Aici gasesti intrebari si raspunsuri legate de dinti.
1 – Nervul se scoate sau se omoara?
Nu, nu se “scoate” si nu se “omoara” , ci se curata canalul, chimic si mecanic. Nu se scoate ca un morcov din pamant, intreg, ci se dizolva tot ce este in camera pulpara, adica nerv, vase de sange, tesut sanatos, tesut infectat. Drept urmare nu se poate “scoate” nervul si nu se “omoara”. Tratamentul de canal e mai complex decat a “scoate” ceva din radacina… Citeste articolele mele de pe blog cu referire la tratamentul de canal, la endodontie.
2 – Mi-a aparut o umflatura pe gingie, e ok?
Nu, nu e ok. Trebuie sa mergi la medic. De cele mai multe ori este semnul unei infectii.
3 – Am nervul infectat, sa iau antibiotic?
Nu, nu lua antibiotic. Tratamentul de canal corect nu necesita medicamente. Trebuie mare atentie in ce priveste administrarea de medicamente. In plus nu poti lua antibiotice “dupa ureche” sau ca asa ti-a spus vecinul sau ai auzit la televizor. Ar trebui sa existe o mare responsabilitate in administrarea de antibiotice.
5 – Sa imi pun fatete sau coroane sau plombe?
Nu se pot compara astea trei pentru ca au alte indicatii. Este ca si cum ai intreba: Sa imi iau pantofi, bluza sau caciula? Se adreseaza altor cazuri. In unele cazuri se indica fatete, in altele coroane. Depinde de la caz la caz. Nu pot fi bagate in aceasi categorie.
6 – Cat ma costa sa imi fac “toti dintii”?
Asta e ca si cum ai intreba “cat ma costa un ceas? Poate fi un ceas de plastic cu baterie la 100 lei, sau un ceas de colectie, mecanic, antic, de la un producator renumit, de 1.000.000 Euro. Drept urmare, “tot” depinde de ce vrei tu sa fie acel “tot”.
7- Doare un implant dentar?
Implantul in sine nu doare. Implantul este un surub, artificial, si nu are cum sa doara. Nici ochelarii nu dor. Interventia de inserare a implantului nu este dureroasa pentu ca se face sub anestezie, in perioada de vindecare (o saptamana) se resimte o sensibilitate suportabila, dar se prescriu medicamente, iar apoi, cand se punne coroana, dupa cateva luni, nu doare nimic.
8 – Sa imi scot dintele? Mai am doar radacina si e infectat.
In cele mai multe cazuri merita luptat pentru fiecare radacina, chiar daca este infectata, si chiar daca si osul este infectat. Cel mai important este sa fie un tratament corect.
9 – Imi sangereaza gingiile, ce apa de gura si ce pasta de dinti sa folosesc?
Nici apa de gura si nici pasta de dinti nu va rezolva problema ta. Ce ai nevoie este sa mergi la profilaxist, adica la cabinetul stomatologic unde sa se faca igienizarea periodica (6 luni). Adica: – detartraj ultrasonic, periaj, air flow, finsarea obturatiilor, indicatiile de igiena. Aici vei fi invatat cum sa faci periajul corect, cum sa folosesti firul interdentar… cu exemplificare. In plus trebuie rezolvate problemele dentare, carii, infectii, obturatii si lucrari dentare defectuase.
10 – Care este cel mai important lucru pe care trebuie sa il stiu?
Cel mai important lucru nu este o coroana, nu este un implant dentar, nu este nervul din dinte. Cel mai important lucru pe care trebuie sa il stii este competenta, implicarea, experienta si relatia de incredere pe care TREBUIE sa o ai cu medicul tau.
Daca mai ai nelamuriri legate de anumite tratamente ce ti-au fost recomandate sau efectuate, nu ezita sa citesti intrebarile si raspunsurile din aceasta pagina. Daca vrei sa ma intrebi mai multe despre cazul tau, iti stau la dispozitie fie pe aceasta pagina fie pe pagina INTREABA-MA! (click aici pentru link direct). Iti voi da lamuriri la ceea ce doresti sa stii. Si, daca nu voi avea raspuns la intrebarea ta, ma voi informa.
Nu imi e rusine sa spun NU STIU!
Prima data, sa nu faci rau!
Nu consider ca am toate raspunsurile si nu consider ca pot ajuta in orice situatie, dar, imi dau silinta sa citesc cu atentie intrebarile voastre si sa raspund cat mai curand si pe pagina destinata intrebarilor.
Daca doriti puteti posta fotografii sau radiografii pe site-uri de gazduire online (gen www.tinypic.com) si atasati linkul la mesaj.
Iata si motivul pentru care recomand sa postati radiografii:
https://drfondrea.ro/2013/10/importanta-radiologiei-in-stomatologie/
Cu drag,
Bogdan Fondrea
Salut, am o problema cu o masea. Recent si-a facut simtita prezenta prin inflamare si iritare. E gaurita pana la gingie. Cum n-am mai fost la dentist de la 8 ani, as dori sa stiu cat ma costa o consultatie si tratarea respectivei masele (banuiesc ca se va pune o plomba). Multumesc anticipat.
Salut Cristi!
Lista de preturi e pe site. O plomba nu este scumpa. Dar… poate este nevoie de un tratament de canal, poate de pivoti, poate de o coroana…
Buna ziua,
Am probleme cu dantura de cand eram mica. Prin scoala generala mergeam foarte des la stomatolog, de prin clasa a 8a am ramas fara nerv la 3 dinti din fata. Acestia, in cativa ani s-au innegrit si stomatologul (Baia Mare)a incercat sa ii albeasca din interior, dar se vedea diferenta mare oricum intre ei si ceilalti si nu a continuat datorita sensibilitatii lor. Am optat pentru 3 dinti falsi(eram in clasa a 11a), cu ocazia asta realizandu-se si o aliniere a lor, deoarece 2 dintre ei erau mai in spate. Mi-a fost efectuata o albire completa (jumatate de ora,cu lampa) de care eram foarte multumita pentru ca in sfarsit, dupa atatia ani, puteam zambi cu incredere, cu dintii albi si aliniati. Problema a aparut mai tarziu, cand gingia s-a umflat putin in dreptul celor 3 dinti. Am fost la Cluj la un control si mi s-a spus ca medicul mi-a efectuat lucrarile din acrilic(sau ceva de genul acesta, oricum erau doar lucrarile provizorii-fiind un prieten de familie banuiesc ca a iesit mai ieftin asa si nu m-a anuntat). O alta problema e faptul ca acele 3 lucrari s-au ingalbenit si ele, chiar mai tare decat dintii ceilalti. Au trecut 4 ani de la albire. Mi-as dori sa imi efectuez o albire la dvs, dar implicit trebuie schimbati si acei 3 dinti. As opta pentru zirconiu, cred ca bine am zis, pentru ca sunt totusi, dintii din fata. Banuiesc ca aceia nu se mai decoloreaza si nu trebuie sa ii tot schimb odata la 3-4ani, cand imi fac albire. Ar fi culmea. Aveti vre-un sfat pentru aceasta situatie? O alta intrebare este daca aveti reducere pt studenti (toata lucrarea ar insemna peste 800E, din calculele mele…) Multumesc!
