Follow me on Facebook

Dr. Bogdan Fondrea

Totul despre dintii tai
  • Home
  • Povestea mea
  • Clinica DD
  • Concept DD
  • Cazuri
  • Foto
  • Video
  • Forum
    • Pune o intrebare
    • Subiecte recente
  • Contact
  • Estetica dentara
  • Implanturi Dentare
  • Endodontie
  • Protetica
  • Odontologie
  • Parodontologie
  • Chirurgie
  • Ortodontie
  • Profilaxie
  • Diverse

Intrebari frecvente

Aici gasesti intrebari si raspunsuri legate de dinti.

1 – Nervul se scoate sau se omoara? 
Nu, nu se “scoate” si nu se “omoara” , ci se curata canalul, chimic si mecanic. Nu se scoate ca un morcov din pamant, intreg, ci se dizolva tot ce este in camera pulpara, adica nerv, vase de sange, tesut sanatos, tesut infectat. Drept urmare nu se poate “scoate” nervul si nu se “omoara”. Tratamentul de canal e mai complex decat a “scoate” ceva din radacina… Citeste articolele mele de pe blog cu referire la tratamentul de canal, la endodontie.

2 – Mi-a aparut o umflatura pe gingie, e ok?
Nu, nu e ok. Trebuie sa mergi la medic. De cele mai multe ori este semnul unei infectii.

3 – Am nervul infectat, sa iau antibiotic?
Nu, nu lua antibiotic. Tratamentul de canal corect nu necesita medicamente. Trebuie mare atentie in ce priveste administrarea de medicamente. In plus nu poti lua antibiotice “dupa ureche” sau ca asa ti-a spus vecinul sau ai auzit la televizor. Ar trebui sa existe o mare responsabilitate in administrarea de antibiotice.

5 – Sa imi pun fatete sau coroane sau plombe?
Nu se pot compara astea trei pentru ca au alte indicatii. Este ca si cum ai intreba: Sa imi iau pantofi, bluza sau caciula? Se adreseaza altor cazuri. In unele cazuri se indica fatete, in altele coroane. Depinde de la caz la caz. Nu pot fi bagate in aceasi categorie.

6 – Cat ma costa sa imi fac “toti dintii”?
Asta e ca si cum ai intreba “cat ma costa un ceas? Poate fi un ceas de plastic cu baterie la 100 lei, sau un ceas de colectie, mecanic, antic, de la un producator renumit, de 1.000.000 Euro. Drept urmare, “tot” depinde de ce vrei tu sa fie acel “tot”.

7- Doare un implant dentar?
Implantul in sine nu doare. Implantul este un surub, artificial, si nu are cum sa doara. Nici ochelarii nu dor. Interventia de inserare a implantului nu este dureroasa pentu ca se face sub anestezie, in perioada de vindecare (o saptamana) se resimte o sensibilitate suportabila, dar se prescriu medicamente, iar apoi, cand se punne coroana, dupa cateva luni, nu doare nimic.

8 – Sa imi scot dintele? Mai am doar radacina si e infectat.
In cele mai multe cazuri merita luptat pentru fiecare radacina, chiar daca este infectata, si chiar daca si osul este infectat. Cel mai important este sa fie un tratament corect.

9 – Imi sangereaza gingiile, ce apa de gura si ce pasta de dinti sa folosesc?
Nici apa de gura si nici pasta de dinti nu va rezolva problema ta. Ce ai nevoie este sa mergi la profilaxist, adica la cabinetul stomatologic unde sa se faca igienizarea periodica (6 luni). Adica: – detartraj ultrasonic, periaj, air flow, finsarea obturatiilor, indicatiile de igiena. Aici vei fi invatat cum sa faci periajul corect, cum sa folosesti firul interdentar… cu exemplificare. In plus trebuie rezolvate problemele dentare, carii, infectii, obturatii si lucrari dentare defectuase.

10 – Care este cel mai important lucru pe care trebuie sa il stiu?
Cel mai important lucru nu este o coroana, nu este un implant dentar, nu este nervul din dinte. Cel mai important lucru pe care trebuie sa il stii este competenta, implicarea, experienta si relatia de incredere pe care TREBUIE sa o ai cu medicul tau.

Daca mai ai nelamuriri legate de anumite tratamente ce ti-au fost recomandate sau efectuate, nu ezita sa citesti intrebarile si raspunsurile din aceasta pagina. Daca vrei sa ma intrebi mai multe despre cazul tau, iti stau la dispozitie fie pe aceasta pagina fie pe pagina INTREABA-MA! (click aici pentru link direct). Iti voi da lamuriri la ceea ce doresti sa stii. Si, daca nu voi avea raspuns la intrebarea ta, ma voi informa.

Nu imi e rusine sa spun NU STIU!

Prima data, sa nu faci rau!

Nu consider ca am toate raspunsurile si nu consider ca pot ajuta in orice situatie, dar, imi dau silinta sa citesc cu atentie intrebarile voastre si sa raspund cat mai curand si pe pagina destinata intrebarilor.

Daca doriti puteti posta fotografii sau radiografii pe site-uri de gazduire online (gen www.tinypic.com) si atasati linkul la mesaj.

Iata si motivul pentru care recomand sa postati radiografii:  

https://drfondrea.ro/2013/10/importanta-radiologiei-in-stomatologie/

Cu drag,

Bogdan Fondrea

Dental Design

Comments (3.442)

← Older Comments
Newer Comments →
  1. Roxana says:
    februarie 9, 2012 1:44 pm

    Buna ziua!
    Dle doctor,e posibil sa mi se rupa maselele din cauza pastei de dinti?:))suna ciudat,insa,alta cauza nu gasesc.Timp de vreun an,am folosit numai Sensodyne repair and protect sau Sensodyne sensitive,insa,de vreo 3-4 saptamani incoace,am inceput sa folosesc Colgate (nush de care) si de-atunci si problemele.Mi s-au rupt doua masele,din senin!!la distanta de o saptamana intre ele.Una se simte ca e un pic ciobita,insa la cealalta,mi-a cazut un colt destul de maricel.O fi din cauza alimentatiei(sunt ovo-lacto vegetariana)?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 9, 2012 5:32 pm

      Nu e posibil sa se rupa din cauza pastei d dinti. S-au rupt pentru ca sunt slabiti, cel mai probabil din cauza unor carii profunde, ce au macinat dintele in interior, fara a fi foarte vizibile la exterior. Nu e nici din cauza alimentatiei.

      1. Roxana says:
        februarie 9, 2012 6:23 pm

        Inseamna ca m-asteapta…de nu ma vad:).Multumesc de raspuns(nu si de veste)
        Seara buna!

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          februarie 10, 2012 12:42 pm

          Va fi in bine, trebuie doar sa nu lasi timpul sa treaca.

  2. Lia says:
    februarie 8, 2012 8:38 pm

    Buna seara, domnule doctor.
    Am avut doua carii in spatele celor doi dinti din fata. Mi-au fost curatate,pusa plomba, insa eu aveam o mica strugareata intre acesti dinti… strunga de la mama natura. 🙂 Cand mi-au fost puse plombele, mi-a fost acoperita (plombata?!) aceasta strunga, fara sa cer, fara sa fiu intrebata. E… in regula sa fie asa? 🙂

    1. Lia says:
      februarie 8, 2012 10:51 pm

      Multumesc mult pentru raspuns, ati fost foarte promt. Eu insa nu o voiam “reparata”… mai ales fara voia mea.
      O seara placuta!

      1. Lia says:
        februarie 18, 2012 2:44 am

        Domnul doctor, revin cu o intrebare, m-ati ajuta foarte mult: la unul din cei doi dinti dentista respectiva mi-a spus ca am o abraziune, banuiesc ca mi i-a pilit, caci nu a plombat in zona de jos a dintelui. Problema mea este ca de o saptamana si ceva dintii mei se sfarama cate un pic… Nu stiu ce sa fac, ma cam panichez pentru ca in ritmul asta mi se vor rupe si ma trezesc din cauza tratamentului a doua carii mici cu dintii praf…

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          februarie 18, 2012 8:28 am

          Nu pot sa spun ce s-a intamplat fara sa vad… Imi pare rau, nu am suficiente date sa banuiesc ceva anume.

      2. Dr. Bogdan Fondrea says:
        februarie 8, 2012 11:07 pm

        Daca nu au fost preparate cu freza suprafetele dintilor ce marginesc spatiul, si doar a fost adaugat material, va fi destul de usor sa se refaca 100% corect spatiul, asa cum a fost, fara sa dauneze dintilor.

