Follow me on Facebook

Dr. Bogdan Fondrea

Totul despre dintii tai
  • Home
  • Povestea mea
  • Clinica DD
  • Concept DD
  • Cazuri
  • Foto
  • Video
  • Forum
    • Pune o intrebare
    • Subiecte recente
  • Contact
  • Estetica dentara
  • Implanturi Dentare
  • Endodontie
  • Protetica
  • Odontologie
  • Parodontologie
  • Chirurgie
  • Ortodontie
  • Profilaxie
  • Diverse

Intrebari frecvente

Aici gasesti intrebari si raspunsuri legate de dinti.

1 – Nervul se scoate sau se omoara? 
Nu, nu se “scoate” si nu se “omoara” , ci se curata canalul, chimic si mecanic. Nu se scoate ca un morcov din pamant, intreg, ci se dizolva tot ce este in camera pulpara, adica nerv, vase de sange, tesut sanatos, tesut infectat. Drept urmare nu se poate “scoate” nervul si nu se “omoara”. Tratamentul de canal e mai complex decat a “scoate” ceva din radacina… Citeste articolele mele de pe blog cu referire la tratamentul de canal, la endodontie.

2 – Mi-a aparut o umflatura pe gingie, e ok?
Nu, nu e ok. Trebuie sa mergi la medic. De cele mai multe ori este semnul unei infectii.

3 – Am nervul infectat, sa iau antibiotic?
Nu, nu lua antibiotic. Tratamentul de canal corect nu necesita medicamente. Trebuie mare atentie in ce priveste administrarea de medicamente. In plus nu poti lua antibiotice “dupa ureche” sau ca asa ti-a spus vecinul sau ai auzit la televizor. Ar trebui sa existe o mare responsabilitate in administrarea de antibiotice.

5 – Sa imi pun fatete sau coroane sau plombe?
Nu se pot compara astea trei pentru ca au alte indicatii. Este ca si cum ai intreba: Sa imi iau pantofi, bluza sau caciula? Se adreseaza altor cazuri. In unele cazuri se indica fatete, in altele coroane. Depinde de la caz la caz. Nu pot fi bagate in aceasi categorie.

6 – Cat ma costa sa imi fac “toti dintii”?
Asta e ca si cum ai intreba “cat ma costa un ceas? Poate fi un ceas de plastic cu baterie la 100 lei, sau un ceas de colectie, mecanic, antic, de la un producator renumit, de 1.000.000 Euro. Drept urmare, “tot” depinde de ce vrei tu sa fie acel “tot”.

7- Doare un implant dentar?
Implantul in sine nu doare. Implantul este un surub, artificial, si nu are cum sa doara. Nici ochelarii nu dor. Interventia de inserare a implantului nu este dureroasa pentu ca se face sub anestezie, in perioada de vindecare (o saptamana) se resimte o sensibilitate suportabila, dar se prescriu medicamente, iar apoi, cand se punne coroana, dupa cateva luni, nu doare nimic.

8 – Sa imi scot dintele? Mai am doar radacina si e infectat.
In cele mai multe cazuri merita luptat pentru fiecare radacina, chiar daca este infectata, si chiar daca si osul este infectat. Cel mai important este sa fie un tratament corect.

9 – Imi sangereaza gingiile, ce apa de gura si ce pasta de dinti sa folosesc?
Nici apa de gura si nici pasta de dinti nu va rezolva problema ta. Ce ai nevoie este sa mergi la profilaxist, adica la cabinetul stomatologic unde sa se faca igienizarea periodica (6 luni). Adica: – detartraj ultrasonic, periaj, air flow, finsarea obturatiilor, indicatiile de igiena. Aici vei fi invatat cum sa faci periajul corect, cum sa folosesti firul interdentar… cu exemplificare. In plus trebuie rezolvate problemele dentare, carii, infectii, obturatii si lucrari dentare defectuase.

10 – Care este cel mai important lucru pe care trebuie sa il stiu?
Cel mai important lucru nu este o coroana, nu este un implant dentar, nu este nervul din dinte. Cel mai important lucru pe care trebuie sa il stii este competenta, implicarea, experienta si relatia de incredere pe care TREBUIE sa o ai cu medicul tau.

Daca mai ai nelamuriri legate de anumite tratamente ce ti-au fost recomandate sau efectuate, nu ezita sa citesti intrebarile si raspunsurile din aceasta pagina. Daca vrei sa ma intrebi mai multe despre cazul tau, iti stau la dispozitie fie pe aceasta pagina fie pe pagina INTREABA-MA! (click aici pentru link direct). Iti voi da lamuriri la ceea ce doresti sa stii. Si, daca nu voi avea raspuns la intrebarea ta, ma voi informa.

Nu imi e rusine sa spun NU STIU!

Prima data, sa nu faci rau!

Nu consider ca am toate raspunsurile si nu consider ca pot ajuta in orice situatie, dar, imi dau silinta sa citesc cu atentie intrebarile voastre si sa raspund cat mai curand si pe pagina destinata intrebarilor.

Daca doriti puteti posta fotografii sau radiografii pe site-uri de gazduire online (gen www.tinypic.com) si atasati linkul la mesaj.

Iata si motivul pentru care recomand sa postati radiografii:  

https://drfondrea.ro/2013/10/importanta-radiologiei-in-stomatologie/

Cu drag,

Bogdan Fondrea

Dental Design

Comments (3.442)

← Older Comments
Newer Comments →
  1. cosmina says:
    noiembrie 25, 2011 12:19 am

    Buna seara! am tot citit diverse probleme pe blogul dvs…st ingrozita de ce ni se poate intampla.problema mea este urmatoarea : ma doare de mor incisivul superior de cateva zile ( si nu este prima data, doar iarna ma doare)..daca apas putin pe radacina lui e o durere cumplita si se si misca putin . cum tbuie sa procedez ? as vrea sa stiu raspunsul dvs inainte de a merge la medic.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 25, 2011 4:59 pm

      Cem mai bine e sa mergi la dentist. Este posibil sa ai nevoie de un tratament endodontic. (tratament de canal)

  2. Max says:
    noiembrie 24, 2011 11:46 pm

    Buna seara
    Am o problema extrem de ciudata.De un an si ceva cateodata simt o presiune apasatoare pe radacinile dintilor si chiar a maselelor.La inceput am crezut ca trebuie sa iasa maselele de minte pentru ca inca nu a iesit nici una avand in vedere ca am 23 ani.De anul trecut trebuia sa iasa cel putin o masea daca era din cauza asta.
    Oare ce mi se intampla?nu dorm cu gura inclestata si nici macar nu ating maselele
    Ati avea o idee de ce simt asa?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 25, 2011 4:58 pm

      Doar pe baza a ceea ce mi-ai spus nu pot sa imi dau seama. Ai fost la un control la dentist?

