Aici gasesti intrebari si raspunsuri legate de dinti.
1 – Nervul se scoate sau se omoara?
Nu, nu se “scoate” si nu se “omoara” , ci se curata canalul, chimic si mecanic. Nu se scoate ca un morcov din pamant, intreg, ci se dizolva tot ce este in camera pulpara, adica nerv, vase de sange, tesut sanatos, tesut infectat. Drept urmare nu se poate “scoate” nervul si nu se “omoara”. Tratamentul de canal e mai complex decat a “scoate” ceva din radacina… Citeste articolele mele de pe blog cu referire la tratamentul de canal, la endodontie.
2 – Mi-a aparut o umflatura pe gingie, e ok?
Nu, nu e ok. Trebuie sa mergi la medic. De cele mai multe ori este semnul unei infectii.
3 – Am nervul infectat, sa iau antibiotic?
Nu, nu lua antibiotic. Tratamentul de canal corect nu necesita medicamente. Trebuie mare atentie in ce priveste administrarea de medicamente. In plus nu poti lua antibiotice “dupa ureche” sau ca asa ti-a spus vecinul sau ai auzit la televizor. Ar trebui sa existe o mare responsabilitate in administrarea de antibiotice.
5 – Sa imi pun fatete sau coroane sau plombe?
Nu se pot compara astea trei pentru ca au alte indicatii. Este ca si cum ai intreba: Sa imi iau pantofi, bluza sau caciula? Se adreseaza altor cazuri. In unele cazuri se indica fatete, in altele coroane. Depinde de la caz la caz. Nu pot fi bagate in aceasi categorie.
6 – Cat ma costa sa imi fac “toti dintii”?
Asta e ca si cum ai intreba “cat ma costa un ceas? Poate fi un ceas de plastic cu baterie la 100 lei, sau un ceas de colectie, mecanic, antic, de la un producator renumit, de 1.000.000 Euro. Drept urmare, “tot” depinde de ce vrei tu sa fie acel “tot”.
7- Doare un implant dentar?
Implantul in sine nu doare. Implantul este un surub, artificial, si nu are cum sa doara. Nici ochelarii nu dor. Interventia de inserare a implantului nu este dureroasa pentu ca se face sub anestezie, in perioada de vindecare (o saptamana) se resimte o sensibilitate suportabila, dar se prescriu medicamente, iar apoi, cand se punne coroana, dupa cateva luni, nu doare nimic.
8 – Sa imi scot dintele? Mai am doar radacina si e infectat.
In cele mai multe cazuri merita luptat pentru fiecare radacina, chiar daca este infectata, si chiar daca si osul este infectat. Cel mai important este sa fie un tratament corect.
9 – Imi sangereaza gingiile, ce apa de gura si ce pasta de dinti sa folosesc?
Nici apa de gura si nici pasta de dinti nu va rezolva problema ta. Ce ai nevoie este sa mergi la profilaxist, adica la cabinetul stomatologic unde sa se faca igienizarea periodica (6 luni). Adica: – detartraj ultrasonic, periaj, air flow, finsarea obturatiilor, indicatiile de igiena. Aici vei fi invatat cum sa faci periajul corect, cum sa folosesti firul interdentar… cu exemplificare. In plus trebuie rezolvate problemele dentare, carii, infectii, obturatii si lucrari dentare defectuase.
10 – Care este cel mai important lucru pe care trebuie sa il stiu?
Cel mai important lucru nu este o coroana, nu este un implant dentar, nu este nervul din dinte. Cel mai important lucru pe care trebuie sa il stii este competenta, implicarea, experienta si relatia de incredere pe care TREBUIE sa o ai cu medicul tau.
Daca mai ai nelamuriri legate de anumite tratamente ce ti-au fost recomandate sau efectuate, nu ezita sa citesti intrebarile si raspunsurile din aceasta pagina. Daca vrei sa ma intrebi mai multe despre cazul tau, iti stau la dispozitie fie pe aceasta pagina fie pe pagina INTREABA-MA! (click aici pentru link direct). Iti voi da lamuriri la ceea ce doresti sa stii. Si, daca nu voi avea raspuns la intrebarea ta, ma voi informa.
Nu imi e rusine sa spun NU STIU!
Prima data, sa nu faci rau!
Nu consider ca am toate raspunsurile si nu consider ca pot ajuta in orice situatie, dar, imi dau silinta sa citesc cu atentie intrebarile voastre si sa raspund cat mai curand si pe pagina destinata intrebarilor.
Daca doriti puteti posta fotografii sau radiografii pe site-uri de gazduire online (gen www.tinypic.com) si atasati linkul la mesaj.
Iata si motivul pentru care recomand sa postati radiografii:
https://drfondrea.ro/2013/10/importanta-radiologiei-in-stomatologie/
Cu drag,
Bogdan Fondrea
buna ziua
am 2 masele destul de cariate..am ajuns la o clinica foarte buna in spania..acolo mi au facut radiografie si au constatat ca am infectie la radacina. Din cauza faptului ca am stat doar 2 saptamani, mi au spus ca prefera sa nu inceapa sa mi lucreze la ele ca apoi cand ajungeam in tara sa merg la alt medic sa mi continue lucrarea..deoarece mi au explicat ca au nevoie de mai mult timp pentru a mi trata mai intai radacina imflamata…etc…ca apoi in functie de cum evoluau lucrurile, sa mi scoata si nervul si apoi mai departe…. Am ajuns in tara si m am dus pentru un consult ca mi spuna ce e de facut si dna doctor cum m a vazut, a inceput sa mi lucreze pe canal…si in aprox 30 min mi a scos nervul la ambele masele..si mi a pus pansament..urmand sa merg saptamana urmatoare ptr a continua… mentionez ca dansa s-a gandit ca nu ar fi infectie, desi nu a vazut nici o radiografie..apoi abia mi a dat trimitere sa o fac!
As vrea sa stiu ce parere aveti, avand in vedere ca reactia dansei cand i am explicat ce mi au spus medicii din spania a fost ceva de genul: “eh….asa se procedeaza inafara…ce sa stai atata sa ti trateze radacina pana sa ti scoata nervul? la noi nu se procedeaza asa..”