Buna ziua, Adela! Cel mai bine este sa vii la o consultatie si sa vorbim despre cazul tau. Nu are rost sa vorbim despre acrilat. Este un plastic. Ceramica pe suport de zirconiu e cu totul altceva, cat de aproape se poate de un dinte natural. Nu se va colora, nu va inegri gingia, nu va sangera gingia, nu va durea, estetica foarte ok, si multe alte avantaje.
Multumesc. Voi veni entuziasmata la cabinet! 🙂
am inteles perfect;ideea este ca si dintele din fata si cel din spate sunt un pic cariati,deci nu imi pare asa rau ca i-as strica am ales sa imi pun dintii din portelan,un material care imita dintele natural.va multumesc din suflet,sunteti un inger al celor cu probleme dentare
Va multumesc! Am postat chiar acum un articol despre ce este un implant dentar. Oricand aveti o intrebare, o sa acord cea mai mare atentie pentru a da un raspuns cat mai corect.
buna ziua,am si eu o nelamurire.am fost la dentist si am discutat sa imi pun o masea de portelan prin imbracarea a doi vecini.unul dintre vecini se afla langa molarul de minte din dreapta jos care abia mi-a iesit un colt la el.ce arfi mai bine sa fac,sa imi scot maseaua de minte care abia a inceput sa creasca sau sa imi pun maselele ingorand maseaua de minte.daca imi imbrac maseaua de langa maseaua de minte si maseaua de minte creste nu o sa imi strice imbracatura sau lucrarea vecinei ei?sper ca m-am facut inteleasa,cu mii de multumiri…
Am inteles perfect stuatia. O intrebare foarte buna. Daca este suficient loc penru a pastra maseaua de minte, ar putea fi pastrata. Ar fi in schimb inca doua alternative pentru a inlocui dintele ce iti lipseste. Poti pune un implant si asa nu vei afecta cei doi dinti de langa spatiul unde este lipsa dintelui. Si a doua vaianta in care cu un aparat ortodontic tragi cele doua masele din spate cu un loc mai in fata in asa fel incat sa ocupe spatiul lipsa (daca se poate). Nu uita ca un dinte extras nu il pti pune inapoi si nici un dinte pe care il slefuiesti pentru o lucrare nu mai poti sa il faci natural. Orice decizie iei, cu cat mai conservativ, cu atat mai bine. Daca iti cupmeri o bluza galbena si nu iti place o poti da jos in 10 secunde. Daca slefuiesti un dinte…. e pe viata!
(sper ca si eu m-am facut inteles… )
dupa ce imi face tratamentul de canal imi va scoate nervul?cate zile ar trebui sa dureze de la scoaterea nervului pana pune plomba?va multumesc.
Nu, tratamentul de canal inseamna scoaterea nervului si umplerea canalelor in care a fost nervul cu un material de obturatie a radacinilor. Totul se poate face de obicei intr-o sedinta de o ora. Plomba probabil se pune in sedinta urmatoare sau in aceeasi sendinta.
Protectie cuspidiana, nu plomba!
;)….
radiografia mi-a efectuat-o pentru a sti precis doamna doctor de unde sa ia lucrarea,probabil eu nu prea stiu sa ma fac inteleasa.dr nr.1 mi-a spus ca mi-a scos nervul luni dar miercuri cand a apasat un pic cu acul m-a durut ff tare.momentan am tratament la dintisor si as vrea sa stiu cam ce ar fi de facut:daca lasam locul sa se astupe sau daca mai incercam sa scoatem nervul?multumiri anicipat
Am inteles. Din moment ce a inceput sa lucreze cu ace… Nu mai poate fi vorba de a pastra nervul. Obligatoriu se face tratamentul de canal. Nu se va vindeca de la sine niciodata fara un tratament corect. Membrana ce izoleaza dintele, hipoclorit, apex locator si radiografie de control.
buna ziua,am fost la un stomatolog luni sa imi pun o plomba si dupa constatari a ales sa imi scoata nervul.la sfarsit mi-a spus ca mi-a scos nervul si sa ma duc peste 2 zile sa imi puna plomba.din cauza ca s-a purtat urat cu mine am mers la alt medic care mi-a cerut sa fac film la dintele respectiv.am facut film si la 2 zile am fost sa imi puna plomba la care s-a constatat ca medicul 1 nu mi-a scos de fapt nervul!!!!deci am mers la medicul nou de 2 ori sa imi puna tratament.intrebarea este,mai trebuie scos nervul sau trebuie lasat locul sa se vindece si aplicata plomba.
cu mii de multumisi si Dumnezeu sa va ajute!
Pe radiografie nu se vede daca s-a scos sau nu nervul. Trebui facut un test de vitalitate. Daca nervul nu e mort iar dintele e vital si daca in mod spontan nu doare la rece, cald, dulce sau presiune ar fi perfect sa ramana cu nervul asa cum e. Dar, doar pe baza unei radiografii nu se poate spune daca a fost scos nervul sau nu. Ceea ce se poate vedea pe radiografie este daca s-a obturat sau nu canalul unde a fost nerul…. Sper ca m-am facut cat de cat inteles.
am avut un accident cand eram mica si mi-am rupt unul din dintii frontali am o plomba pusa in continuare dintelui de 8 ani care s-a cam ingalbenit, cu tot cu dinte, alte pb nu imi face ce imi recomandati sa imi schimb plomba sau sa o las asa desi este inestetica.?ms anticipat
Daca iti place asa las-o asa. Mie nu mi-ar placea sa am un dinte galben. Daca dintele s-a ingalbenit nu e un semn bun. Fa o radiografie.
Mai revin cu 2 intrebari:
Mi-am schimbat acum vreo 2 saptamani doua plombe mai vechi care se pare ca aveau si carie langa.
Din pacate ambele au cate ceva:
-premolarul ma durea la mestecat. Am mers inapoi la medic si mi-a mai pilit un pic plomba (spunand ca e probabil inalta). Acum nu ma mai doare tot timpul ci doar atunci cand mai nimeresc ceva tare sau cand exercit mai multa presiune pe mancare. Ce sa fac?
-a doua plomba schimbata a fost la un incisiv lateral superior. Aceasta pare ok, dar mie mi se pare ca marginea de jos a dintelui este foarte subtire (si nu imi aduc aminte sa fi avut vreun dinte gen cutit in gura)si mi se pare ca e mai sensibil la rece fata de un dinte normal. Nu vreau sa ma intelegeti gresit, nu e sensibil incat sa imi provoace durere doar mi se pare ca simt frigul mai repede la acest dinte decat la incisivul central de langa el. Am fost inapoi la medic cu el si mi s-a spus ca nu s-a umblat la marginea de jos ca s-a schimba numai plomba din laterala si ca nu e subtire e doar transparent. In cazul acestuia ce ma sfatuiti?
Evident ca prima actiune e sa imi schimb medicul dentist, din pacate… (si acesta este unul dintre cei mai scumpi din Brasov caci mi-am dorit sa nu mai am probleme…dar tot degeaba)
Cazul 1 – dificil de spus, uneori nu ai ce face decat sa il devitalizezi, alteori trece de la sine, alteori daca se schimba plomba – nu mai doare.
