Aici gasesti intrebari si raspunsuri legate de dinti.
1 – Nervul se scoate sau se omoara?
Nu, nu se “scoate” si nu se “omoara” , ci se curata canalul, chimic si mecanic. Nu se scoate ca un morcov din pamant, intreg, ci se dizolva tot ce este in camera pulpara, adica nerv, vase de sange, tesut sanatos, tesut infectat. Drept urmare nu se poate “scoate” nervul si nu se “omoara”. Tratamentul de canal e mai complex decat a “scoate” ceva din radacina… Citeste articolele mele de pe blog cu referire la tratamentul de canal, la endodontie.
2 – Mi-a aparut o umflatura pe gingie, e ok?
Nu, nu e ok. Trebuie sa mergi la medic. De cele mai multe ori este semnul unei infectii.
3 – Am nervul infectat, sa iau antibiotic?
Nu, nu lua antibiotic. Tratamentul de canal corect nu necesita medicamente. Trebuie mare atentie in ce priveste administrarea de medicamente. In plus nu poti lua antibiotice “dupa ureche” sau ca asa ti-a spus vecinul sau ai auzit la televizor. Ar trebui sa existe o mare responsabilitate in administrarea de antibiotice.
5 – Sa imi pun fatete sau coroane sau plombe?
Nu se pot compara astea trei pentru ca au alte indicatii. Este ca si cum ai intreba: Sa imi iau pantofi, bluza sau caciula? Se adreseaza altor cazuri. In unele cazuri se indica fatete, in altele coroane. Depinde de la caz la caz. Nu pot fi bagate in aceasi categorie.
6 – Cat ma costa sa imi fac “toti dintii”?
Asta e ca si cum ai intreba “cat ma costa un ceas? Poate fi un ceas de plastic cu baterie la 100 lei, sau un ceas de colectie, mecanic, antic, de la un producator renumit, de 1.000.000 Euro. Drept urmare, “tot” depinde de ce vrei tu sa fie acel “tot”.
7- Doare un implant dentar?
Implantul in sine nu doare. Implantul este un surub, artificial, si nu are cum sa doara. Nici ochelarii nu dor. Interventia de inserare a implantului nu este dureroasa pentu ca se face sub anestezie, in perioada de vindecare (o saptamana) se resimte o sensibilitate suportabila, dar se prescriu medicamente, iar apoi, cand se punne coroana, dupa cateva luni, nu doare nimic.
8 – Sa imi scot dintele? Mai am doar radacina si e infectat.
In cele mai multe cazuri merita luptat pentru fiecare radacina, chiar daca este infectata, si chiar daca si osul este infectat. Cel mai important este sa fie un tratament corect.
9 – Imi sangereaza gingiile, ce apa de gura si ce pasta de dinti sa folosesc?
Nici apa de gura si nici pasta de dinti nu va rezolva problema ta. Ce ai nevoie este sa mergi la profilaxist, adica la cabinetul stomatologic unde sa se faca igienizarea periodica (6 luni). Adica: – detartraj ultrasonic, periaj, air flow, finsarea obturatiilor, indicatiile de igiena. Aici vei fi invatat cum sa faci periajul corect, cum sa folosesti firul interdentar… cu exemplificare. In plus trebuie rezolvate problemele dentare, carii, infectii, obturatii si lucrari dentare defectuase.
10 – Care este cel mai important lucru pe care trebuie sa il stiu?
Cel mai important lucru nu este o coroana, nu este un implant dentar, nu este nervul din dinte. Cel mai important lucru pe care trebuie sa il stii este competenta, implicarea, experienta si relatia de incredere pe care TREBUIE sa o ai cu medicul tau.
Daca mai ai nelamuriri legate de anumite tratamente ce ti-au fost recomandate sau efectuate, nu ezita sa citesti intrebarile si raspunsurile din aceasta pagina. Daca vrei sa ma intrebi mai multe despre cazul tau, iti stau la dispozitie fie pe aceasta pagina fie pe pagina INTREABA-MA! (click aici pentru link direct). Iti voi da lamuriri la ceea ce doresti sa stii. Si, daca nu voi avea raspuns la intrebarea ta, ma voi informa.
Nu imi e rusine sa spun NU STIU!
Prima data, sa nu faci rau!
Nu consider ca am toate raspunsurile si nu consider ca pot ajuta in orice situatie, dar, imi dau silinta sa citesc cu atentie intrebarile voastre si sa raspund cat mai curand si pe pagina destinata intrebarilor.
Daca doriti puteti posta fotografii sau radiografii pe site-uri de gazduire online (gen www.tinypic.com) si atasati linkul la mesaj.
Iata si motivul pentru care recomand sa postati radiografii:
https://drfondrea.ro/2013/10/importanta-radiologiei-in-stomatologie/
Cu drag,
Bogdan Fondrea
Buna ziua ,
Vreau daca se poate sa va trimit radiografia mea , pentru ca simt nevoia de a avea inca un punct de vedere .Cum pot lua legatura cu dumneavoastra?
office@dentaldesign.ro .
Am trimis radiografia -astept raspunsul dumneavoastra aici sau pe adresa de e mail de pe care v-am trimis.
Multumesc anticipat
Gabriela T.
Mai trimite-o te rog o data. office@dentaldesign.ro
Buna seara!
Mi s-a facut un tratament de canal in urma cu o luna la incisivul de sus, in urma unui diagnostic de paradontita apicala acuta supurata.
Acum, am observat, ca in locul unde am avut fistula, a aparut iar un mic punct rozaliu. Dupa cate am citit, legat de tratamentul de canal, semnul nu este unul tocmai bun.
Temerea mea este, daca cumva este vorba despre un granulom care sa necesite rezectie?
Maine voi merge la medic sa repet radiografia. Este posibil sa se refaca tratamentul de canal? Ar mai fi de folos?
Nu stiu ce sa fac mai bine , sau ce trebuie sa mi se faca mai bine, ca peste ani sa am inca dintele pe arcada!
Multumesc mult!
Tratamentul de canal daca e facut bine nu mai trebuie refacut, daca nu e facut bine trebuie facut bine. Daca e facut bine si reactia apicala nu dispare ai nevoie de o rezectie apicala, si vei ramane cu dintele. 🙂
Buna ziua!Am un dinte ciobit la care am o plomba pusa ,la inceput a aratat bine ,dar acum a inceput sa se crape smaltul dintelui unde se termina plomba si imi este teama sa nu se rupa.Am citit de( fatade),nu stiu sigur daca se numesc asa,dar am inteles ca se pun pe dinte si as vrea sa stiu daca este o solutie,deoarece nu as vrea sa ii imbrac cum imi propusase stomatologa mea(toti dintii mei au smaltul crapat)Multumesc!