Exista un fel corect de a face tratamentele, si un alt fel. Citeste articolele mele de pe blog si vei gasi cu siguranta raspunsul…
am si eu o intrebare se poate pune un dinte provizoriu in prima zi cand te duci la dentist?
In functie de situatie poate fi mai greu sau mai usor, dar… se poate.
buna ziua.Sunt nina din onesti si v-am cerut sfatul la punctele 325,326,327,prin luna martie.Cu respect va rog,daca aveti timp sa va uitati peste punctele anterioare,pentru ca vreau sa va cer sfatul pentru aceeasi problema,care inca nu are finalitate.acel diagnostic de punga parodontala s-a dovedit a nu fi cel corect(pentru premolar 2 stanga jos).Ulterior s-a dat diagnosticul de gingie fixa f. subtire spre lipsa si avansarea gingiei mobile,de aici infectiile repetate si numeroasele antibiotice luate((umflata pe toata linia,inclusiv buzele erau amortite pe stanga).In toata aceasta perioada lucrarea a fost pusa si repusa de proba si iar retusata la cuptor.Mi s-a recomandat lambou la un prieten de-al dumnealui,la bacau,dar mi-a facut doar o incizie pentru strangerea gingiei,care din punctul meu de vedere nu a avut nici un rezultat pentru ca deranjul si o usoara durere este in permanenta la masea.Am consultat un alt medic,care nu a dat lucrarea jos,doar s-a uitat pe ultima radiografie si a spus ca s-ar putea sa fie o fisura f. mica de la montarea stiftului,care nu se vede la radiografie,sau,ma rog,a zis ca se vede o usoara intreruperesi de aici toate problemele.Medicul meu a negat acest lucru si mi-a recomandat operatia cu lambou si aditie de os,pentru ca s-a retras osul f. mult si maseaua e expusa o parte,iar zilele acestea cind am luat decizia sa o fac,a sunat la bacau si mi-a spus ca nu se poate pentru ca trei sferturi din masea e expusa si nu rezolv mare lucru.Variantele ar fi sa merg la iasi unde sa-mi prinda cu suruburi os de la mine,sau sa-mi fac alta lucrare si maseaua cu problema sa o scot si sa-mi fac implant.De aici,alta lucrare pentru restul,alti bani,alta distractie,alt stres vizavi de o lunga perioada fara dinti,stres emotional,privind estetica.Acum trebuie sa iau o decizie si nu pot.Ma gandeam sa o cimentez asa si sa iau analgezice de cate ori este cazul,sau sa scot maseaua cu problema,sa pastrez lucrarea si maseaua cu pricina sa vina ca extensie.Efortul financiar ar fi nu imposibil,dar totusi prea mare pentru mine,in caz de implant si alta lucrare.Din suflet va rog sa va uitati si peste punctele anterioare si sa-mi dati o cat de mica sugestie,pentru a lua decizia corecta.Va multumesc si astept cu nerabdare sfatul dumneavoastra!
M-am uitat peste comentariile anterioare. Imi pare rau ca a trecut asa mult timp, atat efort si neplacere si totusi situatia este asa cum este. Cel mai important lucru cred ca este sa recunosti si sa iti asumi faptul ca esti pe un drum gresit. Sa iti asumi pierderea si sa o iei de la capat daca de asta e nevoie. Adica: – consultatie, pe baza unuei radiografii panoramice, la un medic bunsi un plan bun.
Va multumesc pentru promptitudine.
Mi-ati inspirat atat de multa incredere incat ma gandesc ca pe aici voi gasi cu greu sau mai deloc ceva asemanator 🙂
Sunt departe de a fi cel mai bun… imi dau intreresul sa fac tot ce imi sta in putinta. Bafta multa si multumesc pentru cuvintele frumoase! 🙂
Buna seara,
am un dinte partea de sus, cel din fata care necesita o coroana…deoarece si-a schimbat culoarea si estetic nu prea arata bine…m-am uitat putin pe lista de preturi de pe site…ce material ar fi cel mai indicat, avand in vedere ca vreau sa arate foarte natural si sa tina mult timp:
– Coroană integral ceramică
– Coroană ceramică pe suport de zirconiu CAD CAM
– Coroană integral zirconiu Prettau Zircon
De ceramica marca GK ati auzit, ce parere aveti?
Daca ar fi sa vin la Dvs, in cat timp ati reusi sa imi faceti lucrarea…ideea este ca sunt din partea opusa a Romaniei…si drumul e f lung, intr-o singura zi , maxim 2 e posibil?
Pretul pentru coroana include absolut tot sau mai vin si alte costuri?
Va multumesc mult si va admir atitudinea si pasiunea pentru ce faceti.
Integral ceramic. Aceasta este cea mai buna varianta – iese cel mai bine daca exista o echipa medic, tehnician foarte buna.
Exista diferite tipuri de ceramica, cu diferite denumiri.
Sunt necesare minim 2-3 zile pentru ca tehnicianul sa realizeze coroana, nu cred ca are sens sa faci atata drum pana aici, sigur sunt variante si mai aproape de orasul tau.
Pretul pentru coroana include tot, adica slefuire, amprentare, probe, cimentare… dar nu contine (daca e nevoie) – tratament de canal, pivoti de fibra de sticla, coroana provizorie…
Multumesc si eu pentru aprecieri si ma bucur ca uneori pot fi de folos. 🙂
Buna ziua,spuneti-mi va rog frumos,am de facut 2 lucrari mari, in partea stanga sus,de la canin pana la maseaua de minte,am numai un pivot la un premolar,cam aceeasi situatie ar fi si in partea dr,iar jos sunt incisivii la care se scoate nervul momentan si 2 pivoti din fibra de sticla in partea dr.,din motive financiare,nu-mi pot permite ca lucrarile sa fie din portelan. Intrebarea este: daca le fac din compozit au rezistenta,sunt ok? Exista alt material intre portelan si compozit?
Va multumesc mult.
Daca sunt facute bine, si lucrarile de compozit pot fi o varianta, nu cea mai buna, dar acceptabila daca situatia financiara nu permite realizarea de lucrari de ceramica.