    2. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 8, 2012 10:04 pm

      Ar fi fost mai bine sa fi intrebata inainte, dar… poti cere sa iti refaca “strungareata”. 🙂

  3. Crina Andrus says:
    februarie 8, 2012 4:34 pm

    Buna ziua,
    Am 31 de ani si am fost diagnosticata cu parodontopatie. Tin sa mentionez ca la doar cativa dinti sunt retrase gingiile si nu mi se misca nici un dinte. Mi s-a facut un detrataj cu ultrasunete si acum mi se face operatii pentru a mi se curata pungile parodontopale. A inceput in partea de jos dreapta ( de la canin pana la molari inclusiv) acum o saptamana si la molarii din spate nu mi s-a lipit gingia care sangereaza si am impresia ca ma doare maseaua. Care ar fi cauza ” nelipirii” si daca exista si alt tratament pentru a trata aceasta faza a parodontopiei? Pentru ca nu vreau sa ajung sa-mi agravez situatia actuala si sa mi se miste dintii.
    Multumesc
    PS: Am citit un articol a unui care a spus ca in Romania chirurgii se grabesc sa faca operatii de pungi parodontopala si acest lucru poate duce la distrugerea elementelor de regenerare a gingiei. Cel mai bine ar fi sa se faca detrataj cat mai des posibil si de igienizare.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 8, 2012 10:02 pm

      Dificila intrebare…. Sunt diferite ipoteze de tratament pentru boala parodontala, in functie de mai multi parametri… E greu sa spun de ce nu s-a vindecat gingia, doar pe baza a ceea ce mi-ai scris. Imi pare rau ca nu pot sa iti dau un raspuns in acest caz. Tratamentul ce il efectual moi,este igienizarea periodica, o luna, 3 luni, 6luni, chiuretaj subgingival in camp incjhis (fara operatie) si se opereaza doar dintii unde pungile parodontale nu s-au micsorat la un nivel acceptabil la evaluarea de 3 luni.

  4. didi says:
    februarie 7, 2012 10:19 pm

    Imi doresc sa aflu informatii legate de cariile de colet care imi apar progresiv pe tot mai multi dinti [intai caninii (toti) acum s-a extins si pe incisivii superiori si inferiori]. am o igiena satisfacatoare cred eu, dar cu toate astea ele nu stopeaza. Cateva dintre carii le-am prombat la un medic care nu ma satisfacea complet si am mers la un altul care mi-a spus ca nu sunt asa profunde sa nu merita sa intre cu freza in ele ca sa poata aplica plomba. Ele au culoarea de galben mustar daca are vre-o importanta. Ce parere aveti dvs.? Trebuie plombate sau e mai poate astepta cum spune cel din urma medic.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 8, 2012 1:01 pm

      Igiena sigur nu e corecta. Trebuie sa ti se explice tehnica de periaj, de catre profilaxist, in cabinet, cu exemplificare pe model si filmulete.
      Toate cariile trebuie tratate cat mai curand. Nu este nicio solutie sa asteptam sa se mareasca. 🙂

  5. Mike says:
    februarie 7, 2012 9:50 pm

    Buna seara, dintii pana la ce varsta se dezvolta (se maresc in dimensiune) Am 18 ani si dintii mei sunt cam marunti, sa zic asa, mai este vreo sansa sa mai cresca in dimensiuni? Sunt baiat daca are vreo importanta.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 7, 2012 9:56 pm

      Dintii nu cresc deloc. Ei erup. Deci dimensiunea ce o au cand iti apar in gura o vor avea toata vita ta. Nu vor mai creste deloc.

      1. Mike says:
        februarie 7, 2012 10:40 pm

        Am inteles, multumesc mult. Scuzati dublu post.

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          februarie 8, 2012 1:01 pm

          ok.;)

  6. Mike says:
    februarie 7, 2012 9:44 pm

    Buna seara, dintii pana la ce varsta cresc? Am 18 ani si dintii mei sunt cam maruntii sa zic asa, mai sunt sanse sa mai creasca in dimensiune?

    PS: Un tratament de albire al dintiilor cam cat ar costa?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 7, 2012 9:54 pm

      Preturile noastre sunt aici: ww.dentaldesign.ro
      Nu stiu ce preturi are dentistul unde mergi tu sa iti faci albire. 🙂

  7. Ana says:
    februarie 7, 2012 5:10 pm

    Buna!
    Tatal meu are paradontoza si au inceput sa-i cada din dinti, in special masele. Nu a avut probleme stomatologice pana la diagnosticarea cu paradontoza. A fost la un dr stomatolog si i-a scos nervii din dintii care ii mai are, urmeaza sa ii pileasca si sa-i puna ceramica. Asa se pot “salva” dintii cu paradontoza? Piliti fiind nu vor mai cadea ? Implant la cei cazuti nu isi poate pune, ca nu are os si sufera de diabet zaharat.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 7, 2012 9:07 pm

      O astfel de lucrare cum descrii este cea mai… neinspirata alegere in acest caz.
      Daca vrei trimite-mi o radiografie panoramica si iti pot sugera cateva variante.

  8. coco says:
    februarie 7, 2012 4:12 pm

    Buna ziua! Vreau sa imi “acopar” spatiile dintre dinti. Mentionez ca este vorba de diastema/spatiu la nivelul celor 4 incisivi din partea superioara. De foarte multa vreme intentionez sa ‘repar’ aceasta problema inestetica dar nu stiu care ar fi cea mai buna solutie si nici nu cunosc un medic care sa aibe experienta in acest domeniu. Desi as prefera fatetele ceramice, (stiu ca acestea sunt destul de scumpe 1000-1400 Ron), as opta pentru plombe fizionomice care au un pret accesibil dar care necesita o mai mare precizie in a fi ‘modelate’, dar nu stiu daca pot fi folosite in cazul meu. Daca as locui in Timisoara as veni la d-stra dar din pacate locuiesc in cealalta parte a tarii. Ce credeti ca ar trebui sa aleg/sa fac pentru a-mi rezolva aceasta problema?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 7, 2012 9:02 pm

      Se poate cu coroane ceramice, fatete ceramice sau cu ceea ce iti doresti tu, si se numeste bonding, facandu-se cu compozit. Iti recomand in schimb sa te gandesti la varianta cu un aparat ortodontic.

  9. csm says:
    februarie 7, 2012 1:56 pm

    Buna ziua, domnule doctor Bogdan Fondrea. Eu am anumite probleme sa spun asa, mult mai grave la dinti, totodata n-as accepta un aparat dentar, sunt curios daca se pot rezolva problemele printr-o alta medota decat cea a aparatului dentar. Mi-ar fi de folos daca mi-ati da o adresa de e-mail sa va pot arata exact despre ce este vorba. Va multumesc mult de tot!
    Stima si respect, C.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 7, 2012 9:00 pm

      Uite aici: https://drfondrea.ro/contact/ Sau poti incarca poze pe un site de gazduire si sa imi dai linkul.

  10. DUDAU NICOLETA says:
    februarie 7, 2012 12:47 pm

    Buna ziua,
    am un dinte(masea) foarte cariat(a) pe dinafara e negru iar pe interior am o gaura pana in gingie…de ce grad e plomba care urmeaza sa o efectuez si de cate sedinte credeti ca e nevoie,tinand cont de faptul ca probabil trebuie “scos” nervul,mi-am facut radiografia insa nu stiu la ce medic sa merg,cat m-ar costa…iar Obturatie din compozit fotopolimerizabil – gr III (plomba) include si “scos” nervul? ca nu stiu ce inseamna asta…si de cati bani am nevoie.
    Multumesc frumos!

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 7, 2012 8:56 pm

      Nu se numeste gr III ci clasa III, si nu include “scos” nervul.
      Poate se poate realiza intr-o sedinta, poate e mai distrus decat crezi si e nevoie si de tratament de canal, si refacere bont cu pifot de fibra de sticla, si de coroana deasupra. Asta inseamna ca o sa coste mai mult si va dura mai multe sedinte. Depinde cat de afectat este.

  11. andrei says:
    februarie 6, 2012 9:28 pm

    buna seara.v-am mai scris si ieri si v-am zis k am un incisiv plombat kre ma durea doar cand il atingeam cu limba.am fost azi la dentist,mi-a zis k am cangrena,mi-a bagat niste ace pe acolo(creca mi-a scos nervul), a bagat o seringa cu un lichid si a lasat asa gaura. mi-a zis sa revin miercuri! acum nu inteleg 2 lucruri: de ce mi-a lasat gaura si de ce dak mananc ceva tare pe acel dinte ma inca ma doare daca mi-a scos nervul! multumesc

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 7, 2012 10:40 am

      Uneori, unii dentisti lasa canalul deschis “sa se dreneze puroiul” 🙂
      Nu te doare dintele ci te doare osul in care este dintele, atunc cand apesi pe el. Daca se face tratamentul corect, va trece.