  3. elena says:
    noiembrie 24, 2011 1:37 am

    Buna seara,
    Am o lucrare din portelan pe suport de metal ( un canin si urmatorii 3 spre spate ) .Din cauza amprentei luate gresit caninul nu a intrat f bine sub gingival.Medicul s-a oferit sa-mi realizeze lucrarea din nou la o distanta de cateva luni pe motiv ca era f ocupat.In momentul in care mi-a taiat lucrarea mi-a scos si o parte din premolar ramanand din el mai nimic, dar l-a lasat acolo.centrul parea gol, doar pe o parte de gingie se mai simtea un coltisor. Din nou mi-a luat amprenta. In momentul in care a fost gata tot din cauza premolarului lucrarea nu se potrivea f bine. L-a tot slefuit peste tot ( si interior si exterior ) si sangele tot curgea. In aceeasi zi mi-a si adaptat-o. , mai exact ieri seara. Acum vad ca se scurge sange usor usor peste lucare in dreptul premolarului. ce este de facut?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 24, 2011 8:13 am

      Cu parere de rau, problema nu e doar o amprenta… At trebui sa te vada un medic.

  4. Andreea says:
    noiembrie 23, 2011 11:05 pm

    Buna seara….ati raspuns la mesajul 842 in legatura cu maseaua plombata….cat costa imbracatul sau reconstructia maselei?
    Va multumesc din nou

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 23, 2011 11:45 pm

      Ai variantele:
      1 – inlay ceramic
      2 – coroana ceramica pe suport metalic
      3 – coroana ceramica pe suport de zirconiu
      4 – oricare din aceste trei posibilitati plus tratament de canal daca este necesar)
      5 – posibil tratament de canal plus reconstructie bont cu pivoti de fibra de sticla

      Sunt cateva posibilitati, toate estetice si functionale, dar pretul este in functie de varianta aleasa. Nu stiu preturile acolo unde mergi tu, dar ce iti recoman este un tratament corect, care chiar daca initial pare mai scump, pe termen lung va fi ieftin. 🙂

  5. Elena says:
    noiembrie 23, 2011 8:48 pm

    Buna seara, am avut o lucrare dentara din portelan. Pentru prindere s-a ales frezarea maselei alaturata caninului. S-au imbracat in portelan 2 masele, a 3-a fiind lipsa (2 molari, 1 premolar). Primul molar a avut nevoie de un dispozitiv de metal care sa tina coroana. Dupa 3 caderi (in mai putin de 1an) a cazut lucrarea ultima oara cu tot cu dispozitiv si molar. Doctorul stomatolog s-a disculpat de vina deoarece “terenul este slab”. Molarul avea o carie, in urma tratamentului a fost imbracata si pus dispozitivul. Dupa ce a cedat, doctorita a spus ca nu are ce sa faca cu el si ca trebuie extrasa. Acum trebuie sa mai dau un premolar sanatos pentru a face un nou punct de prindere, si doctorita ar dori si caninul (pe care eu nu sunt dispus sa il dau). Nu ar trebui ca toata lucrarea care o sa mi-o faca sa nu ma mai coste nimic ? Deoarece trebiue sa platesc pentru fiecare noua dinte cate o suta euro. Cand am spus ca nu vreau sa mai platesc nimic nu a fost deacord ca nu crede ca e vina dansei si ” asta este”.
    Intrebare: garantia care mi-a fost oferita pentru lucrare, de 1-2 ani, nu trebuia sa acopere si aceasta problema ? Eu nu vreau sa platesc si nici nu am acum inca peste 300 de euro. Cum credeti ca trebuie sa procedez?
    Va multumesc!

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 23, 2011 10:13 pm

      “terenul nu e slab” ci slab pregatit.
      Nu stiu ce sa iti sugerez la intrebarea cum sa procedezi. Este decizia ta, dar nu as cauta alte variante decat cea propusa acum…

  6. mircea says:
    noiembrie 23, 2011 7:09 pm

    http://www.tion.ro/doi-medici-stomatologi-din-timisoara-sunt-acuzati-de-malpraxis/1016443 trist

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 23, 2011 10:10 pm

      Ce parere ai despre asta?

    2. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 23, 2011 8:58 pm

      …….

  7. Serban says:
    noiembrie 23, 2011 4:58 pm

    Buna Seara,am si eu doua intrebari:
    1.Acum 10 sau 15 ani mi s-a extras molarul 6,iar spatiul edentat a devenit extrem de mic,as dori daca este posibil sa se slefuiasca molarul 12 iar,ulterior se se realizeze o coroana mai voluminoasa care sa acopere spatiul edentat.Credeti ca este posibil? sau doar implantul va rezolva problema.
    2.Exact in partea opusa cel de-al doilea molar 6 este obturat,obturatia fiind din compozit,aceasta acopera aproape in totalitate suprafata ocluzala,medicul stomatolog spunandu-mi ca daca se va forma granulom va trebui executata extractia.Intrebarea este:Credeti ca daca se va executa extractia,implantul este cea mai eficienta solutie?
    Este vorba totusi de molarul 6 “cheia ocluziei”,pe mine interesandu-ma durabilitatea si eficienta actului implantologic.
    Sper ca m-am facut inteles.
    Va multumesc.
    O seara placuta.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 23, 2011 10:09 pm

      Aici e continuarea! :)))

      1 – Este posibil daca spatiul nu e prea mare, dar poti purta un aparat ortodontic sa apropii dintii si sa inchizi spatiul. Implantul e o solutie daca spatiul e suficient de mare.

      2 – Daca se face un tratament corect nu vei pierde acel dinte si nu va fi nevoie de implant, daca totusi se ajunge la implant, e cea mai buna solutie.

      1. Serban says:
        noiembrie 23, 2011 10:25 pm

        Mi-as fi dorit sa aveti un cabinet in Brasov sau in imprejurimi.

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          noiembrie 23, 2011 11:42 pm

          Sigur vei gasi si in Brasov un dentist care sa te trateze asa cum iti doresti. O seara frumoasa!

      2. Serban says:
        noiembrie 23, 2011 10:23 pm

        Multumesc mult pentru sfaturi

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          noiembrie 23, 2011 11:40 pm

          Cu drag! Oricand!

  8. Serban says:
    noiembrie 23, 2011 4:45 pm

    Buna Seara,am si eu doua intrebari:
    1.Acum 10 sau 15 ani mi s-a extras molarul 6,iar spatiul edentat a devenit extrem de mic,as dori daca este posibil sa se slefuiasca molarul 12 iar ulterior

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 23, 2011 10:06 pm

      …continuarea?

  9. Andreea says:
    noiembrie 23, 2011 4:34 pm

    buna am o masea plombata pe maxilarul de jos si as vrea sa o imbrac in portelan sau ceva de genu….se poate face acest lucru fara sa mi se pileasca dintele sau maseaua de langa?….mentionez ca nervul nu este scos si maseaua e ok,nu ma doare dar nu imi place cum arata pt ca plomba e cam mare
    Multumesc….

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 23, 2011 10:05 pm

      Se poate si chiar asa se si face.

  10. Ana Carina says:
    noiembrie 22, 2011 9:33 pm

    Acum sa revin la vechea mea problema…la prima masea de dupa canin care e sub lucrare si cu stift am infectie la radacina iar dr a zis ca mi face rezectie doar ca ei i se pare de pe radiografie ca ar fi fisurata maseaua si daca la rezectie vede ca e fisurata cea mai buna solutie e extractia si eu am intrebat o daca e fisurata sa mi scoata infectia si sa puna ce tre sa puna si sa ma lase asa fara sa o scoata…ea a zis ca riscul e ca infectia sa recidiveze ….daca o sa recidiveze am sa ma duc atunci sa o scot. A zis ca vedem si spera sa nu fie fisurata…intrebare: daca e fisurata si imi scote infectia dar nu vreau sa mi scoata maseaua ce se poate intampla…ma gandesc ca daca pana aacum nu s a intamplat nimic decat infectia asta ce poate sa mi se intample mai rau…poate mai castig cativa ani pana la extractie.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 22, 2011 10:55 pm

      Daca e fisurata radacina trebuie extrasa. Nu se poate elimina infectia in totalitate daca e fisurata si cu siguranta vei avea tot mai mari probleme. Daca e fisurata, trebuie extrasa.