Buna ziua, am si eu o intrebare legata de un dinte. La dintele din fata medicul mi-a scos nervu si a inceput sa se fara urat, mai exact sa se ingalbeneasca si arata destul de urat, tot dansa mi-a comunicat ca se poate inveli acest dinte sa arate la fel ca ceilalti, mi-a scos nervul deoarece avem pungute de puroi la el, si a decis ca e mai bine sa i scoata nervul. In cazul acest nu se poate albi dintele respectiv ? trebuie neaparat invelit, am vazul la multa lume dinti inveti si acestia se schimba dupa un timp la culoare… Multumesc!
Se poate albi doar acest dinte, din interior. In plus, daca tratamentul de canal e corect, nu se va inegri. Nu trebuie neaparat invelit. O coroana de ceramica nu isi va schimba culoarea in timp.
buna ziua,acum 2 zile(luni seara) m am operat la premolarii din partea dreapta,atnuci seara am stat cu gheata si nu eram deloc umflata,marti dimineata cand m am trezit eram umflata dar nu foarte tare,peste zi m am umflat si mai tare.seara am fost la control si doamna doctor mi a zis k e ok sa se umfle si mi a zis k am avut un mic drenaj.peste noapte m am umflat si mai tare mi s a umflat si ochiul ca abia mai vad.este in regula?asa trebuie?doamna doctor are program numai dupa masa de aceea am apelat la dumneavoastra.
va multumesc mult
Uneori in urma unor interventii chirurgicale se poate intampla asa ceva. Ideal este sa iei antibiotice, nurofen (este antiinflamator) si sa tii comprese reci pe zona respectiva, din cand in cand, pentru a ajuta. Evident, cel mai bine te poate sfatui medicul tau care stie cazul si poate decide ce este cel mai bine.
buna ziua,am de facut o lucrare in partea stanga sus,de la canin pana la maseaua de minte nu mai am nimic,totul a fost extras.maseau de minte se clatina un pic,ce sanse mai pot avea pt a-mi fi pusi dintii?se poate intari intr-un fel acea masea pt a mi sustine o lucrare?va multumesc
Daca are mobilitate maseaua de minte nu iti recomand o lucrare fixata de ea. Varianta ideala ar fi cu implanturi dentare.
Se poate intarii daca se rezolva problema care a dus la mobilitatea pe care o are, poate afectarea osoasa e data de o problema parodontala sau endodontica… Trebuie vazut.
Stimate doctore am un pivot de crom la un colt de masea pe lateral sus in partea dreapta care s-a infectat si am abces .Dr. meu a spus ca nu se poate scoate pivotul sa trateze canalul ca e dificil , langa am si un os rupt de la o extractie. O solutie ar fi scoaterea coltului de maseluta cu tot cu stift, dar nu mai am legaturi la lucrare , si ar trebui sa fac implant. va rog frumos ce imi sugerati?
Daca oricum vrea sa scoata dintele, de frica faptului ca s-ar putea fractura cand incearca indepartarea pivotului…. atunci de ce sa nu incerce, nu e nimic de pierdut, nu?
Si, exista tehnici ca sa minimalizezi riscurile frcturilor provocate de indepartarea pivotilor de metal. Iti sugerez sa incerci, chiar daca are sanse mici. Daca nu are nici o sansa… asta e.
Buna ziua,
La cel de-al treilea molar se face de obicei tratament de canal sau trebuie scos?
Va multumesc anticipat!
Se poate, la fel ca orice alt dinte.
Din cate am inteles acest dinte are un comportament mai ciudat fata de ceilalti dinti, si de aceea multi medici (inclusiv la cel care merg eu) prefera sa nu faca tratament de canal. Totusi dintele este iesit in totalitate si nu inteleg, de ce ar trebui scos?
E mai greu de facut pe acest dinte un tratament de canal.
Buna ziua,
Acum un an am fost la un cabinet stomatologic pt a mi îmbrăca o masea(pivot+coronita). După ce mi a fost pus pivotul medicul mi a slefuit toata maseaua(inclusiv putin sub gingie), iar dupa 2 sapt mi a lipit coronita. Nu m a durut deloc maseaua, insa la nivelul gingiei si mai ales in zona in care a slefuit simteam o mica durere. După o lună de la lipirea coronitei de portelan am observat ca zona gingiei de sub maseaua imbracata are o culoare inchisa si dimineata ma trezeam de fiecare data cu sange in gura. Iar apoi de vreo 2 3 ori pe saptamana imi curgea foarte mult sange din zona aceea. Acum imi curge rar sange, dar dintii din fata (cei de jos, maseaua imbracata fiind tot jos) par a se misca.(nu foarte mult, dar simt lucrul acesta cand inchid gura si apoi ii ating cu limba). In plus imi simt dintii din fata ca fiind in plus si in permanenta am o stare de disconfort la nivelul gingiei de la baza lor, o senzatie diferita fata de cei se sus. Nu cred ca varsta ar putea fi de vina deoarece am doar 20 de ani. Astept un raspuns si va multumesc anticipat.
Cat de curand iti recomand sa mergi la dentist si sa scapi de cauza ce a dus la aceasta poveste.
Buna ziua,
Problema mea este urmatoarea: Acum 7 ani, pentru ca aveam incisivul lateral pozitionat mai in spate si caninul iesit in fata , doctorul stomatolog la care am fost a luat decizia de a scoate incisivul si de a face o punte pilind doar caninul. Anul acesta am dat jos lucrarea ( era inestetica si ma deranja, aveam gingia rosie permanent). A ramas spatiu gol (cam mic pentru un dinte normal) si caninul pilit. Dna doctor mi-a oferit urmatoarele variante>
a) o punte pentru care va trebui sa pileasca si incisivul central (a zis ca este obligatoriu ca dintele lipsa sa fie sustinut de doi dinti de o parte si de alta)
b) implant in spatiul dintelui lipsa si imbracarea caninului cu o coroana (dintii noi vor fi mai mici deoarece spatiul nu e suficient datorita problemei pe care am avut-o adica pozitiei incisivului in interior acum 7 ani)
c) scoaterea caninului si purtarea unui aparat dentar care sa miste molarul 1 in locul caninului (sunt asemanatori ca forma) si apoi un implant in locul incisivului lateral. (asta pentru ca am dintii ingramaditi si molarul 2 mai spre cerul gurii).