      1. Postolache Ana says:
        februarie 15, 2012 1:17 pm

        Buna ziua,

        Am o problema cu o masea pentru care am avut nevoie de tratament pe canal .
        In prima sedinta mi-a curatat canalele,si mi-a dat sa urmez un tratament cu antibiotice.Dupa cateva zile mi-a pus calciu,si la o saptamana am fost sa imi inchida canalele.La a 3 sedinta mi-a inchis canalele,cu niste ace,iar la doua dintre canale,m-a durut cand a pus acele.Doctorul a zis k e mai bine asa sa le puna mai lungi,si ca va fi normal sa ma doara cateva zile.
        Mi-a recomandat sa iau ceva antiinflamator,nu antibiotice.Anestezia care mi-a facut-o nu a fost asa de eficienta fata de celelalte 2.Dupa ce mi-a terminat de obturat maseaua,mi-a pus plomba definitiva.
        Acum am aproape o saptamana de cand mi-a pus plomba si a inceput sa ma doara din ce in ce mai tare,chiar si cand ating maseaua ,si simt ca ceva tine apasat pe ea.Iau Aulin,Solpadeine,Ibalgin,dar durearea imi trece pe moment,dupa care apare iar.A inceput sa ma doara si dintii de langa masea.Este normal?credeti ca nu mi-a facut tratamentul corect?Credeti ca dintii ma dor din cauza detartrajului?Am 3 saptamani de cand am facut detratrajul,si inca sunt sesibili.E din cauza ca nu a facut detartrajul corect,sau ca dintii mei sunt mai sensibili?

        Va multumesc anticipat,

        O zi buna!

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          februarie 16, 2012 9:27 am

          Cred ca ar fi bine sa ferifici tratamentul de canal. Citeste articolele mele de aici de pe blog, referitoare la tratamentul de canal.

      2. andrei says:
        februarie 7, 2012 10:43 am

        multumesc mult 🙂

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          februarie 7, 2012 10:44 am

          Cu placere! Sa ai o zi frumoasa!

  12. Mimi says:
    februarie 6, 2012 10:06 am

    Am fost vineri la dentist si mi-a facut o injectie care sa-mi omoare nervul! Trebuie sa merg sa mi-l scoata maine dar ma ingrijoreaza faptul ca mi s-a umflat gingia plus durerile, cat de cat usoare, dar puternice la muscare!
    El mi-a spus dinainte ca am putin puroi pe canal si va trebui sa il elimine dupa ce scoate si nervul deja afectat!
    E normal sa mi se umfle gingia? Si cat de dureroasa este extragerea nervului si curatarea canalului? Va multumesc anticipat!

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 6, 2012 11:35 am

      Nervul nu se “omoara”. Nu stiu ce injectie ti-a facut. Nu e normal sa se umfle. In mod normal la un tratament corect nu se intampla nimic rau, nu doare, nu se umfla.

  13. Noemi says:
    februarie 5, 2012 8:30 pm

    buna seara, datorita faptului ca am avut o nelamurire si raspunsul d-voastra a fost rapid si precis , am hotarat sa mai apelez inca o data la cunostiintele d-voastra 🙂 in legatura cu obturarea unui canal prin metoda condensarii laterale.Intrebarea nr. 1 conul master (nr.)trebuie sa coincida cu acul master? 2.Spreaderul trebuie sa coincida la nr. cu conul master sau sa fie mai mic cu un nr. fata de conul master? astept raspunsul d-voastra ,va multumesc anticipat.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 6, 2012 11:31 am

      Ceea ce folosesc eu este tehnica monocon si condensare verticala la cald. Nu stiu sa iti spun care este raspunsul corect. Din cate stiu la tehnica condensarii laterale se foloseste acul master si conul master, spreaderul nu stiu care trebuie sa fie. 🙂

  14. andrei says:
    februarie 5, 2012 6:37 pm

    buna seara.acum 1 luna si jumatate am fost la medicul dentist pentru a-mi pune cateva plombe.acum de 3 zile a inceput sa ma doare f.tare unu din incisivi, care a fost plombat.ma doare doar cand il ating cu limba.aveti idee ce ar putea fi?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 5, 2012 6:42 pm

      Da, s-a infectat nervul, ai nevoie de un tratament de canal cat mai curand.

      1. andrei says:
        februarie 5, 2012 8:08 pm

        e posibil sa am si absces? nu ma doare gingia din jurul lui deloc si nu e umflata, doar dintele !! oricum maine ma duc la dentist 😀

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          februarie 5, 2012 8:32 pm

          Da, ai un abcess.

  15. Anonim says:
    februarie 5, 2012 6:36 pm

    Multumesc pentru raspuns..am luat milgama n la inceput o cutie intreaga, cate doua pastile pe zi..pot sa mai iau in continuare? si asta inseamna ca la un moment dat nevii se vor vindeca?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 5, 2012 6:40 pm

      Ia in continuare. Vitamina B este ok pentru regenerare nervoasa. Se vor vindeca daca nu au fost sectionati, ci doar presati. Daca sunt sectionati trebuie cusuti la micro chirurgie. Daca ai inceput sa simti buza si sa simti din ce in ce mai bine, sunt semne ca va fi ok.

  16. Anonim says:
    februarie 5, 2012 5:57 pm

    Buna sera domnule doctor..va rog sa-mi raspundeti in legatura cu o problema pe care o am…acum 5 luni mi-am scos o masea de minte inclusa in dreapta jos era pozitionata orizontal si cu coroana in radacina celei de langa ..langa am o lucrare unde toti dintii au nervii scosi,..problema mea este ca si acum dupa atat timp inca mai am jena cateodata si dureri, junghiuri, mancarimi la locul extractiei cu perioade cand ma simt bine cand nu, am facut de atunci doua radiografii iar ultima arata ca osul a inceput sa se vindece(mentionez ca atunci a trebuit sa-mi taie cam mult din os,iar operatia a durat o ora si jumatate) va rog sa-mi spuneti daca e normal ca si dupa atat timp eu sa nu ma simt bine…doctorul meu spune ca o sa-mi treaca treptat simptomele si ca totul e ok..dar eu sunt totusi ingrijorata…la inceput timp de o luna si jum…am avut si o amorteala la barba si buza inferioara…va rog sa-mi raspundeti …sint dureri ,,de vindecare,, asa cum sustine doctorul?! sau mi s-au lezat niste nervi pe acolo…multumesc frumos si multa sanatate sa aveti!

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 5, 2012 6:18 pm

      Ceea ce imi descrii demonstreaza o lezare a nervilor. Ceea ce simti este normal dupa lezarea lor, in perioada de recuperarea lor. Iti recomand complexul de vitamine B.

  17. Ovidiu says:
    februarie 5, 2012 2:07 pm

    Buna ziua,imi puteti spune daca va rog,din ce cauza am un fel de cos pe gingie,chiar deasupra dintelui din fata pe care il simt mai slabit? multumesc anticipat!

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 5, 2012 4:50 pm

      Pentu ca ti-e infectat canalul dintelui si e infectat osul. Obligatoriu cat mai curand la dentist! Nu trebuie scos dintele ci incercat un tratament de canal corect. Nu trebuie operat daca se face tratamentul corect. Nu trebuie antibiotice. Daca gasesti un dentist ce se va ocupa de asta se rezolva asa cum ti-am spus, daca nu… Va fi mai rau.

  18. ana says:
    februarie 5, 2012 2:00 pm

    buna ziua ,sunt foarte speriata saptamana trecuta am fost operata ,am avut o infectie pe gingie ce a trebuit indepartat ,acuma am obsevat ca mi sa inalbit tot cerul guri ce poate sa fie?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 5, 2012 4:46 pm

      Poate sa fie o reactie normala daca acolo a fost operatia, dar daca nu e in zona operatiei nu e ok. Indiferent care este situatia, trebuie sa mergi la control. Du-te maine. Pana atunci clateste cu apa de gura cu clorhexidina. Intreaba la farmacie ce apa de gura are clorhexidina.

      1. ana says:
        februarie 5, 2012 5:16 pm

        multumesc

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          februarie 5, 2012 6:15 pm

          🙂 Weekend placut!

  19. Anca says:
    februarie 4, 2012 7:40 pm

    recomandati inlocuirea plombelor (sunt pe dintii din fata, de f multi ani) sau imbracarea dintilor cu fatete ceramice??