Cazul 2 – din nou, dificil de spus fara sa vad dintele si o radiografie… Din pacate nu stiu cum era dintele tau inaine si nici cum e acum… 🙂
3- se prea poate ca cel ce ti-a lucrat sa fie facut bine si totusi sa doara. Ca sa fiu sigur ar trebui sa stiu cum a fost, ce s-a facut si cum e acum….
ps – esti in lista noastra de prieteni pa faceebook? Sunt acolo niste poze foarte ok despre cum trebuie sa arate un dinte “plombat”.
Daca doriti, radiografii puteti posta pe tinypic.com si postati linkul aici.
Buna ziua,
sunt din pitesti si acum o saptamana mi-a fost facuta o obturatie definitiva de canal dupa scotera nervului.de atunci am dureri la masea care radiaza spre ureche si spre dintii din fata.Maine se intoarce si dr. meu din concediu.Am facut deja o radiografie pe care am aratat-o unui alt dentist care a zis ca totul pare ok., fiind numai o mica depasire la un canal si un foarte mic abces la maseaua respectiva(jos dreapta).Azi la panz fac 2 zile de cand iau augmentin si toata saptamana am luat aulin,flamexin,arcoxia etc .durerea nu cedeaza. Ce este de facut?
Ori e dapasire, ori nu este! Nu conteaza prea mult cat de mare este. Medicamentele nu rezolva situatia. Ceea ce trebuie sa faci este se reincerci retratarea dintelui, o rezectie sau extractia.
Buna ziua inca o data si multumesc pentru raspunsul promt. Pot sa va trimit radiografia?
Multumesc
Buna ziua.
Locuiesc in strainatate si extractia sau plombarea unui dinte este gratuita.
Am fost astazi la dentist care nu m-a intrebat nimic si mi-a plombat un canin de sus cu amalgam. Arata foarte urat si nu imi place deloc.Intrebarea mea este: poate sa puna ceva alb peste sa nu se mai vada asa sau ar trebui sa ii spun sa imi schimbe plomba cu una alba?Am programare in 3 zile si chiar nu stiu ce sa fac.Arata foarte urat asa.
Multumesc!
Ar fi bine sa fie compozit.
Pai asta e problema. Ca plomba alba costa 42 de euro pe care ii platesti pe loc dupa care asigurarea iti plateste 75% innapoi dupa un anumit timp.
Doar ca e pusa de vineri si vroiam sa stiu cat de dureros este sau dificil sa fie data jos avand in vedere ca e proaspata!Multumesc
In mod normal este extrem de simplu si absolut nedureros, iar rezultatele estetice foarte bune. Poti sa vezi pe profilul nostru de facebook un exemplu, din obturatie de amalgam in compozit, in 40 minute. Uite un link:
http://www.facebook.com/profile.php?id=100000579533990&v=app_2344061033&ref=profile#!/album.php?aid=5824&id=100000579533990
am voie ca dupa tratamentul de albire profesional sa-mi pun aparat dentar?si inca o intrebare am voie ca dupa ce-mi fac plombele sa-mi pun aparat dentar?am 16 ani si vreu sa stiu…..
Este bine sa iti iti rezolvi problemele cu cariile (adica sa iti pui plombele) inainte de a-ti pune un aparat! Albirea… cum vrei tu. Nu este nici indicat, nici contraindicat. Varsta e perfecta pentru un aparat, igiena este obligatorie. Nu uita sa intrebi si sa te informezi mult de tot inainte de a alege tipul de aparat pe care il vei purta.
am un ganglion marit(se simte la palpat,nu se vede) si singura explicatie pe care o gasesc este o plomba mai veche care a fost facuta sub anestezie deoarece era aproape de nerv,dar faraa fi scos nervul.Intrebarea mea este daca este posibil sa am o infectie sub acea plomba(simt durere la variatii de temp si atunci cand mananc cu ea)
Mi-e frica cu ganglionul acela foarte tare si sper ca aceasta sa fie cauza!
Multumesc anticipat!
Este foarte probabil ca aceasta sa fie cauza si e foarte posibil ca sa fie vizibil si pe o radiografie.
Problema mea este grava, va rog sa ma ajutati cu un sfat. Am un diagnostic de parodontita, la momentul actual este tinuta sub control. Recent am facut o interventie cu lambou la incisivi, cu rezectie apicala pe dinti compacti *asa am retinut. Problema mea este gingia care, dupa operatie, a ramas pozitionata foarte sus si nu am inteles clar de la dl. doctor cauza. Este cam cu 4-5 mm mai sus fata de momentul de dinaintea interventiei. Va rog sa-mi spuneti daca este normal acest lucru, sunt disperata, medicul mi-a spus ca n-a putut face mai mult, ca nu a mai fost de unde. Vreau sa precizez ca inainte de lambou cam cu doua luni, am facut si un chiuretaj subgingival pe arcada superioara, iar gingia arata normal, retractia fiind mica. As mai vrea sa mai stiu ce as putea sa fac de acum inainte, unde sa apelez, si in ce ar consta, pentru a rezolva cat de cat esticul. Va multumesc, sper sa nu va iau prea mult din timpul dvs.
Din pacate nu am de unde sa stiu daca se putea face mai bine sau daca alt plan de tratament decat cel ales ar fi fost mai indicat. Nu cunosc situatia initiala, nu cunosc cum s-a desfasurat tratamentul si nici situatia de acum. Indiferent ce a fost in trecut, nu se poate rescrie… tot ce se poate este ca de la acest moment sa se aleaga un plan corect si sa fie dus la indeplinire….
As avea si eu o intrebare…. in legatura cu dintii frontali….daca au aparut carii nu majore la nivelul acestora,ce metoda de refacere a lor,sa spunem,recomandati….?astfel incat aspectul de dinti naturali sa nu dispara si nici sa nu fie interventia foarte costisitoare,daca ati putea da si un pret estimativ ar fi minunat.Va multumec!
Uite aici ai exact raspunsul pe care il doresti…
http://esteticadentara.wordpress.com/2009/11/05/obturatii-compozit-bonding/
Buna ziua, zilele astea sunt programat la un dentist pentru o lucrare, mai exact coroana de 11 dinti (zirconiu)si eram curios daca dupa terminarea lucrari trebuie sa ma spal cu o anumita pasta de dinti sau nu am voie sa mananc ceva(mere),trebuie sa am mai multa grija ca pana acum? am tot cautat pe net dar nu am gasit nimic concret.Mentionez ca fac lucrarea in strainatate.
Daca slefuriea se face corect si probele, cimentarea si pe ansamblu lucrarea este corecta, atunci nu exista contraindicatii. Faptul ca lucrarea se face in Romania sau in alta tara nu are importanta.
Lucrarea de zirconiu si ceramica poate fi cel mai apropiat rezultat de un dinte natural.
As dori sa stiu daca este adevarat ca ata dentara este cel mai bine sa fie recomandata de medic in functie de distanta dintre dinti( sau si alte criterii).
Multumesc
Da.