Nu stiu inca ce sa fac. Am 32 de ani. Daca as purta aparat ar trebui sa las 2 ani spatiul gol (incisiv plus canin) pentru a se putea deplasa dintii. Este inestetic.
Dati-mi un sfat, atat cat se poate pe cale virtuala.Multumesc mult!
Varianta 1 poate fi ok, varianta 2 poate fi ok (atea in functie de situatia clinica pe care nu o pot vedea direct)
Variante 3 nu e ok, pentru ca inseamna sa pierzi caninul, iar premolarul este premolar, nu canin. 🙂
Ar fi inca o varianta pe care ti-o recomant: – aparat dentar, dusi dintii fiecare la locul lor, imbracarea caninului (deja e slefuit), un implant pe pozitia incisivului dupa ce se termina tratamentul ortodontic, si atunci e ideal. E ideal pentru ca ai dintii aliniati, nu scoti caninul, nu sunt dinti mai mici si altii mai mari.
domnule doctor,si dori sa stiu daca un dinte cu abces mai poate fi salvat.mentionez ca mi-am facut o lucrare dentara acum un an in urma si dupa 6 luni am facut infectie la un dinte.doctorita care a facut lucrarea mi-a recomandat sa refaca tratamentul pe canal.
Cu un tratament de canal corect exista sanse sa poate fi salvat.
Va multumesc pentru raspunsul prompt. am descoperit mai tarziu dintele care era sensibil, unul pilit fara nerv extirpat!
Toate cele bune,
Ma bucur ca e ok. 🙂
Buna ziua!! am si eu o intrebare legata de fiul meu in varsta de 5 ani si 10 luni la care i-am scos saptamana trecuta un dintisor de jos si acuma se misca si cel alaturat si cei doi de sus.nu mi se prea pare normal sa i se miste atatia odata.ma puteti lamurii?Va multumesc …Silviu
Este posibil sa se miste mai multi dinti odata, si sa nu fie nici o problema, dar, ca sa fi sigur ca este ok, cel mai bine este sa faca o radiografie panoramica (cu toti dintii) pe care se pot vedea dintii definitivi, care sunt sub cei de lapte, si se poate astfel vedea daca ceea ce se intampla este normal sau nu.
La cabinetul dumneavoastra, la pretul afisat pt o coroana dentara se mai adauga si manopera. Sau acela este pretul final?
Acela e pretul final! Toate preturile sunt la vedere, pe fiecare tratament in parte. Nu este nici un pret ce se adauga pentru manopea, amprenta, proba, cimentare… si alte chestii din astea.
Buna ziua,
as avea si eu o intrebare: este posibil sa deranjeze un dinte pilit la care a fost extirpat nervul? ma deranjeaza cand beau apa, cand trag aer in piept, il simt ca un ghimpe. pana la pilire nu m-a durut deloc…pilirea s-a facut fara sa scoata nervul, pentru ca aveam o mica cariuta, dar m-a durut ingrozitor si mi s-a facut extirpare de nerv ! acum ma deranjeaza asa cum am prezentat mai sus. care ar fi cauzele acestei dureri?
Va multumesc anticipat,
Alina
Un dinte cu tratament de canal nu este sensibil la diferente de temperatura. Deci, daca sigur acel dinte il simti, inseamna ca tratamentul de canal nu a dat rezultatele dorite. Trebuie verificat. In plus, chiar daca sensibilitatea va trece cu timpul, asta nu inseamna ca s-a rezolvat problema implicit.
buna seara, sambata, deodata, dintele din fata sus, stanga, a inceput sa ma doara. ca pana la sfarsitul zilei sa doara atat de tare incat sa sa nu pot manca sau sa nu-l pot atinge. in aceeasi zi am inceput tratament cu antibiotic, fiind convinsa ca e vreo infectie (imi zvacnea), iar astazi mi-am facut o radiografie si m-am prezentat cu ea la stomatolog. mi s-a spus ca intr-adevar este o infectie, care s-a datorat faptului ca a murit nervul. mi s-a efectuat “tratament gangrena” (asa am vazut ca scrie pe bonul fiscal), trebuie sa merg miercuri din nou pentru aceeasi procedura iar dupa 3 saptamani, o ultima vizita in care mi se va obtura canalul. ceea ce ma supara este ca mi s-a spus ca in timp dintele se va innegri, devenind astfel inestetic. intrebarea mea este daca se poate face ceva sa previn aceasta innegrire a dintelui. va multumesc anticipat. iulia.
Ca sa nu isi modifice culoare, dintele trebuie tratat corect, sa nu ramana infectat canalul si materialele folosite sa nu dea coloratii.
multumesc mult!
Nu stiu cat de mult am ajutat dar sper ca totul va fi ok.
Am un baietel de 6 ani caruia i-au cazut dintii de lapte si i-au crescut cei definitivi .Dar de doua luni incoace la baza lor si pe lateral au inceput sa se innegreasca.Am fost la un doctor dentist si mi-a spus ca este tartru si ca trebuie inlaturat.Un alt doctor mi-a spus ca nu este tartru.
Ce-mi recomandati sa fac ?
Iti recomand sa cauti un dentist care poate sa puna un diagnostic corect, si in functie de diagnosticul corect sa faca tratamentul corect. Fara sa il vad nu am cum sa imi dau seama daca este au nu tartru, sau… ce este.
Am un baietel de 6 ani caruia i-au cazut dintii de lapte si i-au crescut cei definitivi .Dar de doua luni incoace la baza lor si pe lateral au inceput sa se innegreasca.Am fost la un doctor dentist si mi-a spus ca este tartru si ca trebuie inlaturat.Un alt doctor mi-a spus ca nu este tartru. Cine are dreptate?Ce-mi recomandati sa fac ?
Am raspuns mai jos. 🙂
Va multumesc pt. raspuns si totodata va rog sa ma sfatuiti cum sa-i sugereze medicului sa faca acest lucru fara a parea ca da sfaturi sau ca-si da cu parerea vis a vis de tratamentele pe care le efectueaza?Este o situatie foarte delicata, stiu, insa ar fi pacat sa se ajunga la devitalizarea dintelui pt. o manevra care dureaza 10 min, nu?