Fatete. (veneers)
Da, poate fi o solutie, dar atentie la experienta pe care o are medicul ce face asta.
Multumesc pentru raspuns. Intr-adevar, vorbind in cursul zilei de ieri cu medicul mi-a spus acelasi lucru ca si dvs. si astfel am fost la cabinet unde mi s-a facut o incizie in dinte de unde mi-a scos nervul mort si o taietura in gingie pentru a se elimina infectia care facea sa ma doara dintele foarte tare. Dupa vreo ora nu am mai simtit nicio durere sau pulsatie si puteam sa-mi ating dintele. Acum iau antibiotice si deja incet, incet mi de dezumfla si fata.
Multumesc inca o data si este bine sa afli si parerea altui medic.
Ma bucur ca totul este ok. Respecta indicatiile si va fi bine! 🙂
Ma bucur ca totul este ok. Respecta indictiile si va fi bine! 🙂
buna.in urma cu 10 luni mi-am pus un implant dentar.totul a fost ok pana acum cateva zile cand a inceput sa se miste incet apoi treptat mai tare ,mi s-a facut o punga de puroi iar acum mi se vede implantul de jumatate.maine am programarea la cabinet si sunt foarte speriata.oare care ar putea fi cauza?
Cred ca implantul este pierdut, adica trebuie indepartat. Cauza este infectia din jurul implantului.
Buna seara,
Sunt din Rm Valcea, mi-am scos recent nervul de la o masea, si continua sa ma doara cand mestec, daca apas pe ea, as dori sa stiu cate zile dureaza durerea respectiva si daca este normal sa te doara dupa ce s-a scos nervul, la mine au trecut doar 3 zile, mi-a pus pansament si urmeaza plomba, precizez ca durerea nu este constanta, de exemplu o zi nu am avut probleme, si v-as mai ruga sa-i recomandati un stomatolod din Rm Valcea daca se poate.
Multumesc anticipat si o seara buna!
Poate sa fie sensibil la durere pana la o saptamana dupa un tratament de canal.
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati intr-o problema: Acum 5 zile mancam cereale si la un moment dat mi-a alunecar sub dintele dintre incisiv si canin sus. M-a durut foarte tare si am mers la dentist. Mi-a facut un detrataj cu ultrasunete si o radiografie. Mi-a spus ca am parodonpatie si ca trebuie sa-mi indeparteze chirurgical gingia pentru a curata pungile si de asemenea trebuie sa-mi scoata singurul molar de minte de sus. Dupa 2 zile a inceput sa ma doara foarte tare si continuu dintele la atingere si sa mi se umfle partea dreapta a fetei. Gingia dintelui nu ma doare la atingere. Doar dintele.Mentionez ca nu am nici o carie la dinte si nu sunt sensibila la rece sau la cald. Vorbind cu medicul( inca nu m-a vazut ) mi-a spus ca singura solutie este sa imi scoata nervul. EU NU vreau acest lucru. Ma gandesc ca daca imi va curata gingia chirugical, oare nu ma va lasa durerea?! Nu vreau sa-mi pierd nervul si nici dintele. Ce solutii imi puteti oferii dvs.? Multumesc
Daca nu esti sensibila la rece atunci nervul este deja mort, infectat si e OBLIGATORIU un tratament de canal.
Buna ziua,
As dori sa ma ajutati si pe mine cu o problema: acum 5 zile
asa…
Buna ziua, am dintii imbracati pe o coroana metalica si pe fete ceva pe care am dat o groaza de bani (nu stiu cum se numeste materialul ), iar acum de pe un dinte a sarit partial materialul. Doresc sa stiu daca se poate repara fara sa-mi dea lucrarea jos doar sa completeze partea sarita.
Se poate repara, daca doar asta este problema. Intrebarea este: ce a dus la aceasta problema?
Salut!! Am și eu o problemă cu mirosul neplăcut din gură.Pe dinți mă spăl in mod regulat dar tot nu dispare mirosul. Ce apă de gură îmi recomandați??
Salut! Apa de gura nu este o solutie. Ce trebuie sa faci este sa tratezi cariile, si infectiile, sa mergi sa iti faci igienizarea recomandata de 6 luni si sa tratezi problema parodontala daca exista. Apa de gura fara sa faci asta este ca si cum iti dai cu parfum peste transpiratie. 🙂
partea de sus a dintilor mie stricata rau mai bine zis mi au picat totii.ce e de facut si cat costa
1 – trebuie eliminate infectiile, extractii, tratamente de canal, tratarea cariilor…
2 – stabilirea unui plan ce poate include implanturi dentare sau nu, lucrari ceramice, fixe sau mobilizabile, metalo ceramice sau pe zirconiu… Sunt multe variabile si pretul este foarte variabil.
Buna seara!Am o problema cu dintii care au smaltul crapat si se rup.As vrea sa ma ajutati cu un sfat ,ce tratament imi recomandati?Am un dinte tratat ,dar nu sunt multumita.Multumesc !
In primul rand trebuie vazut ce a adeterminat aceste probleme si tratata cauza. La ce te referi cand spui ca ai un dinte tratat? Ce inseamna?
Va multumesc!
Ce material ar fi fost mai recomandabil decat Cr-Co?
Zirconiu sau ceramica, sunt materialele de preferat in stomatologie. Pentru pivoti – fibra de sticla.
Va multumesc!
Cu placere! .
si as mai avea o intrebare..cu aparatul incognito incisivii se pot impinge mai mult in sus,astfel sa se scurteze din lungime?scuze de intrebare dar chiar nu sunt specializata in domeniu..va multumesc frumos
Da, un aparat ortodontic ar fi varianta ideala. Poti sa vezi ca pe langa incognito mai exista si invisalign, un alt sistem foarte confortabil, aproape invizibil. Ca sa fiu sigur ar trebui sa vad sau sa te vada un ortodont. Este greu sa iti dau un raspuns exact doar pe baza a aceea ce miai spus. 🙂
Buna seara..as avea si eu o intrebare la care nu gasesc raspuns..incisivii mei sunt prea lungi..as vrea sa stiu daca e ok sa fie slefuiti ptr a fii scurtati putin..am citi cate ceva de estetica dentara folosindu se de fatete de ceramica..as dorii sa aflu cat se poate apilica si in cazul meu..adica daca nu afectez dintele f mult..e un complex de care m-as bucura sa scap..va multumesc atincipat si va salut cu mult respect.
Ti-am raspuns putin mai sus la intrebare.
Buna seara..as avea si eu o intrebare la care nu gasesc raspuns..incisivii mei sunt prea lungi..as vrea sa stiu daca e ok sa fie slefuiti ptr a fii scurtati putin..am citi cate ceva de estetica dentara folosindu se de fatete de ceramica..as dorii sa aflu cat se poate apilica si in cazul meu..adica daca nu afectez dintele f mult..e un complex de care m-as bucura sa scap..va multumesc atincipat si va salut cu mult respect.