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 4, 2012 7:54 pm

      Recomand inlocuirea lor, pentru un sacrificiu minim de tesut dentar, o durata redusa a tratamentului si un pret scazut.
      Recomand fatetele dentare, pentru o estetica perfecta si o durata de folosinta indelungata. 🙂

      1. Anca says:
        februarie 4, 2012 8:19 pm

        va multumesc frumos!

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          februarie 5, 2012 11:57 am

          Cu drag! Oricand ai nevoie de raspunsuri, poti sa ma intrebi.

  20. Maria says:
    februarie 4, 2012 2:46 am

    Buna seara
    Am si eu o întrebare si nu stiu sigur dacă e de domeniul dumneavoastra. Sunt racita si mi s-a umflat obrazul stang, mai pe lângă nas si e dureros la baza nasului. Aveti idee ce ar putea fi? Va multumesc

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 4, 2012 11:32 am

      Odata cu raceala a scazut imunitatea, asa ca, este posibil ca anumite infectii dentare cronice sa se fi acutizat. Iti recomand sa faci o radiografie si se se identifice astfel infectiile dentare de la dintii din acea zona. Nu m-ar mira sa fie vorba de o infectie dentara acutizata.

  21. Antonia says:
    februarie 3, 2012 10:17 pm

    Imi puteti recomanda un medic ortodont bun in Constanta?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 3, 2012 10:33 pm

      Nu cunosc, imi pare rau.

      1. Dr. Bogdan Fondrea says:
        februarie 3, 2012 10:34 pm

        Poti sa pui intrebarea pe pagina “recomanda” si poate iti raspunde cineva.

  22. patras says:
    februarie 3, 2012 6:13 pm

    buna ziua sunt valy si acum o saptamana am mers la medicul dentist si mi-a extras un dinte mai precis caninul de sus dreapta si vreau sa ma indrumati ,ce sa fac mie nu mi sa vindecat rana mi-a ramas gaura exact ca dupa extractie ce sa fac am gaura si nu sa vindecat ?????? am luat calciu.va rog ajutati-ma multumesc

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 3, 2012 10:37 pm

      Trebuie sa mergi la dentist. Este posibil sa se fi infectat. Calciul nu ajuta.

  23. Alex says:
    februarie 3, 2012 4:55 pm

    Buna ziua. Tocmai ce m-am intors de la dentist, am fost acolo pentru doua masele cariate dar cu ocazia asta a observat ca as mai avea o masea cariata, una care totusi nu ma durea si la care eu n-am observat nimic, a spus ca la maseaua respectiva caria a ajuns pana la nerv si nu mai putea fi salvata asa ca mi-a scos nervul. As vrea sa stiu daca era necesar, nu-mi prea convine ce s-a intamplat fiindca maseaua respectiva nu ma durut pana acum iar acum a inceput sa ma doara. De asemenea sunt curios sa stiu daca intotdeauna se intampla ca maseaua fara nerv sa se strice sau este doar un caz des intalnit, daca este a doua optiune ce ar trebui sa fac sa-l pastrez asa ?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 3, 2012 10:29 pm

      Daca este o carie mare si este afectata camera pulpara (se vede doar direct sau poate pe radiografie) atunci trebuie facut tratament de canal.
      Faptul ca nu a durut nu inseamna ca nu erau probleme. Poate sa doara si sa fie ok sau poate sa nu doara si sa nu fie ok.
      O masea fara nerv nu se strica decat daca nu e intretinuta sau nu e tratata corespunzator.

      1. Alex says:
        februarie 3, 2012 10:41 pm

        Multumesc pentru raspuns. Prea multe nu pot sa stiu nici eu fiindca nu mi-a zis mai nimic despre cea ce face, l-am intrebat prima data daca intentioneaza sa-mi scoata nervul dar a spus ca nu, ca face un tratament si asta ar fi. In ziua urmatoare, adica astazi, cum m-am prezentat am trecut pe scaun si dupa ce a terminat mi-a spus ca mi-a scos nerv, exact contrarul a cea ce credeam, lucru cu care n-as fi fost de acord din prima.
        Din pacate ambele optiuni sunt posibile si nu cred ca voi mai avea cum sa stiu ce a fost, asta e.

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          februarie 3, 2012 10:44 pm

          Din pacate, nu ai cum sa mai stii acum daca se putea sau nu evita un tratament de canal.
          Asta e…
          Important e sa fie facut corect, altfel rezultatele pot fi… nu prea placute. 🙂
          Uite: https://drfondrea.ro/2011/11/15/tratamentul-de-canal-endodontia/

  24. Dragos Radu says:
    februarie 3, 2012 2:43 pm

    Buna ziua.
    Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema.acum aproximativ 2 sapt am mers la medic, pentru ca lucrarea cu coronita ceramica, pusa prin 2004(la acelasicabinet) incepuse sa se miste(sus jos).medicul a scos lucrarea,a plombat o carie care era intre maseaua cu coronita si maseaua din spate, a mai curatat putin locul unde trebuia sa vina coronita, dupa care a pus ciment(cel mai tare din cate am inteles)si a pus coronita inapoi.dar coronita nu a intrat chiar in aceeasi pozitie,a ramas putin mai sus.a mai polizat pana parea ca vine bine.dupa ce am plecat acasa aveam o senzatie ciudata ca am ceva inrte dinti.dupa o sapt la urmatoarea programare am rugat sa imi mai polizeze intre coronita si maseaua din spate pt ca nu puteam baga nici ata dentara.dupa a 2-a interventie totul parea ok, dar de a 2-a zi a inceput sa ma doara si sa zvacneasca, din ce in ce mai tare.dupa alte 3 zile am mers din nou la cabinet(ora de urgenta)si m-a vazut alt medic(pt ca medicul care a executat lucrarea nu era)care mi-a prescris antibiotic(amoxiciclina) la 6 ore si ketonal la 12 ore, explicandu-mi ca dupa ce a scos coronita si a curatat locul ceva microbi s-au dus pe canala si ca ar trebui sa treaca.cu mentiunea ca daca nu ma lasa in 5 zile sa merg sa scoara coronita, dar pt ca este lipita foarte bine numai poate fi refolosita si trebuie taiata.in acest caz daca coronita se taie cine plateste noua coronita?

    ps.sunt la a 2 zi de antibiotic si ketonal(care are efect doar 4 ore) si situatia pare sa se inrautateasca.doare din ce in ce mai tare.trebuie sa mai iau nurofen si algocalmin ca sa nu ma urc pe pereti.
    Ce ar trebui sa fac?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 3, 2012 4:09 pm

      Nu exista “cel mai tare ciment” – exista cimentul corect pentru o coroana. Nu se poate mai moale sau mai tare, mai slab sau mai puternic.

      Daca nu a intrat perfect, nu mai este adaptata si trebuie schimbata.
      Daca zvacneste e o infectie data de coroana neadaptata, in cel mai bun caz…
      Antibioticele nu pot reface adaptarea coroanei, adica ceea ce a cauzat infectia. :). Deci e fara sens.

      Daca s-au dus microbi pe canal atunci s-a infectat canalul, daca s-a infectat canalul ai nevoie de tratament de canal. Antibioticele, din nou, nu pot intra in canal pentru ca nu este vascularizatie acolo, deci, iei chimicale de pomana.

      In nici un caz nu va putea fi refolosita coroana.

      Ce ai de facut:
      1- la dentist
      2- jos coroana, refacere tratament de canal
      3- refacere bont cu fibra de sticla si o alta coronita provizorie si amprenta penntu coroana noua
      4, 5, 6 – probe si finalizare coroana noua, in 3 sedinte

  25. ioana says:
    februarie 3, 2012 12:10 pm

    Buna ziua. As avea si eu o intrebare: urmeaza sa-mi plombez dintele din fata..miercuri am fost de mi-a dat jos plomba veche si a curatat si mi-a pus tratament (cred) cu care trebuie sa stau pana luni..doar ca a inceput sa se miste si mie ca va pica? are ceva daca nu rezista pana luni? eu am incercat sa fiu atenta cand mananc, cand ma spal pe dinti..dar este in fata si se atinge de orice..si este normal sa am si dureri care din zona dintelui se transmit la maseaua din dreapta (nu is insurpotabile dar sunt persistente)? si as vrea sa va intreb: era mai bine daca imi puneam alt dinte in loc sa fie plombat (precizez k plomba va fii cam un sfert din dintele din fata).
    Va multumesc si o zi placuta!

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 3, 2012 4:01 pm

      Ti-a pus tratament… pentru ce? Nu stiu sa existe alt tratament pentru carie decat obturatia, care se face pe loc.