Multumesc
PS. In cazul in care considerati ca nu ar fi profesional sa-mi dati aceste sfaturi public, va rog, daca este posibil sa-mi raspundeti pe mail
Multumesc
Nu stiu nici o metoda prin care sa faci acest lucru si sa dea rezultate perfecte. Poti sa ceri lamuriri asa cum mi-ai cerut mie. Spune-i ca doare la rece si la cald tare de tot, si daca nu ar putea face ceva… Poate o sa mearga. 🙂
Buna dimineata,
Vin cu rugamintea sa ma ajutati in urmatoarea problema: sotului meu urmeaza sa i se realizeze o punte dentara, unul dintre dintii stalpi fiind molarul de minte.Acum 2 zile, i-a fost slefuit dintele, acesta fiind vital, insa dupa ce a trecut efectul anesteziei au aparut dureri la cald si rece care persista. Slefuirea a fost efectuata sub jet de apa. Am citit pe diverese formuri de specialitate cum ca acest dinte trebuia/ar fi fost indicat sa fie protejat cu o coroana provizorie pana cand va fi gata lucrarea.Dvs. cum credeti ca ar fi trebuit procedat?In cazul in care ar trebui acea coroana provizorie, cum sa puna problema in fata medicului astfel incat sa nu para ca “face pe desteptul” sau ca ii da indicatii acestuia?Pot aparea complicatii in urmatoarele 2 saptamani, cand va fi gata lucrarea?
Multumesc
O intrebare foarte buna.
– Din cauza ca dintele nu este protejat de o coroana este foarte probabil ca nervul sa se infecteze si apoi daca se pune puntea, sa inceapa problemele, dureri, umflaturi… Daca se intampla acest lucru trebuie facut tratamentul de canal, dar daca puntea e cimentata, ea va trebui taiata. Asa ca ori se protejeaza dintele cu o coroana provizorie facuta in sedinta slefuirii (dureaza 10 minute sa se faca) ori recomand devitalizarea lui (adica sa se scoata nervul).
exista riscul sa fi contactat ceva?sa fac un antibiotic preventiv?imi e si frica pt k am citit ca multe persoane au contactat hepatita c,d de la stomatolog..acum nici nu stiu unde sa ma duc..mentionez ca sunt din braila..miati putea face vreo recomandare ?stiti vreun cabinet bun?
Da, exista un risc, chiar crescut in cazul in care ai ajuns in contact cu materiale contaminate. Daca ai intrat sau nu in contact cu astfel de materiale, nu am cum sa stiu. Poti sa intrebi un medic generalist despre riscuri si iti va sugera el ce sa faci. Nu stiu unde sa mergi…. imi pare rau! 🙁 Pot sa te ajut cu raspunsuri, dar nu cu recomandari.
buna ziua.astazi miam facut in sfarsit curaj si am mers la un medic stomatolog recomandat de o colega..decat sa merg la un cabinet pe care lam cautat pe net am preferat sa merg unde a mai fost cineva cunoscut…dar doctorul de acolo mi sa parut.. nu stiu cum sa ma exprim…purta haine de strada,fara halat,fara boneta,si ce ma deranjat cel mai tare fara manusi..si imi venea sa ma ridic si sa plec..si m tinut aproape 5 min..ma curatat un pic..(am avut o durerea f mare,si am sangerat ,si mia zis da ce tot sangerezi atata…de parca as fi putut eu sa imi controlez sangerarea)si acum nu stiu ce sa fac..mia si luat 100 ron nu stiu pe ce…nu mia zis ce am ,ce trebuie sa imi faca,nu mia dat chitanta nimic,nu avea nici o lista de preturi afisata…si in plus mai si vorbea la telefon intruna..si dupa ce a terminat cu mine nu sa spalat pe maini si nimic,si acum stau sa ma gandesc daca inaintea mea sa spalat pe maini sau a facut tot la fel…ce as putea sa fac?va multumesc
Sunt sigur ca stii ce ai de facut!
Oricum va multumesc pentru atentie 🙂 mult succes in continuare
Am trimis radiografia.Mai vreau sa precizez ca nu am aceasta durere tot timpul.
Este Exact cum am estimat. 🙂
Buna ziua,
Cu aproximativ 2 luni in urma mi-a fost scos nervul ca urmare a unei carii foarte adanci. Chiar si acum, dupa atata timp, simt un disconfort la rece si atunci cand imi este frig. Mentionez ca a fost tratata fara a se face radiografie nici inainte si evident, nici dupa.
Ma gandeam sa fac o radiografie si implicit sa schimb si stomatologul. Ce ma sfatuiti?
Va multumesc anticipat!
Te sfatuiesc sa faci radiografie, in primul rand, si apoi… vezi tu ce faci dupa ce primesti un raspuns pe baza radiografiei. 🙂
Multumesc mult si astept un raspuns,multumesc
Cu drag! Nu stiu daca e chiar raspunsul pe care il asteptai…
Buna ziua! Ma bucur foarte mult ca am gasit pe cineva caruia ii pot pune intrebari legate de dinti si care din cate observ raspunde cu drag. Eu am o problema,evident,legata de dinti,am urmat un tratament ortodontic pentru dintii de jos,iar acum trec la partea de sus,problema este in felul urmator: incisivul lateral este stramb,iesit spre cel central,iar acum medicul meu ortodont imi muta caninul(mai exact,”tracteaza”,habar n-am ce-am inteles mai exact),da,dar intr-un mod pe care pe mine ma inspaimanta…mai mult din punct de vedere estetic. Mi-a pus un inel pe canin si altul pe al doilea molar,iar asa il trage,insa oare de ce tocmai asa ? Dupa aceea imi spune ca o sa-mi puna aparat dentar fix cu bracketi,ceea ce eu vroiam de la inceput ca na mi se pare mai…”normal” daca pot sa zic asa,insa mi-a zis ca nu se poate deoarece nu se pot pune bracketi in spatele dintilor tocmai din cauza acestora,sau stiu eu…as vrea sa stiu dumneavoastra cum a-ti trata o astfel de problema,nu gasesc pe net absolut deloc povesti asemenatoare si ma simt ciudat,e aiurea…
Exista o sumedenie de “chestii” care se pun pe dinti, se ancoreaza, se tracteaza, se imping, se leaga, se trag…. 🙂 Nu pot sa iti spun ce solutie este cea mai buna. Formarea mea este in implantologie orala, si ma pasioneaza estetica dentara si endodontia. In ce priveste ortodontia cred ca cele mai bune raspunsuri ti le poate da un ortodont. Ortodontul cu care colaborez eu nu pune un diagnostic fara model de studiu, si radiografii, asadar fara ele… nu iti pot raspunde. 🙂
Sigur exista o explicatie de ce s-a ales acest plan de tratament.