Se poate si cu fatete. Se poate si cu un aparat ortodontic. Preferabil cu aparat ortodontic sa ii “impingi” putin in sus. Dar, trebuie sa vad pentru a fi sigur.
Va multumesc pentru raspuns,
nu are infectie dar problema mea este ca momentan nu imi permit un implant, trebuie sa mai astept un pic si ma gandeam sa nu scot radacinile pana imi voi putea permite. Credeti ca as putea sa astept sau sa scot radacinile?
Cel mai bine e sa faci extractiile. Trebuie sa scapi de infectii.
Se poate plomba o masea pe loc?
Da, se poate.
Va salut,
Cand v-am intrebat ce v-am intrebat am plecat si de la ce spuneti dumneavoastra la inceputuri: ” Si, daca nu voi avea raspuns la intrebarea ta, ma voi informa”. Cu asta am incheiat acest subiect.
Acum, revin, de veti si avea disponibilitatea de a raspunde, cu rugamintea de a-mi spune ceea ce stiti despre calitatea urmatoarelor materiale:
– pivotii din aliaj de Cr/Co;
– coroanele metalo-ceramica total fizionomica. Nu stiu suportul din ce material este, poate imi spuneti dvs;
– cam care ar fi pretul, estimativ, unui asemenea dinte, de la cap la coada (tratament, manopera, materiale, etc).
Va multumesc si va astept!
Pivotii de cr-co pot coroda, pot da reactii alergice, presupun sacrificiu de tesut dentar mare, pot provoca fracturi radiculare, sunt dificil de indepartat, sunt inestetici si timpul de realizare este indelungat.
Scheletul metalic e un aliaj, de regula Cr-Co.
Pretul poate fi diferit in functie de cabinet.
(cred ca am postat raspunsul de doua ori)
Buna ziua,
am si eu o intrebare va rog,
am o masea la care a mai ramas doar radacina, pentru un implant trebuie scoasa mai intai radacina sau se pune si implantul in aceeasi sedinta?
Va multumesc mult
Posibil amandoua variantele daca se elimina tata infectia si e suficient os. Implantul dentar are nevoie de os sanatos, de o anumita calitate si dimensiune pentru a fi integrat de organism. Se poate asadar pune un implant in aceasi sedinta cu extractia sau dupa vindecarea osului, la 4-6 luni.
Buna as avea si eu o intrebare:D ….Ieri am foost si eu la dentist si mi`a scos nervul de la un dinte as vrea sa stiu dac doara cand curata canalele si dupa ce mai urmeaza astept raspunsul dumneavoastra.Multumesc mult!
Nu trebuie sa doara, dar dupa tratament pana la o saptamana este posibil o sensibilitate la presiune.
Da,clar, m-ati convins, m-am uitat peste articolele dvs si e clar…parca unii traiesc in epoca de piatra ce ustensile folosesc…oribil. Se pare ca n-am mai trecut demult pe la stomatolog incat sa-mi dau seama cat de mult au evoluat lucrurile. O sa ma indrept catre alt doctor…oricum vroiam demult, ceva nu-mi inspira mie incredere, dar acum dupa ce am vazut si citit toate articolele, m-am convins. Multumesc si o seara buna and keep up the good work!!!
O seara placuta si sa fie bine!
Nu, nu aveti de ce sa va para rau! Stiu ce am citit, stiu ce am intrebat! Un medic (si oricine altcineva) care isi practica meseria ca la carte este logic ca o face in baza unei legislatii. Eu nu m-am adresat avocatului, ci medicului care isi cunoaste meseria. Cunoscandu-si meseria, deci ce are de facut, este logic ca actioneaza in virtutea unor legi ale statului si nu ale pietei. Despre asta vorbim! Politicos era sa-mi raspundeti punctual si sa mi dati sfaturi pertinente, cu trimitere la legile in baza carora si dvs. va desfasurati activitatea. Cei care vi se adreseaza sunt din cei multi si napastuiti de soarta si societate celor putini si cu bani. Si alte raspunsuri ale dumneavoastra sunt date in “dorul lelii”. Daca v-ati decis sa ajutati, atunci faceti-o cu responsabilitate si nu tratati oamenii de sus. Va onoreaza un raspuns gen “Nu stiu ce sa faci. tu decizi. Daca esti multumita atunci e bine, daca nu, nu. Sunt banii tai, sanatatea, ta, zambetul tau.Nu e ca si cum iei o bluza si o schimbi cu alta……. OMUL din spatele halatului conteaza”? Si nu este singurul raspuns de genul asta. Este un raspuns de nici de o culoare, nici responsabil, nici pertinent, nici deontologic si nici profesional si nici conform cu un juramant.
Pivotii de cr-co pot coroda, pot da reactii alergice, presupun sacrificiu de tesut dentar mare, pot provoca fracturi radiculare, sunt dificil de indepartat, sunt inestetici si timpul de realizare este indelungat.
Scheletul metalic e un aliaj, de regula Cr-Co.
Pretul poate fi diferit in functie de cabinet.
Nu sunt atotstiutor si sunt departe dea fi perfect. Nu am cele mai bune raspunsuri si nici cele mai potrivite. Nu detin adevarul absolut. Este un blog in care, fara nici un fel de recompensa, incerc sa ajut, atat cat pot. 🙂
Nu mi-ati raspuns! Ma asteptam sa faceti referire la legislatie. Din raspunsul dumneavoastra inteleg ca este mai rau decat la piata! Si acolo au preturi afisate, de intrebi ti se spune ca marfa este de calitate, bio, eco, etc. V-am prezentat o situatie si ma asteptam sa-mi spuneti ce am de facut. Am inteles, intereseul dvs., dar voi afla, fie de la Colegiul Medicilor Dentisti, respectiv OTDR, fie de la protectia consumatorului.
Oricum, va multumesc si scuze pentru deranj. Am inteles gresit prezenta dvs. aici!
Imi pare rau, incerc sa ajut, in masura in care pot sa o fac, din punct de vedere medical, asa cum scrie in textul de introducere, pe care daca l-ai fi citit nu ai fi ajuns sa fi nemultumit ca nu ai primit lamuriri legate de legislatie. Sunt medic, nu avocat. 🙂
Mult noroc si cu drag iti raspund la ce imi sta in putere sa iti raspund.