  11. Ana Carina says:
    noiembrie 22, 2011 8:59 pm

    Buna seara, am fost la stomatolog si mi-a zis ca am o parodontita incipienta, nu am tartru dar am muuuulta placa bacteriana sau ceva de genu…mi-a zis ca o sa mi faca o igienizare a gurii in 3 sedinte, am intrebat o daca se face cu freza si a zis ca nuuuu ca nu am tartru dar pana la urma tot nu am inteles cu ce se face, am retinut ceva cu ultrasunete si jet de solutie cu sodiu.
    Intrebare: cum se face aceasta igienizare, doare???????? E grava parodontita incipienta? Se poate trata sau imi vor cadea dintii peste ani? Am auzit ca paradontoza nu se vindeca. Mentionez ca eu cu ochiul liber nu vad nimic susupect doar ca la unele masele si dinti cu lucrare s-a retras gingia 1mm dupa spusele dr si ca intre unii dinti parca as avea putin tartru. Nu mi se misca nici un dinte si nu ma dor nici la rece nici la cald.
    Multumesc mult.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 22, 2011 9:18 pm

      Daca este diagnosticat in faza incipienta o afectiune parodontala, cu un tratament adecvat si cu o intretinere corespuzatoare va fi bine si nu ai motive sa te ingrijorezi.

      Nu stiu exact ce iti va face, dar iti recomand sa ceri lamuriri suplimentare.

  12. Cristiana says:
    noiembrie 22, 2011 8:00 pm

    Buna seara. Va povestesc urmatoarea situatie traita de mama mea: Acum 5 luni, i s-a facut extractie la toti dintii plus maselele de sus (unii se miscau, altii aveau lucrare, pe o alta parte, nu avea deloc) La vremea respectiva i s-a facut aditie de os, urmand a astepta, sa vedem, cum s-a regenerat sau daca aditia de os, este cum trebuie. Medicul, ne-a recomandat, in urma acelei radiografii complexe (nu mai stiu denumirea exacta, cea cu masuratorile) sa i se mai faca lifting de sinusuri si inca ceva aditie de os la sinusuri. Intrebarea mea este urmatoarea, cate implante recomandati, pentru partea de sus, in cazul in care se va face protezare fixa si cate implante in protezarea mobila?
    cu stima,
    Cristiana V

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 22, 2011 9:15 pm

      Lucrare mobila minim 2 (preferabil minim 4)
      Lucrare fixa minim 6 (preferabil minim 8)

      Cu cat mai multe cu atat mai bine.

      A facut CT (computer tomograf) 😉

  13. A99 says:
    noiembrie 21, 2011 8:12 pm

    Buna seara, Am o întrebare. Dacă am un dinte cariat este posibil ca stomatologul sa îmi taie partea afectată si apoi sa reconstruiasca dintele. Știu ca suna cam absurd, dar are vreun efect ? Multumesc anticipat!

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 21, 2011 10:22 pm

      Nu inteleg la ce efect te referi.

      1. A99 says:
        noiembrie 23, 2011 9:57 pm

        In legătura cu acel dinte cariat. Va întrebam dacă îmi taie partea cariata….. se inlatureaza toată caria, după care mi-ar reconstrui dintele si as scapa de alte intervenții cum ar fi scoaterea nervului?? Multumesc

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          noiembrie 23, 2011 10:14 pm

          Daca nu este foarte mare caria, scapi de scoaterea nervului.

  14. mihai says:
    noiembrie 21, 2011 5:59 pm

    buna seara… am si eu o problema…. am o masea care a fost plombata si mi-a cazut plomba….am fost sa o pun din nou si dupa o perioada mai lunga a inceput sa ma doara si am facut infectie…
    am fost la dentist, m-a curatat, mi-a plombat canalele si am facut din nou infectie…si dupa un canal imi scoate mereu ceva maro….ce se poate face?
    s-a gresit cumva tratamentul facut de stomatolog?

    multumesc

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 21, 2011 10:21 pm

      Cu un tratament corect de canal probabil se va rezolva.

  15. Alexandra says:
    noiembrie 21, 2011 1:03 pm

    sper sa nu fiu prea insistenta. Din articolul despre implant sa inteleg ca mi-a cerut prea putin? (el mi-a spus ca pretul de lista ar fi cam 7000 lei, dar ma stie de mai multa vreme de la medicul stomatolog si imi face o reducere…) Va rog sa faceti comentarii legat de pret ca si pretul e un indicator al calitatii lucrarilor stomatologice 🙂
    Multumesc!

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 21, 2011 1:10 pm

      Daca reducerea este din profitul lui e ok, daca reducerea este din altceva… nu stiu. 🙂

  16. Alexandra says:
    noiembrie 21, 2011 12:21 pm

    Aveti dreptate, medicul ma stie de 5 ani si sunt multumita de felul in care ma trateaza. Din pacate, avem o relatie mai apropiata decat mi-as dori pentru ca am multe probleme cu dintii. Chiar astazi imi pun doua implanturi: primul si al doilea molar (sau al 2-lea si al 3-lea). Operatia o vor face 2 specialisti in chirurgie orala si maxilo-faciala si sper sa fie totul bine. Voiam sa va intreb, pentru ca imi e foarte frica de durere, daca o sa doara (ei mi-au spus ca nu) si cat de tare se va umfla locul? Deasemenea, as vrea sa-mi spuneti parerea dumneavoastra referitor la pret. Pentru operatia in sine (incluzand manopera si materialele folosite – implantul va fi Bredent), plus bonturile protetice si toata ingrijirea de dupa (igienizare, etc) mi-a cerut 5000 lei.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 21, 2011 12:34 pm

      Nu va durea, dar va fi o oarecare sensibilitate suportabila. Uneori nu se umfla deloc, alteori mai mult. Sa fii atenta la indicatiile de le primesti si va fi bine.
      Nu fac comentarii referioare la pret, dar citeste cel mai recent articol de pe blog:
      http://drfondrea.wordpress.com/2011/11/19/ce-este-un-implant-dentar-si-cat-costa-un-implant-dentar/

  17. Alexandra says:
    noiembrie 20, 2011 1:10 pm

    Va multumesc pentru raspunsul prompt!
    M-am gandit deja la ce mi-ati spus. Stomatologul meu e foarte bun 😀

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 20, 2011 1:18 pm

      Ma bucur sa aud asta. Cu siguranta daca veti comunica veti gasi impreuna cea mai buna solutie. Cere lamuriri si intreba “de ce?”. Vei primi raspunsuri si daca sunt aspecte pe care nu le stii tu si nu mi le-ai spus nici mie, atunci poate ca fatetele nu sunt cea mai buna solutie. In mediu online noi presupunem dar in cabinet este posibil ca ceea ce presupune noi aici sa nu fie chiar asa cum credem. 🙂
      Bafta!