      Cum sa iti pui alt dinte? Vrei sa zici sa il imbraci? Daca da, atunci Nu, nu era mai bine, pentru ca un sfert nu e mult si se poate face bine.
      O astfel de obturatie se face pe loc si nu stiu ce tratament s-ar putea sa ai acolo… Deci nu stiu ce se intampla daca iti cade…

      1. ioana says:
        februarie 3, 2012 6:50 pm

        Sincer nu stiu exact ce..asa am presupus eu tratament..da stiu ca atunci cand am facut programarea a zis k trebuie sa puna ceva (fibra sau nu stiu cum a zis) cu care trebuie sa stau vreo 3-4 zile ca apoi sa puna plomba..este doar ceva pus la gingie.
        Multumesc pentru raspuns!

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          februarie 3, 2012 10:39 pm

          Cu placere. Pe datele ce mi le-ai dat, din pacate, mai multe lamuriri nu am avut cum sa iti ofer.

  26. Bianca says:
    februarie 2, 2012 9:23 pm

    Buna!Am o intrebare…cam cat credeti ca m-ar costa pentru a-mi ‘repara’dintii de malocluzie gradu 2..?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 3, 2012 3:57 pm

      Nu exista un pret standard.

  27. vali says:
    februarie 2, 2012 6:28 pm

    Buna ziua.Stiu ca suna aproape imposibil dar am 16 ani si inca mai am 4 masele de lapte.Astazi am fost la medicul dentist in speranta de ami scoate una dintre ele.Doamna doctor a spus insa ca acest lucru nu este posibil,ca maselele nu sunt de lapte .Acum eu nu stiu ce sa fac deoarce eram foarte sigura si sunt in continuare ca mai am 4 masele de lapte.As vrea sa va intreb daca exista vreo metoda ,radiografie sau ceva prin care pot afla daca maselele mele mai sunt de lapte.
    Multumesc

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 3, 2012 9:11 am

      Se poate spune, fara dubii, pe baza unei radiografii daca sunt sau nu de lapte.

      1. vali says:
        februarie 5, 2012 4:08 pm

        Va multumesc frumos !

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          februarie 5, 2012 4:52 pm

          Cu placere! Weekend frumos!

  28. Ana says:
    februarie 2, 2012 11:55 am

    Va rog sa-mi spuneti cum se realizeaza igiena la copiii de 3-4 ani, doar periajul e deajuns???? E necesara neaparat pasta, se foloseste si ata????? Periajul se face la fel ca si la adulti????…mentionez ca eu ii perii dintii si ma multumesc sa dau macar de 2-3 pe fiecare dintisor ca nu prea sta.
    Periuta se schimba tot la 3 luni? Periajul se face de 2 ori pe zi????? Deocamdata are dintii ok si vreau sa o invat de mica sa aiba grija de ei dar nici eu nu stiu prea bine daca ce aplic la mine merge si la copii.
    Multumesc frumos.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 3, 2012 3:08 pm

      “Ingrijirea dintilor temporari este foarte importanta pentru dezvoltarea normala a copilului si influenteaza atat dezvoltarea si eruptia dintilor definitivi, cat si fonatia (vorbirea), alimentarea sau estetica atat de importanta pentru dezvoltarea psihologica normala.

      Aceata trebuie sa inceapa cu ingrijirea gingiilor bebelusului care se face cu comprese sterile si apa fiarta si racita. Degetele d-voastra le infasurati in compresa sterila imbibata cu apa si cu blandete stergeti interiorul obrajilor, limba si crestele alveolare (gingiile). In magazinele de specialitate se gasesc periute speciale pentru 0-6 luni pevazute cu un inel opritor pentru a preveni introducerea prea adanca.

      Din momentul in care apare primul dintisor trebuie achizitionate periute adecvate cu capul mic, rotunjit care trebuie schimbata odata la 3 luni si tot timpul achizitionate in functie de varsta. Pana la varsta de 2 ani periajul se face fara pasta, apoi se folosesc paste speciale pentru copii, care sunt atractive la gust si nu sunt periculoase daca sunt inghitite. Pana la o varsta mai mare 8-9 ani copii trebuiesc spalati pe dinti de catre adulti de 2 ori pe zi. Ei trebuie incurajati sa se spele si singuri pe dinti, insa fiind micuti nu vor efectua un periaj eficient, ajungandu-se astfel la cariile dentare. Incurajarea trebuie facuta de foarte micuti, cand totuleste un joc, iar d-voastra le puteti servi drept exemplu, ei fiind foarte incantati sa va imite.

      Metodele de periaj sunt diverse si fiecare metoda trebuie adaptata pentru fiecare pacient. O metoda generala pe care o inteleg si cei mici este periajul ” de la rosu la alb”, rosu fiind gingia si alb dintele, deci pentru dintii de sus de sus in jos si pentru dintii de jos de jos in sus, iar maselutele trebuiesc periate circular. Pentru un instructaj corect, complet si adaptat pentru fiecare copil trebuie sa vizitati medicul stomatolog si nu uitati niciodata obiceiurile bune se formeaza din frageda pruncie, asa ca mare atentie la ingrijirea dintilor temporari.”

      Raspusul dat de colega pediatru mea din Dental Design

      1. Ana says:
        februarie 3, 2012 4:00 pm

        Va multumesc din suflet pentru raspunsul dvs.

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          februarie 3, 2012 10:18 pm

          Cu drag! Sper ca ti-a fost de folos!

  29. kitty says:
    februarie 1, 2012 10:50 pm

    buna seara.acum cateva zile v-am scris un pic despre situatia mea.am fost la dentist si mi-a spus ca din momentul in care nu mai am nici un dinte sus sunt doar radacini trebuie sa imi scoata tot si sa imi puna o proteza.eu sunt putin speriata ca ma gandesc la proteza de toate zilele care o bagi noaptea in pahar.am intrat putin pe net si am vazut ca se pot face proteze sustinute de implanturi.ce e drept ca dentistul nu mi-a explicat prea mult si toate astea mi le-a spus doar asa aruncand o privire,fara radiografii fara nimic.pretul este acceptabil,insa nu ma pot impaca cu ideea protezei,am sa mai consult cel putin un medic dentist,insa vroiam sa stiu parerea dvs,si daca intradevar se ajunge la proteza ce material ma sfatuiti sa aleg.multumesc

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 2, 2012 1:10 pm

      Daca imi trimiti radiografia te pot ajuta mai mult. Orice dinte salvat poate aduce un surplus de calitate in lucrarea finala. Nu te arunca sa scoti dintii…

  30. Noemi says:
    februarie 1, 2012 10:18 pm

    Va multumesc , a-ti fost un real ajutor….

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 2, 2012 1:08 pm

      Bafta in profesie!

  31. Noemi says:
    februarie 1, 2012 9:38 pm

    buna seara, sunt o viitoare colega…si sunt intr-o mare dilema …cum deosebesc un cleste de molar superior daca este de stg sau dreapta, mi se pare ca sunt identici..astept un raspuns urgent, multumesc anticipat

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 1, 2012 10:09 pm

      Le pui pe masa, orizontal, cu partea care prinde in sus, nu spre masa. Vei vedea ca are doua parti (falci), iar una are pinten, una nu. Adica una este ascutita (pinten), una este rotunjita. Partea rotunjita este pe palatinal unde este o radacina, iar partea ascutita pe vestibularul dintelui, unde sunt doua radacini. pintenul se ava adapta intre cele doue radacini.

      Clestele pus pe masa, cum ti-am descris, daca pintenul este in partea dreapta atunci clestele este pentru cadranul II, partea stanga a pacientului.

      1. Noemi says:
        februarie 1, 2012 10:20 pm

        Va multumesc pt.raspunsul promt..

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          februarie 2, 2012 1:08 pm

          Oricand, cu placere! Succes!

  32. Wassy says:
    ianuarie 31, 2012 10:31 pm

    In urma cu un an si ceva am fost la medic si la una din masele in urma radiografiei am fost operat (aveam o punga de puroi sub masea prima de dupa canin din partea dreapta de jos) mi s-a inlaturat varfu radacinii si in masea mi s-a pus un pin/cui urmand sa imi pun si o coroana in viitor dar de cand a dat frigu (de vreo 2 zile) a inceput sa ma doara care ar putea fi cauza??

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 1, 2012 9:13 am

      Probabil infectia nu a fost inlaturata si se acutizeaza la frig… Verifica cu radiografie dintele.