Va multumesc mult! Totusi ce pot sa fac eu ca pacient ca acel medic dentist sa-mi urgenteze finalizarea lucrarii? Si inca cateva aspecte: in ce baza incepi o lucrare la un astfel de medic? Se incheie ceva, sau la mica intelegere? Plata cand si cum se face? Dupa un avans de 1000 euro, consider sa achit costul lucrarii la finalizarea acesteia. Dvs cum credeti? Ti se da un bon fiscal, o factura, o garantie? S-a lucrat la toata dantura, nu numai la un dinte, iar suma este consistenta si peste posibilitatile mele financiare si ar trebui sa fiu convins ca lucrarea este temeinic facuta, durabila si de calitate. Ce spuneti?
Va multumesc si va asigur de respectele mele!
Eu am lista de preturi la vedere, pe site, la clinica, le spun pacientilor cat costa si ce presupune tratamentul, si cat dureaza, care sunt etapele, arat fotografii si explic cazurile. Nu stiu ce fac a;ti medici si ce intelegere au cu pacientii.
Multumesc frumos…da sunt putin dezamagita cand ma gandesc ca trebuie sa ajung joi la el, pt ca azi decat m-a controlat sa vada daca ma mai doare maseaua si a zis sa o lasam cel mai bine pe joi.Am insistat ff mult cu anestezia m-am si documentat, mie asa imi place sa stiu ce-mi fc in gura logic:))Ideea este ca nu vrea sa faca anestezie din cauza ca, zice el,cu anestezie nu mai simti si poate depasi apexul si atunci e nasol se infecteaza, de aceea prefera sa o faca fara anestezie.Cred ca joi o sa urlu de durere, va dati seama atinge apexul destul, adica intra cam cu 1-2 mm in el, dar cu anestezie, zice el, intra mai mult vreo 6 mm.Adevarul e undeva la mijloc:)))Sunt fff speriata ma gandesc sa ma duc in alta parte, dar cine se bafa peste lucrarea altui doctor?Mai greu:(. Va multumesc tare mult, sunteti un dr de exceptie!!!
Repet: exista apex locator.Poti sa mergi sa te vada si alt medic. Ai citit articolele de pe blog?
Medicul meu mi-a facut obturatii de canal acum un an, dar la o pantomograma facuta la 6 luni dupa interventii, se observa reactii apicale la 7 dinti. Acum dupa un an, o noua pantomograma arata aceleasi reactii apicale oarecum agravate. Inainte de a redeschide canalele pt reluarea tratamentului, medicul m-a sfatuit sa merg la un alergolog pt teste, e oare posibil sa fiu alergica la materialele folosite in obturatii? Exista asa ceva? Sau medicul meu a esuat in procent atat de mare? Multumesc.
Nu esti alergica. Tratamentele sunt gresite. 99% din tratamentele de canal se fac prost.
Sansa de reusita a unui tratament corect e 98%.
Asa ca medicul tau e unul… din pacate… normal.
Multumesc pentru raspuns. Ce fel de reactii apicale credeti ca sunt? Pot fi infectii avand in vedere ca intr-un an de cand au fost facute obturatiile nu am avut nici cea mai mica durere, inflamatie sau disconfort?
Sunt 100% infectii. Nu are legatura cu durerea. Se pot rezolva doar refacand tratamentele de canal, corect.
Buna ziua,
Cu respect va prezint doua aspecte:
1. Exista vreo prevedere de lege privind durata tratamentului la un medic stomatologic? Cat de mult te poate lungi fara niciun motiv tehnic doar, poate, ca este aglomerat?
2. Un tehnician dentist (persoana fizica sau juridica) poate sa-si practice meseria fara sa aiba certificatul de membru al Ordinului Tehnicienilor Dentari din Romania, si ce conditii trebuie sa indeplineasca, acest tehnician dentar, ca sa poata indeplini atributiile de sef (director) cabinetului stomatologic (nu al laboratorului de tehnica dentara)?
Va multumesc si va astept!
1 – Nu stiu de asa ceva. Te poate lungi, cred, oricat.
2 – Nu poate fara a fi membru. Tehnicianul dentar nu poate fi director de cabinet stomatologic.
(nu mi-a aparut respunsul, l-am repostat)
1 – Nu stiu de asa ceva. Te poate lungi, cred, oricat.
2 – Nu poate fara a fi membru. Tehnicianul dentar nu poate fi director de cabinet stomatologic.
Buna ziua, am si eu o problema cu o masea, daca ma ajutati v-as fii vesnic recunoscatoare. Ma durea ff tare maseaua din cauza unei carii, asa ca am fost la dentist marti, mi-a scos cei 3 nervi, iar dupa mi-a pus ceva dezinfectant si a zis sa revin joi.Zis si facut, joi am revenit pt inchidere canale.Doar ca atunci cand m-a atins cu conurile acelea de gutaperca, ca sa vada unde se termina canalul, am simtit o intepatura fff puternica, mi-au dat lacrimile:(( Asa ca a trebuit sa se opreasca si mi-a zis sa vin marti cu temele facute:( Problema e ca m-a cam durut in seara aceea. Intrebarea mea este: de ce doare atat de tare cand ajung conurile de gutaperca inauntru sus si dupa persista durerea mult timp? Dupa calculele mele, sunt 3 canale, respectiv 3 conuri care intra in ele cu pasta…asta inseamna ca nu voi putea suporta, m-a durut extrem de tare, alta solutie nu exista? Doctorul nu vrea sa-mi faca anestezie, l-am rugat sa-mi faca si nu vrea de ce?Va rog sa-mi raspundeti deoarece gandul ca o sa trebuiasca sa simt iar acele ace, ma inspaimanta.Multumesc o zi buna!
Cum sa nu faca anestezie? In prezent stomatologia se face fara durere, cu diga, cu apex locator… Cauta articolele mele despre tratamntul de canal, endodontie, scos de nervi de aici de pe blog.