  18. Alexandra says:
    noiembrie 20, 2011 2:43 am

    Buna ziua, domnule doctor! Vreau sa va multumesc pentru munca voluntara pe care o depuneti aici raspunzand intrebarilor noastre. Intrebarea mea ar fi una referitoare la estetica dintilor. As vrea sa stiu prin ce procedura ar putea fi imbunatatita culoarea dintilor. Ma deranjeaza in special incisivii de sus, care in timp (am 27 de ani si nu fumez, nu beau cafea, nici vin) au capatat diverse coloratii. Medicul meu stomatolog mi-a spus ca sunt prea subtiri pentru fatete si ca se va gandi pana data viitoare la o solutie. Ce parere aveti?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 20, 2011 9:37 am

      Posibilitati:
      1 – albire dentara
      2 – fatetare cu compozit – bonding
      3 – fatetare ceramica – veneers
      4 – coroane ceramice
      Toate posibilitatile sunt realizabile. Nu este nicio problema pentru fatetare faptul ca dintii ar fi “prea subtiri”.

  19. Ana Carina says:
    noiembrie 19, 2011 2:13 pm

    Va multumesc frumos pt raspunsurile dvs atat de explicite si de rapide. Sanatate si putere de munca va doresc.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 19, 2011 5:16 pm

      Va multumesc si eu! 🙂

  20. Argeseanu Florina says:
    noiembrie 19, 2011 1:05 pm

    Buna ziua!
    am avut o carie extinsa la un premolar si dupa ceva timp plomba a cazut si dintele s-a rupt nivelul gingiei;mi s-a pus o coroana metalo-ceramica care se decimenta dupa ceva timp;am mai citit si eu si parerile sunt impartite,multi recomanda extractia.Nu as vrea sa ajung la extractie ci as dori sa pastrez radacina aia pe cat posibil daca se poate.Ce sfaturi imi dati?Se poate realiza o reconstructie cu pivoti din fibra de sticla chiar daca nu mai am nici un rest de dinte ci doar radacina?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 19, 2011 5:16 pm

      Se poate doar pe radacina, daca este tratata esdodontic corect.

  21. JOLIA says:
    noiembrie 18, 2011 11:51 pm

    Am fost recent la un cabinet stomatologic pentru tratarea unei carii… Mi s/a facut testarea pentru anestezicul care urma sa /mi fie administrat, dar dupa cateva secunde, un minut, mi s-a facut rau si am lesinat…. o senzatie groaznica pe care nu o puteam controla….Mi s-a luat tensiunea dupa ce m-am trezit si aveam 8 cu 5… Nu mi -au mai tratat maseaua pentru care ma dusesem acolo, erau destul de speriati cu totii….
    Nu stiu ce sa fac pentru ca e a doua oara cand mi se intampla sa lesin la cabinetul stomatologic….Am mai facut tratamente la dinti si mi s-a mai facut anestezie , dar nu am mai lesinat. Ma intreb daca e frica de vina sau anestezicul care a fost folosit…Sant ceva medicamente care se pot lua inainte pentru a combate frica, sau e un anumit tip de anestezic care sa nu/mi mai dea senzatia aceea de rau, de ameteala dupa care urmeaza lesinul? Nu stiu ce sa fac in acest caz pentru ca trebuie sa/mi tratez neaparat problemele de la dinti, dar nu vreau sa mi se mai faca atat de rau dupa ce mi se da injectia cu anestezic…..A fost folosit un anestezic care continea si adrenalina…. asa mi s/a spus.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 19, 2011 5:15 pm

      Trebuie investigat, dar probabil este efectul anesteziei cu adrenalina. Sa mananci inainte de a merge la dentist, apoi anestezie fara adrenalina si sa ti se lucreze in pozitie orizontala, nu sezand. Va fi bine! 🙂

  22. Ana Carina says:
    noiembrie 18, 2011 7:22 pm

    Daca o masea o scot acum iar cea de alaturi o am scoasa de mai bine de 10 ani…peste 2-3 luni pot sa mi pun implanturi la ambele in aceeasi sedinta? Mentionez ca maseaua scoasa de 10 ani a fost mereu sub lucrare deci nu au migrat celelalte inspre golul ramas dupa extractie.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 18, 2011 9:25 pm

      Da, in aceasi sedinta. Conteaza mult calitatea osului din acea zona, dar se pot face ambele in aceasi sedinta si asa si recomand.

  23. Ana Carina says:
    noiembrie 18, 2011 7:19 pm

    Nu inteleg un lucru …luam ca si referita preturile de pe site ul dvs….un implant e 450 euro apoi trebuie pus peste cateva luni bontul protetic pe care se sprijina maseaua??????????care e 150 euro deci pan acum 600 euro plus lucrarea care vine deasupra…deci pana sa ai o masea ne indreptam spre 1000 euro. Am inteles bine ? Am auzit ca mai exista un bont sau ceva de genu care se pune dupa ce s-a fixat implantul bine in os, apoi se scoate si se pune “cuiul” pe care vine lucrarea…ala cat costa la dvs?
    Nu am inteles prea bine…imi puteti explica pasii pt un implant la dvs si la fiecare pas cati bani trebuie sa dau….luam ca referinta preturile dvs?
    Multumesc din suflet.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 18, 2011 9:21 pm

      La noi implantul cuprinde toate manoperele. Lista de preturi e pe site: http://www.dentaldesign.ro
      Faza 1 – inserare implant
      Faza 2 – descoperire implant, surub vibdecare
      Faza 3 – realizare coroana (depinde decoroana si daca se doreste bont de zirconiu… asa cum am explicat mai sus)

      Intre faza 1 si 2 sa treaca 4, 5 luni, intre faza 2 si 3 sa treaca 1, 2 saptamani.

  24. Anonimus says:
    noiembrie 18, 2011 7:09 pm

    Copilul meu are 12 ani si timp de câteva luni nu s-a spălat pe dinti. Acum a realizat si el in ce stare sunt dintii lui si se spală din nou. Problema este ca are niște carii destul de adânci la dintii din fata. Nu as vrea sa i se scoată nervul. Joi mă voi duce la dentist cu el dar pana atunci as dori sa știu cât de gravă poate fi situația. Multumesc anticipat!

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 18, 2011 9:13 pm

      Destul de grava. Efectele lipsei de igiena la o varsta atat de frageda il vor urmarii toata viata. Daca dati de un dentist bun atunci efectele vor fi minime, dar ele vor fi…

  25. Ana Carina says:
    noiembrie 18, 2011 6:52 pm

    Multumesc pt raspuns…mai am o intrebare…medicul mi a zis ca lucrarea de portelan care vine pe dintii mei e 100 euro/dinte iar lucrarea tot din portelan care vine peste implanturi e mai scumpa si anume 350 de euro/dinte ca e mai “speciala”…e adevarat, nu se face din acelasi material, tehnicianul dentar stie ca eu am implant sau e stift sau e mai sofisticata lucrarea ce vine pe implant si de aceea e mai scumpa? si asa mare e diferenta de pret…e practic de 3 ori jumate mai scumpa?
    Multumesc.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 18, 2011 9:09 pm

      Poate costa slefuirea bontului… dar fiecare dentist poate sa fac ce preturi vrea, dar trebuie afisate. O coroana pe implant e ca orice alta coroana.

