intelegerea oferita.
PS – o singura postare este suficienta. 😉
Domnule doctor . Iubind dulciurile de tanar , mama natura mi-a oferit cate un cadou. O carie aici , o carie acolo (mai exact molar 1 jos , stanga respectiv dreapta) iar frica ma determinat sa nu consult medicul dentist si sa nu am de aface cu el niciodata.
(stiu ca odata ce apare o carie si nu e tratata , apare asa numitul focar de infectie)
Astazi ma aflu aici sa va spun si sa va adresez anumite nelamuriri ale mele. In prezent am mai pierdul un dinte cam cu 1 an in urma (premolar 1 stang sus ) si atunci m-am trezit si eu la realitate.
GATA ! si am inceput sa-mi ingrijesc cavitatea bucala ca la carte , sa-mi rezolv cariile si asa mai departe. Am si facut-o ! Dar am ajuns si in coltul gol si sumbru al portofelului.
Acum ma aflu in ipostaza in care vreau sa inlocuiesc acei dinti lipsa , mai degraba prin implante dentare sau daca cercetarile vor avansa vizavi de celulele stem extrase din dinti de lapte sau dinti sanatosi pentru recresterea dintilor as fi foarte multumit.
Dubiul meu este urmatorul :
De ce costa asa de mult un implant dentar (inteleg ca titanul este un metal rar , dar nici chiar asa , fiind singurul bio compatibil cu osul nostru) ? De ce prefer implant dentar si nu bridge (punte dentara) R : fiindca am dinti sanatosi in jurul dintilor lipsa si nu vreau sa-i afectez.
P.S : Va multumesc pentru atentia acordata si intelegerea oferita.
P.S 1 : Sursa mea de zahar de acum sunt doar fructele.
Un implant dentar nu costa asa de mult, dar ce costa este intervintia prin care vei ajunge sa ai un dinte acolo. Nu cumperi metalul la gramaj. 🙂
In costul unui “implant” intra multe.
Uite:
https://drfondrea.ro/2011/11/19/ce-este-un-implant-dentar-si-cat-costa-un-implant-dentar/
Buna seara.Va mai deranjez cu o intrebare…Acum aprox.4 luni mi-a fost efectuata o devitalizare si obturatia de canal inerenta.Problema ar fi ca la anumite intervale simt o jena la acea masea(fara a fi ceva dureros totusi) si la asa zisa percutie a dintelui, il”‘ simt.”‘ Credeti ca ar fi cazul sa cer medicului o noua interventie.Precizez ca acea masea este slefuita,urmand a fi imbracata cu o lucrare protetica.Multumiri anticipate.
Probabil exist o infect in os datorita unui tratament de canal nefinalizat. Se poate verifica pe o radiografie.
BUNA ZIUA. Am o intrebare legata de o problema a sotului meu in virsta de 38 ani. De citeva saptamini are o singerare ,probabil de la nivelul gingiilor.Singele apare spontan , fara legatura cu periajul,alimentatia si nu se datoreaza traumatismelor.Am observat atenta fenomenul si este clar ca vine de undeva din dreptul ultimilor molari de pe arcada superioara.Este singe curat ,rosu si nu este insotit de nici un fel de durere,gingia arata normal -fara inflamatii sau roseata excesiva.Fenomenul apare cel putin odata pe zi , cantitativ ~1-2 linguri.A consultat medicul specialist din localitate : la rx nu se vede nimic,local nu se vede nimc…nu stim cauza.Momentan are coafaj in cei doi molari si urmeaza rezolvarea cariilor respective , dar singerarea continua .Nu are boli cronice,nu urmeaza nici un tratament medicamentos, nu consuma Ains.Pastreaza o igiena orala buna.V-as fi recunoscatoare daca as afla opinia dumneavoastra despre acest caz. multumesc anticipat!