Buna! Astept o lumina 🙂
Mi-am schimbat coroana dentara, bine ca inca nu este,definitivata.Sunt la ultimul prag, adica cu 2 saptamani inainte de a mi se fixa coroana definitiva. Am optat pt. coroana din portelan pe suport de portelan.Imi doresc un zambet frumos, deaceea am si optat pt. materialele cele mai bune. Totusi nu sunt multumita in ceea ce priveste culoarea si forma dintilor. Eu vreau o culoare alba, cu adevarat alba, dar doctora mea mi-a zis ca cea mai alba nuanta este A1, nu ma bag in termenii medicali prea mult ca nu ma pricep, dar cand mi-a aratat,nuanta, nu mi-a placut si i-am si zis ca vreau mai alb decat atat, dar replica a fost aceeasi:”ca nu exista mai alb de atat”.Nu am mai stat sa-i explic ca nu sunt multumita, pt ca mi-a dat de inteles ca mai are pacienti,care asteapta, si nici asta nu mi-a placut.E adevarat?..nu exista nuanta f alba pt coroane?…sau la laboratorul lor nu au mai alba decat nuanta A1? si inca un lucru ce nu-mi place, e forma dintilor, mi se par cam bombati, desi i-am zis ca vreau ca dintii sa fie mai subtiri, mai finuti. Am stat 2 ore pe scaun in cabinet ,”gura casca”:) , nu stiu ce mi-au facut, mi-a luat marimea dintilor de vreo 3 ori, mi-au pus o coroana temporara, si la sfarsit mi-au zis ca e gata, ca peste 2 saptamani va fi gata coroana definitiva, dar nu m-a intrebat daca imi place forma dintilor, nu mi-a zis ca dupa modelul nou de coroana temporara ce abia mi-o fixase va fi si cea definitiva. Am tras concluzii, ca e asa, dupa faptul ca dupa 2 saptamani am din nou o programare pt a mi se fixa coroana definitva. Tin sa mentionez ca trebuie sa dau si 3 mii de lire , pt tot, am platit doar in avans o mie, si chiar na ma incanta ideea de a merge mai departe, de a da banii astia asa in vant, sa platesc pe ceva ce nu imi place. Nu stiu ce sa fac, sa ma retrag, acuma la sfarsit?…pot face asta?…ca cu bucurie ma voi retrage, si voi cauta un alt cabinet…am crezut ca daca e Londra, e imposibil sa dau peste medici dezinteresati sau lipsiti de experienta, locuiesc aici de 5 ani, si am fost multumita asa in general de serviciile lor medicale, pana sa ajung aici la acest cabinet dentist.Ce as putea face in situatia asta?
Exista nuante mai albe decat A1.
Nu stiu ce sa faci. tu decizi. Daca esti multumita atunci e bine, daca nu, nu. Sunt banii tai, sanatatea, ta, zambetul tau.Nu e ca si cum iei o bluza si o schimbi cu alta. Londra e la fel ca orice alt oras. OMUL din spatele halatului conteaza.
buna seara domnul doctor ma numesc alina .acum 2 luni am inceput sa imi repar dinti si sa ii pun mi-am pus 15 dinti sus si 7 dinti jos:( metalo-ceramica culoarea a 3 mi s-a spus dar uni sunt asa cu o pata galbena:( dar intrebarea mea este am cred 2 saptamani de cand am terminat si am inceput la ultima masea unde e legatura facuta sa am dureri nu pot musca bine eu i am spus doctorului de cand mi-a pilit-o ca daca ating cu limba ma doare de la nerv mi s -a zis ca nu e nimic o sa mi treaca ok..mi am pus coroana peste asa cu tot cu durere .el mi -a spus ca daca imi scotea nervul nu ma va tine coroana dar eu nu stiu ce sa mai cred ca in cealalta parte nu ma doare maseaua si nici inainte cand o pilise dar aici da si de acum 2 saptamani ma doare asa cu tot cu maxilar simt ca ma curenteaza mereu:(( va rog frumos daca m-ati inteles sa mi spuneti daca este adevarat cum mi -a spus dansul ca dupa o luna max.imi vor trece durerile ca este normal? multumesc:)
Nu cred vor trece durerile, aproape 100% ti s-a infectat nervul din cauza slefurii si probabil ca nu ai avut lucrari provizorii. Din acest motiv va trebui facut tratamentul e canal. Asta presupune inlocuirea lucrarii. Nu este recomandat sa se cimenteze lucrarile in acest mod. Imi pare rau. Ai facut pulpita, nervul e infectat, probabil s-a infectat si osul. Poate durerea va scadea pe masura ce infectia creste si va fi rau din punct de vederea sanatatii. Obligatoriu ai nevoie de tratament de canal.
imi cer scuze cred ca v-am intrebat de prea multe ori mai am o singura intrebare dar daca ma duc si imi fac radiografie sa fiu sigura de situatie si poate imi spune ca infectia nu am? atunci ce poate fi?
Este infectie. Daca iti spune ca nu ai, atunci tu stii ce vei face.
pai sunt in total stanga 7 cu tot cu maseaua de legatura care ma deranjeaza 🙁
Atunci, 7. Dar trebuie facute tratamentele corect. Ai multe articole despre asta, aici, pe blog.
nu stiu am ramas socata de ce mi -ati spus dar daca m-ar fi tras curentul? si sa va spun el cand mi-a pus dinti mi a pus prima oara partea stanga sus 8! si dupa cv timp cateva zile cand mia curatat si partea dreapta acolo unde ma doare mia pus cei 7 deci va trebui dati doar cei 7 jos? ca nu sunt pusi toti in acelasi timp:(si cred ca o sa ma doara super rau cand mi se da coroana jos:(
Imi pare rau. Nu exista sa tragi curent la dinti sanatosi sau cu tratamente bune. Se face anestezie, deci nu doare. Da, trebuie dati jos cati sunt legati de dintele (dintii infectati).
ok am inteles si sincer m-am speriat eu am inceput sa iau niste antibiotice daca nu imi trece durerea o sa ma duc la dentist dar daca mi se scoate lucrarea se poate pune aceiasi lucrare sau va trebui sa mi fac alta lucrare? si faza e ca nu i-am pus in romania:( va multumesc frumos
Nu se poate pune aceasi lucrare. Trecerea dureri nu insemna ca e bine, ci ca s-a infectat si mai rau. Asa ca oricum trebuie facut ceea ce ti-am descris. Antibioticele nu vor rezolva nimic. Nu vrei sa stii toate complicatiile ce pot aparea datorita unor astfel de infectii.
Materialele folosite pentru realizarea plombelor sunt: Gradia (compozit) si Filtek.
Sunt ok aceste materiale?rezistente?
Sunt ok. 🙂 Si eu folosesc Filtek.
Buna seara,
Am si eu o intrebare. Am fost neglijenta si dupa ce mi-a cazut o plomba de la o masea, nu m-am dus o buna perioada de timp sa o refac, desi am mai mai avut ocazional dureri. In ultima vreme ma supara un gust rau de la ea, si am fost vineri la dentist. Dupa o scurta privire mi s-a spus ca maseluta trebuie sa plece si am primit trimitere pt radiografie. Radiografie care o sa o vada abia miercuri cand e programata extractia. Situatia arata rau intr-adevar, e cariata toata in interior, dar nu stiu cat de adanc si s-a rupt mult din invelis. Dar oare chiar nu mai poate fi salvata, daca nu e afectata radacina? Se vede fara radiografie daca radacina e afectata?
Maine m-am mai programat la alti doi medici sa le cer parerea, macar daca spun si ei ca trebuie sa plece, o las cu inima usoara. Dar daca sa zicem ca prin absurd mi s-ar propune o varianta de salvare, e posibil ca lucrurile sa devina mai grave decat o extractie?
P.S Sunt din Cluj, nu pot veni la dumneavostra si nici nu pot trimite acum radiografia ca nu am scanner.