Buna am si eu o intrebare,mi-am pus decurand niste dinti si problema e ca daca mananc ceva rece sau cald ma doare putin , dar nu este o durere insoportabila,sti cumva de ce?
multumesc Alex
Probabil doare pentru ca dintii sunt vitali, adica nu a fost scos nervul, si in locul in care coroana se intalneste cu dintii nu este o inchidere foarte buna, astfel diferentele de temperatura sunt usor de transmis la pulpa. Sensibilitatea poate sa treaca sau nu. Fara sa vad nu pot fi sigur.
Buna ,va cer sfatul in legatura cu problema mea.
In urma cu o luna am fost la stomatolog pentru a imi plomba niste dinti.Nu aveau carii dar plombele erau vechi si erau innegrite putin.De o saptamana unu dintre incisivi a inceput sa ma doara.Doare la rece ,si este foarte sensibil la orice atingere practic nu pot sa mananc deloc pe el.Este foarte ciudat deoarece nu este cariat.Momentan sunt plecat din tara ,ceea ce ma pune si in imposibilitatea sa apelez la dentist decat in caz de urgenta.Ce ma sfatuiti?
Cu stima
Imi pare ca descri o pulpita, si singurul tratament este tratamentul de canal, adica sa “scoti nervul”. Fara tratament durerea va creste, apoi va pulsa si apoi poate duce la infectarea osului cu complicatii… Cu cat mai curand cu atat mai bine. Pulpa probabil s-a infectat ca urmare a plombelor ce au fost puse sau datorita felului in care au fost puse. Probabil sunt foarte aproape de nerv.
Plombele nu au fost adanci dar au fost facute cu laser…am sa vad cum evolueaza …Multumesc mult pt raspuns.
Esti sigur ca a fost laser? sau poate lampa de fotopolimerizare cu lumina ultravioleta? Oricand ai nevoie de un raspuns, ti-l voi da. Bafta!
Sunt sigur ca a fost laser ,am purtat toti ochelari de protectie si dr.stomatolog era incantata de noua achizitie a aparatului laser :(..deocamdata stau sa vad cum evolueaza …daca trece la gangrena ma duc la un consult ..chiar daca aici o obturatie de canal costa cam 170 euro
De obicei ce se intampla este ca in momentul prepararii cavitatii, fie datorita factorilor fizici (temperatura), chimici (acid), sau mecanici (presiune, trepidatii) pulpa se inflameaza ca raspuns de aparare si aceasta stare se numeste hiperemie pulpara, faza ce poate fi reversibila sau nu. Daca durerea persista si apare sensibilitate la atingere si la diferente de temperatura (race, cald) inseamna ca probabil hiperemia pulpara s-a transformat in pulpita. In acest moment vitalitatea dintelui este pierduta si singurul tratament este tratamentul de canal. Fara acest tratament dintele poate ajunge fie la necroza fie la cangrena, in ambele cazuri durerea devenind mai mica, pana aproape de disparitie, pentru ca apoi infectia sa ajunga in os cu acutizari gen “am tras curet si m-am umflat”. In aceasta faza infectia nu mai e doar in interiorul dintelui ci s-a complicat cu o afectare a osului.
Nu uita faptul ca daca nu doare nu inseamna ca e bine. Asa ca nu te bucura daca durerea va fii mai mica… E un semn ca s-a trecut la faza urmatoare a bolii dintelui. Singurul tratament estre tratamentul de canal, corect efectuat, cu siguranta!
Chiar asa a fost…in primele 2 sapt durea la rece si cald( mergeam afara si intram in casa si 10 min ma durea…era ciudat parca nu puteam indentifica care dinte ma doare)apoi acuma doare incontinuu si sensibil la orice atingere cu impuls la nerv…probabil va urma o diminuare a durerii..as putea macar sa imi scoata nervul si imi puna un tratament cu plomba provizorie pana vin in tara
?
Da, ar putea.
Multumesc mult pt raspunsuri…un specialist nu strica niciodata.
Cu respect
Domnule doctor,
Am citit de curand ca detartrajul este contraindicat in cazul bolilor contagioase.
De ce?
Exista riscul contaminarii instrumentului si infectarii altor pacienti?
In cazul detartrajului cu ultrasunete se dezinfecteaza instrumentul folosit? Exista vreun risc de contaminare ? ( sa presupunem ca inaintea mea se efectueaza un detartraj pt un bolnav de hepatita care nu declara sau nu stie ca are boala )
Multumesc,
Nu stiu de ce in contraindicatiile detartrajului sa intre bolile contagioase.
Da, exista riscuri la orice manopera, exista riscuri si in autobuz si cu atat mai mult in spatii in care se desfasoara manopere sangerande, cum ar fi cabinetele medicale. Evident asta nu inseamna ca nu trebuie luate toate masurile pentru ca riscurile sa fie minime. 100% nu exista in nici un domeniu.
Da, se dezinfecteaza aparatul iar ansele ce intra in contact cu dintele si gingia sunt sterile.
Buna ziua,
O mica intrebare. Am o plomba recent pusa(acum 6 zile) la un dinte de langa canin (spre spate). Dintelui i s-a lasat nervul insa resimt o sensibilitate la contactul cu substante reci si calde, iar atunci cand mananc pe el ceva tare (cum ar fi alunele) resimt o mica durere care tine doar atat cat musc. Este normal sa se intanple asta? Are nevoie dintele de o perioada de “acomodare” cu plomba? sau exista un alt motiv?
Multumesc!
Este o problema destul de des intalnita la obturatiile de compozit si uneori, rareori, sensibilitatea dispare de la sine…. daca nu dispare trebuie refacuta obturatia urmand protocolul intocmai si daca problema persista se poate ajunge la devitalizare (scoaterea nervului)… Nu stiu in ce masura ai inteles raspunsul, dar, pe scurt… uneori dispare, uneori nu dispare de la sine sensibilitatea.
Nu am nimic de intrebat doar vroiam sa spun ca am descoperit o pasta de dinti extraordinara. Se numeste Tom’s of Maine, si in special cea cu propolis este foarte eficienta. E chiar superioara la Sensodine. Partea nasoala pentru cei din Romania, e ca se gaseste doar in SUA, iar pentru cei care au bani de shipping, site-ul Drugstore.com , livreaza international si are preturi joase. Ce spuneti de compozitia ei? http://www.tomsofmaine.com/products/ingredients.aspx
Curata incredibil de bine, are un gust aparte, dupa ce te obisnuiesti cu el, orice alta paste de dinti pare super dulce si gretoasa.
Va multumesc mult pentru informatie, m-am uitat pe site-ul lor si cu siguranta o voi comanda si eu personal. Inca o data, va multumesc pentru informatie si pentru ca imi cititi blogul.
Buna ziua, am o lucrare veche la care mi-a aparut o inegrire, ca o linie neagra, pe gingie. Ce se poate face, fara a o schimba.
Multumesc.