  33. Diana says:
    ianuarie 31, 2012 10:12 pm

    Va multumesc mult pentru raspuns. Mi-ati redat speranta ca nu o sa-mi pierd dintele. Sunteti un om deosebit pentru mine. Apreciez faptul ca acordati din putinul timp ramas dupa munca ca sa ne ajutati cu informatii valoroase. Imi pare rau ca nu locuiesc in Timisoara ca sa pot colabora cu dumneavoastra.

    Imi mai puteti spune va rog daca pt inflamarea gingivala exista tratament? Pe aceeasi arcada cu dintele unde am spatiul interdentar, mi se inflameaza gingia mai tare in jurul dintilor sanatosi, devenind rosie(pungi de sange in interior) si cand incepe sa se retraga gingia devine alba(nu roz) si simt o durere radiala pe toata arcada. Am facut OPT si nu sunt infectii. Am fost la dl. dentist si mi-a zis ca nu stie care este cauza.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      ianuarie 31, 2012 10:14 pm

      Poate fi o problema parodontala, poate fi o afectiune traumatica – bruxism, daca scrasnesti din dinti, poate f o reactie la o obturatie, poate fi un periaj prea agresiv pe acea parte. In functie de ce mana folosesti la periaj, presiunea este mai mare pe o parte a gurii decat pe alta. 🙂

  34. Mihaela says:
    ianuarie 31, 2012 10:09 pm

    Buna…m-am hotarat sa merg la dentist dupa cativa ani buni….si dr m-a pus sa mi fac o radiografie…initial eu am mers sa mi fac o masea si m-a pus sa mi fac film la toata gura….la dintele de sus stanga mi- a gasit un chist destul de mare….a zis ca trebuie sa-mi faca interventie chirurgicala ca sa-mi poata salva dintele….de o saptamana de cand am aflat nu mai pot dormi bine noaptea….sunt suparata , tot caut pe internet informatii….mi-e foarte frica:(:(:(:( e dureroasa aceasta interventie?cam cat dureaza???si problema e ca-l simt un pic mobil dintele…..oare dupa operatie se mai poate plomba???sau va trebui sa mi l construiasca?Va multumesc mult!!

    1. Mihaela says:
      ianuarie 31, 2012 10:15 pm

      multumesc pentru raspuns

      1. Dr. Bogdan Fondrea says:
        ianuarie 31, 2012 10:16 pm

        Cu drag, oricand ai nevoie!

  35. Ana Maria says:
    ianuarie 31, 2012 9:47 pm

    Buna seara domnule Doctor,
    Am revenit In legatura cu infectia DINTRE radacinile aceluiasi molar despre care am povestit mai sus …
    Am inteles ca, de regula, infectia apare la baza radacinii dintelui, nu intre.. Cel mai probabil ca, in momentul in care mi s-a facut obturatie de canal si fixat pivotul, doctorul “neinspirat” a forat foarte mult, a subtiat peretele dintelui si in final l-a INTEPAT. De aici infectia… Buuun.
    a) Pentru a ajunge la infectie si a o curata, nu se poate interveni din interiorul dintelui, prin canal, extragere pivot etc. pentru ca ar presupune sa perforam dintele.
    b) In cazul in care se intervine chirurgical e posibil sa ramana resturi ale infectiei care sa favorizeze refacerea ei in timp (infectia nu se poate inlatura 100%)
    c) Infectia nu se trateaza cu antibiotice orale (nu se va retrage nici de la sine)
    d) Inlaturarea infectiei va duce in final la resorbtie osoasa, dintele nu va mai sta “lipit” de gingie
    e) Infectia, fiind intre radacini, nu are unde sa se extinda decat in jos, nu poate ocoli radacinile dintelui pentru a-si face drum catre dintii vecini
    f) O noua obturatie de canal si extragerea pivotului doar va “zgandari” locul, va destabiliza dintele
    g) tesutul infectat este granulos, nu lichid, nu va inainta rapid in profunzimea osului, dintele ramane functional inca 6,7 ani
    Intrebari:
    1. Vi se par logice si corecte pct. a-g? Ce este gresit?
    2. Ce complicatii poate da infectia daca nu se intervine in nici un fel (propunerea medicului)?
    3. Cat de afectat va fi dintele dupa inlaturarea unui pivot metalic cimentat?
    4. Fara interventie, antibiotice si calmante va ceda vreodata durerea care radiaza spre ureche?
    5. Cum se numeste (stiintific) infectia atipica dintre radacini?
    6. Se foloseste ProRoot in Romania pentru a izola radacina perforata? Am gasit asta pe un site :
    Q. I perforated a canal while I was preparing it for root canal obturation. What would you do in this case?
    A. In general, when a tooth is perforated, the defect should be repaired as quickly as possible to protect the periodontal attachment. From your question, I could not tell if you are dealing with an apical or midroot strip perforation. Depending on where the perforation is will determine treatment sequence. However, the material of choice to repair and seal a perforation is Mineral Trioxide Aggregate (MTA), commercially known as ProRoot.

    Multumesc si imi cer scuze pt expunerea cam lunga, sper sa foloseasca si altora raspunsurile dumneavoastra.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      ianuarie 31, 2012 10:02 pm

      Se va indeparta pivotul (indiferent de riscuri) deoarece infectia nu va trebui lasata acolo. Dupa indepartarea lui se va face tratamentul de canal si se va inchide din interiorul dintelui perforatia, fie clasic, daca nu e o perforatie cu diametru mare, fie cu MTA.

      In nici un caz nu e o solutie sa lasam pivotul si infectia acolo.

      Sper ca ti-am raspuns chiar daca nu le-am luat punct cu punct. 😉

  36. Mihaela says:
    ianuarie 31, 2012 7:44 pm

    Buna…m-am hotarat sa merg la dentist dupa cativa ani buni….si dr m-a pus sa mi fac o radiografie…initial eu am mers sa mi fac o masea si m-a pus sa mi fac film la toata gura….la dintele de sus stanga mi- a gasit un chist destul de mare….a zis ca trebuie sa-mi faca interventie chirurgicala ca sa-mi poata salva dintele….de o saptamana de cand am aflat nu mai pot dormi bine noaptea….sunt suparata , tot caut pe internet informatii….mi-e foarte frica:(:(:(:( e dureroasa aceasta interventie?cam cat dureaza???si problema e ca-l simt un pic mobil dintele…..oare dupa operatie se mai poate plomba???sau va trebui sa mi l construiasca?Va multumesc mult!!

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      ianuarie 31, 2012 10:06 pm

      Nu e dureroasa, se face sub anestezie.
      Dureaxa vre-o ora, nu e mult, depinde cat de complicat este.
      Prima data se face tratamentul de canal, a poi operatia.

      Important este sa faci ce trebuie facut, infectia nu trebuie lasata acolo.
      Multa sanatate!

  37. elena says:
    ianuarie 31, 2012 7:16 pm

    Buna as avea si eu o mica intrebare, am fost la dentist pt ami scoate nervul de la un dintisorr mia curata canalele si joi trebe sa ma duk pt a imi pune plomba definitiva …de ce inca ma ami doare la rece ?E sensibilitate sau ?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      ianuarie 31, 2012 10:04 pm

      Am raspuns deja, putin mai sus. 🙂

  38. Anonim says:
    ianuarie 31, 2012 7:13 pm

    Buna as avea si eu o intrebare am fost si eu la dentistt mi`a scos nervu si mi`a curatat canalele la un dintisor… si maine trebuie sa merg sa imi puna plomba definitiva de ce inca ma mai doare la rece?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      ianuarie 31, 2012 10:04 pm

      Ori nu doare acel dinte, ori probabil tratamentul ar trebui revizuit.

  39. Ionel says:
    ianuarie 31, 2012 5:53 pm

    Va salut cu respect !

    O masea cu o mare plomba de amalgam, care a incercat sa fie retratata dupa 7 ani si i s-a descoperit o fractura de radacina mai se poate salva ? Depinde de gravitatea fracturii, trebuie ajuns la microscop ?

    Felicitari pentru munca pe care o duceti, atat pe site cat si in cabinet !

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      ianuarie 31, 2012 10:04 pm

      Daca e fracturata, sansele sunt minime. Mai ales daca este longitudinala.
      Multumesc pentru aprecieri.