Orice e posibil. Depinde cine te trateaza.
Buna ziua!
La sf. lunii ianuarie am fost programata la dentist pt. un tratament de canal (probabil ca va trebui scos nervul), insa saptamana viitoare trebuie sa plec la Bruxelles urmand sa ma intorc pana la sf. lunii. Ce fac daca ma apuca durerea de masea acolo si nu cedeaza cu medicamente? Ma pot duce acolo la orice cabinet stomatologic (de stat sau privat)? Ce ma sfatuiti?
Multumesc!
Tratament de canal insemna ca va fi scos nervul. Daca te apuca durerea trebuie sa mergi la dentist. Te sfatuiesc sa mergi la un medic bun in ceea ce face pentru a nu pierde dintele. Nici un implant nu va inlocui un dinte natural.
Buna! am si eu o problema mai veche si as avea nevoie de o parere. Pe la sfarsitul lui 2007 am scos molarul de minte in partea stanga jos, insa s-a soldat cu ruperea uneia din radacini, intru-cat era curbata; dupa am mers la specialist chirirgie alveolara si mi-a eliminat restul de radacina, insa pentru a ajunge acolo a fost nevoit sa elimine septul osos care se afla intre radacini (cred ca termenul corect este alveolotomie); dupa am facut si o alveolita… intre timp am luat vreo 10 zile de antibiotic si calmante (Ketonal + nurofen). Ce ma surprinde este ca pana sa se vindece o perioada puteam sa vad alb in rana… ceea ce am presupus eu ca ar fi osul… corectati-ma daca gresesc. Problema este ca dupa am avut dureri in special in sezonul rece, si ideea este ca in ultima perioada durerea se resimte uneori pe toata partea stanga. Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Multumesc.
Nu cred ca era osul ci un tesut de vindecare.
Nu stiu daca durerea are legatura cu extractia din 2007, posibil sa fie alte cauze.
Va multumesc pentru raspuns; din pacate am incercat tratamentul traditional insa anestezia nu a “prins” si ca urmare s-a recurs la aceasta metoda, pe care din cate observ dvs. nu o agreati. M-ar ajuta mult insa daca imi puteti oferi ceva mai multe informatii despre aceasta procedura. Numai bine.
Anestezia prinde intotdeauna daca se face corect si cu substante corecte.
Nu pot sa spun nimic despre procedura despre care doresti informatii pentru ca nu este corect sa stai cu otrava in corpul tau. Nu eu “nu agreez” ci literatura de specialitate o considera “periculoasa si incorecta”.
Buna seara. Mi-am facut curaj si pana la urma am ajuns la cabinet; maseaua de minte de sus pe aceeasi parte era crescuta oblic si impingea in moralul de 12 ani, in plus avea o carie din care o parte subgingivala, recomandarea medicului a fost sa o extrag ceea ce am si facut, acum astept sa se vindece si sper ca asta sa rezolve problema. Vin in acelasi timp cu o intrebare, as dori sa stiu mai multe despre extirparea devitala cu inlocuitor de arsenic; care este denumirea substantei si cate zile se poate tine tratamentul la o masea; care sunt riscurile? va multumesc mult pentru raspuns.
In prezentarile pe cere le-am facut la tratametele de canal nu am scris nimic despre arsenic pentru ca nu se foloseste de mult timp. Citeste pe blog despre tratamentul de canal.
Buna ziua. Doresc sa stiu cum as putea recunoaste diferenta dintre o lucrare fizionomica Gradia si una de Ceramage, deoarece am fost taxat pt o lucrare din ceramage si am dubii in ceea ce priveste materialul lucrarii. Multumesc.
Nu ai cum sa iti dai seama singur. Poate un dentist sau tehnician si-ar da seama de diferente daca lucreaza cu aceste materiale, pe baza experientei.
Buna ziua! imi trebuie un dentist bun in Constanta. Am fost in vreo 6-7 locuri…incompetenta pe banii nostri. Am 6 implante inserate (pe maxilar)…unde-mi trebuie o lucrarica fixa, iar in cadranul 4- o alta lucrarica din 4 piese (fara implant). Sunt terorizata ca trebuie sa le termin si nu stiu unde m-as putea duce. Cei care mi-au inserat implantele la inceput erau seriosi, apoi….si m-au ,,jumulit” si de o gramada de bani.
Please, help! multumesc!
Cam greu sa isi asume alt medic responsabilitatea pentru implanturi, facand lucrari pe implanturile ce nu au fost puse de el sau de un medic implantolog colaborator. Nu stiu pe cine sa iti recomand. In plus trebuie sa stii ce sistem de implanturi s-a folosit pentru ca medicul ce iti va face lucrarea pe aceste implanturi sa aiba acelasi sistem.
Asa ca
1 – afla ce sistem s-a folosit
2 – gaseste un medic ce foloseste acest sistem, vrea sa iti continue lucrarile si ai incredere in el
3 – spor la treaba! 🙂
Buna ziua!
Ma numesc Monica si de doua zile am dureri insuportabile de masele. Mi s-a umflat fata pana la ochi, am consultat un medic stomatolog care mi-a recomandat Amoxicilina, Ketorol si gheata non-stop. Astazi am mers la alt medic care mi-a facut drenaj la dintele cariat dar nu s-a eliminat infectia. Nu mai am durere dar nu se desumfla obrazul.
Este grav? Sau sa mai astept sa se desumfle?
Va multumesc!
Acum e faza acuta, continua cu medicamentele iar apoi sa iti faci tratamentele necesare. Se va rezolva.
Buna seara.
Fac parte din categoria celor ce sufera de lipsa incisivilor laterali superiori, care din cate am citit se numeste anodontie. Caninul a crescut pe mijlocul spatiului rezultand astfel spatieri intre dinti.Intrebarea mea este daca pot sa imi pun un aparat dentar care sa inchida spatiile fara sa imi fie afectata muscatura sau orice altceva? Si cat de estetic ar fi?
Multumesc
Probabil soluta ar fi sa muti cu aparat ortodontic caninii pe locul lor si in locul incisivilor lateral sa pui implanturi. Implantul dentar este o solutie potrivita in acest caz. Caniinii au mai multe functii si cred ca este bine sa fie pe pozitia lor normala.
Ca o paranteza, pe scara evolutiei dupa disparitia molarilor de minte vor disparea incisivii laterali, deci tu esti mai evoluata decat noi! 😉
Deci, probalil ca tratamentul cel mai bun ar fi cel ortodontic, iar apoi in locul incisivilor laterali cate un implant dentar.
Va multumesc frumos pentru raspuns .Numai bine!
Cu drag, sper ca ti-am fost de folos!