  26. Andreea Dancescu says:
    noiembrie 18, 2011 6:24 pm

    buna seara!
    am 23 ani si acum 2 ani mi s-a fracturat un premolar(initial a fost tratat si plombat);am mers la un stomatolog care mi a facut pus un pivot metalic si o coronita din ceramica…initial coronita a stat lipita 1 an apoi a picat,am mers din nou la domnul dentist si a recimentat-o dupa care s-a desprins din nou dupa 6 luni….dupa 3 recimentari la acelasi domn stomatolog am decis sa merg la alt dentist sa ma lamureasca si pe mine ce se intampla…mi s a spus ca radacina nu are suficienti pereti pentru sustinerea coronitei si mi a recomandat un implant…la implant ma gandesc ca la o ultima optiune..deci intrebarea mea este daca in acest caz nu se mai poate face nimic pentru a evita un implant…
    Multumesc!

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 18, 2011 9:05 pm

      Probabil se poate. Exista tehnici de reconstuctie a bontului pe pivoti de fibra de sticla, ce dau suficienta retentie pentru o coronita.

  27. Daniel says:
    noiembrie 18, 2011 12:40 pm

    O intrebare am. Acum 3 luni medicul dentist mi-a facut o lucrare de tip punte, total 7 dinti, partea de sus, metalo-acril, de la incisivul stang pana la premolar. Acum 2 zile a inceput sa ma doara un dinte de sub lucrare, mai precis ultimul dinte al lucrarii respective, incisivul stang. Stiu ca dintele nu are nervul scos. Il simteam de ceva timp sensibil in sensul ca durea la rece. Azi noapte m-a durut rau, acum nu pot sa-l ating caci doare rau. Il simt oarecum inflamat.
    Medicul mi-a zis azi sa iau amoxicilina ca sa treaca inflamatia iar apoi luni vedem ce e de facut. Oare trebuie taiata toata lucrarea pentru a scoate apoi nervul acela? Sau se poate gauri puntea de metal? Sau sa se taie doar dintele ala cu probleme? Nu stiu la ce sa ma astept. Puteti va rog sa-mi dati un sfat?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 18, 2011 5:36 pm

      Sanse mari sa trebuiasca taiata toat lucrarea. Amoxicilina nu va ajuta.

  28. Ana Carina says:
    noiembrie 18, 2011 12:57 am

    Buna ziua
    1. Cum se scoate o lucrare ce acopera 2 masele existente si una lipsa in mijloc?
    2. La o masea am stift din metal sau ce o fi ca e pus acum 10 ani…si trebuie sa umble pe canal ca am infectie la radacina…intrebarea mea e cum se scoate stiftul sau pivotul cum i zice…doare, e traumatizant?
    3. Dr mi a zis ca daca nu se vindeca prin tratam pe canal va trece la urmatorul pas care e rezectia …doare rau rezectia….numai la gandul ca ma sfredeleste in os imi vine sa mor. Si daca nu reuseste cu rezectie a zis ca imi scoate maseaua…sper sa nu se ajunga aici.
    4. Citesc peste tot ca implantul nu doare, nu pot sa cred…..o gaura in os cu un “burghiu” sa nu doara…se face anestezie dar eu si cu anestezie simteam un pic cand imi scotea nervul dar sa imi faca gaura in os…am sa mor de durere cred. Care e adevarul….doare sau e doar senzatia aia acum ca iti gaureste creierii.
    Multumesc ca ne sunteti mereu aproape cu un raspuns.
    Sanatate.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 18, 2011 5:24 pm

      1 – se taie
      2 – nu doare si se soate cu… rabdare
      3 – corect
      4 – da, asa e, nu doare

      Multumesc pentru aprecieri!

  29. Ana Carina says:
    noiembrie 18, 2011 12:21 am

    Am cei 4 dinti din fata sus slefuiti, scos nervul si imbracati in coronita de portelan de aproximativ 9 ani…lucrarea arata impecabil, ca la inceput si sunt f multumita doar ca la un dinte a inceput sa se retraga putin gingia, nu se vede mult, 1 mm maxim, nu e vizibil decat atunci cand ma examinex eu in oglinda atent dar intrebarea mea e cum sa fac sa stopez sa nu se retraga mai tare….medicul dentist mi a zis ca nu are rost sa schimb lucrarea doar pt atata lucru si ca pot sa o mai tin cativa ani…mi-a zis sa fac masaj la gingie si sa ma clatesc cu ceai de salvie. Ce sfaturi imi puteti da in acest sens…mentionez ca gingia a inceput sa se retraga de vreo 2 ani.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 18, 2011 5:17 pm

      9 ani este suficient. Recomand investigarea posibilitatii de inlocuirea a lucrarii.

  30. Ana Carina says:
    noiembrie 18, 2011 12:12 am

    Buna ziua…a doua masea de dupa caninul din stanga sus a fost scoasa acum 10 ani iar maselele de langa ea fiind si ele cariate s-a ales varianta unei coronite din portelan si nu implant. Acum aproape un an am obs o mica umflatura la prima masea de langa canin, care e sub lucrarea mai sus amintita, am facut radiografie zilele trecute si mi-a zis dr ca incearca sa mi – o salveze prin curatare pe canal si rezectie, daca nu poate sa mi o salveze a zis ca trebuie extractie…problema e urmatoarea…daca se ajunge la extractia maselei de langa canin as vrea sa mi pun implant in locul ei (ca sa nu mi stric si caninul care e sanatos)…doar ca am consultat 2 dr iar parerile au fost diferite:
    primul: imi scoate maseaua (de langa canin) lasa sa se vindece 2 sapt si apoi imi pune implant, daca totul e ok si nu trebuie sa mi adauge os dupa 8 luni imi pune coronita care va cuprinde implantul, maseaua lipsa si apoi a 3-a masea care e slefuita si cu nerv scos.
    al 2 lea medic mi-a zis ca dupa extractie se sta cam 2-3 luni apoi imi pune implant dar ATENTIE imi trebuie implant si la maseaua lipsa scoasa acu 10 ani fiindca a zis el ca lucrarea nu poate sa se sprijine pe o masea de a mea si pe un implant asa ca imi pune 2 implanturi acoperite de o coronita si a treia masea va fi imbracata singura.
    E ADEVARAT CA LUCRAREA NU POATE SA STEA PE O MASEA DE A MEA SI PE IMPLANT?
    Dvs CUM ATI PROCEDA?
    Mentionez ca ambii medici sunt renumiti in Brasov si nu stiu la care sa ma duc…diferenta financiara e f mare .
    Multumesc anticipat pt raspuns. Sanatate

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 18, 2011 5:16 pm

      Nu e recoamndat sa se puna implant dupa 2 saptamani! Ori imediat dupa extractie ori la cel putin 3-4 luni dupa extractie.
      Nu e recomandata nici a se face lucrare mixta (si pe dinti si pe implant)

  31. mirela says:
    noiembrie 17, 2011 10:20 pm

    buna seara, am o masea cu nervul scos care a inceput sa doara si din cate observ s-a si innegrit putin, durerea e mai mult sub ea, in os, e posibila o infectie pe canal? nu sunt in romania si ma apuca si mai tare durerea de masele cand ma gandesc la ce preturi sunt pe aici…felicitari ptr ceea ce faceti!

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 18, 2011 5:12 pm

      Pare o infectie pe canal.
      Multumesc pentru aprecieri!