  40. Crina Andrus says:
    ianuarie 31, 2012 1:59 pm

    Buna,
    V-am mai cerut un sfat acum cateva saptamani si a fost foarte bun si de ajutor. Acum mai am o rugaminte: sa ma mai ajutati cu inca unul. Am fost la un control de rutina si mi s-a spus ca as avea parodontopatie la anumiti dinti si dupa ce mi s-a facut detratajul cu ultrasunete o sa-mi curete si pungile parodontale pe grupe de dinti. Intr-adevar gingiile sunt retrase intre dinti afectati si nu imi place locul ramas. Ce se poate face pentru a se regenera gingia? Medicul mi-a raspuns ca nu se mai reface gingia odata ce ligamentele sunt distruse, doar aditie de os daca este cazul. Eu am citit pe net ca exista o gutiera care purtata cat mai mult timp emite o frecventa specifica care determina producerea la nivelul epiteliului gingival a factorilor de aderenta a gingiei pe dinte. Multumesc mult.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      ianuarie 31, 2012 8:30 pm

      Pentru regenerare si vindecare… e cam greu in prezent dar se incearca o sumedenie de tratamente noi, experimentale, din pacate inca nesustinute de proba timpului. In viitor cu siguranta se va gasi solutia cea mai buna. Deocamdata… se experimenteaza.

  41. Diana says:
    ianuarie 31, 2012 10:47 am

    Buna ziua! Am o masea cu un perete mai mic si un perete mai inalt. Am fost la dentist sa-mi ia amprenta sa mi se puna coronita, dar mi s-a zis ca dintele nu este suficient de inalt ca sa poate fi imbracata in coronita deoarece nu este suficient de inalta. Imi puteti spune va rog cat trebuie sa fie de inalt dintele ca sa poata fi pusa coronita? Care ar fi solutia alternativa? Am o distanta mare intre dinti si mi se inflameaza gingia, as avea nevoie urgent de o solutie alternativa. Va mutumesc.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      ianuarie 31, 2012 10:49 am

      In general se poate pune coronita chiar daca nu mai are pereti deloc, si au ramas doar radacinile. se face o reconstructie cu pivoti de fibra de sticla.

  42. kitty says:
    ianuarie 30, 2012 11:38 am

    buna ziua..am si eu o intrebare.eu nu mai am nici un dinte in partea de sus.ii am pe toti rupti de ceva timpsi as vrea sa incep lucrarea,chiar azi am programare la dentist.,si as vrea sa stiu daca mai am ceva sperante sa imi iasa ceva bine,sau daca se mai poate face ceva in cazul meu.si cred ca si costurile vor fi destul de ridicate.dar cel mai mult ma intereseaza daca se mai poate rezolva ceva la mine

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      ianuarie 30, 2012 10:50 pm

      Se poate. Cel mai important e sa fie facute tratamentele corect si va fi bine. Trebuie luptat pentru fiecare dinte, pentru a fi pastrat.

  43. diana says:
    ianuarie 29, 2012 10:54 pm

    buna seara…daca as dorii incognito numai pe o arcada s-ar putea?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      ianuarie 29, 2012 11:15 pm

      Da se poate, dar cu conditia ca si pe cealalta arcada sa ai aparat, metalic, ceramic… de care vrei. Astfel o arcada va fi cu incognito, alta cu un aparat … clasic. E mai greu, dar posibil.

  44. Sht... says:
    ianuarie 29, 2012 8:30 pm

    Buna! Cat ar costa un aparat dentar fix? nu am mari problebe cu dintii doar cativa sunt “suprapusi” . Care e mai ieftin cel mobil sau cel fix?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      ianuarie 29, 2012 11:12 pm

      Depinde la ce clinica dentara mergi. La noi astea sunt preturile: http://www.dentaldesign.ro – pagina tarife.

  45. Ana Maria says:
    ianuarie 29, 2012 7:41 pm

    Buna seara domnule Doctor,

    Am parcurs cu interes informatiile de pe site si ma bucur ca am ocazia sa va cer opinia in legatura cu problema mea.
    Anul trecut mi-a fost fixat un pivot metalic intr-unul din molari, nestiind ca pot opta pentru fibra de sticla, nici medicul nu m-a informat. O radiografie recenta confirma o infectie care s-a format in acest interval de timp INTRE radacinile aceluiasi molar. Am descoperit intamplator infectia acum cateva zile cand, am simtit o presiune la nivelul dintelui. Am intrerupt colaborarea cu medicul pentru ca mi-a plombat prost si un dinte din care s-a desprins o bucatica.
    Un alt medic care a analizat radiografia de curand m-a sfatuit sa renunt la pivot si sa optez pentru implant sau, poate incerca sa intervina chirurgical pentru tratarea infectiei dar fara sa garanteze reusita.
    Medicul mi-a spus ca decizia imi apartine (preturile difera in functie de calea aleasa) dar nu am cunostintele medicare care sa ma ajute sa fac aprecieri medicale si sau decizia buna. Desi nu ma constrange bugetul, vreau sa evit traumele inutile si ireversibile.
    1.Ce sanse sunt ca, infectia dintre radacini sa poata fi tratata fara afectarea dintelui, eventual prin gingie?
    2.In cazul extractiei, osul infectat desi tratat va mai permite fixarea unui pivot? Se recomanda aditia de os?
    3.Cum apreciati daca o radacina mai e capabila sau nu sa sustina un pivot? Dintele nu se misca.
    4.Am inteles ca implantul e definitiv dupa 3,4 luni de la extractie. Nu vor emigra dintii alaturati in acest interval?
    5.Cum ati proceda dumneavoastra?
    6.Mi s-a recomandat sa nu plombez un molar inferior, doar sa curat caria deoarece nu va mai face contact perfect cu dintele de sus, care se suprapune peste el si care nu e neted, e mai coltos. Nu se va caria din nou? Este indicata o astfel de procedura?
    7.Cum pot fi sigura ca medicul foloseste aparatura actuala si materiale de calitate? Cum sa abordez delicat problema inainte sa fie prea tarziu?

    Va multumesc mult si raman in asteptarea unui raspuns.
    PS: V-am trimis si radiografia molarului-problema la adresa de mail mentionata.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      ianuarie 29, 2012 11:09 pm

      1 – Tratarea infectiei se va face endodontic, printr-un tratament de canal corespunzator
      2 – In cazul extractiei nu se va mai pune pivot (pivotul se pune in dinte) ci se va folosi un implant dentar (se pune in os) Daca implantul se va insera in sedinta extractiei dintelui se va pune os artificial, daca se face extractia si se va pune un implant dupa cel putin 4-5 luni, probabil nu va fi necesara o aditie de os.
      3 – Daca se curata tot ce este infectat (cariat) si nu e gaurita radacina, ea va putea fi folosita
      4 -Implantul nu e definitiv, niciodata. Un implant are o durata de viata estimata de 10 ani. Dupa 3-4 luni de la inserare se poate pune corana pe implant, adica se va incarca, se face faza protetica.
      5 – As indeparta pivotul, as face tratamentul de canal si daca nu e prea tarziu pentru a pastra dintele il voi reface cu 2 pivoti de fibra de sticla si as pune o corana pe el. Radiografii de control la 3, 6 luni si daca infectia nu scade as interveni chirurgical. Sansele sunt maxime sa se rezolve doar cu un tratament de canal si sa nu fie nevoie de chirurgie sau implant. Nici un implant nu e la fel de bun ca un dinte natural.
      6 – Nu este indicata.
      7 – 🙂 Nu stiu. 🙂

      Intrebarile au fost foarte bune si insotite de radiografie, asa ca, sper ca ti-am dat raspunsuri bune. 🙂

      1. Ana Maria says:
        ianuarie 30, 2012 4:47 pm

        O adevarata “consultatie” la domiciuliu.. 🙂 Multumesc, inseamna mult pentru mine. Sper sa-mi poata fi salvat dintele natural, asta imi doresc, sa mai aman extractia primului dinte.. Si sa am “fler” in alegerea doctorului. 🙂 Conteaza si omul din spatele halatului pare-se, sinceritatea, daruirea etc, nu doar atestatele, preturile si materialele.. E dificil sa alegi din multitudinea de oferte fara sa ti se ofere garantii certe (chiar si in Bucuresti)..

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          ianuarie 30, 2012 10:51 pm

          Cu siguranta vei gasi multi medici buni (chiar si in Bucuresti 🙂 )

  46. Aurelia Preda says:
    ianuarie 28, 2012 6:26 pm

    Va multumesc pentru recomandarile dvs,domnule doctor,tratament pt paradontoza am facut,aditie de os,urmez cu strictete detartraj subgingival odata la 4 luni,dar de igienizare acasa nu mi s-a vorbit .Va rog sa ma lamuriti ce inseamna si ce pot face mai mult decat spalat pe dinti,folosirea periutelor interdentare,apa de gura si uneori ata dentara.Mii de multumiri.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      ianuarie 28, 2012 9:19 pm

      Igienizare acasa: – Periajul fact corect, cu periuta cu fire moi, de doua ori pe zi, la 45 grade, usor subgingie, timp de 3 minute. Fir interdentar macar odata pe zi seara dupa periaj, chiar dupa fiecare masa. eriute interdentare pentru spatiile de langa lucrari si unde au loc fara a forta… Apa de gura cu clorhexidina (la recomandarea medicului). Renuntarea la fumat. Rezolvarea cariilor si obturatiilor defectuoase.
      Cam atat ar fi bine.