Buna ziua, mii de multumiri pentru buna-credinta de care dati dovada aici pe forum(foarte rar aici in Romanica printre ghiolbani fara scrupule). Acum vreo 2-3 luni am primit un implant la un incisiv stanga sus. In aceeasi sedinta s-a efectuat si extractia dintelui la care aveam o infectie de aprox. un an, infectie ce a debutat cu un abces (marginal sau gingival nu imi aduc aminte de care e; abcesul era jos nu la varful radacinii). In sedinta in care s-a implantat surubul medicul mi-a spus ca pune si “praf de os”. Mi s-a recoltat sange, care s-a centrifugat cu un aparat pentru extragerea globulelor rosii(parca) pentru o “membrana”. Nu mai tin minte foarte bine termenii pentru ca nu m-am simtit foarte bine pe scaun datorita fricii, iar la un moment dat nu am mai cerut nicio explicatie lasandu-ma pe mana lui. In acest moment, la 3 luni de la implant, ma simt foarte bine, dar totusi sunt curios ce mi-a pus acolo. Intrebarile mele sunt urmatoarele daca aveti amabilitatea sa-mi explicati :
1. Ceea ce mi-a facut se numeste aditie de os?
2. praful de os amestecat cu globule rosii la ce foloseste?
3. Cand se pune aceasta “membrana”? In toate cazurile, la cei cu os deficitar sau cu alte probleme?
4. Nivelul gingiei este mult ridicat decat la dintii vecini si cum se poate rezolva? Se pune coronita cu partea de sus de culoare rosie pentru a imita gingia sau coronita normala si implant de gingie (nu stiu daca asta e termenul pentru gingie falsa).
Am raspuns la prima intrebare putin mai sus. 😉
Buna ziua, mii de multumiri pentru buna-credinta de care dati dovada aici pe forum(foarte rar aici in Romanica printre ghiolbani fara scrupule). Acum vreo 2-3 luni am primit un implant la un incisiv stanga sus. In aceeasi sedinta s-a efectuat si extractia dintelui la care aveam o infectie de aprox. un an, infectie ce a debutat cu un abces (marginal sau gingival nu imi aduc aminte de care e; abcesul era jos nu la varful radacinii). In sedinta in care s-a implantat surubul medicul mi-a spus ca pune si “praf de os”. Mi s-a recoltat sange, care s-a centrifugat cu un aparat pentru extragerea globulelor rosii(parca) pentru o “membrana”. Nu mai tin minte foarte bine termenii pentru ca nu m-am simtit foarte bine pe scaun datorita fricii, iar la un moment dat nu am mai cerut nicio explicatie lasandu-ma pe mana lui. In acest moment, la 3 luni de la implant, ma simt foarte bine, dar totusi sunt curios ce mi-a pus acolo. Intrebarile mele sunt urmatoarele daca aveti amabilitatea sa-mi explicati :
1. Ceea ce mi-a facut se numeste aditie de os?
2. praful de os amestecat cu globule rosii la ce foloseste?
3. Cand se pune aceasta “membrana”? In toate cazurile, la cei cu os deficitar sau cu alte probleme?
4. Nivelul gingiei este mult ridicat decat la dintii vecini si cum se poate rezolva? Se pune coronita cu partea de sus de culoare rosie pentru a imita gingia sau coronita normala si implant de gingie (nu stiu daca asta e termenul pentru gingie falsa).
1 – da, aditie de os
2 – praful de os este exact osul ce sa pus acolo. Adica ti-a luat os dintr-o parte si l-a pus pe langa implant. Sau a luat os artificial si l-a amestecat cu sangele tau sa se integreze mai bine si l-a asezat pe langa implant, unde era nevoie.
3 – Cand se face aditie osoasa se pune membrana pentru ca acele granule sa nu iasa sau sa se mobilizeze. Pentru a se integra e nevoie sa fie stabila. O membrana stabilizeaza situatia, si granulele.
4 – Asta e partea cea mai dificila… Solutia nu va fi perfecta si poate fi diferita de la ca la caz. Din ce mi-ai povestit pare ca s-a facut foare bine ce s-a facut si banuiesc ca si la parte de coroana mediculm tau va face ce este mai bine. Nu stiu sa iti spun ce varianta iti va propune dar cred ca va fi cea mai buna.
Felicitari! 🙂
Buna ziua,am si eu o problema pe care nu mi-o explic.Acum 3 saptamani am avut o problema cu un virus la stomac.Dupa asta am inceput sa tusesc sec si am contactat doctorul de familie .Imi pacaneau urechile si tuseam mereu.Mi-a zis ca la urechi nu am nimic si mi-a prescris un tratament cu Codeina si Prednison pentru tuse.L-am terminat dupa o saptamana si a inceput sa ma doara maseaua de minte de jos dreapta,am fost la dentist si mi-a facut poze la tot maxilarul si a zis ca am infectie.Mi-a dat amoxicilina pentru 6 zile si ma programat pe 13 pentru extractie .Acum ce nu inteleg este ,de ce inca imi pacane urechea dreapta ,am o umflatura sub maxilar tot in dreapta si sunt ametita de cateva zile?!Oare nu si-a facut efectul antibioticul?Va rog ajutati-ma cu un sfat ,o parere.Sanatate si numai bine.
Antibioticul nu e solutia. Ai nevoie de tratament stomatologic (probabil extractie sau tratament de canal) nu (doar) medicamentos.
Buna ziua!
Nu am reusit sa citesc toate comentariile astfel incat sa-mi dau seama daca s-a raspuns deja la o problema asemanatoare cu a mea, asa ca imi cer scuze daca pot gasi raspunsul undeva mai sus.
Problema mea este urmatoarea: de cateva saptamani ma doare maxilarul in partea stanga in momentul in care deschid gura. Fie ca vreau sa mananc, sa casc, sa ma spal pe dinti, parca ma tine si abia dupa o perioada pot deschide gura normal. Altfel nu simt durere, nici la masele nu simt nimic ca m-ar deranja. De cateva zile insa a inceput parca durerea sa se simta pe toata fata, la fel indeosebi cand deschid gura mai larg. Si tot de cateva zile durerea nu scade din intensitate pana nu-mi pocneste maxilarul de cateva ori. Poate sa fie problema la maseaua de minte care e iesita complet de multi ani si care deocamdata nu e cariata? Sau poate fi o alta problema la maxilar? Ma mai intereseaza sa stiu daca faptul ca sufar de insuficienta mitrala de gradul 1 necesita un tratament cu antibiotice inainte de a incepe orice lucrare de ordin stomatologic si daca pot primi injectii normal daca merg la stomatolog sau exista un oarecare pericol. Intreb acest lucru pentru ca am auzit la unele persoane ca risca infectii.
Multumesc!
Nu pot sa imi dau seama doar pe baza a ceea ce mi-ai spus, dar iti recomand sa mergi la dentist, poate si la un orodont sa verifice articulatia.