  32. ana says:
    noiembrie 17, 2011 9:05 pm

    buna seara! am si eu o problema. sunt vegetariana de 10 ani. in acest timp nu am consumat carne, nici lactate (am intoleranta la lactoza). alimentatia mea e preponderent cruda si se bazeaza pe fructe si legume. dar, in ultimii ani m-am pricopsit cu o eroziude dentara de toata frumusetea. si abraziune. smaltul dentar s-a deteriorat f mult si, iata ca la cei 29 ani, sunt nevoita sa fac fatetare dentara. in seara asta mi-au fost puse obturatii polimerizate(cred ca asta e termenul) pt a estompa macar pt o perioada aspectul neplacut al danturii.vreau sa stiu cat o sa ma tina aceste aplicatii peste smaltul dentar,ce ar trebui sa fac pt a le prelungi “viata” cat mai mult. deocamdata sunt in perioada de strangere a resurselor financiare pt ca stiu ca fatetarea e destul de scumpa. multumesc anticipat!! ana

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 18, 2011 5:11 pm

      Cauza poate fi aciditatea fructelor. Fatetele nu vor rezolva situatia decat partial. Obturatiile fotopolimerizabiel vor tine o perioada, poate cativa ani. Ce poti face este o igiena corecta dupa consumul de fructe si legume.

      1. ana says:
        noiembrie 18, 2011 8:35 pm

        multumesc pt raspuns!! puteti totusi sa-mi dati mai multe detalii?? nu de alta, dar pe internet gesesc atatea raspunsuri contradictorii ca nici nu stiu ce sa cred si ce nu(ce inseamna de fapt o igiena adecvata a cavitatii bucale? dupa cat timp de la luarea mesei trebuie sa imi clatesc gura sau sa ma spal pe dinti?….). si as mai dori sa stiu cum pot pastra obturatiile intr-o stare cat mai buna, adica sa nu se deterioreze prea curand. multumesc anticipat!!

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          noiembrie 18, 2011 9:45 pm

          Periajul este bine sa il faci de doua ori pe zi, 3 minute, mai ales dupa masa de seara. Perii periutei moi, miscari vibratorii, rotative, cu firele periutei la 45 grade. Nu trebuie aplicata presiune prea mare. Sa folosesti si firul interdentar si la 6 luni sa mergi la igienizare la profilaxist. In mare cam atat, dar ar fi bine sa iti exemplifice profilaxistul, pe model, cu videoclipuri, la cabinet.

          Dupa periajul de seara nu mai consuma fructe, legume sau altceva decat apa.

  33. anna says:
    noiembrie 17, 2011 8:32 pm

    Multumesc mult de tot pentru raspuns. Imi explicati va rog ce inseamna “nu transmite temperatura”? Inca ceva:credeti ca migrenele pot fi provocate de “lucrarile”,fie ele plombe sau coroane care contin metal? Va multumesc inca o data.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 18, 2011 5:09 pm

      Migrenele pot fi provocate de lucrari, cu sau fara metal. Daca dintii sunt vitali nu vor durea la rece si la cald, pentru ca zirconiul izoleaza termic dintele.

  34. George says:
    noiembrie 17, 2011 7:34 pm

    Buna ziua,

    Daca am 2 molari consecutivi lipsa, trebuie neaparat puse 2 implanturi, sau se poate pune un implant si se poate face o punte? Avantaje/dezavantaje? Multumesc mult.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 18, 2011 5:07 pm

      Nu se poate pune un singur implant. Trebuie neaparat puse doua implanturi.

  35. anna says:
    noiembrie 17, 2011 11:56 am

    Pe langa diferenta de cost foarte mare intre portelan pe metal si portelan pe zirconiu ce alte diferente sau avantaje/dezavantaje imi puteti spune? Am inteles ca cele de portelan pe metal ar fi toxice pt organism?este adevarat? Ar ajuta daca as cere schimbarea doar acelui “implant” din metal pe care s-a pus coroana cu un material mai bun/mai putin toxic si sa pun coroana de portelan pe metal?
    va multumesc mult

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 17, 2011 6:27 pm

      Avantaje ceramnica pe zirconiu
      – estetica
      – durata de viata mai lunga
      – adaptare mai buna
      – biocompatibilitate
      – nu coloreaza gingia
      – nu transmite temperatura

      Dezavantaje
      – pretul

      Nu stiu daca va ajuta sau nu… poate da, daca asta este cauza, dar nu poti inlocui doar ceva, trebuie inlocuit tot.

  36. alexa says:
    noiembrie 17, 2011 11:37 am

    Buna ziua, problema mea pe scurt – am gingia inflamata deasupra incisivului drept, de cateva zile incoace, inca nu-mi dau seama daca este vorba de un granulom sau de un chist. Gingia a ajuns sa acopere un pic din radacina incisivului si, din cate am citit pana acum, singurul tratament consta in interventia chirurgicala. Ce se intampla in cazul in care dintii sunt imbracati – tb. indepartata coroana pt. realizarea interventiei respective? Cat de periculoasa este o astfel de infectie? Cum pot scapa de chirurg, imi este foarte teama de interventie, oare exista un tratament alternativ?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 17, 2011 6:19 pm

      Este destul de periculoasa o astfel de infectie.
      Tratamentul alternativ este cel endodontic despre care am am scris articole pe blog (chiar si cel mai recent este despre asta)
      Da, trebuie indepartata coroana.

  37. Ana Pavel says:
    noiembrie 17, 2011 11:11 am

    Un stomatolog bun din Bucuresti imi puteti recomanda?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 17, 2011 6:17 pm

      Imi pare rau nu pot face recomanadri pentru ca fiecare sa poata alege dupa criteriile lui.

  38. elena says:
    noiembrie 16, 2011 10:13 pm

    Un medic bun, asta cautam toti. Poate va ganditi sa fiti si profesor pentru a avea mai multi medici buni. Este frustrant sa aflii de neimplicarea unora si tratarea necorespunzatoare a unor probleme cu dantura. Am citit 2 zile pe net despre o problema pe care o aveam si ce tratamente erau indicate si la doctorul la care am mers, habar nu avea, punandu-i niste intrebari pentru a decide ce fac. Chiar am avut sentimentul ca stiu mai multe decat dansul despre acea parte de care eram interesata.
    Nu e frumos sa contest pregatirea altora atunci cand nu am o pregatire in domeniu dar aud frecvent de complicatii in urma unor tratamente.
    Vreau sa am stomatologul meu, in orasul in care locuiesc, sa am incredere, sa dau banii din inima, sa-i ofer si un cadou ca apreciere si recunostinta pentru ce face si ca studiul lui nu a fost in zadar…dar …
    Nu am o intrebare. Va felicit!

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 17, 2011 6:14 pm

      Multumesc! Imi doresc sa cred ca fiecare face tot ce ii sta in putinta sa fie bine…

  39. Cristina says:
    noiembrie 16, 2011 8:42 pm

    Buna seara, sunt mama unei fete de 15 ani care in urma cu 10 zile a avut o durere de 27 de ore la o masea cariata cu plomba, am ajuns la cabinet stomatolgic unde i s.a scos plomba dar pentru ca este alergica la o multime de medicamente nu am avut curaj sa continuee lucrarea. am mers si am facut teste pentru doua anestezii- LA SCANDONEST SI ARTICAINA unde testul i.a iesti cu valaore de cinci la facultatea de medicina stomatologica i.a pus un pansament si cu el stam pana vom face alte teste pentru alergii la alte substante din cate am inteles a avut pulpita iar alt medic a spus ca inflamatie la nerv, cu tot respectul dati.mi un sfat pe care trebuie sa.l urmez, va multumesc

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 16, 2011 8:52 pm

      Sunt multe posibilitati de anestezic… Trebuie tetat si sigur veti gasi varianta sigura.
      Apoi… tratamentul de canal asa cum l-am descris pe blog.