Cu siguranta este o infectie, cel mai probabil de natura parodontala. Se poate identifica despre ce este vorba pe baza radiografiei si a consultatiei. Daca un medic spune ca nu vede nici o problema atunci cauta alt medic. Cu siguranta este o problema ce trebuie rezolvata si nu trecuta cu vederea.
Multumesc mult pentru raspunsul prompt.
Sigur nu putem ignora acest fenomen .
Buna ziua. Am un canin de lapte (am varsta de 30 ani), care nu a cazut niciodata. In plus, cu radacina dintelui final inclusa.
S-ar putea fixa un pivot in radacina dintelui final sau trebuie scoasa (operatie) si obligatoriu implant dentar?
Cel mai corect plan este extractia dintelui de lapte si aducerea caninului definitiv in pozitia lui normala cu un aparat ortodontic.
Multumesc frumos pentru raspuns.
Din pacate, nu stiu daca pot beneficia de aceasta solutie… Mai am premolarul de langa canin lipsa, si nu pot sta 1-2 ani fara 2 dinti din fata. Se poate monta un dinte temporar (de fapt, 2) pe perioada in care folosesc aparatul ortodontic, astfel incat sa mascheze “pauza”?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Se poate masca acest spatiu cu o solutie temporara pe timpul purtarii aparatului.
Buna! De ceva timp mi-a aparut ca o piatra ALBA pe un dinte, iar in decurs de 6-8 luni aceasta s-a extins la inca 1. Mi-e frica sa nu se extinda si la alti dinti. Va rog sa imi spuneti cum se poate trata acest lucru si care poate fi cauza. E de vina pasta?
Am raspuns deja, nu e nevoie sa postezi de doua ori. 🙂
Buna! De ceva timp mi-a aparut ca o piatra ALBA pe un dinte, iar in decurs de cateva luni aceasta s-a extins la inca 1. Mi-e frica sa nu se extinda si la alti dinti. Va rog sa imi spuneti cum se poate trata acest lucru si care poate fi cauza. E de vina pasta?
Probabil e tartru. Trebuie sa mergi la medic si la o igienizare profesionala.
Buna seara,
Am o masea care imi da senzatia ca se misca putin si totodata, o simt putin mai ridicata decat ceilalti dinti. Am efectuat si o radiografie care arata faptul ca este intr-o stare buna, nu prezinta carii sau infectii. Intrebarea mea este: daca se misca usor, mai poate fi salvata? Se mai poate face ceva pentru a o salva? Nu vreau sa o pierd. Multumesc
Probabil ca poate fi salvata dar trebuie determinata cauza care a dus la ceea ce imi descri.
Buna seara! Fiti dragut,este daunator pentru dinti sau gingii,sau pentru smaltul dintilor,efectuarea procedurii de air-flow o data pe luna?! Si daca este important sa se faca si procedura de fluorizare dupa fiecare sedinta de air-flow .. sau nu este neaparata nevoie?! Va multumesc frumos pentru raspuns, D-le Doctor O seara buna
Este cam des, si poate fi daunator. Recomand air flow doar cand este nevoie, si doar daca este nevoie, asta insemna in mod normal poate o data, la prima igienizare dupa mult timp in care nu s-a facut igienizarea. Daca se vine la 6 luni la sedinta de profilaxie, sau in cazul tau o data pe luna, cu siguranta nu e nevoie de airflow.
Buna ziua ,
am o mica problema si nelamurire,ieri am for la un detartraj asa cum merg la fiecare 5-6 luni si s-a intamplat sa mi se ciobeasca un incisiv(cred ca asa se numesc dintii din fata jos,mai mici) este doar un coltisor lipsa insa ma deranjeaza cand il ating cu limba si pare ceva in plus acolo si nu in minus (asa cum este si impresia de obicei).Eu am 27 de ani si dintii in stare foarte buna si lucrul asta m-a cam demoralizat,este posibil sa fi fost putin fisurat acest coltisor si poate de la trepidatii s-a crapat de tot,nu prea stiu cum s-a intamplat.Ce solutie imi dati si ce se poate face sa-l repar,pilire?Poate dauna cu ceva in timp acest tratament?Si poate imi dati si o idee de pret pentru asa ceva pentru ca habar nu am.