Se pot face anestezii far a probleme dar trebuie sa informezi medicul despre problemele tale de la prima consultatie.
Buna seara!
Problema mea este un pic mai delicata si as avea mare nevoie de un sfat de al dvs..am vazut ca nici o intrebare nu ramane fara raspuns aici sa indraznesc sa va spun un pic din povestea mea.Am 23 de ani,sunt din Bucuresti si am avut niste experiente destul de neplacute cu niste domni stomatologi;facand un rezumat,de la o carie micuta si un tratament de canal prost facut am ajuns la extractia premolarului si la implant…si acum vine problema cea mare,extractia am facut-o dar implantul ma ingrozeste si asta din cauza ca nu stiu exact la cine sa apelez,am citit o groaza de alte experiente neplacute ale altor persoane care au avut probleme dupa implant,ma gandesc ca am si 23 de ani si ca as vrea ca operatia in sine sa decurga bine,sa nu am probleme dupa si bineinteles ca ma gandesc si la aspectul estetic.Dupa cum am spus sunt din Bucuresti si marea mea rugaminte,daca se poate este sa imi recomandati pe cineva(pe adresa de mail)daca sa poate,si va rog din tot sufletul…Daca cunoasteti pe cineva in Bucuresti cu compentente in implantologie,cu experienta si pe mana caruia as putea sa merg,va rog nu ezitati sa imi spuneti.
Va multumesc din suflet si sper sa nu va deranjeze cererea mea!
Un implant dentar nu este dificil daca se respecta cateva precautii si protocolul de inserare si incarcare, dar nu trebuie privita aceasta interventie cu superficialitate. Nu oricine poate pune unul ce sa dea rezultatele dorite. Din pacate nu pot sa iti recomand pe cineva anume, dar cu caldura iti recomand sa NU alegi in functie de pretul implantului dentar ci in functie de alte criterii…
Sunt convins ca vei gasi ceea ce ai nevoie!
buna ziua si noul an sa va aduca ce va doriti !!
acum 2 zile am observat o durere localizata in radacina caninului sau a maselei de dupa el, in partea superioara stanga. durerea se prezinta ca niste impulsuri sau pulsatii care apar atunci cand pasesc mai tare si se transmite socul in mandibula, atunci cand scutur ceva, cand misc capul brusc, etc…am plicat lovituri usoare cu degetul celor 2 suspecti si nu ma doare, am aplicat presiune pe gingie la interior si exterior si nu ma doare.
nu am mai avut asa ceva pana acum. nu am avut lucrari dentare in acea zona.
momentan nu sunt in tara deci nu pot merge la stomatologul meu.
va rog sa -mi spuneti ce credeti dumneavoastra pe baza informatiilor mele.
va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra.
Cred ca este o infectare a pulpei (pulpita) sau o infectare a osului datorita infectiei de pe canalul dintelui. Indiferent ce e ai nevoie de un tratament de canal.
Buna seara, am catva intrebari pe care le-as insoti de o radiografie dar nu o pot atasa la mesaj ( poate imi dati cateva indicatii.
1. la cei doi incisivi mi s-a pus un surub metalic de culoare galbena(auriu) – poate fi guadent?
2.as dori sa-i schimb cu stifturi din fibra de sticla-pt rezistenta si pt a evita fracturarea radacinilor- in acest moment risc sa se fractureze radacinile dc se vor scoate aceste stifturi metalice?Mentionez ca acum am o acrilica provizorie.Trebuie sda stiu ce fac pt a continua cu lucrarea protetica.
3.Dintii devitalizati se mai pot caria?
Va multumesc mult pentru ajutor!
(trimite radiografia pe office@dentaldesign, cu specificatia ca este pentru mine si numarul intrebarii)
1 – Poate fi gaudent, nu stiu.
2 – Pivotii de fibra de sticla au numeroase avantaje, eu ii inlocuiesc pe cei metalici cu fibra de sticla.
3 – Da, se pot caria chiar mai rau decat cei vitali, mai ales datorita tratarii incorecte a lor.
Puteti sa-mi detaliati ,,datorita tratarii incorecte ,, va referiti la tratarea canalului.Doream sa stiu dc un dinte devitalizat imbracat se poate caria sub lucrare (la radacina stiu ca dc nu e tratat bine canalul se poate declansa o infectie).Multumesc.O alta intrebare:Sunt de o saptamana fara lucrare pe maselele devitalizate si slefuite( nu sunt in tara si lucrarea provizorie a cazut) iar acestea au inceput sa doara la contactul cu lichide dulci, acre, la aer rece…de ce? Multumesc mult.
Da, se pot caria, chiar atat de mult incat in momentul in care se da jos lucrarea sa nu mai fie decat un tesut moale, infectat, negru, urat mirositor, gingii sangerande si singura solutie sa fie extractia. (si nu ma refer la tratamentul de canal ci la bontul dentar – dintele de sub lucrare)
Dintii devitalizati nu dor. Daca dor, nu sunt devitalizati.
buna ziua! port aparat dentar de putin timp mai exct 4 luni si as vrea sa stiu daca peste 6luni as putea sa l dau jos pentru o zi(nunta) si dupa aceea sa l pun iar :)!
Sigur ca poti, doar ca inseamna ca apoi tratamentul va incepe iarasi, de la zero. Deci alt pret pe tratament, alt aparat… Nu poti pune acelasi aparat. Nu cred ca asta vrei. 🙂
La multi ani si un an mai bun,atat profesional,cu pacienti care sa vina din placere pt a avea un zambet dulce la cabinet la d vstra,cat si o parte din an in care visele si dorintele sufletesti sa se implineasca si nu in ultimul rand multa sanatate,chiar daca sunteti un bun doctor,trebuie sa aveti grija de d vstra,cu drag,andreea
Multumesc! La multi ani Andreea! 🙂
Buna ziua, as vrea sa va intreb daca la 18 ani se mai poate pune aparat dentar,unul din incisivii mei centrali inferiori(sper ca am nimerit denumirea dintilor din fata de pe mandibula) este putin iesit.Imi cam este frica sa musc cu el si privit din lateral nu arata foarte bine(se vede incalecat peste incisivul lateral).Puteti sa imi spuneti va rog daca se poate rezolva cu aparatul dentar si cam ce perioada ar dura?
18 ani? Adica daca este prea devreme? Sau prea tarziu? Se pot purta aparate de pe la 6 ani pana la 100. 🙂
Deci, da, se poate rezolva cu aparat dentar. Durata ti-o poate estima medicul ortodont dupa consultatie si investigarea radiografiilor si a modelului de studiu.
Va multumesc pentru raspuns si va doresc un an cat mai bun.
Multumesc si eu! La multi ani!