      1. Cristina says:
        noiembrie 16, 2011 9:08 pm

        va multumim mult p

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          noiembrie 16, 2011 9:10 pm

          Cu drag, nu este nimic de ingrijorat. Tot ce este nevoie e un medic bun. 🙂

  40. Elena says:
    noiembrie 16, 2011 7:57 pm

    Buna, voi trece direct la subiect cu problema mea dentara:-)Am 31 ani si in urma cu aproximativ 8 ani mi s-a extras o masea pe partea stanga jos, Dupa inca 3 ani am mai ramas fara o masea.Anii au trecut, nu m-a deranjat lipsa celor 2 si nici inestetic nu era pt ca sunt mai in spate.Insa in ultimul an am inceput sa am probleme cand mancam alimente mai crocante si incepuse sa imi atraga atentia mai ales pt faptul ca in timp maselele din vecinantate se deplaseaza si candva trebuia sa intervin.Astfel am avut o programare la un cabinet care mi-a dat sperante asta dupa ce voi merge cu o radiografie la el.Apoi am ajuns la un cabinet din Germania, chiar azi mai exact:-)insa reactia medicului a fost total diferita spunandu mi ca maselele de sus avand loc s-au coborat vizibil ceea ce se putea constata si din radiografie iar cele de jos desigur s-au inclinat inspre spatiul liber.Ceea ce m-a pus pe ganduri a fost ca ar fi nevoie de o interventie a maselelor de sus, mai exact piliti pana revin la dimensiunea celor din vecinatate, pusa o capsula etc iar apoi implantul pt cele lipsa.Si mai mult ca locul in care au fost maselele a devenit mai mic decat era initial.Pretul pentru o asemenea lucrare aici in Germania ma depaseste.Va rog sa imi oferiti ceva detalii in legatura cu pretul unei astfel de lucrari in Romania.Multumesc anticipat.Elena

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 16, 2011 8:51 pm

      Ai doua posibilitati
      1 – aparat ortodontic sa duci dintii la locul lor si apoi sa pui implanturi
      2 – sa faci ce ai descris.. taiat dinte, taiat din os si gingie, scos nervul si pus coroane incat sa para ca sunt unde trebuie si apoi implanturi

      Nu stiu cat costa in Romania, dar poti sa iti faci o ide cat e la noi (alte preturi nu cunosc)
      http://www.dentaldesign.ro/preturi-servicii-stomatologice.php

  41. Maryna Marina says:
    noiembrie 16, 2011 6:03 pm

    Buna seara.am si eu o intrebare.. caninul din partea dreapta de sus .. nu a coborat… se poate scoate la varsta de 17 ani?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 16, 2011 8:45 pm

      Se poate dar iti sugerez sa porti un aparat dentar si sa il duci la locul lui.

  42. Daniela says:
    noiembrie 16, 2011 12:55 pm

    Buna ziua , mi ati raspuns la mesajul numarul 179 la problema cu implantul care tot doare. As vrea sa merg In Viena sau Germania , v rog a ma credeti ca sufar din cauza acestui dinte de peste 1an si nu stiu ce se intampla . Si inainte sa mi puna dnul dr implantul ma durea ca si acum( iar din pct de vedere stoatologic este totul ok) . Cunoasteti printr-un caz in Europa o clinica superdotata cu lasere, aparatura moderna unde mi ar putea fi descoperita problema ? va multumsc pentru ajutorul acordat

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 16, 2011 4:18 pm

      Imi pare rau si sper sa gasiti raspunsurile pe care le cautati! Din pacate nu pot sa va recomand nici o astfel de clinica. Poate mai important decat laserele si aparatura ar fi un medic cu experienta, educat si intelegator.

  43. Anonim says:
    noiembrie 15, 2011 4:45 pm

    Buna ziua,
    Ma numesc Petru si am fost la un medic dentist in Bucuresti care mi-a facut o obturatie de canal + tratament cu 110 lei si mi-a pus o plmba de portelan cu 80 lei. Problema este ca dupa 2-3 saptamani de zile mi s-a spart o bucata dintr-un dinte alaturat si cand m-am dus iar la el mi-a cerut 160 lei pe obturatia de canal (asta pentru ca nu mai tinea minte cat mi-a cerut prima data). Cam cat costa in medie o astfel de interventie?
    Va multumesc anticipat !

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 15, 2011 9:06 pm

      Pretul este diferit de la cabinet la cabinet in functie de multe considerente.
      1 – trebuie sa exista o lista de preturi afisata
      2 – trebuie sa existe o fisa a pacientului in care sa vada ce a facut
      3 – nu se iau bani de 2 ori pe acelasi tratament.

    2. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 15, 2011 9:14 pm

      Am uitat sa spun – nu exista plombe de portelan, sunt de compozit. 🙂

  44. mihai says:
    noiembrie 15, 2011 3:32 pm

    Buna ziua

    Am dintii foarte sensibili. La rece simt o durere foarte ascutita. Ce ar trebui sa fac?

    Va multumesc anticipat

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 15, 2011 9:03 pm

      Trebuie vazut care este cauza si in functie de cauza tratamentul poate fi diferit.

  45. nicolae says:
    noiembrie 12, 2011 3:18 pm

    sunt nicolae va multumesc pentru ajutor

  46. Preda Aurelia says:
    noiembrie 12, 2011 3:03 pm

    buna ziua,va rog sa ma lamuriti in legatura cu o lucrare de portelan pe care medicul a scapat-o pe jos si s-a spart,se poate repara ca si cum ar fi noua sau o sa faca o carpeala pe care o sa o serveasca drept o lucrare necompromisa.Medicul spune ca deseara o sa fie gata si ca reparatiile nu vor periclita lucrarea.Care este sfatul dumneavoastra?eu am platit-o integral.Va multumesc

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 12, 2011 3:18 pm

      Daca isi asuma medicul riscul….

  47. Anonim says:
    noiembrie 12, 2011 2:56 pm

    buna ziua,va rog sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu o lucrare de portelan pe care medicul a scapat-o azi pe jos si a spart-o,se poate repera ca si cum ar fi noua sau o sa o carpeasca si o sa mi-o serveasca ca si noua.Va multimesc

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 12, 2011 3:15 pm

      Exista fisuri in ceramica ce nu se vad cu ochiul liber. Daca reface toata partea ceramica atunci nu vad ce probleme pot sa fie, dar daca doar adauga ceramica in locul unde s-a spart, poate fi ok sau poate nu va fi ok. Microfisurile aparute in urma cazaturii, daca au aparut, nu se pot depista in totalitate. Daca nu au aparut microfisuri, nu vor fi probleme, dar… cine poate stii?