Din pacate, fara a o schimba…
Buna ziua, in urma cu 2 zile a inceput o durere groaznica la un dinte din fata (dintele era plombat de aproape un an), am fost la medic, mi-a spus ca nu am carie dar ca am facut o infectie la radacina, mi s-a facut o ‘gaura’ pe interior, ca sa imi cedeze infectia si mi s-au dat antibiotice. a doua zi cand m-am trezit eram desfigurata, si nu exagerez, toata partea cu dintele respectiv era imflata.Toata fata era schimbata, nu ma recunosteam, am sunat de urgenta la cabinet si mi-au scos nervul, dintii mei au suferit si un tratament de albire acum apr un an, inainte sa mi se puna plombe. Ink sunt desfigutata din cauza umflaturii, nu pot manca, nu pot vb. Acum asta e, rabd , dar nelinistea mea e ce se va intampla cu dintele fara nerv? Se poate face ceva sa nu isi modifie culoarea? La cat de exigenta sunt eu cu dintii mei, adica mereu am grija sa nu se intample ceva, folosesc anumite paste de dinti, ma spal dupa ce beau cafea, etc, daca as avea dintele din fata gri,ar fi o tragedie pt mine.(infectia nu stiu la ce s-a format…cica de la raceala, sunt racita de apr o saptamana). Va rog sa imi spuneti parerea dumneavoastra. Cum pot salva dintele asta? Multumesc.
Nu are absoult nici o legatura cu raceala si nici cu albirea de acum un an. Infectia cel mai probabil are legatura cu momentul cand s-a pus plomba. Ori deja era infectat atunci, orica urmare a plombei s-a infectat. Daca tratamentul de canal se va face corect dintele nu isi va modifica aproape deloc culoarea.
Multumesc pentru raspuns, radiografie nu mi s-a solicitat,am fost astazi la medic si au folosit un aparat, bioptron. Nu mi-e prea clar ce face dar umflatura a mai cedat. Peste ceva timp este posibil ca dintele sa cada? am citit pe undeva ca va incepe sa se “faramiteze” :(, pana la urma o sa fie nevoie sa imi pun dintele respectiv, nu? Multumesc
Buna ziua. Mi-am facut o punte dentara din metal si ceramica (incisivi frontali si laterali – 4 dinti). Ma supara ca gingia, la delimitarea de lucrare, nu e la fel de roz ca inainte, ci are o usoara nuanta violet. Exista vreo posibilitate de a remedia acest lucru? In timp e ok sa imi schimb lucrarea?
Multumesc!
Da, poate fi remediat, si cu cat mai curand cu atat mai bine! Daca reusesti din punct de vedere financiar sa iti permiti lucrari ce in loc de metal au zirconiu e si mai bine.
Buna ziua. Am si o problema cu o masea (nr. 16) si o sa incerc sa descriu pe scurt situatia.
Am avut o carie adanca. Doctorul mi-a pus plomba definitiva si mi-a zis ca daca ma doare o sa trebuiasca scos nervul. M-a durut, la 2 zile am mers la dansul, mi-a prescris ampicilina si un antiinflamator, urmand sa ma duc a doua zi sa-mi umble la masea. Mi-a omorat nervul si m-a chemat la cateva zile sa tremine lucrarea.La urmatoarea vizita mi-a facut obturatia de canal (cred ca asa se numeste) si mi-a mai facut o radiografie care arata bine (cel putin el asa mi-a zis). Nu mi-a pus plomba definitiva pentru ca ma durea la atingere si daca o atingeam lateral. Dupa 2 zile am mers din nou si tot nu mi-a terminat maseaua, inca mai am sensibilitate la ea.Urmeaza sa merg saptamana viitoare din nou. El zicea ca as putea avea un al 4-lea nerv? Este posibil asa ceva? Si ati putea sa-mi spuneti din ce cauza ma doare la atingere? Va multumesc mult.
In primul rand, in majoritatea cazurilor nu se dau medicamente, apoi – daca citesti blogul meu vei putea afla ce inseamna un tratament de canal. Da, e posibil sa aiba, 3 , 4, 5 canale…
Aici ai un link…
http://drfondrea.wordpress.com/2009/03/12/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/
Salut. Am avut parte de o rezectie apicala la un incisiv, dupa care dintele a inceput sa miste si nu s-a mai fixat. Dintele este tratat, am pivot metalic si coronita de compozit. Este posibil ca dupa rezectie sa mai fie probleme cu radacina, din moment ce inca misca si ma deranjeaza constant? Rezectia am facut-o acum 6 luni. Sunt curioasa daca se poate face ceva pentru a pastra acest dinte. Multumesc.
O rezectie apicala nu neaparat rezolva cazul. Eu nu pre fac rezectii apicale si vreau sa iti spun ca majoritatea cazurilor se rezolva cu un tratament de canal corespunzator.
Buna ziua!
De cateva zile, o masea cariata (destul de mult) imi face probleme si cum medicul meu nu este in localitate in aceasta perioada, sunt nevoita sa astept. O vreme m-a durut difuz, mai mult ca o nevralgie, dupa care s-a concentrat pe zona imediat apropiata maselei, acum neputand nici sa pun masea pe masea. In afara de asta, s-a format si un abces iar gingia s-a “intins” printre colturile maselei iar astazi am observat ca la capat are un punct alb urmat de o zona negricioasa. Care este cauza?
Este foarte dificil sa iti spun care e cauza doar pe baza cuvintelor pe care le-ai scris. Oricum, asa cum ai scris, e cariata destul de mult… asta poate fi cauza. Probabil infectia din carie a ajuns la nerv, apoi in os unde a format abcesul.
Buna seara,
Dupa o cascada de interventii pentru un biet premolar, il astepta extractia…As sa va rog daca puteti sa-mi recomadati un implantolog bun din Bucuresti sau Constanta.
Imi pare rau pentru bietul premolar! Cat despre o recomadare e dificil sa o fac pentru ca ceea ce inseamna un medic bun este un aspect legat foarte mult de perceptie. Ce unui pacient ii pare a fi bun, unui altuia poate…nu. Multumesc pentru increderea ce mi-o acorzi, si sunt convins ca asa cum m-ai gasit pe mine poti sa gasesti si acel implantolog bun pe care il cauti in Bucuresti sau Constanta. Cauta si vei gasi!
buna seara. varsta mea este de 20 de ani si de cateva saptamani am o problema legata de sangararea gingiilor.la inceput acest lucru se intampla doar la perierea dintilor iar acum la orice atingere ajung sa fie foarte inflamate mai ales in partea din fata punandu ma in imposibilitatea de a mai putea manca..de 2 zile gingia a inceput sa se innegreasca langa un dinte iar la atingere pare ca se desprinde.am citit unele articole pe internet ce m au inspaimantat mai mult legate de paradentoza.eu sper sa nu fie cazul si in situatia mea tinand cont de varsta mea.va rog sa ma ajutati si sa mi spune ti daca este posibil sa am aceasta boala sau sa fie ceva mai grav cum ar fi cancer
Nu are rost sa iti faci griji nejustificate. Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa iti faci o programare sa te vada un medic stomatolog, si sa se puna un diagnostic. Indiferent ce este sa stii ca se poate rezolva, nu iti fa griji. Singurul lucru care ar trebui sa te preocupe in acest moment este sa gasesti cat mai repede un medic pentru a avea un diagnostic corect.
Buna ziua! am vazut la lista de preturi de pe site-ul ca a doua coloana era pt cei abonati, si as dori sa stiu in ce consta acest abonament? cum se procedeaza?Va multumesc!