Buna ziua,
Am citit aproape toate intrebarile si raspunsurile de pe acest blog… 🙂 si am aflat deja foarte multe informatii utile. Va multumesc anticipat pt acest lucru si pt rabdarea cu care raspundeti fiecarei persoane in parte.
Am 28 de ani (Bucuresti) si am probleme cu dintii de mica. In urma cu 10 ani mi-am replombat dintii din fata sus si maselele la spitalul universitar (anterior dintii mei au fost umpluti cu amalgam la cabinetul scolii generale)… nu cunosc calitatea materialelor sau alte detalii, doar ca din acel moment au inceput sa apara probleme mai dese si mai grave. Am avut pungi de puroi, chist in mandibula si implant (in locul lasat gol de chist) si mi s-a recomandat aparat dentar, pe care la varsta de 23 de ani nu am vrut sa-l montez. 🙁
In urma cu o luna dintele din fata stanga s-a rupt de la jumatate (nervul era omorat, cand mi s-a scos chistul). Am fost rapid la doctor si acesta mi-a slefuit dintele si mi-a pus un acrilic, cu recomandarea sa ma gandesc sa-l schimb cu zirconiu. Aveam gingia foarte imflamata, dar mi s-a spus ca se retrage. Nu s-a retras, ci din contra in 2 saptamani mi-a crescut o basica rosie imensa pe gingie (basica devenise atat de mare incat imi acoperea intregul dinte). Am revenit la doctor care (fara explicatii, ce-i drept nici eu nu le-am cerut pertinent) mi-a taiat basica/gingia cu un aparat electric (am tinut in palme o punguta sa nu ma electrocutez banuiesc). Mi-a curatat si dintele ce fusese acoperit de basica (inclusiv tratament de canal) si dupa 2 zile mi-a pus un acrilic si pe acest dinte dupa ce l-a slefuit. Acum gingia mea e inca vanata si pare sa se umfle in continuare in partea stanga tot deasupra dintilor. Nu ma doare nimic… insa sunt sigura ca trebuie sa fac ceva.
Va rog sa-mi recomandati un doctor din Bucuresti care stie sa vorbeasca cu pacientii, sa explice si sa lucreze cu drag (nu in graba). Ce implanturi recomandati (tianand cont de sensibilitatea gingiei)? In plus daca se poate va rog sa-mi recomandati ceva pt gingia mea (care momentan este vanata, cu cheag-uri de sange aproape de dinti) 🙁
Multumesc foarte mult!
Multumesc pentru asa interes!!!
Ti-am trimis un mail privat. Nu trata cu indiferenta problema ta. Este o treaba serioasa!
In urma cu trei ani mi s-a pus un stift cu surub la incisiv si apoi portelanul.De jumate de an ma doare cand il ating cu dintele de jos.Am facut radiografie si mi s-a spus ca nu am puroi si ca este o sensibilitate din cauza armaturii.Ce pot sa fac?
Probabil va fi nevoie de refacerea tratamentului de canal, reconstituirea bontului cu pivot de fibra de sticla si o alta coroana facuta pe un bont cu slefuire cu prag.
Trimite-mi sa vad radiografia!
Multumesc mult!
Cu drag! 🙂
Mi-am plombat , vineri, un dinte din care mi-a fost scos nervul. Astazi. sambata a inceput sa ma doara la atingere. Nu pot nici sa mananc . Ce-mi recomandati!?
Chiar daca tratamentul de canal este facut bine, dintele este posibil sa fie sensibil la presiune pana la 7-10 zile dupa tratament. Poti sa iei Nurofen.
Vreau sa va intreb pentru ce perioada se necesita sa port aparatul care imi corijeaza pozitia dintilor. Medicul meu curent refuza sa-mi ofere un raspuns clar, poate sa fie intre un an si zece ani in ambiguitatea raspunsurilor dansului. Deasemeni suma de 220 roni pentru un consult (ajustarea aparatului) este un pret decent? Pentru ca este cu neputinta sa platesc aceasta suma de doua ori pe luna atunci cand termenele sunt indefinite. Multumesc!
Doar ortodontul tau poate sa iti estimeze cat timp dureaza dupa ce face calcule pe modelul de studiu, radiografii… In functie de tipul aparatului, de problemele ce se doresc a fi rezolvate… Toate aceste variabile eu nu le cunosc deci nu am cum sa iti spun cat timp va dura.
Pretul pe activare variaza in functie de ortodont, tipul aparatului, necesitatea sau nu de a schimba arcul…
Ca o medie: (repet, o medie) un aparat se poarta in jur de un an jumatate, doi.
ma doare o masea si nustiu ke sa fak sa umflat si ma doare kand o ating nu pot sa merg la stomatolog findka parintiii nu sunt akasa ke sa fak ka sa mi se aline durerea
Medicament de durere si apoi la dentist!
Ok multumesc pentru raspuns. Atunci ar trebui sa ma interesez daca in pret intra pe langa puntea propriu-zisa si tratamentul pentru dintii vecini. Am inteles ca din punct de vedere estetic nu e recomnadat sa iti pui o punte partial fizionomica. Dar in ceea ce priveste rezistenta? Care dintre punti e mai rezistenta? Multumesc
Puntea partial fizionomica, asa cum am spus, nu are nici un avantaj in afara pretului mai mic. Aici intra si rezistenta si biocompatibilitate, estetica, adaptare, durata de viata… Tot. 🙂
Buna ziua,
Acum o luna si jumatate am avut o extractie la molarul 36. M-am hotarat sa rezolv problema si nu stiu ce sa fac. Am fost la un cabinet stomatologic si mi s-a recomandat un implant. Totul parea ok pana cand am auzit pretul: 600 de euro la care se mai adaugau si alte cheltuieli. Se pare ca totul ajungea pe la vreo 800 de euro. Evident nu am acesti bani. Am inteles ca ar mai exista si alte solutii cum ar fi puntea dentara. Si aici ar fi doua variante: partial fizionomice, mai ieftine si cele fizionomice in totalitate, mai scumpe. Ce imi recomndati? Care sunt mai rezistente? Care sunt dezavantajele si avantajele celor doua tipuri? Mai exista si alte solutii de inlocuire a molarului respectiv?