  48. oana says:
    noiembrie 12, 2011 1:14 am

    buna ziua,va scriu deoarece am si eu o nelamurire si vad ca pe acest site chiar dati atentie celor ce va scriu,si va dedicati si asta e un lucru minunat .am avut o plomba de aia veche de metal la o masea,de 10 ani, care nu ma deranja cu nimic dar m am hotarat sa o schimb ca vroiam sa am toata gura alba.nervul era scos,dar totusi ma durea aproape insuportabil dupa ce mi a dat jos plomba metalica.am luat 5 zile augmentin,am stat cu tratament vreo 3 saptamani in speranta sa mi treaca durerea,pentru ca trebuia normal sa ma duc la 2 saptamani sa mi puna plomba definitiva.dar a continuat sa ma doara foarte tare la fierbinte si la presiune.in tot timpul asta n am putut sa mananc in partea asta.cand m am dus dupa 3 sapt. si iar m a scobit cu niste ace in locul unde ma durea, la radacina maselei,mi a zis ca a spart mica infectie care era la radacina(pe care prima data nu a vazut o desi ii spusesem ca ma doare),si mi a lasat descoperit 3 zile pentru ca atunci cand a incercat sa mi puna iar tratament ma durea.acum trebuie sa stau 3 zile asa si mi e frica sa mananc,pentru ca nu pot sa pun nimic in masea sa acopar,nu suport presiune deloc.as vrea sa stiu daca in astea 3 zile ar trebui sa mai iau vreo pastila.stand degeaba nu ma doare,dar daca pun vata,cum mi s a spus, sau am incercat cu guma ma ia o durere de mi taie respiratia. nici nu stiu cum sa mananc. am asa o presimtire ca nu a lucrat corect doctorita si de asta vreau sa va intreb daca e normal ce mi se intampla.si daca in astea 3 zile nu o sa mi treaca ce ar fi normal sa mi faca?as vrea sa am o idee despre ce va urma pentru ca daca as intreba o pe ea mi ar raspunde cam amuzata,deoarece o amuza cand ma vede asa cuminte si speriata cand vin la ea la cabinet. am facut radiografie si inainte si dupa si a zis ca e bine si nu se vede nimic pe ea,de asta e foarte mirata ca ma doare. va multumesc pentru timpul acordat si sper ca m am exprimat cat de cat sa ma fac inteleasa.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 12, 2011 9:37 am

      Nu asa se face un tratament corect. Cauta alt medic care te baga in seama. Nu se iau antibiotice, tratamentul de canal se face intr-o sedinta, maxim doua si nu e deloc asa cum l-ai descris. Cauta aici pe blog articole despre tratamentul de canal corect…. Cu siguranta pot sa iti spun ca daca continui pe acelasi drum nu e ok.

  49. dr Bogdan Fondrea says:
    noiembrie 12, 2011 12:13 am

    La clinica unde mi s-a intamplat acest nefericit eveniment sunt si dr de stomatologie generala .Dr care mi-a facut extractia este specialist in chirurgie dento-alveolara,implantologie.

    Ca aceasta reconstituire a dintelui sa fie de durata trebuie sa fie bine facuta ,altfel chiar daca radacina nu e fracturata se pot complica lucrurile (reconstituirea se macina sau cade si trebuie alta reconstituire si mai mare ).

    Cine credeti ca are mai multa pricepere in aceasta reconstituire, chirurgul care mi-a facut extractia sau un medic de stomatologie generala ? Nu vreau sa pierd acest molar .

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 12, 2011 9:34 am

      Nu pe baza specializarilor poti evalua cine este mai bun in a face reconstituirea.

      1. dr bogdan Fondrea says:
        noiembrie 12, 2011 1:18 pm

        Dr care a facut extractia pare foarte draguta ca om , desigur ca nu a vrut sa se intample ….insa acest lucru nu ajuta prea mult .

        Acum chiar nu stiu ce sa fac , am prins deja frica de dentist ( eu care in copilarie mergeam la stomatologie chiar la scola in perioada in care nu se facea anestezie , cand mai toata lumea fugea de dentist ) .

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          noiembrie 12, 2011 3:12 pm

          Nu stiu ce sa zic… Trebuie sa mergi la dentist, altfel nu se rezolva.

  50. nicolae says:
    noiembrie 11, 2011 11:17 pm

    buna seara am o problema putin grava.am un abces la maseaua de pe partea dreapta jos dar nu ma doare decat cand apas tare.problema este ca sa umflat falca ce as putea face.pot sa o scot?ma tem sa nu se raspandeasca sau poate pot sai scot infectia.ce indicatii imi dati?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      noiembrie 12, 2011 9:32 am

      Cu un tratament de canal corect este posibil sa se rezolve situatia, alternativa fiind extractia dintelui.

← Older Comments
Newer Comments →

Comments are closed.

Forum Dr Fondrea

  • » Pune o intrebare
  • » Discutii pe forum
  • » Recupereaza Parola
  • » Inregistrare Forum

Contul meu Forum

Autentificare
Înregistrare Parolă pierdută

Forumuri

  • Albirea dintilor
  • Anestezie
  • Aparate dentare
  • Articulatii, miscarile mandibulei
  • Carii
  • Diverse
  • Extractii
  • Fatete
  • Frica de dentist
  • Igienizare – Profilaxie
  • Implanturi
  • Infectii dentare
  • Lucrari dentare
  • Medicamente
  • Molari de minte
  • Parodontoza
  • Preturi tratamente stomatologice
  • Radiografii RX
  • Stomatologia si copiii
  • Tratamente de canal

Subiecte Forum

  • Umflatura sub fire
  • opinie asupra tratamentului
  • Rugaminte parere
  • Iritație gingie
  • Sfat

Cautare in website

Categorii

  • Estetica dentara
  • Implanturi Dentare
  • Endodontie
  • Protetica
  • Odontologie
  • Parodontologie
  • Chirurgie
  • Ortodontie
  • Profilaxie
  • Diverse

Newsletter

Prin utilizarea formularului iti dai consimtamantul pentru prelucrarea datelor personale (nume utilizator si email) conform politicii de confidențialitate care poate fi consultata aici.

Statistici forum

Utilizatori înregistrați
3.894
Forumuri
20
Subiecte
5.124
Răspunsuri
2.924
Etichete subiect
192

Video


  • Implant dentar rapid, ieftin si bun?
    dr. Fondrea, aprilie 7, 2021

  • Implant dentar @ Dental Design Timisoara
    dr. Fondrea, aprilie 5, 2016

  • Clinica Dental Design Timisoara – Bogdan Fondrea
    dr. Fondrea, martie 24, 2016

  • De ce sa aleg un implant dentar?
    dr. Fondrea, iulie 18, 2014

  • Stomatologia minim invaziva – Less is more
    dr. Fondrea, iunie 20, 2012

Contact

Str. Diaconu Coresi nr. 20, Timisoara, Romania


Telefon:
+4 0356 454 710
+4 0741 015 959
E-mail: office@dentaldesign.ro

Povestea Mea

  • Clinica DD
  • Cazuri
  • Galerie Foto
  • Galerie Video
  • Termeni si conditii

Newsletter

Prin utilizarea formularului iti dai consimtamantul pentru prelucrarea datelor personale (nume utilizator si email) conform politicii de confidențialitate care poate fi consultata aici.
» realizat de Dow Media
Acest site foloseste cookie-uri. Navigand in continuare, iti exprimi acordul pentru utilizarea acestora, in conformitate cu Politica De Protecţie a Datelor cu Caracter Personal. ACCEPT
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.

Necesare Întotdeauna activate

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necesare

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.