Va multumesc frumos!
Nu pot sa imi dau seama ce este fara sa vad… Indiferent ce este se poate rezolva. Deoarece nu imi dau seama ce s-a intamplat nu pot nici sa propun un tratament si nici sa estimez un cost.
acuma mi sa si umflat Va multumesc !!! Azi o sa merg la dentist
Foarte bine ca mergi!
Intrebarea mea este daca nu se va intampla nimica si daca nu voi pati ceva(ma doare foarte tare si canl lam scos mia curs foarte mult sange si ma cam tem sa nu se intample ceva).Va multumesc pentru raspouns
Sa mergi la dentist.
Buna Ziua
Cand mama mia scos dintele sa rupt ,dar era putin cariat si acuma mia mai ramas un coltisor foarte mic si imi este frica sa nu ramana acolo dar am si dureri de la locul de unde miam scos dintele.Mama mia spus ca va cadea el singur si sa numi fac grigi pentru el.Va rog spunetimi dumiavoastra ce sa faca mama cu dintele meu.
Sa te duca la dentist ar fi cel mai bine.
buna seara,
sotul meu a fost la stomatolog si in urma unei radiografii,medicul i-a spus ca la premolarul de sus din partea dreapta (care mai este doar un ciot si are nervul scos) ar avea un chist cam cat un bob de mazare (chistul are forma ovala,ca o ”lacrima”)si i-a recomandat sa mearga sa-l opereze la chirurgie.Precizez ca nu l-a durut niciodata si nu il doare nici acum.Vreau sa va cer parerea, daca este neaparat necesara operatia sau se poate scoate dintele si trata chistul in alt mod(antibiotice,etc)?Este sigur chist,sau granulom sau altceva?
Va multumesc!
Se poate face un tratament de canal si urmarit in timp. Daca tratamentul se face corect sunt sanse maxime sa fie totul ok. Nu se dau antibiotice si este posibil sa nu fie nevoie de operatie. Oricu, fara tratament de canal nu se face operatia.
Va multumesc mult!
Am sa tin cont de sfaturile dumneavoastra.
Va multumesc mult!
Am sa tin cont de sfaturile dumneavoastra.
Buna ziua,
Acum 5 zile am trecut printr-o rezectie apicala la un molar. Nu a durut, nu am de ce sa ma plang. A doua zi s-a umflat partea respectiva, dar cu comprese cu gheata, antiinflamatoare si antibiotic totul a revenit aproape la normal. In ideea in care inca mai e putin inflamata zona, dar se retrage frumos.
Intrebarea mea e urmatoarea: In conditiile in care infectia de la baza molarului a fost mare (conform dentistului initial si conform chirurgului), e normal ca dupa operatie sa se inflameze ganglionul submandibular situat exact sub locul operatiei? Au vreo legatura?
E normal si au legatura. Nu cred ca ai motive de ingrijorare daca doar atat se intampla.
Multumesc pentru raspuns.
Buna ziua!
Am un implant pus de 6 luni , molar 1.6 ( parte superioara),iar acum am ajuns in faza finala. Problema mea este ca la atingerea cu varful limbii in fateta interioara a maselei simt un spatiu si este si vizibil, intre gingie si masea . V-as ruga sa-mi spuneti , daca cu timpul pot pierde implantul datorita resturilor de mancare ce se vor depozita acolo. Ce este de facut? Este o gresala a tehnicianului , sau nu mi s-a luat corect mulajul?
Va multumesc!
Tot ce poti face este sa tii zona curata prin folosirea periutei dentare, a periutei interdentare, a firului interdentar, sa mergi la control la 6 luni si va fi bine.