  47. Ana says:
    ianuarie 28, 2012 10:16 am

    Va multumesc mult pentru toate recomandarile dvs,domnule doctor…Ma simt putin mai bine…durerile sau mai diminuat.,nu mai sint atit de intense..fera nu mai am..oricum nu am o stare generala buna…dar ma bucur ca starea nu s-a agravat.luni dumineata voi fi la stomatolog.
    Un sfirsit de saptamina cit mai placut!!

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      ianuarie 28, 2012 10:41 am

      Un weekend linistit si sa fie bine! 🙂

  48. Aurelia Preda says:
    ianuarie 28, 2012 3:24 am

    buna ziua,va rog sa ma lamuriti si pe mine de cate ori pe zi este indicat periajul dintilor in cazul paradontozei?Va multumesc si apreciez enorm ceea ce faceti.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      ianuarie 28, 2012 10:41 am

      De doua ori pe zi este suficient. Important este sa faci o fisa de evaluare parodontala si un tratament parodontal. Apoi ti se va recomanda CUM se face igienizarea acasa. Periajul si apa de gura nu fac mare lucru fara un tratament corespunzator la medicul stomatolog.

  49. Georgiana says:
    ianuarie 27, 2012 10:16 pm

    As vrea sa-mi indepartez obturatiile din amlgam. Vreau sa stiu daca in Romania exista posibilitatea schimbarii lor dpdv al dotarii tehnice necesare-protejarii importiva vaporilor de mercur care se elimina. Imi puteti recomanda un cabinet? (sunt din Iasi). Multumesc!

    1. Ana says:
      ianuarie 31, 2012 3:54 pm

      Ca sa ti faci o ideea…. deci nici vb deocamdata de extractie. Si ea incepe in primul rand cu igienizarea gurii asa cum am vazut ca recomanda si dr Fondrea daca am inteles eu bine, lucreaza finut, vb frumos, explica tot, e calma, totul e curat iar preturile sunt destul de bune, nici ieftin dar nici f scump. Poti sa ma intrebi orice legat de dentistii din Iasi ca am si o lista neagra :))))

      1. Dr. Bogdan Fondrea says:
        ianuarie 31, 2012 8:27 pm

        Poti lasa recomandarile tale, cat si povestea ta pe pagina de aici de pe blog, “recomanda un medic”. Nu ti-am sters comentariul de aici, dar te rog sa il lasi la pagina dedicata. 🙂 Ma bucut ca aiu gasit medici in care sa ai incredere. Multumesc pentru feedbackul tau!

    2. Ana says:
      ianuarie 31, 2012 3:37 pm

      Buna, o recomand din suflet pe….

      1. Dr. Bogdan Fondrea says:
        ianuarie 31, 2012 8:24 pm

        Poti sa lasi aici recomandarile tale: https://drfondrea.ro/recomanda-un-medic/

    3. Dr. Bogdan Fondrea says:
      ianuarie 27, 2012 11:44 pm

      Da, in Romania se pot indeparta in mod sigur obturatiile de amalgam. Sunt constient de riscurile lor… http://drfondrea.wordpress.com/2009/12/23/otraviti-la-dentist/
      Nu cunosc dentisti pe care sa ii recomand in Iasi.

  50. anonim says:
    ianuarie 27, 2012 9:53 pm

    Buna ziua,
    Am citit pe blog comentariul din Iunie/17/2011, “DE LA DINTE LA EXTRACTIE – IN 3 PASI SIMPLI.”
    Am avut probleme cu dinții/măselele din adolescenta, motivele find: probleme cu calciul in corp și genetic. Am schimbat 5 dentiști pana acum fără nici un final bun. Mi s-au plombat apoi replombat prost 6 masele și 2 dinții, scosul nervului, canalurile netratate corect si desigur am avut parte și de infecți și retratarea canalurilor incorect, 3 pivoturi, 3 coroane de asa zis calitate superioara porțelan, după un an una dintre coroane mi-a căzut odată cu pivotul(int-o bucata).. ajungand la extragerea a 2 masele si etc.. in final am ajuns sa imi fie frica si sa nu mai am incredere in dentistii.
    Acum locuiesc in New York, am fost la dentist pentru control/curatarea dinților/xrays, determinându-se ca mai mult de jumatate din lucrari trebuiesc refacute, dar financiar nu imi pot permite sa imi le refac in NY. Am 25 de ani si sunt de profesie actrita, urmeaza sa primesc niste roluri principale sau secundare in filme pentru marele ecran, dar mi s-a cerut sa imi perfectionez dantura estetic.
    Intrebarea mea este:
    Avem dentisti in Romania care sa imi poata reface toate lucrurile estetic si de calitate superioara? Ati putea va rog sa-mi referiti un doctor dentist in Bucuresti.

    Va multumesc,

    Cu stima si respect

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      ianuarie 27, 2012 11:41 pm

      Cred, de fapt sunt convins ca in Romania sunt medici excelenti. Nu pot sa iti recomand medici in Bucurecti. Ceea ce poti sa faci, ca idee, e sa te uiti la profilul nostru de facebook si sa vezi daca iti place ce se poate face in Romania.. 🙂
      http://www.facebook.com/media/set/?set=a.133427443360642.10761.124407557595964&type=3
      http://www.facebook.com/media/set/?set=a.124414074261979.8868.124407557595964&type=3

      Gasesti si aici pe blog articole ce te-ar putea interesa.
      Bafta in cariera!

← Older Comments
Newer Comments →

Comments are closed.

Forum Dr Fondrea

  • » Pune o intrebare
  • » Discutii pe forum
  • » Recupereaza Parola
  • » Inregistrare Forum

Contul meu Forum

Autentificare
Înregistrare Parolă pierdută

Forumuri

  • Albirea dintilor
  • Anestezie
  • Aparate dentare
  • Articulatii, miscarile mandibulei
  • Carii
  • Diverse
  • Extractii
  • Fatete
  • Frica de dentist
  • Igienizare – Profilaxie
  • Implanturi
  • Infectii dentare
  • Lucrari dentare
  • Medicamente
  • Molari de minte
  • Parodontoza
  • Preturi tratamente stomatologice
  • Radiografii RX
  • Stomatologia si copiii
  • Tratamente de canal

Subiecte Forum

  • Umflatura sub fire
  • opinie asupra tratamentului
  • Rugaminte parere
  • Iritație gingie
  • Sfat

Cautare in website

Categorii

  • Estetica dentara
  • Implanturi Dentare
  • Endodontie
  • Protetica
  • Odontologie
  • Parodontologie
  • Chirurgie
  • Ortodontie
  • Profilaxie
  • Diverse

Newsletter

Prin utilizarea formularului iti dai consimtamantul pentru prelucrarea datelor personale (nume utilizator si email) conform politicii de confidențialitate care poate fi consultata aici.

Statistici forum

Utilizatori înregistrați
3.894
Forumuri
20
Subiecte
5.124
Răspunsuri
2.924
Etichete subiect
192

Video


  • Implant dentar rapid, ieftin si bun?
    dr. Fondrea, aprilie 7, 2021

  • Implant dentar @ Dental Design Timisoara
    dr. Fondrea, aprilie 5, 2016

  • Clinica Dental Design Timisoara – Bogdan Fondrea
    dr. Fondrea, martie 24, 2016

  • De ce sa aleg un implant dentar?
    dr. Fondrea, iulie 18, 2014

  • Stomatologia minim invaziva – Less is more
    dr. Fondrea, iunie 20, 2012

Contact

Str. Diaconu Coresi nr. 20, Timisoara, Romania


Telefon:
+4 0356 454 710
+4 0741 015 959
E-mail: office@dentaldesign.ro

Povestea Mea

  • Clinica DD
  • Cazuri
  • Galerie Foto
  • Galerie Video
  • Termeni si conditii

Newsletter

Prin utilizarea formularului iti dai consimtamantul pentru prelucrarea datelor personale (nume utilizator si email) conform politicii de confidențialitate care poate fi consultata aici.
» realizat de Dow Media
Acest site foloseste cookie-uri. Navigand in continuare, iti exprimi acordul pentru utilizarea acestora, in conformitate cu Politica De Protecţie a Datelor cu Caracter Personal. ACCEPT
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.

Necesare Întotdeauna activate

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necesare

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.