Tot pe pagina oferte de pe http://www.dentaldesign.ro exista si un buton (descarca oferta completa). Daca faci parte dintr-o companie interesata de conditiile ofertei ne poti scrie pe office@dentaldesign.ro si managerul nostru iti va da toate detaliile.
Buna seara,
Anul trecut mi s-a obturat o masea si mi s-a pus un pivot metalic. Din cauza financiara nu am reusit sa pun si coronita.
Acum dupa 1 an , m-am trezit dimineata cu o durere la maseaua respectiva. Nu pot sa calc pe dintele respectiv.
O parere la ce ar putea sa fie ? Se poate scoate pivotul metalic si sa se inlocuiasca?
Multumesc
Poate fi destul de simplu sau destul de complicat. Cu siguranta o radiografie ar edifica totul. Ipoteze? 1 – un tratament de canal ce nu a dat rezultate inainte de a fi pus pivotul, situatie ce s-a acutizat acum, sau 2 – fractura radacinii, sau 3 – o gingivita mai agresiva. Banuiesc ca este 1 – in acest caz, da se poate scoate pivotul, se reface tratamentul de canal si se pune alt pivot, urmat de o coronita. In cazul 2 e mai grav, 3 e cel mai simplu dar cel mai putin probabil. Daca vrei, trimite o radiografie si iti dau mai multe raspunsuri.
Multumesc pentru raspuns. Am fost la un alt medic stomatolog care mi-a tratat caria, care s-a dovedit a fi mica dar adanca si s-a ajuns la pulpa. Dansul mi-a spus ca daca voi avea dureri insuportabile in urmatoarele ore -dupa ce trece efectul anesteziei- sa ma prezint maine dimineata la cabinet pentru a extirpa nervul daca nu inseamna ca tratamentul este ok.
Sarbatori fericite!
Revin cu o intrebare legata de problema semnalata mai sus.
Dupa ce mi s-a tratat caria respectiva dintele a ramas sensibil la rece/cald.
Mi-am intrebat medicul meu curent ce ar trebui facut si dansa a spus ca pe radiografie ea nu vede nimic si ca probabil au intrat ceva bacterii acolo si acum se lupta organismul meu cu ele si ca nu se poate efectiv face nimic decat sa asteptam sa vedem daca isi va reveni sau se va infecta.
A mai adaugat ca ea nu poate face decat sa imi schimbe plomba si in acest caz probabil vor intra si mai multe bacterii acolo.
E corect? Ar trebui sa stau si sa astept sau e mai indicat sa imi fac un tratament de canal?
Vezi si raspunsul si discutia de la nr 31.
Daca au intrat bacterii inseamna ca pulpa s-a infectat si singura varianta e tratamentul de canal. O pulpa infectata nu se vindeca. Pe radiografie nici nu se vede daca pulpa e infectata sau nu. Dintele e sensibil pentru ca a fost caria foarte aproape de nerv si in cazul in care obturatia s-a facut corect pulpa s-a sensibilizat de la tratament… Poate trece, poate nu. Poate trebuie refacut.
Sper ca totul sa fie in regula. Sarbatori fericite!
Buna ziua,
De cateva zile am o durere la un masea (prima dupa canin) la rece, cald etc. Nu este o durere insuportabila, trebuie sa las apa rece sa intre acolo pana sa simt durere. Am fost astazi la primul medic dentist pe care l-am gasit deschis(medicul meu e in concediu)si care mi-a spus ca e o plomba mare acolo (e veche de vreo 10 ani cred)si o carie mica pe lateral la baza maselei dar care nu poate produce durere. Ea mi-a spus ca singura solutie e sa scot nervul ceea ce mi s-a parut un pic extrem. Chiar poti sa pui un diagnostic atat de rapid? Nu am acceptat si am cerut sa fac o radiografie. Acum nu stiu ce sa fac, nici nu mai imi vine sa ma mai duc acolo, dar fiind perioada acesta nu prea am ce face si de unde alege. Pot fi si alte cauze care sa dea sensibilitatea acesta? In cazul in care nervul este intr-adevar afectat nu exista nici un alt tratament decat scoaterea lui?
Cat timp exista aceasta sensibilitate care dispare dupa ce se inlatura stimulul dureros, in acest caz cald, rece, nervul nu este afectat si nu necesita tratament de canal. Rezolvarea cariei printr-o obturatie de compozit, in cele mai multe cazuri, rezolva problema. In acest moment temperatura se transmite prin zona cariata mai usor decat prin dinte sau prin obturatie si astfel apare durerea. Lasata netratata aceasta carie cu siguranta se va ajunge, mai repede sau mai tarziu la inflamarea si infectarea pulpei, cu singurul tratament posibil – devitalizarea-.
Sper ca te-am ajutat, evita contactul cu alimente foarte reci sau foarte calde pana ce vei rezolva caria, pentru a proteja nervul.
multumesc foarte mult pentru raspuns…nu stiu ce sa spun despre dentist,nu lucreaza de foarte multi ani,isi da silinta, ce sa zic,acum e de vazut dak o sa imi reuseasca dintisoru,ca sunt groaznic de stresata din cauza lui,cum o sa arate apoi.dak o sa mai am intrebari,si sigur o sa mai am,revin.o zi buna!
buna ziua!
am si eu o mare problema legata de un dinte lateral..nu stiu cum se numeste,e urmatorul dinte de langa incisiv..dentistul meu mi-a spus ca trebuie imbracat si variantele ar fi metal-ceramica sau zirconiu-ceramica.in cazul celei de-a doua variante,nu are in cabinet cimentul special pt asa ceva.eu as vrea varianta cu zirconiu pt ca am inteles ca arata mult mai bine,la mine fiind vb de un dinte din fata.dentistul meu vrea sa incerce varianta clasica deoarece va face tot posibilul sa fie estetic,adik va face bontul foarte mic si cea mai mare parte din dinte sa fie ceramica..acum nu stiu ce sa fac, sa merg pe mana dentistului sau aleg varianta cu zirconiu.multumesc frumos!
Un dinte pus, fie ca e vorba de ceramica pe suport de metal ori pe suport de zirconiu ar trebui sa fie la fel din punct de vedere estetic ca dintele din partea cealalta. Cu siguranta un dinte pe suport de zirconiu faciliteaza obtinerea unor rezultate foarte bune. Zirconiul are multe avantaje si ti-l recomand din toate punctele de vedere.
va multumesc pentru raspuns, imi puteti spune daca pivotul de sticla este recomandat pentru un dinte cu mai putin de 2 mm ridicare fata de gingie?
personal, poate am probleme cu logica :), de ce ar trebui ca un pivot sa fie flexibil, avand in vedere faptul ca el va fi cimentat in radacina?
Multumesc frumos!
In majoritatea cazurile in care se poate realiza un pivot din metal poate fi aplicat si unul din fibra de sticla. In cazul in care asupra pivotului se aplica o presiune mare, daca pivotul are o oarecare elasticitate nu va duce la fracturarea radacinii, in cazul unuia metalic, aceeasi presiune, fara sa fie amortizata de elasticitatea lui poate de multe ori duce la fisuri sau fracturi ale radacinii si implicit la pierderea dintelui. O sa postez si un caz pentru o mai buna intelegere.