Multumesc mult pentru raspuns.Am luat decizia de a ma programa luni la singurul endodont din Sibiu.In seara asta am fost din nou la stomatologul meu, aceeasi operatie de curatire a canalelor, maseaua lasata deschisa pana luni cand a spus ca va incerca sa refaca tratamentul canalelor.M-a socat raspunsul pe care l-am primit cand am intrebat ce voi face daca maseaua se va umfla din nou.Mi s-a raspuns ca in acest caz inseamna ca infectia nu a trecut si voi lua un antibiotic mai puternic, dupa care urmeaza rezectia apicala.Ma bucur din suflet ca v-am gasit si sper sa nu fie prea tarziu.
Este foarte bine ca vei merge la cineva care are cunostinte de endodontie.
Multumesc mult pentru raspuns.Am luat decizia ca luni sa ma programez la singurul endodont din Sibiu.In seara asta am fost din nou la stomatologul meu care mi-a curatat canalele si mi-a spus sa revin luni cand va incerca sa introduca antibiotic pe canal .M-a socat raspunsul la intrebarea “ce fac daca se umfla din nou?”.Mi s-a spus ca inseamna ca nu am scapat de infectie si voi lua un antibiotic mai puternic dupa care urmeaza rezectia apicala.Ma bucur nespus ca v-am gasit si sper din tot sufletul sa nu fie prea tarziu.
Multa sanatate! Multumesc si eu!
imi cer scuze ca va deranjez din nou domnule doctor.Exista vreo cale sa nu doara anestezia injectabila ?
Poate fi facut ca durerea sa fie cat mai mica, prin aplicarea de geluri sau sparay-uri locale, inainte de injectare, si folosirea de ace atraumatice si injectare lenta.
Am citit diverse pareri despre alibrea cu lampa Beyond. In cele mai multe cazuri se vorbeste despre effect de albire care dureaza intre 2 si 4 ani. Cat de reala este aceasta perioada? Mentionez ca am nuanta A3 (dintii plombati recent au A2), nu fumez deloc, nu beau vin rosu deloc, rar consum cafea sau Pepsi.
Multumesc
Am raspuns la prima intrebare deja. 🙂
Am citit diverse pareri despre alibrea cu lampa Beyond (in 30 minute). In cele mai multe cazuri se vorbeste despre efect de albire care dureaza intre 2 si 4 ani. Cat de reala este aceasta perioada? Mentionez ca am nuanta A3 (dintii plombati recent au A2), nu fumez deloc, nu beau vin rosu deloc, rar consum cafea sau Pepsi.
Multumesc!
Imi pare rau, nu sunt familiarizat cu acest sistem.
Dvs. ce fel de albire folositi si care este perioada medie de pastrare a culorii (avand in vedere un meniu fara tutun, cafea si cola ocazional)?
Dintii isi pastreaza culoarea de dupa albire cateva luni si incet incet vor reveni spre culoarea initiala. Dar, ca sa ajunga la culoarea initiiala pot trece mai multe luni, indiferent de procedeul de albire folosit. Daca materialele si lampile si medicul sunt performante atunci durata e mai lunga. Daca pacientul are grija de rezultat, durata e mai lunga…
Buna ziua .Am o problema, cu niste dinti ce urmeaza a fi imbracati , mai exact al doilea si al treilea molar din partea dreapta.Primul molar incepuse sa ma doara de luni, durerea era suportabila dar treptat devenea insuportabila, asa ca am mers sa-l scot miercuri.Mentionez ca era in stare foarte grava si cariat, practic era doar jumatate din el, prinsa in gingie.Dupa ce a fost scos, am continuat sa simt o durere insa nu-mi dadeam seama daca era din cauza “operatiei” sau aceeasi pe care am simtit-o inainte.Acum insa, am localizat (aproximativ) durerea , e fie al treilea sau al doilea molar.Acestia au fost slefuiti , nervii sunt intacti.Eh, durerea e insuportabila dar daca ii tin in apa rece , se calmeaza pentru cateva minute, practic aceasta dispare .Acelasi lucru nu se intampla daca ii tin in apa calduta.In orice caz, durerea revine dupa un minut-doua, si iar o iau de la capat.