Va multumesc
Trebuie sa stii ca se poate si un implant ceva mai ieftin. Daca alegi sa iti pui o punte probabil o sa te coste tratamentee de canal pe dintii vecini, reconstituirea lor, coroane provizoriii, si puntea de 3 elemente… si adunand tot s-ar putea sa iti dai seama ca poate nu costa cat un implant dar rezultatul nu va fi cel pe care il doresti.
Nu recomand nici o lucrare partial fizionomica. Nu au nici un avantaj decat al pretului mai mic. Atat.
Va multumesc pentru raspuns si pentru promtitudine. Ati spus ca exista si un implant ceva mai ieftin. Imi puteti da un link sau imi puteti recomanda un cabinet unde m-as putea interesa. Eu locuiesc in Bucuresti. Va multumesc.
Nu pot sa iti recomand unde sa mergi.
Buna ziua,
Am in stanga jos, un molar fara nerv, cu 3 canale, ce are plomba provizorile de cateva luni bune (aproximativ 8 luni). Mi s-a spus sa incerc tratament endodontic, insa nu e sigur ca va functiona si va fi nevoie de extractie. Mi-a curatat de 2 ori canalele: la un canal ajunea pana jos cu acul, in timp ce la celelalte doua, doar pana la jumatate. Intre timp maseaua s-a fisurat in 2 locuri, iar jumatate se clatina putin si ma doare daca pun presiunea pe ea, in timp ce cealalta jumatate este puternica. Cand ajunge mancare sau stau in vant cu urechea, apar dureri de la ureche la masea sau invers, de la masea la ureche, si se inflameaza gingia. Nu ma doare foarte tare (mai tare ma doare urechea), insa este o senzatie neplacuta si gingia este inflamata. Este necesara extractia? Sau se poate rezolva si altfel? Care ar fi pretul maxim in incercarea de a salva maseaua?
Multumesc pentru timpul acordat,
Martha
Poate fi incercat un tratament endodontic, si daca nu se poate, atunci extractie. Indiferent ce, fa-o cat mai repede.
Pretul maxim? Hmmm…. nu stiu. Depinde unde mergi. 🙂 Dar daca da rezultat e mai ieftin decat sa pierzi un dinte sau sa nu faci nimic sai sa stai cu infectie in organism.
In primul rand va multumesc pt.promptitudine. Dinspre exterior/obraz, lucrarea se aseaza bine, nu exista spatiu, dar ce se poate face cu spatiul din interior, dinspre limba?Banuiesc ca daca lucrarea va fi cimentata definitiv, va exista aceeasi problema cu resturile alimentare, in consecinta, lucrarea trebuie refacuta?”Ce poti face… nu stiu. Ce crezi ca este mai bine”; ce alternative exista?
Se numeste contact tangential, e facut asa pentru a facilita igienizarea fara a fi in detrimentul esteticii. Va trebui sa igienizezi cu periuta interdentara si cu fir interdentar. Uite http://www.youtube.com/watch?v=UaZZimmMqMU&feature=related
Sunt decis sa cer si o alta parere vis a vis de aceasta lucrare.Locuind in Bucuresti, din pacate, nu-mi pot face o programare la cabinetul dvs. Imi puteti recomanda un medic din Bucuresti?
Multumesc
Nu pot sa iti recomand un loc anume.
Buna seara,
Va cer ajutorul in urmatoarea problema: de aprox. o luna sunt “detinatorul” unei punti dentare metalo – ceramice formate din 5 elemente, intre molarul de minte si primul premolar, in partea de jos.Problema este ca din momentul in care lucrarea a fost fixata provizoriu, exista un spatiu intre gingie si lucrare unde se aduna resturi alimentare, de aici imposibilitatea de a curata zona respectiva, fapt ce cauzeaza mirosuri neplacute. Intre timp lucrarea s-a decimentat, urmand sa merg la stomatolog pt a o cimenta definitiv. Marturisesc ca am rezerve pt. urmatoarea intalnire cu stomatologul. Este normal asa ceva? Mentionez ca pe parcursul perioadei cat a fost cimentata provizoriu lucrarea, am mai avut vizite la stomatolog pt. alte probleme si am intrebat daca este normal, medicul spunandu-mi ca “este normal sa existe un spatiu intre gingie si punte,ca in timp gingia va creste si va acoperi acel spatiu”. Este adevarata aceasta afirmatie?In caz contrar, cum as putea pune problema la urmatoarea vizita la stomatolog?Este greseala stomatologului din momentul in care a luat masura pt. lucrare sau a tehnicianului?Ce pot face?
Multumesc anticipat pt. raspuns
Gingia nu prea va creste! Dar, este normal sa existe un spatiu, DAR, doar pe partea cu limba. Nu se vede dinspre buza pe sub lucrare, spre interiorul gurii. Ce poti face… nu stiu. Ce crezi ca este mai bine.
Buna¡de 3 ani vin in romania sa imi fac dantura dar se pare ca nu am gasit medicul potrivit .In 3 ani mi sau facut de 3 ori ori lucrari la partea de sus pe metal ceramica ni-cr dar de fiecare data gingiile se inrosesc si incep sa ma usture se umfla si sangereaza chiar daca ma spal regulat,si folosesc apa de gura sunt disperata nustiu unde sa merg .Medicul din romania spune ca nustie ce poate sa fie.Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac.Va multumesc din suflet
Poate esti alergica la metal. Exista varianta pe zirconiu, si nu da alergii. Daca nu esti alergica inseamna ca trebuie refacut ceva din tratamentul efectuat. Poate prepararea?