Sper ca te-am ajutat, nu ezita sa mai intrebi daca ai nelamuriri.
buna ziua,
imi puteti spune, va rog, daca este corecta pozitia unui dentist care mi a recomandat un pivot din crom-cobalt sau argint, avand in vedere ca dintele propriu zis, dupa pilire, este aproape la nivelul gingiei? sau noul meterial din fibra de sticla ar fi mai ok?
fortez un pic nota si va rog sa imi spuneti, daca stiti, ce efecte secundare au argintul (din pdv al reactiei cu gingia si restul cavitatii bucale)si partea metalica aa puntii metalo-ceramice?
va multumesc,
adriana
Pivotii din fibra de sticla, fata de cei din metal au urmatoarele avantaje: nu sunt toxici pentru organism si nu se oxideaza, avand o usoara flexibilitate nu dau fracturi radiculare, sunt estetici si pot fi usor inlaturati in cazul in care va fi necesar un retratament al dintelui. Prepararea pentru un pivot din fibra de sticla e minim invaziva si protejeaza integritatea dentara.
Reactii secundare ale metalului in contact cu organismul – inegrirea gingiei, retractie gingivala, reactii alergice, colorarea dintelui. Nu intotdeauna apar aceste efecte secundare dar riscul este destul de mare si pacientul este cel ce si-l asuma sau nu. Alternativa – eliminarea partilor metalice, argint, crom-cobalt…
Buna ziua! am 22 de ani si imi doresc foarte mult(si este si necesar) sa imi pun aparat dentar.plec in germania pe 5 noiembrie si nu ma intorc prea curand in romania.as dori sa stiu, daca imi pun aparatul aici, exista vreo sansa sa imi contiune un ortodond din germania lucrarea?nu imi permit sa imi pun aparat acolo pentru ca am auzit ca ajunge la vreo 5000 de euro, si stiu ca trebuie facute niste actualizari in fiecare luna.cunoasteti dumneavoastra vreun medic ortodont in germania care ar dori sa preia o lucrare inceputa?va multumesc mult!
In nici un caz nu iti recomand sa pui aparatul la un medic si sa continui la altul. In plus munca nu se face doar la lipirea lui pe dinti, ci in egala masura, poate chiar mai mult, la fiecare vizita lunara. Asa ca sa incepi un tratament ortodontic in Romania si sa il continui in Germania va costa mult si nici rezultatul nu va fi remarcabil. Recomandarea mea e sa incepi in Romania cand te intorci daca prioritar e considerentul financiar, sau sa il incepi in Germania si sa il termini in Germania daca prioritatea ta e o rezolvarea cat mai urgenta. Sa incepi aici si sa continui acolo e… Oricum, o alta posibilitate ar fi sa incepi la un medic german ce activeaza si in Romania si sa continui tot la el in Germania… Dar aici conteaza in ce oras e aici si in ce oras e acolo… Conteaza unde esti tu si unde vei merge tu… Nu uita ca un aparat ortodontic poti sa iti pui la orice varsta.
Am un dinte cu nervul scos care s-a inegrit. As vrea sa il albesc, mi-am facut radiografie iar medicul mi-a spus ca sunt goluri pe canal (sau asa ceva) si ca trebuie refacut tratamentul. Acum stau si ma gandesc daca nu cumva risc sa imi slabesc dintele si in timp sa il pierd datorita acestui tratament, caci va trebui sa mai pileasca din el cand va reface tratamentul.
Ce ma sfatuiti? Merita sa am un dinte mai alb?
In primul rand trebuie sa stii ca albirea dintelui si retratarea lui sunt doua lucruri diferite. Daca tratamentul de canal trebuie rafacut ( http://drfondrea.wordpress.com/2009/03/12/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/ ) atunci trebuie refacut indiferent ca vrei sa il albesti sau nu. Da, se pileste din el dar se face acest lucru pentru a-l salva si nu pentru a-l slabi… Plus ca dupa retratament poate fi intarit cu un pivot din fibra de sticla. Eu fac asta mereu. Albirea lui e un tratament ce nu e obligatoriu sa il faci, dar se face daca il vrei, si nu il slabeste in nici un caz daca se respecta protocolul. Se face o albire din interior a dintelui si se obtin rezultate excelente. Nu uita ca albirea e ca tencuiala unei case, tratamentul de canal e ca fundatia…
Buna ziua.M-am gandit sa optez pentru o coroana ceramica pe suport de zirconiu insa nu ma pot informa decat de pe internet, iar aici preturile variaza de la 1000 RON la 2000Ron.Daca stiti vreo clinica in Bucuresti mai accesibila si in care sa-mi pot pune increderea, as fi fericita sa va urmez recomandarea.Va multumesc
Cel mai important lucru la o realizarea unei coroane de zirconiu, ca la orice alta manopera, este relatia dintre medic si pacient, increderea ce se formeaza si dialogul dintre cei doi. Acesta este motivul pentru care un medic poate fi potrivit pentru un anumit pacient si nepotrivit pentru altul. In nici un caz nu va recomand sa mergeti la primul cabinet ce va iese in cale… dar puteti discuta cu cativa medici si in functie de cat de mult va satisface consultatia si raspunsurile primite de la fiecare in parte puteti alege. Pentru orice intrebari aveti va stau la dispozitie!
De cate ori trebuie sa ma prezint la medicul dentist pentru a-mi pastra dintii sanatosii si ce trebuie sa fac ca sa am o dantura fara probleme?
Termenul ideal la pacientii fara probleme speciale, este 6 luni. Tot la 6 luni este recomandat a se face si sedinta de profilaxie, adica detartaraj, periaj… Literatura de specialitate spune ca la pacientii ce fac parte din acest program apar in medie in decurs de 10 ani 0,2 carii noi iar la ceilalti 12 carii noi, adica de 60 ori mai multe! Avantajele unor vizite regulate se extind si asupra gingiei cat si a osului maxilar. In plus orice problema apare e foarte mica in decurs de 6 luni si usor si ieftin de tratat.
Din ce cauza se formeaza infectiile la dintii fara nerv? Exista posibilitatea ca de la o astfel de infectie tot maxilarul sa fie afectat?
Acum 8 luni mama mea si-a schimbat tot dintii de sus. La doi dintre acestia a facut infectie (caciulita aceea neagra) cam la 4 luni dupa ce i-a pus medicul dentist din Romania. I-a tratat la alt medic din afara tarii si din radiografii se pare ca nici un canal nu este “alb” pana la capat. Dupa acestia s-au infectat alti 3 dinti pe care i-a tratat. Acum s-au infectat alti doi si unul la care a mai avut infectie. Radiografiile la sinusuri sunt in regula, la fel si testele ORL. La ultima interventie stomatologica de ieri i s-au prescris 2 antibiotice. Inainte a mai luat si alte antibiotice dar infectia tot s-a raspandit la ceilalti dinti. Este posibil ca tot osul maxilarului sa fie infectat? Ce sa facem in continuare?
Infectiile in os (caciulitele negre) apar la dintii fara nerv ca urmare al unui tratament ce nu da rezultate. Ele pot fi tratate. Exita posibilitatea ca tot maxilarul sa fie afectat si uneori efectele negative afecteza intreg organismul.