Imi puteti spune parerea dvs?Am o infectie sau simt durerea din cauza slefuirii ?Acestia sunt slefuiti de mult timp, de mai bine de o saptamana .
Da, din cauza slefuirii si pentru ca nu s-au protejat in momentul slefuirii si probabil nici dupa cu lucrari provizorii, nervul s-a infectat si trebuie facut tratament de canal. Doar dupa acest tratament se vor putea face lucrarile finale.
Am o problema la un molar din partea dreapta jos.Mentionez ca nervul a fost scos , au fost curatate canalele si totul parea ca merge bine in vederea plombarii definitive.Dupa ultima vizita in care a fost pus pansament trebuia sa ma prezint din nou peste 7 zile dar din cauza unei viroze respiratorii urate nu am reusit sa ma duc decat dupa 12 zile,insa gingia s-a umflat si a devenit dureroasa.Stomatologul mi-a lasat deschisa maseaua si mi-a prescris ospamox 5 zile..Inflamatia a cedat destul de greu, dar pana la urma a fost ok.Pe radiografia efectuata nu s-a observat nimic.Aseara am mestecat ceva tare din greseala pe masea si am simtit cum mancarea patrunde pana adanc pe canale.A inceput sa ma doara, dar durerea a cedat dupa un quarelin.Dimineata insa am constatat ca gingia este putin umflata, fara a ma durea, la fel si maseaua este total nedureroasa.Credeti ca maseaua mai poate fi salvata fara rezectie apicala.?
Atata timp cat faci acelasi tip de tratament maseaua nu va fi salvata nici cu rezectie nici cu alt tratament (antibiotice, curatare canale…) panca cand nu se respecta protocolul medical. Asa ca singura sansa e sa fie facut un tratament corect. Citeste articolele despre tratamentul de canal de aici de pe blog si vei vedea…
se poate sa imi fac mai multe lucrari in 2 saptamani (o extraxtie, 2 plombari si curatari de canal?)
Se poate atat dar se poate si mult mai mult de atat.
buna ziua domnule doctor am si eu o intrebare se poate ca nervul dintr-o masea cariata sa fie mort si totusi sa doara maseaua.Multumesc
Cu siguranta se poate.
Buna ziua.Aveti cunostinta despre existenta pe piata a unor blocuri de zirconiu mai slab calitativ (cu consistenta mai scazuta si rezistenta slaba)?Poate un tehnician dentar sa foloseasca un astfel de material scazand implicit pretul?Cum imi pot da seama ca ceva nu e in regula cu calitatea materialului? Cu multumiri.
Da, calitatea poate fi diferita. Nu cred ca un pacient poate sa faca diferenta. Cel mai important aspect pentru a fi siguri ca este ok, este relatia de incredere ce este necesara intre pacient si medic.
mi l-a scos…nu a avut incotro..asta e:( ..aveam o punga mare de puroi…din cauza aia ma durea si oricum stiftul se misca tare cu tot cu radacina..asta e..mi-am pierdut dintele..:( sper ca tot raul sa fie spre bine de acum in colo..sa imi pun altu…si asta e …va multumesc oricum pt parere si pt ajutor
Oricand ai intrebari, te ajut cu placrere!
si am uitat sa va mai spun ca nu ma doare numai stiftul ala…parca ma doare toata partea dreapta incepand din fata …se poate sa fi tras curent? dar si asa…de ce ma doare partea cu stiftul..adica ma doare si cand il ating putin..e normal?
Nu trage nimeni curent daca nu este si o infectie pe undeva. Poate tratamentul de canal nu e ok. Citeste articolele.