Multumesc pt raspuns! Imi doresc tare mult sa devin pacienta dumneavoastra, va urmaresc de ceva timp blogul si sunt placut surprinsa sa observ ca mai exista oameni atat de dedicati profesiei. As putea sa va trimit pe mail o poza cu dintii mei ???, am o problema estetica (incisivii sunt incalecati)…..nu va cer decat sa aruncati o privire sa-mi spuneti in 2-3 cuvinte cam ce s-ar putea face. NU sunt din Timisoara din pacate, dar imi doresc sa ajung anul acesta la cabinetul dumneavoastra pt o consultatie amanuntita. Sper ca nu va cer prea mult! 🙂
Poti sa imi trimiti si poza, dar ce e mai relevant este sa vad si o radiografie panoramica. Poti sa imi trimiti pe office@dentaldesign.ro, cu mentiunea ca este pentru mine. Multumesc pentru aprecieri si incredere! 🙂
Buna seara! Pentru montarea unei coroane integral ceramice se scoate nervul dintelui? De cate sedinte la cabinet este nevoie pt aceasta procedura? multumesc
Nu neaparat trebuie facut tratament de canal, dar depinde de la caz la caz. Oricum, fata de o coroana metalo-ceramica sansele sa trebuiasca “scos nervul” sunt mai mici. In mod normal este nevoie de 3 sedinte de cate o ora, dar in anumite cazuri este nevoie de 4 sedinte sau poate doar doua.
nu ma pricep, si imi pare bine ca am pe cine sa intreb. cand spuneti ca trebuie luat de la zero, asta implica inclusiv lucrarea? cariile din interior, sa zic asa, la radacina, au fost curatate pe canale si plombate, (ma refer de la gingie spre radacina), mi-a lasat doar pe dinte in jos, care o parte s-a slefuit si s-a mai dus, dar o parte se mai vede pe dinte. daca ma duc in alta parte si imi da jos plombele de canal si pune plombe si pe dinti in jos, lucarea va trebui sa fie alta? 🙁
Da, inclusiv lucrarea. Vei face o radiografie si se vede. Ce iti recomand e sa mergi la un medic sa te vada, sa vada o radiografie panoramica cu starea actuala si sa faceti impreuna un plan. Poate faceti o evaluare a situatiei si poate sunt sanse sa se repare ce e rau pentru un rezultat bun.
multumesc pentru raspuns. din pacate lucrarea este deja facuta, si am platit-o. joi trebuie sa ma duc sa mi-o cimenteze. daca ii spun dr stomatolog, sa-mi curete cariile, sa le plombeze si sa imi puna lucrarea provizoriu, este ok? nu stiu unde as putea acum sa ma duc si ce sa fac cu lucrarea care este deja facuta, si m-a costat destul de mult. alt doctor stomatolog ce ar putea sa-mi mai faca in afara de plombarea cariilor si a cimentarii? imi cer scuze ca pun atatea intrebari.
Ceea ce trebuie facut depinde de evaluarea cazului in prezent. Chiar daca asta inseamna sa fie luat de la zero.
am o lucrare de 11 dinti, din care 7 sunt naturali. dr stomatolog mi-a scos nervul la 7, si mi-ia slefuit, dar mi-a lasat cariile. a 7-a este o masea, care se misca putin, care are nerv si este slefuita si ea.
este normal sa mi se puna lucrarea pe dintii cariati si fara nerv? este vreo problema daca imi pune lucarrea pe o masea care se misca putin si are nerv?
multumesc.
Ar fi bine sa te vada un medic si sa fie evaluat cazul.
Buna ziua! Am 24 de ani,cu multe probleme stomatologice,din pacate sunt din bucuresti si nu pot sa fac o programare la dumneavostra,dar va rog sa mi spuneti cum sa evit cariile-folosesc ata dentara,apa de gura,de spalat pe dinti ma spal de 1-2 pe zi cat de corect pot,si tot mai apar carii la dintii sanatosi-mentionez ca dintii nu sunt aliniati(am ocluzie),trebuia sa port aparat cand eram mai mic,dar nu am stiut…acum incerc sa salvez cat pot de mult-ma gandeam la un irigator bucal,dar nu stiu ce marca si model e mai eficienta si va mai rog sa-imi recomandati un medic stomatolog-chirurg din Bucuresti,,,va multumesc! O seara placuta!
Daca folosesti corect periuta si firul interdentar ar rebui sa fie ok, dar… cu ingramadiri dentare si alte probleme carii… nu poti igieniza corect, ceea ce duce la si mai multe probleme, si asa mai departe. Cel mai bine este sa mergi la un cabinet unde exista si profilaxist si sa iti explice si sa te ajute.
Buna ziua.Acum 2 ani a trebuit sa fac extractia unui dinte(penultimul in partea de jos) pentru ca avea infectie iar dentista m-a sfatuit ca e mai bine sa-l scot.Imediat dupa extractie mi-a facut un implant,care intre timp s-a strambat in os,apropiindu-se de ultimul dinte.Dentista spune ca nu e vina ei.Stand in strainatate,m-am intors dupa un an pentru a pune dintele(coroana).Mi-a pus dintele si e convinsa ca are sustinere cu un implant stramb.Mi-a zis ca trebuie sa-l tin in gura,sa se aseze,iar dupa aceea trebuie cimentat.astept parerea dumneavoastra.Multumesc
Nu e neaparat o problema ca e “stramb” dar trebuia prevazut asta, inca din momentul inserarii. Nu are ce “sa se aseze” ?))
Deci ce e de facut?un alt dentist mi-a spus ca e de refacut tot de la capat,ca dintele nu are sustinere,daca il cimentez nu va dura mult.credeti ca un dinte poate sta pe un implant stramb?Dentista spune ca dintele e facut special pentru un implant stramb.exista asa ceva?
Un dinte poate sta pe un implant “stramb”, in anumite conditii… Daca te vad si vad si radiografia as putea sa iti spun. Asa doar imi e greu sa fiu exact fiind multe variabile. Cel mai bine poate sa iti spuna un medic implantolog care sa te vada direct. Daca ai gasit un medic implantolog in care ai incredere, mergi pe mana lui.