Antibioticele nu fac nimic altceva decat sa lucreze la simptome. Tratamentul recomandat e cel endodontic. Antibioticele nu salveaza dinti. Niciodata.
Pentru a iti face o idee despre ce inseamna un tratament de canal citeste si http://drfondrea.wordpress.com/2009/03/12/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/
Sper ca ti-am raspuns la intrebari. Oricand, cu placere!
Acum un an o dentista a “uitat” o vata in premolarul meu, care bineinteles a rezultat cu o infectie.Mi s-au facut splaturi cam 1 luna la el si se pare ca e un granulom. Am inteles ca acestia se retrag dar dentista mea insista sa fac rezectie. Nu doresc acest lucru pt ca nu ma doare, mananc foarte bine pe el, nu ma doare la schimbari de temperatura rece/cald. Ma doare numai cand baga ea acul acela adanc in masea. Am citit un caz asemanator cu al meu (numai ca infectia era mai mare si cu dureri) si a reusit sa-l salveze prin tratament fara nici un fel de interventie chirurgicala. Vreau sa stiu cine-mi poate face acest tratament, unde si cat ma costa ???
Uite niste cazuri asemanatoare cu al tau, tratate fara rezectie. http://drfondrea.wordpress.com/2009/09/17/tratamente-de-canal-rezultate/
Am vazut dinti asa cum descrii tu ce au fost tratati, si se trateaza, cu succes prin tratament endodontic, fara interventie chirurgicala, dar trebuie sa stii ca nu toate cazurile pot fi rezolvate astfel si uneori este nevoie de o completare a tratamentului cu o rezectie apicala. Indiferent daca e sau nu nevoie de o interventie chirurgicala, in primul si in primul rand, e obligatoriu un tratament de canal corect din toate punctele de vedere. Dupa ce s-a efectuat acest tratament endodontic se verifica evolutia prin examen radiologic dupa cateva luni si doar atunci se poate hotari daca e necesara sau nu o interventie chirurgicala. Citeste si http://drfondrea.wordpress.com/2009/03/12/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/ si http://drfondrea.wordpress.com/2009/05/09/de-ce-exista-diferennte-de-pret-de-la-un-medic-la-altul/
Sper ca ti-am fost de ajutor si nu renunta sa cauti ceea ce iti doresti!
Fructele pot cauza probleme ale dintilor?
Fructele nu cauzeaza probleme ale dintilor, ci faptul ca nu se face o igiena corespuzatoare dupa consumul lor.
Ce inseamna o igiena corespunzatoare dupa consumul fructelor? spalat pe dinti? sau doar apa de gura ar fi suficient? Intreb pentru ca sunt o mare mancatoare de fructe 🙂
Foarte bine ca mananci fructe! 🙂 Nu e asa de rau daca nu te speli pe dinti dupa ce mananci fructe cum ar fi daca nu te-ai spala dupa ce mananci caramele, dar totusi, periajul este important. Cel mai important este ca dupa periajul de seara sa nu mai mananci nimic, nici macar fructe.
As dori sa stiu cat consta un implant dentar ( in medie).
In functie de implantolog, manopera difera destul de mult… manopera ce se adauga la pretul materialelor, de calitatea acestora si de firma producatoare…
“In functie de implantolog, cat de bun e, cat de bun se crede si cat de bun il cred altii…” – cu tot respectul asta e cea mai buna gluma pe ziua de azi. Pretul se calculeaza in functie de cu totul alti factori. Dvs va stabiliti pretul la manopere in functie de cat de bun va cred altii?? Daca eu cred ca sunteti slab imi faceti o plomba gratis?
2. ” Asa ca s-ar putea ca primul sa ceara 600E si al doilea doar 400E, la care te trezesti peste 3 luni ca mai trebuie 200E si apoi inca 100E, si uite asa de fapt un implant de 400E de fapt e 600E” – matematica elementara 400+200+100 = ?? sa vedem cand o sa-i dea 700 si dlui doctor.
Cu stima si respect,
Amalia
Multumesc pentru calcul.
E o idee extraordinara de a da posibilitate oamenilor sa puna intrebari unui specialist in domeniu si de a primi raspunsuri competente avand in vedere ca in ziua de astazi nimic nu mai e gratis si specialistii cam lasa de dorit.
Felicitari pentru idee.
Mi s`a rupt un dinte…..poate fi reparat fara a fi scoasa radacina???:D
Probabil ca da, daca nu e fracturata radacina.
Multumesc! Sper ca ti-am fost de ajutor!
Exista paste de dinti care nu contin mentol? Daca da, se gasesc in comert?
Sigur ca exista, si da, se gasesc in comert.
Am citit pe mai multe site-uri de specialitate ca plombele trebuie schimbate la 3 -4 ani. Este adevarat? De ce?
buna ziua. Sunt un coleg de -al Dvs.
Cu afirmatia ca inlayurile “tin” 7 ani, iar o obturatie de compozit tine 3-4 ani nu sunt de acord.
Tot din literatura de specialitate, pot sa va spun ca diferenta nici nu este asa de mare; inlayurile de ceramica tin 5 ani, iar o obturatie de compozit ceva mai putin.
Va rog, nu mai dati informatii eronate.
P.S. Daca ati studiat la o Univ. particulara gen Oradea, care nici macar nu e acreditata, atunci nu e de mirare ca vorbiti aberatii!
🙂 Esti simpatic! Bafta!
Plombele, adica obturatiile de compozit, au o durata MEDIE de viata de aproximativ 3, 4 ani. Datele sunt din literatura de specialitate. Asta nu insemna ca TREBUIE schimbate, asa cum nici o masina nu trebuie schimbata cand iese din garantie, dar nici nu mai functioneaza ca in prima zi. La dinti asta se transpune in faptul ca spatiul unde plomba vine in contact cu dintele nu mai este perfect inchis si in acest spatiu pot aparea (dar nu e obligatoriu) alte carii, langa plomba veche.
Reconstituirile din ceramica (inlay) au o durata medie de viata de 7 ani.
Buna ziua am o masea care am plombat-o prin martie mi s-a spus ca nu-i scoate nervul inca deoarece caria care am avut-o nu a afectat asa tare dar mi-a spus ca pot face pulpita (adica ceva care ma va durea nervu???!!!).
A inceput sa ma doara GROAZNIC toata partea unde am maseaua pana in ureche si sa-mi radieze (zic eu) si in partea de sus.
Trbuie sa merg sa-mi scoata nervul? sau poate fi altceva? Ma doare asa de tare de nu mai stiu ce ma doare.
Multumesc!!!!
Probabil este nevoie de un tratament de canal (sa scoata nervul)
Aceste inlay-uri sunt mai estetice decat obturatiile obisnuite?….sunt si mai costisitoare?
Da, de obicei sunt mai estetice pentru ca se fac in laborator de tehnicianul dentar, in cateva zile, nu in cabinet de catre medic, in gura pacientului intr-o ora. In plus sunt din ceramica si nu din compozit. Au rezistenta mai mare, au estetica mai buna, au durata de viata mult mai mare. Si, da, evident sunt mai scumpe.